اکبر صحرایی از نویسندگان کشورمان در مورد انتخاب آقای صالحی به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به خبرنگار شبستان گفت: روند تعویض وزارت ارشاد در دهه اخیر مدام اتفاق می افتد و هر بار هنرمندان نظرات خود را می گویند و کار طبق ساختار اولیه پیش می رود. در این دولت نیز دو سه باری وزیر فرهنگ و ارشاد تغییر پیدا کرده است.
صحرایی با بیان اینکه ما در حوزه فرهنگ استراتژی نداریم، عنوان کرد: باید چهارچوبی مدون شده داشته باشیم تا هر وزیری می آید بر اساس چهارچوب و ساختار چیده شده پیش رود. این اتفاقی است که در همه جای دنیا می افتد. وقتی نقشه راه مشخص باشد با تغییر وزیر در روند کار اتفاقی نمی افتد اما در کشور ما با آمدن هر دولت و خط فکری جدید، برنامه ها تغییر می کند و نتیجه این می شود که وضعیت ادبیات بی سامان شده است.
وی خاطرنشان کرد: صحبت من شخصی نیست، بلکه کلی است. بسیاری از صحبت ها مصداقی است مثل اینکه سانسور باشد یا نه، هنرمند بیمه شود یا نه. وقتی در حوزه فرهنگ و هنر استراتژی وجود نداشته باشد در مورد مصادیق صحبت می شود. متاسفانه سالهاست که اتفاق خاصی در حوزه ادبیات نیفتاده است و لذا من نویسنده بدون تعارف دیگر کاری به دولت و وزارت ارشاد ندارم و کار خودم را انجام می دهم. می بینم هر وزیری که می آید بر اساس ساختار جناحی خود عمل می کند و نتیجه این می شود که تاثیر مثبتی در حوزه فرهنگ و هنر دیده نمی شود، نویسنده فراری می شود، کتاب افت می کند، بسیاری از کتاب ها چاپ می شوند، ناشر ورشکسته می شود و کتابفروشی ها تعطیل می شوند. وقتی هیچ استراتژی در حوزه ادبیات و هنر وجود نداشته باشد، تعویض وزیر دردی را دوا نمی کند.
این نویسنده با تاکید بر لزوم تدوین یک برنامه مشخص در حوزه فرهنگ و هنر تصریح کرد: باید از حوزه جناح و خط و خطوط بیرون بیاییم و بر اساس اصول حرفه ای نقشه راه و مهندسی داشته باشیم. اینکه بگوییم کدام کتاب بد است کدام یک خوب، کنسرت کجا باشد و کجا نباشد، چه تئاتری خوب است و چه تئاتری بد است اینها مصادیق است. باید در حوزه فرهنگ و هنر اصول حرفه ای گری اعمال شود همان چیزی که در تمام دنیا متداول است.
صحرایی خاطرنشان کرد: وزیر ارشاد باید تعریفی از ناشر، نویسنده و مخاطب ارایه دهد و این طرح به مجلس برود. لازم است که برنامه های درازمدت و کوتاه مدت در این حوزه تعریف و در مجلس تصویب شود. حوزه نویسندگی در مدارس و دانشگاه ها بسته و مبهم است. نویسنده خودجوش است و خودش دست به قلم می شود در حالی که هیچ چیز مشخص نیست. وزیر فرهنگ و ارشاد باید ضوابط ادبیات را تعریف کند و به مجلس ارایه دهد تا تبدیل به قانون شود و این قانون اجرا شود، در این صورت یک نقشه و مهندسی راه وجود دارد که هر دولتی برنامه ها را پیش می برد.
گفتگو از مریم داوری
نظر شما