سفر محرمانه معاون کمیسیون اتحادیه اروپا به ایران/ایران چهاردهمین قدرت برتر جهان

خبرگزاری شبستان:ترامپ تحریم‌های ایران و روسیه را امضا خواهد کرد، سفر محرمانه معاون کمیسیون اتحادیه اروپا به ایران، ایران چهاردهمین قدرت برتر جهان، واشنگتن اشتباه عراق را درباره ایران تکرار نکند از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ترامپ تحریم‌های ایران و روسیه را امضا خواهد کرد، سفر محرمانه معاون کمیسیون اتحادیه اروپا به ایران، ایران چهاردهمین قدرت برتر جهان، واشنگتن اشتباه عراق را درباره ایران تکرار نکند از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:

فارس:

بند T ضمیمه اول برجام؛ پیشنهاد گروه‌های نزدیک به ترامپ برای فشار به ایران

خبرگزاری «آسوشیتدپرس» اخیرا در گزارشی نوشت احتمال دارد دولت آمریکا در تلاش برای وادار کردن ایران به خروج از توافق هسته‌ای، بازرسی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از اماکن نظامی ایران را خواستار شود.

نشریه «فارین پالیسی» نیز از تشکیل تیمی در کاخ سفید برای یافتن راهی جهت متهم کردن ایران به نقض برجام خبر داد.

«دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا هم در مصاحبه‌ای گفته بعید است سه ماه دیگر ایران به برجام پایبند باشد.

مجموعا به نظر می‌رسد واشنگتن تلاش می‌کند تا زمینه را برای خروج از توافق هسته‌ای به نحوی که ایران مقصر جلوه داده شود، مهیا کند.

اگر واشنگتن بخواهد برای متهم کردن ایران به خودداری از اجرای برجام، از ساز و کار بازرسی‌ها استفاده کند، ابتدا باید دلیلی محکمه‌پسند و قابل پذیرشِ آژانس، ارائه کند.

در صورتی که آژانس با واشنگتن همکاری کرده و دلیل ارائه شده از سوی آمریکا را بپذیرد، این موضوع در کمیسیون مشترک طرح شده و اگر دستکم ۵ عضو از ۸ عضو به آن رأی مثبت دهند، ایران باید طی پروسه‌ای با درخواست بازرسی موافقت کند.

گروه‌های مخالف ایران از حالا برای دلیل‌تراشی و قرار دادن ایران بر سر دو راهی ارائه دسترسی به اماکن نظامی یا خروج از برجام دست به کار شده‌اند.

راهکار مد نظر این گروه‌ها هم تبدیل بازرسی از اماکن نظامی، از یک مسئله نادر و مشروط به شرایط خاص، به موضوعی روتین، عادی و روزمره است که الزاما نیاز به دلیل یا نگرانی خاصی ندارد و هرگاه آژانس اراده کرد، باید قادر به انجام آن باشد.

پیشنهاد دهندگان این «راهکار»، احتمالا قصد دارند بند مربوط به ممنوعیت «فعالیت‌هایی که می‌تواند به طراحی و ساخت یک قطعه انفجار هسته‌ای کمک کند» را دستاویز قرار دهند.

این بند که در بخش T از ضمیمه نخست برجام آمده، فعالیت‌های زیر را برای ایران ممنوع کرده است:

طراحی، توسعه، ساخت، دستیابی و یا استفاده از مدل های کامپیوتری برای شبیه سازی وسایل انفجاری هسته ای.

طراحی، توسعه، ساخت، دستیابی و یا استفاده از چاشنی های انفجاری چند نقطه که برای توسعه یک وسیله انفجاری هسته ای مناسب هستند مگر اینکه مقاصد غیر هسته ای بودن آن توسط کمیسیون مشترک تایید شده باشد وموضوع پایش باشد.

طراحی، توسعه، ساخت، دستیابی و یا استفاده از سیستمهای تشخیص انفجار (دوربینهای Streak ، دوربینهای سرعت بالا و یا دوربین‌های Flash x-ray) مناسب برای توسعه تجهیزات انفجار هسته­ ای مگر اینکه مقاصد غیر هسته ای بودن آن توسط کمیسیون مشترک تایید شده باشد و موضوع پایش باشد.

طراحی، توسعه، ساخت، دستیابی و یا استفاده از چشمه­های نوترونی هدایت کننده انفجارات یا مواد خاص برای چشمه ­های نوترونی هدایت کننده انفجارات.

حامیان سوءاستفاده از ساز و کار بازرسی‌ها برای فشار بر ایران، اینطور استدلال می‌کنند که راهی برای اطمینان از پایبندی ایران به این بند وجود ندارد، مگر آنکه آژانس به برخی سایت‌های نظامی ایران دسترسی داشته باشد.

«موسسه علوم و امنیت بین‌الملل» که سال‌هاست کارویژه‌اش تمرکز بر پرونده هسته‌ای ایران و متهم کردن تهران به تلاش برای ساخت بمب اتم است، مهمترین گروهی است که پیشنهاد استفاده از این بند را داده است.

این موسسه نوشته است: «بند T نیازمند بازرسی‌های روتین است و نیازی به ادعای فعالیت‌های مشکوک ندارد.»

به ادعای این موسسه، اولین بار انگلستان و نه آمریکا، این بحث را مطرح کرده که بر اساس بند T آژانس باید بتواند به سایت‌های نظامی ایران دسترسی داشته باشد.

این موسسه می‌نویسد: «این ایده ایالات متحده نبود، اما بریتانیایی‌ها درست می‌گویند. بند T نیازمند راستی‌آزمایی است و دسترسی به سایت‌های نظامی باید از مدت‌ها پیش انجام می‌شده است.»

در گزارشی که در ماه ژوئن در سایت این موسسه منتشر شد، آمده بود: «آژانس باید یک رویکرد راستی‌آزمایی در پیش بگیرد که به صورت روتین پایبندی ایران به تعهداتش در بند T را راستی‌آزمایی کند.»

اندیشکده «بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها» هم که بر اساس اسناد لو رفته، مستقیما به ترامپ برای فشار به ایران مشاوره می‌دهد، از این راهکار حمایت کرده است.

«مارک دوبوویتز» مدیر این موسسه در توییتر نوشت: «بحث مهمی است. بند T. آن را بخوانید، اهمیتش را درک کنید، استفاده از آن را تشویق کنید و نواقص مرگبار توافق هسته‌ای ایران را رفع کنید.»

این در حالی است که نه در ضمیمه نخست و نه در متن اصلی برجام به نحوه اجرای بند T اشاره‌ای نشده و این یکی از ابهامات متن توافق هسته‌ای است.

اندیشکده «کارنگی» پارسال به این موضوع اشاره کرده و نوشته بود آژانس با بیان اینکه در مورد این بند ابهام دارد، از کمیسیون مشترک برجام درخواست کرده تا وضعیت این بند را مشخص کند.

مشخص نیست که کمیسیون مشترک در این مورد تصمیم‌گیری کرده یا نه، اما شواهد نشان می‌دهد که ممکن است آمریکا به زودی این مسئله را با هدف سوءاستفاده از ساز و کار بازرسی‌ها، پیش بکشد.

کاخ سفید: ترامپ تحریم‌های ایران و روسیه را امضا خواهد کرد

«سارا سندرز» سخنگوی کاخ سفید روز سه‌شنبه گفت «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا طرح تحریم‌های ایران و روسیه را امضا خواهد کرد.

کنگره آمریکا هفته گذشته طرحی را تصویب کرد که بر اساس آن، تحریم‌های تازه‌ای علیه ایران، روسیه و کره شمالی وضع می‌شود.

وضع تحریم‌های تازه علیه روسیه و کاهش اختیارات رئیس‌جمهور در رفع تحریم‌ها بر اساس این مصوبه، موجب شده بود تا تردیدهایی در مورد پذیرش این طرح از سوی کاخ سفید ایجاد شود.

با این حال، آمار بالای آرای مثبت در کنگره به این طرح، عملا حق وتو را از ترامپ گرفته است.

سندرز که امروز در نشست خبری در جمع خبرنگاران صحبت می‌کرد، در پاسخ به این سوال که آیا ترامپ این طرح را امضا کرده یا نه، گفت: «نه، هنوز امضا نکرده، اما امضا خواهد کرد.»

وی در پاسخ به این سوال که چرا ترامپ از روز جمعه تاکنون این کار را انجام نداده، گفت این مصوبه در حال گذراندن مراحل قانونی است و به زودی امضا می‌شود.

سفر محرمانه معاون کمیسیون اتحادیه اروپا به ایران

آندراس آنسیپ، معاون کمیسیون اتحادیه اروپا، روز پنج‌شنبه پنجم مرداد ماه بشکلی کاملا پنهان از چشم رسانه ها و افکار عمومی و برخلاف پروتکل های مرسوم مربوط به تشریفات سفر و استقبال از مقامات عالیرتبه خارجی وارد تهران شده و سوالات بسیاری را در خصوص انگیزه و اهداف سفر طولانی خود در آستانه مراسم تحلیف ریاست جمهوری در ایران برانگیخته است.

به گزارش بخش مراقبت‌های ویژه خبری، آنسیپ بامداد روز پنجشنبه 5 مرداد 96 بدون گذاراندن تشریفات معمول دیپلماتیک و به صورت غیرمنتظره وارد کشور شده است. این گزارش می افزاید که سفر آنسیپ آنچنان غیر مترقبه بوده که در هنگام ورود به خاک ایران از طریق فرودگاه امام وی دچار مشکل شده و ساعت ها از ورود او به کشور جلوگیری شده است.

این گزارش می افزاید که عدم انجام هماهنگی های پیشین برای اجرای پروتکل های تشریفات مرسوم، مسئولان وزارت خارجه را بشدت از سفر این مقام بلند پایه به ایران غافلگیر کرده و این امر باعث گردیده تا بدلیل مشکلات مربوط به گذرنامه برای چند ساعت در بامداد پنجشنبه از ورود وی به خاک ایران جلوگیری شود.

کمیسیون اتحادیه اروپا (European Commission) نقش قوه مجریه اتحادیه اروپا را ایفاء میکند وهمانطور که موگرینی در مقام مسول سیاست خارجی در جایگاه تصمیم گیری و اجرای دیپلماسی خارجی این اتحادیه است، آندراس آنسیپ نیز در مقام معاون در امور بازار جهانی دیجیتال، نقش معاون اجرایی این اتحادیه را ایفاء مینماید. وی در سال 2017 مامور عالی رتبه اتحادیه اروپا در زمینه "جامعه و اقتصاد دیجیتال" بوده است.

سفر آنسیپ که برخلاف تشریفات مرسوم و متداول مربوط به اطلاع رسانی و استقبال از مقامات عالیرتبه کشورهای خارجی صورت پذیرفته و با پنهان نگاه داشتن این دیدار از رسانه‌ها همچنان در حال انجام است سوالات بسیاری را در خصوص انگیزه و اهداف اصلی این سفر برانگیخته است.

همچنین طولانی بودن مدت این سفر تقریبا یک هفته ای که در آستانه مراسم تحلیف ریاست جمهوری در ایران صورت میپذیرد سوالات بیشتری را در زمینه انگیزه، اهداف و میزبانان این سفر برای کارشناسان مطرح ساخته است.

حضور یک مقام عالیرتبه کمیسیون اروپایی در تهران که به شکل تعجب برانگیزی در سکوت کامل خبری در حال انجام است این سوال را مطرح میکند که آیا دیدارهای مشابه دیگری نیز توسط دیگر افراد دارای نفوذ انجام گردیده و یا خواهد گردید و اصولا اهداف نامشخص اما حیاتی اینگونه سفرها چه میتواند باشد.

در حالیکه برخی کارشناسان با توجه به پست حساس آنسیپ در اتحادیه اروپا احتمال میدهند که این سفر در راستای اهداف اقتصادی در حال انجام است، سوال اصلی ایشان اینست که چه الزامی باعث پنهان نگاه داشتن این سفر چندین روزه از دید افکار عمومی شده است.

آنسیپ به عنوان لیدر جریان اصلاحطلب در استونی، عامل اصلی نفوذ عمیق اقتصادی غرب، بویژه آمریکا، در کشور خود بوده و مدارج اصلی ترقی را از زمانی طی کرد که استحاله اقتصادی استونی قابل رؤیت گردید. بسیاری از کارشناسان اروپای شرقی معتقدند که نگهبان جریان استحاله اقتصادی از طریق نفوذ شرکتهای آمریکایی در استونی بوده و تا تمام شدن پروژه استحاله در سمت نخست وزیری حضور داشت.

آندروس آنسیپ (Andrus Ansip) متولد اول اکتبر 1956در شهر تارتو و سیاستمدار اهل کشور استونی است. وی دانش‌آموخته رشته شیمی در دانشگاه تارتو است و در سال‌های 1998 تا 2004 به عنوان شهردار تارتو و همچنین از سال 2004 تا 2005 به عنوان وزیر اقتصاد استونی مشغول به کار بوده است. استونی از سال 2004 به عضویت اتحادیه اروپا درآمده است.

پس از تکمیل پروسه عضویت استونی در اتحادیه اروپا در دوره تصدی او در وزارت اقتصاد در سال 2004، آنسیپ، که رئیس گروه اصلاحات استونی لیبرال نیز بود، بلافاصله از سال 2005 سکان نخست وزیر استونی را بدست گرفت و تا سال 2014 در این پست قرار داشت.

کشور استونی در حال حاضر رئیس دوره‌ای اتحادیه اروپا بوده و از زمان استقلال پس از فروپاشی شوروی بشکلی روزافزون ارتباطات خود با آمریکا را هرچه عمیقتر و نزدیکتر کرده است، بشکلی که در دیدار آنسیپ با دیک چنی، معاون رئیس جمهور آمریکا در سال 2007 از پشتیبانی منحصر بفرد آمریکا در استقلال کشورش قدردانی نمود. در حال حاضر استونی دارای تقابل شدید با روسیه بوده و از حمایت‌های همه جانبه آمریکا در مقابله با روسیه برخوردار است.

پس ازامضاء توافقنامه‌ای بین آمریکا و استونی در سال 2008 و در زمان نخست وزیری آنسیپ، شهروندان استونیایی می توانند بدون روادید به آمریکا سفر نمایند. با امضاء پیمان لغو روادید بین دو کشور، حضور شرکتهای بزرگ و کوچک آمریکایی بشکلی فزاینده در استونی شدت یافت. فعالیت های مربوط به شبکه اینترنت یکی از بخشهای مورد توجه شرکتهای آمریکایی برای سرمایه گذاری در استونی بوده است.

فعالیت های مرتبط با فضای مجازی بیشترین میزان آزادی عمل را در استونی دارا هستند.

مهر:

تیلرسون مدعی شد: تلاش های توسعه طلبانه ایران را عقب می رانیم

«رکس تیلرسون» در کنفرانس خبری وزارت خارجه در خصوص فعالیت ۶ ماهه خود در این وزارتخانه توضیحاتی را ارائه داد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به فعالیت های ایران و گسترش نفوذ این کشور در منطقه گفت آمریکا می کوشد از دستیابی این کشور به سلاح هسته ای و حمایتش از گروه های تندرو جلوگیری کند.

وزیر خارجه آمریکا در عین حال از وجود اختلاف نظر بین وی و رئیس جمهور ترامپ پرده برداشت. به ادعای تیلرسون برجام برخی فعالیت های ایران در منطقه را از قلم انداخته است به طوری که برنامه موشکی و نقش ایران در یمن نادیده گرفته شده است.

وی با اشاره به نفوذ ایران در عراق، افغانستان و یمن مدعی شد این نفوذ توسعه طلبانه و غیرقابل قبول است. تیلرسون در ادامه با تکرار ادعاهای پیشین مقامات آمریکایی تاکید کرد واشنگتن اقدامات منطقه ای ایران را زیر نظر دارد.

قدرت های برتر جهان معرفی شدند/ رتبه ۱۴ برای ایران

مجله خبری «اخبار آمریکا و گزارش جهانی» در تازه ترین رده بندی سالانه خود درباره بهترین های جهان به طبقه بندی قدرت هایی پرداخت که به تعبیر این رسانه بر صحنه تحولات جهان تاثیرگذار هستند.

از میان ۸۰ کشوری که بر اساس مولفه هایی چون فرهنگ، حقوق شهروندی، اقتصاد، قدرت نظامی و حضور در اتحادیه های بین المللی مورد مطالعه قرار گرفته اند، به ترتیب ایالات متحده آمریکا، روسیه و چین در جایگاه اول تا سوم قرار گرفته و برترین قدرت های جهان لقب داده می شوند.

ایران نیز بعد از ترکیه، مقام چهاردهم را به خود اختصاص داده و به لحاظ برتری در جایگاه قدرت، پیش از سوئیس، هند، استرالیا و ایتالیا قرار می گیرد.

در این پژوهش، تاریخ ۲۵۰۰ ساله ایران که به سلسله هخامنشی باز می گردد و همچنین همجواری آن با افغانستان و عراق مورد توجه قرار گرفته است. از سوی دیگر از ایران به عنوان یکی از قدرت های اقتصادی خاورمیانه یاد می شود که جمعیتی بالغ بر ۸۰ میلیون نفر دارد. برخورداری از ۹ درصد از ذخایر نفتی جهان و رتبه دوم به لحاظ برخورداری از گاز طبیعی از دیگر امتیازات این کشور در رتبه بندی اخیر یاد می شود.

گفتنی است رژیم صهیونیستی، عربستان سعودی و امارات به ترتیب در جایگاه های هشتم تا دهم این لیست قرار گرفته اند.

قرارداد خرید هواپیمای ایران از برزیل باید به تائید آمریکا برسد

ایران در پی توافق برای خرید هواپیماهای مسافربری از برزیل باید برای نهایی شدن این توافق منتظر مجوز آمریکا بماند.

بنا به گزارش‌های خبری، شرکت برزیلی «امبرائر» (Embraer) در انتظار کسب مجوز وزارت خزانه داری آمریکا برای فروش ۵۰ فروند هواپیمای مسافربری از نوع E-۱۹۵ به ایران است. ارزش این معامله یک میلیارد دلار برآورد شده است.

ایران بهمن ماه سال ۱۳۹۴ خبر از سفارش خرید این هواپیماها به شرکت برزیلی داد؛ موافقتنامه مقدماتی آن نیز درجریان سفر آرماندو مونتریو، وزیر بازرگانی برزیل، به تهران امضا شد. تاکنون شرکت های هواپیمایی کیش ایر و آتا، دو شرکت مسافربری هوایی ایران، اعلام کرده‌اند که در صدد خرید هواپیماهای برزیلی هستند.

شرکت های ایرانی تا کنون برای خرید هواپیما با شرکت‌های هواپیماسازی بوئینگ، ایرباس و ای تی آر وارد مذاکره شده و قراردادهایی امضا کرده‌اند.

فروش هواپیما به شرکت‌های ایرانی پس از سه دهه تحریم، با توافق هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی و اجرای برجام ممکن شد. بر این اساس، شرکت‌های هوایی برای توافق نهایی با ایران و فروش هواپیما باید مجوز وزارت خزانه‌داری آمریکا را دریافت کنند. این مجوز از سوی «دفتر کنترل سرمایه‌های خارجی» یا اوفک (OFAC) وابسته به وزارت خزانه داری آمریکا، تا کنون برای خرید ۱۰۰ فروند ایرباس، ۱۱۰ فروند بوئینگ و ۲۰ فروند ای تی آر صادر شده است.

ایرباس به تازگی اعلام کرده تفاهمنامه‌هایی نیز با شرکت‌های زاگرس و ایران ایرتور برای فروش ۷۳ فروند هواپیما امضا کرده که نهایی شدن آن در گرو مجوز وزارت خزانه داری آمریکاست.

باشگاه خبرنگاران جوان:

عطوان: عربستان به دنبال بهبود روابط با ایران و همسایگان است

عبدالباری عطوان تحلیلگر مسایل عرب در تحلیلی در واکنش به دست دادن وزرای خارجه ایران وعربستان درحاشیه نشست سران همکاری های اسلامی دراستانبول نوشت: سفر مقتدی صدر به عربستان به دعوت محمد بن سلمان ولیعهد این کشور واقدام عادل الجبیر به دست دادن با محمد جواد ظریف و حضور حجاج ایران در مناسک حج نشان دهنده تغییر درسیاست ریاض و تلاش برای برقراری مجدد روابط با ایران است.

این تحلیلگر می افزاید: دست دادن روز گذشته محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران و عادل الجبیر همتای عربستانی وی در حاشیه نشست سازمان همکاری‌های اسلامی درباره قدس در استانبول شاهدی دیگر برای تغییر رویکرد عربستان نسبت به همسایگان خود است.

ریاض اکنون سیاست گفت و گو و دیپلماسی را بجای رویایی و مواجه مستقیم و تشدید حملات رسانه ای در پیش گرفته است و شاید در پیش گرفتن این سیاست آن هم درست پس از سفر خاندان سعودی به مغرب برای گذراندن تعطیلات طولانی تابستانی و سپردن همه مسئولیت ها به 'محمد بن سلمان' به عنوان ولیعهد می تواند معانی بسیار زیادی داشته باشد.

وی تصریح کرد که نباید در مورد دست دادن وزرای خارجه ایران و عربستان و نتایج احتمالی آن چندان مبالغه کرد اما از زمانی که 'محمد صالح بن طاهر بنتن' وزیر حج و اوقاف عربستان دعوتنامه ای را به رئیس سازمان حج و زیارت ایران برای دیدار از عربستان و بحث و رایزنی برای علت غیبت حجاج ایرانی برای انجام دادن فریضه حج در سال گذشته فرستاد، مشخص بود که مسئولان سعودی به طریقی خواهان گشایش در روابط با ایران هستند.

این تحلیلگر می افزاید که در همین راستا همه مشکلات و عوامل و سوء فهم هایی که باعث قطع اعزام حجاج ایرانی به عربستان شده بود بررسی و رفع شد و همه شروطی که برای سفر حجاج ایرانی وضع شده بود لغو شده و روند صدور روادید برای حجاج ایرانی از طریق سفارت سوئیس در تهران که حافط منافع ریاض در ایران است تسهیل داده شد و حتی اخباری شبه تایید شده حاکی از آن است که عربستان پذیرفته که به خانواده های حجاج ایرانی که در حادثه منا در عربستان کشته شدند غرامت بپردازد. همه این دستاوردها در صورتی که نرمشی از سوی دو طرف بخصوص عربستان وجود نداشت امکان پذیر نبود.

عطوان در ادامه نوشت که تصاویر دست دادن وزرای خارجه ایران و عربستان بلافاصله در شبکه های اجتماعی منتشر شد و محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران این اقدام همتای سعودی را عادی و حرکتی در عرف دیپلماتیک دانست وافزود دلیل این کار احترام متقابل و دوستی دیرینه‌ بوده است.

سردبیر روزنامه رای الیوم افزود: دوستی دیرینه وجود داشت اما این موضوع باعث هیچ دست دادنی در طول سه سال گذشته نشده بود چرا که روابط دو کشور در تنش بوده وحتی به تهدیدات مستقیم و قطع روابط رسید.

مارک فیتزپاتریک: واشنگتن اشتباه عراق را درباره ایران تکرار نکند

مارک فیتزپاتریک، دیپلمات‌ کهنه‌کار آمریکایی و معاون وزیر خارجه اسبق این کشور، در یادداشتی که امروز (سه‌شنبه) در پایگاه اینترنتی موسسه بین‌المللی مطالعات راهبردی منتشر شد، از دولت دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا، خواست اشتباهات گذشته در ارتباط با ادعای وجود تسلیحات کشتار جمعی در عراق را درباره ایران تکرار نکند.

مارک فیتزپاتریک با هشدار درخصوص اینکه رویکرد جنگ‌طلبانه واشنگتن ممکن است به نابودی توافق هسته‌ای ایران و شش قدرت جهانی بینجامد، از دولت ترامپ خواست به جای مطرح کردن فرضیه‌های بی‌اساس و ادعاهای واهی و همچنین قضاوت‌های برخاسته از ایدئولوژی (در پیشبرد این توافق) مشارکت کند.

فیتزپاتریک با اشاره به حمله 15 سال پیش آمریکا به عراق، نوشت: در آن زمان معاون وزیر خارجه آمریکا بودم و در جریان مراحل تصمیم‌گیری در این زمینه قرار داشتم. او در ادامه اذعان می‌کند آمریکا با استناد به مدارک (بی‌اساس) درخصوص وجود تسلیحات کشتار جمعی در عراق حمله به این کشور را توجیه کرد. اما بزودی مشخص شد که این اقدام یک اشتباه تراژیک بود. فیتزپاتریک سپس می‌نویسد تجاوز به عراق بیش از آنکه مبتنی بر شواهد مستند باشد، به دلایل سیاسی و بر مبنای ادعاهای بی‌پایه و اساس صورت گرفت و بهای این اشتباه کشته شدن بیش از نیم میلیون عراقی و 5 هزار نظامی آمریکایی بود.

معاون وزیر خارجه اسبق آمریکا در ادامه می‌نویسد: حمله به عراق 2 هزار میلیارد دلار برای آمریکا هزینه داشت و نتیجه آن منطقه خاورمیانه پر از بحران بود. فیتزپاتریک همچنین در این یادداشت، مدعی شده است: تنها پیروز این جنگ ایران بود. درسی که این جنگ (به ما) آموخت این بود که چرا سیاست باید برمبنای برآورد بدون غرض از واقعیت‌ها باشد. جالب اینجاست که بسیاری از کارشناسان و سیاستگذاران آمریکایی ظاهرا این موضوع را به یاد نمی‌آورند. به نظر می‌رسد آمریکا همان روش را در قبال ایران به کار گرفته باشد؛ فرضیه‌های اثبات نشده، ادعاهای بی‌پایه و اساس و قضاوت‌های بر مبنای ایدئولوژی و رویکرد جنگ‌طلبانه که ممکن است خاورمیانه را درگیر جنگ دیگری بکند؛ این بار در برابر دشمنی (با ساختار و نظام سیاسی) منسجم‌تر. در محافل سیاسی محافظه‌کاران به طور مرتب ادعاهایی مطرح می‌شود مبنی بر اینکه ایران مفاد برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را نقض می‌کند؛ فرضیه‌هایی که وانمود می‌شود منطبق بر واقعیت‌های انکارنشدنی است. محافظه‌کاران بر مبنای همین ادعاها نیز خواستار اتخاذ اقدامات بازدارنده در قبال ایران پیش از دستیابی این کشور به سلاح هسته‌ای هستند. در صورتی که این ادعاها صحت ندارند.

فیتزپاتریک در ادامه می‌نویسد گزارش‌ها حاکی از آن است که دولت ترامپ از آژانس بین المللی انرژی اتمی می‌خواهد برای دستیابی به پایگاه‌های نظامی ایران، این کشور را تحت فشار قرار دهد و در صورت مخالفت احتمالی ایران با این بازرسی‌ها، واشنگتن از آن به عنوان مدرکی برای نقض مفاد برجام از سوی تهران استفاده کند ... آژانس بین المللی انرژی اتمی هرگز درخواست‌های بازرسی مطرح شده از سوی دولت آمریکا را که هدف آن‌ها تنها مخالفت ایران (با این درخواست‌ها) باشد، نخواهد پذیرفت.

معاون وزیر خارجه اسبق آمریکا در پایان این یادداشت نیز مدعی شده است: بازرسی از مراکز نظامی ایران نباید جزء خطوط قرمز آژانس باشد. در واقع کارشناسان آژانس تاکنون بیش از 24 بار از این مراکز دیدن کرده‌اند؛ اما پس از امضای برجام در سال 2015، این بازرسی‌ها متوقف شد. آژانس از طریق کانال‌های دیگر به اطمینان موردنیاز از فعالیت‌های ایران در این مراکز دست یافته است. با این حال، فیتزپاتریک مدعی شده است عدم بازرسی‌های آژانس از این مراکز نباید به یک روند دائم تبدیل شود؛ و می‌افزاید: از آنجایی که ایران به دنبال مشروعیت داشتن فعالیت‌های هسته‌ای خود در جامعه بین‌المللی است، آژانس می‌تواند بازرسی از مراکز نظامی این کشور را در برنامه بازرسی‌های همیشگی خود بگنجاند.

 

کد خبر 646106

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha