سید فخرالدین فاضلزاده، عضو هیئت امنای مسجد حاج کربعلی همدان به خبرنگار شبستان گفت: در حدود 316 سال پیش بنایی در همدان ساخته شد به اسم مسجد حاج کربعلی که دارای 2 شبستان پایینی معروف به مسجد چاله و مسجد بالاست.
وی با بیان اینکه این مسجد در خیابانی به نام خیابان لااله الا الله به مسجد چاله معروف بوده است، افزود: چون در اطراف این خیابان غسالخانهای بوده و میت را در آنجا برای دفن و کفن و تشییع جنازه غسل میکردند به نام خیابان لااله الا الله معروف بوده است.
فاضل زاده تصریح کرد: این خیابان اکنون به خیابان باباطاهر شناخته میشود و از آن غسالخانه چیزی باقی نمانده است جز سنگی که شبیه مقبره است و روی آن زیارت اهل قبور نوشته شده است و در وسط کوچه قرار گرفته است.
نام گذاری مسجد
وجود پرستشگاههای متعدد و فراوان در مذاهب حکایت از اهمیت و اعتبار پرستش گاهها دارد که مسجد حاج کربعلی با قدمت 316سال از کهنترین مساجد همدان است.
اگر چه پرستش گاهها در ادیان الهی با اسمهای متفاوتی شناخته میشوند ولی همه آنها از یک منشأ سرچشمه گرفته و به یک حقیقت که همانا بندگی خدا در برابر بندگی غیر اوست نشأت گرفتهاند.
مسجد بالایی ساختش به اسم حاج کربعلی است که نجار بوده و زمانی که شروع به افتتاح و ساختن بنای مسجد بالا کرده در طول ساخت آن از لحاظ مالی با کمبود بودجه رو به رو شد، به همین دلیل تمام ابزار و وسایل کارش را فروخت تا مسجد را تکمیل کند و تمام سنگ مسجد را از گنجنامه حمل کردند تا این بنا تکمیل شد.
قدمت مسجد
مساجد دارای سابقهای دیرین هستند و شکلگیری آن از زمان هبوط حضرتآدم(ع) که قدمت آن 6 هزار و 216 سال قبل از هجرت پیامبراسلام(ص) است و خانه کعبه اولین خانه و جایگاهی است که برای پرستش و پیراستگی انسان در زمین بنا شده و در مرور زمان به دست حضرتابراهیم(ع) مجدداً پایهگذاری شده است.
تاریخ مساجد از آغاز ورود لشکر اسلام به مرزهای ایران ساسانی شکل میگیرد و در همدان نیز مساجد زیادی وجود دارد که یکی از قدیمیترین و کهنترین این مساجد، مسجد«حاج کربعلی» است.
بنای مسجد
جاذبه معنوی پرستش گاهها که در اسلام، نام مسجد بر آن نهاده شده آموزههای شگرف و اساسی در معتقدین به آن ایجاد کرده و این آموزهها اعمال و رفتار آنها را شکل و بروز میدهد.
بنای این مسجد 6 ستون دارد و طاقنمای آن به شکل ضربی است که به سبک قدیم خود باقی مانده است. این مسجد دارای 2 بنای تو در توست که در حدود 316 سال قبل ساخته شده و مسجد چاله از مسجد بالا قدمت بیشتری دارد.
قدمت مسجد بالای حاج کربعلی
مسجد بالا نیز حدود 163 سال قدمت دارد و سه جایگاه برای امام جماعت دارد که عالم افضل در وسط و دوشاگرد او در سمت چپ و راست استاد قرار میگرفتند. برای رفتن به محراب باید چهار پله پایین رفت و درب ورودی مسجد به صورت زنبوری است.
نمای مسجد
در حیاط مسجد کنار درب ورودی آن نمایی ستون مانند وجود دارد که از آن به عنوان مشخص کردن هنگام اذانهای پنجگانه استفاده میکردهاند، به عنوان نمای مسجد بوده که شبیه به ساعت آفتابی بوده و که اکنون ازبین رفته است.
منبع: سایت ویکی پدیا، تبیان و معرفی مساجد استان همدان
پایان پیام/
نظر شما