به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله سیدهاشم حسینی بوشهری، امام جمعه قم امروز(13 مرداد) در خطبههای نماز جمعه قم که در مصلای قدس برگزار شد، به پیامدهای اجتماعی ترک امر به معروف و نهی از منکر اشاره و عنوان کرد: اولین پیامد ترک امر به معروف و نهی از منکر این است که اگر امر به معروف و نهی از منکر در جامعه به فراموشی سپرده شود، پیامد طبیعی آن گسترش مفاسد اجتمای در جامعه است.
پیامدهای اجتماعی ترک امر به معروف و نهی از منکر در جامعه
امام جمعه قم افزود: پیامد دوم ترک امر به معروف و نهی از منکر این است که بر اساس روایات اسلامی، اگر در جامعه ای امر به معروف و نهی از منکر ترک شود، خیرات و برکات الهی و خداوندی از آن جامعه رخت برمی بندد.
آیت الله حسینی بوشهری به پیامد سوم ترک امر به معروف و نهی از منکر اشاره و تصریح کرد: اگر ارزشهایی چون امر به معروف و نهی از منکر در یک جامعه دینی و اسلامی و قرآنی آرام آرام کمرنگ شود، زمینه تسلط نااهلان و کسانی که درد دینی ندارند، در جامعه فراهم میشود.
وی بابیان اینکه چهارمین پیامد ترک امر به معروف و نهی از منکر مجازات همگانی است، گفت: در روایات اسلامی وارد شده است که اگر در جامعه ای ولو عده ای امر به معروف و نهی از منکر را ترک کنند، عقوبت آن به عنوان عذاب و مجازات همگانی شامل همه مردم میشود.
امام جمعه قم ادامه داد: حتی خوبان جامعه به خاطر ترک امر به معروف و نهی از منکر در جامعه آسیب میبینند و مورد مجازات سنگین خداوند قرار میگیرند.
آیت الله حسینی بوشهری اضافه کرد: جامعه را به یک کشتی تشبیه کردند که اگر یک نفر به خاطر شیطنت، گوشه کشتی را سوراخ کند، اگر کشتی غرق شد، همه آسیب میبینند و غرق میشوند؛ کشتی به منزله جامعه است یعنی اگر به خاطر ترک امر به معروف و نهی از منکر در جامعه نابسامانی به وجود آید، همه مردم چه خوب و چه بد آسیب میبینند.
وی یادآور شد: امام علی(علیه السلام) در این باره جریان غمبار قوم ثمود را مطرح میکند و میفرماید: «عَقَرَ نَاقَةَ ثَمُودَ رَجُلٌ وَاحِدٌ فَعَمَّهُمُ اللَّهُ بِالْعَذَابِ لَمَّا عَمُّوهُ بِالرِّضَا؛ غير اين نبود كه ناقه ثمود را يك نفر پى كرد، امّا عذاب خداوند همه را گرفت چون همگان به آن برنامه رضايت دادند».
ترک امر به معروف و نهی از منکر در جامعه باعث طمع ورزی بیگانگان میشود
امام جمعه قم با تصریح بر این که باید مراقب باشیم تا جامعه به خاطر ترک امر به معروف و نهی از منکر دچار مجازات همگانی نشود، به پنجمین پیامد اجتماعی ترک امر به معروف و نهی از منکر اشاره کرد و اظهار داشت: در جامعه ای که به رکود، سستی و رخوت فرو رفته است و امر و نهی در جامعه مطرح نمی شود، بیگانگان و کسانی که مثل شما فکر نمی کنند، در سرنوشت شما طمع میکنند.
آیت الله حسینی بوشهری عنوان کرد: یکی از راههای جلوگیر ی از طمع ورزی بیگانگان این است که باید فضای جامعه را به امر به معروف و نهی از منکر عطرآگین کنیم تا بیگانه ای به کیان نظام اسلامی طمع نورزد و قصد نفود در آن جامعه پیدا نکند.
وی افزود: امام علی(علیه السلام) میفرماید: « ای مردم! اگر در یاری حق کوتاهی نمی کردید و وارد میدان میشدید و در از بین بردن باطل سستی به خرج نمی دادید، دیگران بر شما طمع نمی کردند و در مقابل شما احساس قدرت نمی کردند.
امام جمعه قم تصریح کرد: زمانی که دشمن احساس کند که شما جامعه ای بی تفاوت، بی انگیزه و بدون کارکرد سالم دینی و اجتماعی هستید، جای نفوذ فرهنگی، اقتصادی و سیاسی همین جامعه است و دشمن در این جامعه نفوذ میکند.
امام رضا(ع) با علم سرشار خویش در مقابل تمام طراحیها و توطئهها ایستادند
آیت الله حسینی بوشهری در بخش دوم خطبههای نماز جمعه قم به سالروز میلاد باسعادت امام رضا(علیه السلام) اشاره کرد و بیان داشت: امام رضا(علیه السلام) در سن 35 سالگی به امامت رسیدند و 20 سال دوران امامت آن حضرت است که 10 سال آن معاصر با خلافت هارون، پنج سال مصادف با خلافت امین عباسی و پنج سال امام حضرت نیز معاصر با خلافت مأمون عباسی بود.
وی با اشاره به اینکه تاریخ درباره خلفای اموی و عباسی و جور و ستم آنها سخنها گفته است، گفت: اهل بیت(علیهم السلام) به خاطر پایگاه معنوی و محبوبیتی که میان افراد جامعه داشتند، همواره مورد کینه و بغض طاغوت زمان خویش بودند و سرانجام نیز به دست طاغوتهای زمان به شهادت میرسیدند.
امام جمعه قم یادآور شد: در زمان امامت امام رضا(علیه السلام)، گرچه مأمون عباسی به ظاهر آن حضرت را با کاروانی بزرگ به خراسان دعوت کرده است، اما در واقع دعوت نیست، بلکه فراخوان امام برای ایجاد محدودیت و قراردادن در تنگنا بود تا جنبشهای هاشمی خاموش شود.
آیت الله حسینی بوشهری عنوان کرد: مأمون عباسی مجالس و فضاهایی برگزار کرد تا امام را با مشکل مواجه کند، اما به خاطر دانش و علم سرشار امام رضا (علیه السلام) که عنوان به عالم آل محمد(صلی الله علیه و آله) در مقابل تمام طراحیها و توطئهها و دسیسهها ایستاد و در مقابل همه صحنهها غلبه پیدا کرد.
وی با بیان اینکه ما باید با توکل بر خدا در هر صحنه حضور پیدا کنیم، گفت: مناظرات و مباحثات امام رضا(علیه السلام) و شاگرد پروری حضرت و بحثهای فرهنگی و سیاسی که در آن زمان به وجود آمد، فضایی را در جامعه ایجاد کرد که دشمن احساس کرد که کاش حضرت از مدینه به خراسان نمی آمد.
امام جمعه قم به حدیثی از امام رضا(علیه السلام) اشاره کرد که فرمودند: «لیس شیء من الاعمال عند الله عزوجلّ بعد الفَرائض أفضل من إدخالِ السُّرور عَلی المُومن؛ بعد از انجام واجبات، کاری بهتر از ایجاد خوشحالی برای مومن، نزد خداوند بزرگ نیست».
بیانات مقام معظم رهبری(مدظله) در جلسه تنفیذ مورد توجه مسئولین باشد
آیت الله حسینی بوشهری در ادامه به جلسه تنفیذ رئیس جمهور که با حضور مقام معظم رهبری (مدظله) تشکیل شد، اشاره کرد و افزود: در نظام جمهوری اسلامی ایران، افرادی که به عنوان ریاست جمهوری مسئولیت پیدا میکنند، مقبولیت خود را از آرای مردم میگیرند، اما در قانون اساسی بر اساس بند 9 اصل 110، در راستای وظایف و اختیارات رهبری، حکم رئیس جمهور باید توسط رهبری امضا و تنفیذ شود، یعنی رئیس جمهور مقبولیت را از مردم گرفته است، اما مشروعیت ریاست جمهوری باید به امضای ولیّ فقیه برسد و این موضوع در قانون اساسی پیش بینی شده است.
وی به بیانات مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در این مراسم اشاره کرد و اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب در بخش پایانی بیانات خویش مطرح کردند که رأی ملت به رئیس جمهور و تنفیذ آن موکول به حفظ و رعایت تعهد به صراط قدیم و مستقیم اسلامی خواهد بود؛ یعنی اگر مردم شخصیتی را به عنوان ریاست جمهور تعیین میکنند و رهبر معظم انقلاب به پیروی از رأی مردم، تنفیذ میکنند، آن شخصیت باید در صراط مستقیم و قدیم اسلامی حرکت کند.
امام جمعه قم یادآور شد: رهبر معظم انقلاب به نکات مهمی اشاره کردند که باید به آن توجه داشت، از جمله ایشان مقایسه ای بین قبل و بعد از انقلاب اسلامی داشتند و این که قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، مردم ما در مدیریت کشور نقشی نداشتند و تماشاچی بودند، اما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، حضور مردم در انتخابات مختلف از جمله انتخابات مربوط به اصل نظام جمهوری اسلامی، انتخابات مربوط به قانون اساسی، ریاست جمهوری، خبرگان، مجلس شورای اسلامی و شهر و روستا نشان دهنده این است که مردم در میدان حضور دارند و با خواست مردم گزینشها اتفاق میافتد.
رئیس جمهور باید سه جهت گیری را در دوران ریاست جمهوری مد نظر داشته باشد
آیت الله حسینی بوشهری تصریح کرد: با توجه به بیانات مقام معظم رهبری(مدظله العالی)، رئیس جمهور باید سه جهت گیری را در دوران ریاست جمهوری مد نظر داشته باشد که اولین جهت گیری، پرداختن به مشکلات، معیشت و اقتصاد مردم و مسائل داخلی است.
وی افزود: در جای جای موضع گیریها و پیام و سخنان مقام معظم رهبری(مدظله) سخن از گره گشایی از کار مردم است که باید ایشان را تحسین کرد.
امام جمعه قم بابیان اینکه دومین جهت گیری رئیس جمهور در دوران ریاست جمهوری، تعامل گسترده با دنیا است، عنوان کرد: دشمنان میخواهند که ما در انزوا بمانیم اما ما باید در همه عرصهها حضور پیدا کنیم؛ همچنین جهت گیری سوم رئیس جمهور این است که در مقابل هر سلطه طلبی با قامتی استوار در مقابل دشمن بایستیم.
آیت الله حسینی بوشهری تصریح کرد: رئیس جمهور نباید در مقابل قدرتهای زورگو ازجمله رژیم ایالات متحده آمریکا و توطئهها تسلیم شود و در در مقابل قدرتهای زورگو باید بایستد.
10 توصیه به رئیس جمهور در فرمایشات رهبر معظم انقلاب موج میزند
وی با بیان اینکه 10 توصیه در فرمایشات مقام معظم رهبری(مدظله) موج میزد، گفت: ایشان فرمودند که این مسئولیت امانت الهی است و ما باید امانتداری کنیم، مردم بیش از 23 میلیون رأی دادند و رئیس جمهور از دست مردم این امانت را گرفته است و باید امین باشد.
امام جمعه قم افزود: رهبر معظم انقلاب فرمودند که وقت ما کم و کار فراوان است و از فرصتها باید استفاده کرد، برای کارها، هزینهها و برنامه ریزیها اولویت بندی کنیم، مسئله عدالت و ریشه کن کردن فقر و فساد باید در اولویت کاری ریاست جمهوری باشد.
آیت الله حسینی بوشهری ادامه داد: رئیس جمهور باید بر اساس برنامه حرکت کند، برنامه ششم برنامه قابل قبولی است و بر اساس این برنامه حرکت کند، تصمیمات آنی و لحظه ای گرفته نشود؛ همچنین یکی دیگر از سفارشات رهبر معظم انقلاب این بود که اتحاد ملت باید حفظ شود و در میان ملت چند دستگی ایجاد نشود.
وی اضافه کرد: کسانی که مسئولیت امور مملکت را به دست میگیرند، اگر کسی انتقاد کرد با سعه صدر و سینه فراخ برخورد کنند و برآشفته نشوند؛ با مردم و در میان مردم باشند و تنها به گزارشها بسنده نکنند، بلکه از زبان مردم بشنوند.
امام جمعه قم بیان داشت: نکته کلیدی دیگر در سفارشات مقام معظم رهبری(مدظله) این بود که مسئولین قدر نیروهای انقلابی را بدانند؛ اگر مشکلی برای کشور پیش بیاید، نیروهای انقلابی سینه چاک انقلابند و در میدان میمانند و از انقلاب و نظام و اسلام دفاع میکنند.
آیت الله حسینی بوشهری اظهار داشت: مقام معظم رهبری(مدظله) فرمودند که در تعامل بین المللی از دشمن غفلت نکنید و به دشمن اعتماد نکنید تا از راههای مختلف به ما ضربه بزند؛ در زمینههای اقتصادی و فرهنگی قوی کار کنید و بر خدا توکل کنید که اگر کسی برخدا توکل کرد، پیروزی نصیب او خواهد شد.
وی با بیان اینکه روز شنبه مراسم تحلیف است، اظهار امیدواری کرد که کابینه ای توانمند و کاردان انتخاب شود تا وضعیت مختلف و مشکلات اقتصادی کشور سامان پیدا کند.
تاریخ نهضت مشروطیت عبرتی برای ما است
امام جمعه قم به مراسم حج اشاره کرد و گفت: کاروان زائران حج به تدریج وارد مراسم حج میشوند و شرایط فعلی، شرایط مناسبی است، به طوریکه دیشب در فضای معنوی مدینه منوره دعای کمیل خوانده شده است که امید است که حج امسال همراه با امنیت و رفاه و آسایش و قبولی اعمال برگزار شود.
آیت الله حسینی بوشهری یادآور شد: 14 مرداد سالگرد نهضت مشروطیت است؛ نهضتی که علما پیشکسوت بودند و مردم همراهی کردند، اما به خاطر بی بصیرتی،بی تجربگی و رها کردن علما این نهضت با شکست مواج شد که عبرتی برای ماست که در صحنههای مختلف بتوانیم حافظ انقلاب اسلامی باشیم.
سالگرد مؤسس بزرگ حوزه علمیه قم در هفته آینده
وی تصریح کرد: سالگرد بمباران اتمی هیروشیما را در پیش داریم که لکه ننگی برای حقوق بشر آمریکا و ایادی آمریکا است که 160 هزار نفر کشته و مجروح شدند؛ همچنین سالگرد شهادت سرداران از جمله سرلشکر خلبان عباس بابایی و شهادت مظلومانه دیپلماتها و شهید محمود صارمی، خبرنگار صدا و سیما به دست گروه طالبان که یاد و خاطره همه عزیزان را گرامی میداریم.
امام جمعه قم در پایان یادآور شد: هفته آینده سالگرد ارتحال حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی، مؤسس بزرگ حوزه علمیه و احیاگر بزرگ حوزه علمیه است که به برکت تحمل، برداری و صبر ایشان در مقابل سیاستهای رضاخانی تأسیس شده است.
نظر شما