خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: احتمال افزایش تعرفههای وارداتی اتحادیه اروپا بر فولاد ایران، بیانیه جدید عربستان درباره سفارت این کشور در تهران، حضور هیئت بلندپایه قطری در مراسم تحلیف روحانی از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
بیانیه جدید عربستان درباره سفارت این کشور در تهران
وزارت خارجه عربستان سعودی بامداد سهشنبه با انتشار بیانیهای مدعی شد که مقامات ایران مانع از دسترسی گروه اعزامی این کشور برای انجام تحقیقات درباره رویداد مرتبط با سفارت ریاض در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد شدهاند.
بنا بر گزارش «العربیه»، در بیانیه وزارت خارجه عربستان آمده است: «مقامات ایران به تاکتیک های غیرصادقانه متوسل شدهاند. ایران علیرغم توافق اولیه، مانع از ورود تیم عربستان به عنوان بخشی از تحقیقات درباره حملات صورت گرفته علیه سفارت عربستان در تهران و همچنین کنسولگری عربستان در مشهد شده است. قرار بود تا تیم عربستان نیز در کنار تیم ایران به تحقیقات در رابطه با این رویداد بپردازد و فرایندهای مرتبط به صورت مشترک نهایی شود».
این بیانیه میافزاید: «این اقدام ایران منعکس کننده سیاست و رفتار این کشور و همچنین عدم احترام به قوانین و کنوانسیونهای بینالمللی و نقض تعهدات دیپلماتیکی است که ایران طی بیش از 38 سال گذشته در پیش گرفته است.»
عربستان سعودی گفته است که از سازمانهای بینالمللی خواهد خواست تا اقدامات حقوقی لازم برای حفظ حقوق دیپلماتیک این کشور در راستای کنوانسیون روالط دیپلماتیک وین و مفاد مرتبط قانون بینالمللی صورت گیرد.
نشنال اینترست: نباید انتظار داشت ایران برنامه موشکی را متوقف کند
نشریه آمریکایی «نشنال اینترست» در مطلبی تاکید کرد، نباید انتظار داشت ایران برنامه موشکی خود را متوقف نماید.
این نشریه در بخشی از گزارش خود آورده است: لایحه جدید اعمال تحریمهای آمریکا علیه روسیه، ایران و کره شمالی به روشنی مشکل بزرگ کنگره این کشور یعنی استفاده از حربه تحریمهای اقتصادی علیه کشورهای دیگر جهت بیان مخالفت با آنها را نشان میدهد و ابزاری با طراحی ضعیف جهت حصول موفقیت در سیاست خارجی آمریکا است.
این نشریه سپس نوشت: این تحریمها بیش از آنکه اهداف سیاست خارجی آمریکا را تامین نمایند ابزاری برای منتخبان سیاسی جهت نمایش ناخرسندیشان به مخاطبان داخلی از رژیمهای بیگانه هستند و از آن کمنر به عنوان ابزار اصلی جهت پیشبرد سیاست خارجی استفاده شده است.
نشنال اینترست با اشاره به اعمال تحریمها از سوی واشنگتن بر ایران با حربه توسعه برنامه موشکی نوشت: "موشکهای بالستیک" موضوع بسیاری از گفتوگوها درباره اعمال تحریمهای ایران هستند اما انتظاری غیرواقع بینانه است که توقع داشت ایرانی که خود از قربانیان حملات موشکی دولت وقت عراق در جنگ شهرها در دهه 80 میلادی بوده یا هنگامی که برخی رقبای منطقهای را مجهز به موشکهای بالستیک میبیند و در زمینه قدرت هوایی نیز از آنها عقب مانده است، آنگاه توسعه برنامه موشکیاش را متوقف کند.
«خبرگزاری فرانسه» نیز روز گذشته در مطلبی با اشاره به توسعه برنامههای موشکی ایران نوشت: برنامه موشکی ایران که با وجود مخالفتهای غرب و انتقاد اسرائیل شتاب گرفته، افتخار زرادخانه نظامی این کشور به حساب میآید.
این رسانه غربی با توصیف توان موشکی و تنوع موشکهای برد کوتاه و متوسط ایران نوشت: پایگاههای نظامی آمریکا و اسرائیل در برد این موشکها قرار دارند.
تحلیلگر پیشین سیا: انتظار توقف برنامه موشکی ایران غیرواقعی است
پال پیلار، تحلیلگر پیشین سیا در یادداشتی درباره احتمال اثربخشی تحریمها نوشته انتظار کشورهای غربی درباره توقف برنامه موشکی ایران، انتظار غیرمعقول است.
وی در یادداشتی در «لوبلاک» یکی از شراطی اثرگذار بودن تحریمها را این دانسته که رفتار مورد انتظار از طرفهای تحریمشونده، رفتاری «ممکن» باشد. او بر همین اساس استدلال کرده است که انتظار توقف توسعه برنامه موشکی ایران، واقعبینانه نیست.
تحلیلگر پیشین سیا نوشته است: «به عنوان مثال، موشکهای بالستیک موضوعی است که در اغلب مباحثات مربوط به تحریم ایران مطرح میشود، اما به کلام ساده، غیرواقعی است که انتظار داشتیم حتی ایرانی به شدت تنبیهشده، توسعه موشکهای خود را متوقف کند.»
پال پیلار در توضیح بیشتر درباره این استدلال یادآوری کرده که ایران در دهه 1980 قربانی موشکهای عراق شد و در حال چالش با برخی رقیبان منطقهای است که به موشکهای بالستیک مجهز هستند.
مهر:
معاون وزیر خارجه انگلیس در مراسم تحلیف روحانی شرکت میکند
وبگاه وزارت خارجه انگلیس به نقل از «آلیستر برت» (Alistair Burt) وزیر مشاور انگلیس در امور خاورمیانه و شمال آفریقا امروز در بیانیه ای از سفر به تهران برای شرکت در مراسم تحلیف رئیسجمهور ایران خبر داد.
وی در این باره گفت: به عنوان نماینده انگلیس در ایران در این مراسم شرکت می کنم و امیدوارم در دوره دوم ریاستجمهوری روحانی، زمینهسازی برای بهبود روابط انگلیس با ایران را ادامه دهیم.
وزیر مشاور انگلیس در امور خاورمیانه و شمال آفریقا ادامه داد: تعهد شخصی رئیسجمهور ایران به توافق هستهای مورد استقبال ما است و همکاری نزدیک کشورهایمان برای اطمینان از ادامه اجرای برجام برای هر دو طرف اهمیت حیاتی دارد.
«آلیستر برت» تصریح کرد: ما همچنین مشتاق به ادامه گفتگو با ایران در سیاستهای منطقهای، حقوق بشر و به ویژه زندانیان دو تابعیتی هستیم. پیشرفت در هر یک از این زمینه ها برای لندن مهم است.
رئیس کنگره ملی خلق کره شمالی به ایران میآید
«کیم یونگ نام» رئیس کنگره ملی خلق کره شمالی امروز دوشنبه از مسیر روسیه عازم ایران خواهد بود.
دلیل این سفر حضور در مراسم تحلیف «حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران عنوان می شود که قرار است ۱۴ مرداد برگزار شود.
نام ۸۰ ساله که از وی به عنوان مرد شماره ۲ کره شمالی یاد می شود و اغلب در نقش رئیس دولت عهده دار دیدارهای رسمی در داخل و خارج از کره شمالی است، پیشتر رابطه با ایران را پایدار عنوان کرده و از اشتیاق برای توسعه آن سخن گفته بود.
گفتنی است «چائو تائی بوک» رئیس مجمع عالی کره شمالی نیز فوریه سال میلادی جاری (۲۰۱۷) به ایران سفر کرده بود.
باشگاه خبرنگاران جوان:
بیش از 55 درصد ایرانی ها حامی از سرگیری برنامه هسته ای هستند/ مردم ایران به آمریکا اعتماد ندارند
براساس نتایج نظرسنجی جدیدی که مرکز مطالعات امنیتی و بین المللی دانشگاه مریلند منتشر کرد، در ظاهر، انتخاب دولت ترامپ و اقدامات متعاقب آن، موجب افزایش تردید -اگر نگوییم خصومت- مردم ایران درباره مقاصد آمریکا شده است.
این نظرسنجی که اواسط ماه ژوئن از هزار و چهار ایرانی به عمل آمد در زمینه روابط بین المللی، شاید چشمگیرترین نتایج، افزایش حمایت عمومی از برجام و مخالفت شدید با هر گونه خواسته های احتمالی واشنگتن برای مذاکره دوباره درباره توافق به شیوه هایی بود که ممکن است به ضرر ایران یا توانایی این کشور برای دفاع از خود باشد.
براساس متن خلاصه شده این نظر سنجی، به نظر نمی رسد ایرانی ها تمایلی به مذاکره دوباره درباره شروط و مفاد این توافق با دولت ترامپ داشته باشند، یا حاضر به پذیرش هر چیزی باشند که ممکن است به نظر برسد نقض توافق از سوی آمریکا است.
بیشتر شرکت کنندگان در نظرسنجی -61 ممیز شش درصد- گفتند که اگر دونالد ترامپ، همانطور که قبلاً گفته است، تلاش کند دوباره درباره این توافق مذاکره کند، دولت ایران «نباید» با هیچ گونه افزایش مدت محدودیت های اعمال شده بر برنامه هسته ای ایران در این توافق «موافقت کند».
بیشتر ایرانی ها به اعطای امتیازات بیشتر به واشنگتن در ازای کاهش بیشتر تحریم ها علاقه ای ندارند.
یکی از وعده های بزرگ انتخاباتی روحانی، پیگیری لغو کامل همه تحریم های آمریکا و غرب علیه ایران بود، اما اکثر ایرانی ها می گویند محدود کردن برنامه موشکی ایران ، به رسمیت شناختن اسرائیل ، توقف کمک به گروه هایی همچون حزب الله لبنان و توقف کمک به دولت بشار اسد در سوریه را در ازای کاهش تحریم ها رد خواهند کرد.
جدا از چشم انداز مذاکره دوباره درباره برجام، دلیل محکمی برای این باور وجود دارد که مردم ایران همین حالا باور دارند که آمریکا توافق هسته ای را نقض می کند.
مردم ایران دیدگاه های قاطعی در این باره داشتند که دولتشان باید چگونه با هر گونه نقض توافق هسته ای از سوی آمریکا برخورد کند.
پایگاه اینترنتی لوبلاگ در ادامه با میان تیتر "بیشتر مردم حاضر به ترک توافق هستند" نوشت: شاید بزرگترین تغییر در نتایج بین نظرسنجی های ماه مه و ژوئن مربوط به این سؤال بود که ایران چگونه باید به هر گونه نقض برجام از سوی آمریکا پاسخ دهد.
در نظرسنجی ماه مه، 45 ممیز سه دهم درصد از پاسخ دهندگان اعلام کردند که ایران باید بخش هایی از برنامه هسته ای خود را که به موجب توافق محدود شد، از سرگیرد اما در نظرسنجی ماه ژوئن، 55 ممیز چهار دهم درصد از ایرانی ها گفتند که حامی از سرگیری تمام عیار برنامه هسته ای هستند.
این نکته در حال حاضر از اهمیت ویژه ای برخوردار است، چرا که موج اخیر فعالیت های کاخ سفید حاکی از آن است که در تدارک اتخاذ تدابیر سختگیرانه ای است که ممکن است منجر به نوعی پاسخ ایران شود.
نتایج نظرسنجی مرکز مطالعات امنیتی و بین المللی دانشگاه مریلند که درست قبل از انتخابات نوزدهم مه ایران (جمعه، 29 اردیبهشت) به عمل آمد، حاکی از بی اعتمادی آشکار به آمریکا در تبعیت از برجام بود. در آن نظرسنجی، از هر چهار نفر، تقریباً سه نفر گفتند مطمئن نیستند آمریکا «به تعهدات خود در توافق هسته ای عمل کند»
55 درصد از پاسخ دهندگان در نظرسنجی ماه ژوئن گفتند که معتقدند ایران باید با از سرگیری برنامه هسته ای، تبعیت نکردن واشنگتن از برجام را تلافی کند.
به گفته پل پیلار، تحلیلگر کهنه کار سازمان سیا که از سال 2000 تا 2006 افسر اطلاعاتی ملی در شرق نزدیک بود، نتایج نظرسنجی اخیر «قابل توجه» است.
پل پیلار پیش از این معتقد بود که ایران به تبعیت از برجام ادامه خواهد داد و در عین حال، اگر واشنگتن توافق را نقض کند، ایران تلاش خواهد کرد از طریق ساز و کار حل و فصل مناقشه، آن را حل کند اما نتایج این نظرسنجی باعث شد وی در این باره تامل دقیق تری کند.
پل پیلار افزود: اکثر پاسخ دهندگان ایرانی حق دارند که به دولت آمریکا شک زیادی داشته باشند. زمانی که شما موضوع بازرسی را مطرح می کنید، بیشتر مردم به طور صحیح، این اقدام را بخشی از تلاش برای واداشتن ایران برای برداشتن گام نخست یا اعلام فسخ توافق تلقی می کنند.
خصومت چشمگیر در برابر واشنگتن، از برخی دیگر از نتایج آشکار نظرسنجی اخیر بود.
برای مثال، 52 درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجی در پاسخ به این سؤال که فکر می کنند چه کسی مسئول حملات تروریستی هفتم ژوئن بود، از (گروه تکفیری صهیونیستی) داعش نام بردند (گروهی که مسئولیت این حملات را بر عهده گرفت)، اما از هر پنج نفر، یک نفر (19 درصد) از آمریکا نام بردند. 17 درصد دیگر هم عربستان را مسئول این حملات دانستند. 61 درصد از پاسخ دهندگان اعلام کردند «به احتمال زیاد» آمریکا «مهاجمان را هدایت و حمایت کرد»- این در حالی است که 67 درصد، عربستان و 65 درصد،اسرائیل را حامی احتمالی مهاجمان می دانستند.
در پی این حملات تروریستی، دو سوم پاسخ دهندگان (68 درصد) گفتند که ایران باید حمایت از گروه هایی را که با داعش مبارزه می کنند، افزایش دهد -این رقم نسبت به نظرسنجی دسامبر گذشته (56 درصد) افزایش یافت اما 55 درصد از پاسخ دهندگان گفتند با «همکاری با» آمریکا برای کمک به دولت عراق در مبارزه با داعش مخالفند. این در حالی است که در نظرسنجی اوت 2015، 59 درصد از پاسخ دهندگان اعلام کردند در صورت درگیری با داعش در عراق، ایران باید با واشنگتن همکاری کند.
60 درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجی در پاسخ به سؤالی درباره دیدگاهشان در خصوص کشورهای عضو گروه پنج به علاوه یک گفتند که دیدگاه های بسیار منفی درباره آمریکا دارند.
حضور هیئت بلندپایه قطری در مراسم تحلیف روحانی
شیخ عبدالله بن ناصر بن خلیفه آل ثانی، نخست وزیر قطر اعلام کرد هیئتی بلندپایه از کشورش در مراسم تحلیف حسن روحانی، رئیس جمهور ایران شرکت خواهد کرد.
علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی که به دوحه سفر کرده، در دیدار با شیخ عبدالله بن خلیفه آل ثانی از قطر برای شرکت در مراسم تحلیف روحانی در مجلس شورای اسلامی دعوت به عمل آورد.
شیخ عبدالله بن ناصر بن خلیفه آل ثانی نیز در این دیدار با تشکر از موضع ایران در قبال بحران کنونی قطر اعلام کرد دوحه موضع ایران را فراموش نخواهد کرد.
احتمال افزایش تعرفههای وارداتی اتحادیه اروپا بر فولاد ایران
«ایل سوله ونتی کواترو اوره» پرشمارگان ترین روزنامه اقتصادی ایتالیا در گزارشی با عنوان اتحادیه اروپا مشغول بررسی وضع تعرفه وارداتی در قبال ایران، روسیه، اوکراین و برزیل است، نوشت: اتحادیه اروپا پس از اعمال تعرفه های جدید بر روی واردات فولاد چین، بررسی های ضد دامپینگ را بر روی واردات ورق فولاد گرم نورد شده از کشورهای ایران، روسیه، اوکراین و برزیل آغاز کرده است.
این نشریه اقتصادی به نقل از گزارش انجمن فولاد اروپا – یوروفر نوشت: این چهار کشور در سه سال اخیر فروش محصولات فولادی خود در اتحادیه اروپا را به صورت قابل توجهی افزایش دادهاند و آن را با شرایط دامپینگ به فروش می رسانند که به صنایع فولاد اروپا آسیب وارد کرده است.
به همین دلیل کمیسیون اروپایی در تابستان سال گذشته تحقیقاتی را در مورد واردات فولاد از کشورهای روسیه، ایران، اوکراین، برزیل و صربستان آغاز کرد. متعاقبأ کمیسیون اروپا اعلام کرد به دلیل حجم پایین واردات فولادی از صربستان، این کشور از مجموعه مورد بررسی خارج می شود.
ایل سوله ونتی کواترو اوره نوشت: در عین حال گشوده شدن پرونده باعث کند شدن روند صدور فولاد از چهار کشور فوق الذکر به سوی اروپا شده بود تا اینکه در ماه آوریل اعلام شد تعرفههای موقتی بر واردات فولاد از این کشورها وضع نخواهد شد و به همین دلیل بار دیگر واردات سیر صعودی به خود گرفت.
نظر شما