راه‌اندازی مرکز اسناد، کاهش حساسیت‌ها و برنامه‌ریزی برای غیرشیعیان

خبرگزاری شبستان: راه‌اندازی مرکز اسناد اربعین، کاهش حساسیت‌های تبلیغاتی در عراق و داشتن برنامه برای غیرشیعیان از جمله موضوعاتی بود که در نشست مشترک میان کمیته فرهنگی و آموزشی ستاد مرکزی اربعین و مسئولان وزارت ارشاد مطرح شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، در نشستی که با حضور رئیس این کمیته و معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد، از این موضوع سخن به میان آمد که طی سال‌های گذشته در سازمان سینمایی تلاش‌هایی صورت گرفته است. ۵۰ سینماگر و کارگردان در جریان اربعین حضور داشتند که این رویکرد در قالب تاثیرات نوین در آثار آنها متجلی شد. در این راستا برای جوانان علاقه‌مند فراخوان اعلام شده است که ساخت ۱۱ فیلم کوتاه داستانی و تهیه مجموعه عکس که در برنامه‌های مختلف سینمایی در حال نمایش، از جمله اقدامات صورت گرفته است. 
از دیگر موضوعاتی که در این نشست مطرح شد، می‌توان به این بحث اشاره کرد که در سال جاری، بنیاد سینمایی فارابی فیلمنامه خوبی را با موضوع اربعین حسینی در دست تهیه دارد. همچنین از جمله کارهایی که به صورت موثر طی امسال انجام شده است، مذاکره با مجید مجیدی بود که قرار شده، دوره آموزشی را با حضور 10 فیلمساز برگزار ‌کند تا آن افراد بتوانند برای اربعین ۱۰ فیلم بسازند.
احمدی، نماینده سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و موسسه بین‌المللی الهدی در این نشست اظهار کرد: علاوه بر فیلم و عکس، سفرنامه و پایان‌نامه را نیز به محور آثاری که از مخاطبان خارجی دریافت می‌کنیم، اضافه کرده‌ایم. بیش از ۲۵۰۰ قطعه عکس و فیلم درباره اربعین به دست ما رسیده است و درصدد آن هستیم که بعد بین‌المللی را تقویت کنیم و در این راستا نیازمند کمک و حمایت کمیته فرهنگی اربعین هستیم. همچنین در فضای مجازی به معرفی این سفرنامه‌ها خواهیم پرداخت. 
امیرنیا، نماینده معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد نیز در این دیدار یادآور شد: سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر ارشاد گفت، اینجا گرد هم آمده‌ایم تا امکانات فرهنگی را برای زوار فراهم کنیم. اینکه زوار به چه نحوی می‌توانند از این امکانات به صورت بهینه استفاده کنند، حائز اهمیت است. در این راستا باید کارهای تاثیرگذار را استمرار بخشیم و کارهای بدون تأثیر را حذف کنیم.
وی اظهار کرد: باید تعداد کار را از نظر کمّی کاهش دهیم و بر ارتقای کیفیت آثار متمرکز شویم. همچنین باید هم‌افزایی سازمان‌ها را در راستای جریان عظیم پیاده‌روی اربعین داشته باشیم. وقتی کارها به صورت پراکنده انجام شود، بهره‌برداری لازم را نخواهیم داشت.
امیرنیا تاکید کرد: در این راستا باید از کارهای حساسیت‌زا پیشگیری به عمل آورد و زمینه کاهش حساسیت سایر ملل و به ویژه ملت عراق را فراهم کنیم. همچنین در رابطه با تبلیغاتی که در کشور عراق انجام خواهیم داد، باید دقت نظر به خرج دهیم. برپایی جشنواره‌ها با هزینه کم و اثرگذاری زیاد از جمله موضوعات حائز اهمیت در این راستاست. دلنوشته، داستان کوتاه، خاطرات و غیره و همچنین برپایی جشنواره فیلم مستند و عکس می‌تواند مورد توجه قرار گیرد. بخش اجرایی باید به تشکل‌ها سپرده شود.
یکی دیگر از موضوعاتی که در این نشست مطرح شد آن بود که برای مشخص شدن مسیر جشنواره، نیازمند تدوین اساسنامه یا آیین‌نامه هستیم. 50 طلبه از 30 ملیت در جشنواره عبرات به عنوان رتبه برتر شناخته شدند. عرصه برای ورود مخاطبان به موضوع باز است، ولی همان طور که گفته شد، برای این حوزه نیازمند اساسنامه هستیم.
حجت‌الاسلام والمسلمین آل ایوب، نماینده مجمع جهانی اهل بیت(ع) در این نشست اظهار کرد: باید برای غیرشیعیان نیز برنامه داشته باشیم. همچنین در حوزه مستندسازی باید افرادی را که امام حسین روی آنها اثر گذاشته است و آنان غیر مسلمان هستند، در نظر گرفت. واقعه عاشورا، اعتقادی است و ما این آمادگی را داریم که اطلاعات ساخت مستند برای این افراد را ارائه کنیم. همچنین راه‌اندازی مرکز اسناد اربعین به این معنا که هر کسی، اثری تولید می‌کند، در آنجا به ثبت برساند، موضوع مغفول واقع شده در این حوزه است که باید به آن توجه شود.
لاله افتخاری، معاون حوزه زنان کمیته فرهنگی و آموزشی ستاد مرکزی اربعین نیز در این نشست عنوان کرد: در سوگواره عبرات باید از همه ظرفیت‌ها استفاده شود. ما در کمیته زنان، هیئتی اندیشه‌ورز را با حضور صاحبنظران مختلف تشکیل داده‌ایم. می‌توان در این حوزه‌ها تعامل صورت داد و هنرمندانی که در حوزه زنان و خانواده فعالیت دارند، از طریق جشنواره شناسایی شوند تا در نشست‌ها و همایش‌ها از آنان استفاده شود.
جعفری، نماینده کانون مساجد دیگر سخنران این جلسه بود. وی با اشاره به اینکه همکاری‌هایی با خارج از کشور از جمله کلیساهای کاتولیک انجام شده و اتفاقات خوبی در این حوزه افتاده است، گفت: در سال ۹۵ ضمن فعالیت‌هایی که صورت گرفت، مساجد در مرز مهران آماده‌سازی شدند؛ همچنین ایستگاه‌های صلواتی و موکب‌ها در مسیر ایلام، کرمانشاه، خوزستان و کردستان برپا شدند.
وی اظهار کرد: برای حضور پزشکان در مساجد نیز برنامه‌ریزی شد و از آنها دعوت به عمل آمد. برپایی موکب در کربلا و نجف از جمله برنامه‌هایی بود که انجام شد. پوشش خبری اربعین و ترجمه اخبار به هفت زبان و تامین امنیت موکب‌ها در کنار برگزاری مسابقه کتابخوانی طی هفته کتاب از جمله دیگر اقداماتی بود که صورت گرفت.
جعفری در پایان گفت: امسال اسکان را به صورت گسترده‌تر خواهیم داشت و با کنسولگری عراق نیز در این رابطه همکاری می‌کنیم. همچنین خیران را به منظور جلب حمایت آنان در برپایی موکب شناسایی می‌کنیم. برگزاری نمایشگاه کتاب با موضوع اربعین از دیگر فعالیت‌ها در این حوزه به شمار می‌آید. 
باقرزاده، نماینده معاونت هنری وزارت ارشاد نیز اظهار کرد: بخشی از فعالیت‌هایی که انجام شده است، شامل برگزاری ۲۰ نمایش صحنه‌ای و خیابانی در ۱۶ شهر کشور است. در حوزه هنرهای تجسمی نیز کارویژه‌ای دیده شد که تعدادی از اساتید عکاسی برای مدت یک ماه به عراق اعزام شدند تا به آموزش افراد علاقه‌مند بپردازند. در حوزه مد و لباس نیز لباس ویژه عاشوراییان برای بانوان و آقایان در نظر گرفته شد که امسال نیز طرح ویژه لباس و کوله‌پشتی را پیشنهاد می‌کنیم.
نماینده معاونت مطبوعاتی دیگر سخنران این جلسه بود. وی بیان کرد: یکی از کارهایی که در دو سال گذشته صورت گرفت آن بود که بدون اینکه به رسانه‌ها دستورالعمل دهیم، انجمن صنفی تشکیل دادیم و افراد را فعال کردیم تا ویژه‌نامه تهیه کنند و ما نسبت به توزیع آنها اقدام کردیم که اگر امسال نیز بتوانیم، از این اقدام حمایت می‌کنیم و به آماده‌سازی بسته‌ها می‌پردازیم؛ همچنین بحث اعزام خبرنگاران رسانه‌های خارجی که در کشور ما دفتر دارند، از دیگر موضوعات مطرح است. در این باره طی سال‌های گذشته نیز اعزام‌هایی انجام شد. 
وی همچنین گفت: نکته دیگری که در این باره مطرح می‌شود آن است که از ظرفیت نمایشگاه مطبوعات مانند سال گذشته استفاده شود. نمایشگاه امسال نیز چند روز پیش از اربعین برگزار می‌شود و موسسات فعال در این حوزه با تایید کمیته فرهنگی اربعین، آگهی‌ها را با ۳۰ درصد تخفیف یا به صورت رایگان منتشر کرده و از آنها به این طریق حمایت می‌کنند.
مولوی، نماینده وزارت کشور در کمیته اربعین نیز عنوان کرد: گستره مطبوعات مهم است و می‌تواند اثرگذار باشد. مطبوعات پاشنه آشیلن است که باید مورد توجه قرار گرفته و مشکلات در این حوزه رفع شود. همچنین باید زائران را هدایت کرد تا ساز و کار قانونی اعزام را رعایت کنند. اگر طی مدت زمان یک یا دو ماه قبل از فرا رسیدن اربعین، ستون کوچکی در مطبوعات داشته باشیم تا مقررات و توصیه‌های قانونی را در کنار توصیه‌های بهداشتی در آنجا اعلام کنیم، می‌توان اوضاع را بهتر مدیریت کرد تا حوادث کمتری روی دهد.
وی گفت: فضای نمایشگاهی سوگواره نیز می‌تواند موثر باشد. نباید با برگزیدگان سنوات جشنواره عبرات خداحافظی کنیم؛ به این معنی که رشته ارتباط ما و هنرمندان نباید گسسته شود. این اقدام تغییرات بزرگی را ایجاد می‌کند. همچنین اگر یکی از محورهای جشنواره‌های آئینی، اربعین باشد، موثر خواهد بود.

کد خبر 645858

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha