به گزارش خبرنگار شبستان، مهدی گوشکی، طراح و کارگردان نمایش «ولپن» کاری از گروه "لیو"، در نشست نقد و بررسی این نمایش در تئاتر شهر با اشاره به شکل گیری این تئاتر گفت: در دانشگاه درسی با عنوان «تاریخ ادبیات نمایشی» داشتیم که در آن دکتر بهزاد قادری با معرفی "ولپن" نوشته "بن جانسون" گفت: با مطالعه ولپن متوجه می شوید که تا چه اندازه بن جانسون پیشروتر و به معنای واقعی کلمه روشنفکرتر از شکسپیر است؛ چراکه روشنفکر کسی است که به اوضاع اجتماعی زمان خود واکنش نشان می دهد.
وی ادامه داد: پس از ترجمه و تمرین نمایش نامه در فضایی کارگاهی، ولپن سه سال پیش در دوازدهمین جشنواره تئاتر دانشگاهی به اجرا درآمد.
کوشکی درباره اجرای این نمایش در کارگاه نمایش تئاتر شهر گفت: در سه سال گذشته برای اجرا بسیار تلاش کردیم تا این که بالاخره، هیئت انتخاب تئاتر شهر، پس از دیدن فیلم نمایش و توجه به کیفیت کار، مجوز اجرا را صادر کردند.
این کارگردان تئاتر همچنین درباره وضعیت خانه تئاتر دانشگاهی گفت: خانه تئاتر دانشگاهی متولی تئاتر دانشجویان است اما با این وجود، وضعیت مشخصی ندارد، برخوردها در آن سلیقه ای است و به طور کلی بسترها برای حمایت از آثار دانشجویی فراهم نیست.
کوشکی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به هماهنگ کردن نمایش ولپن با بسترهای اجتماعی جامعه ایران گفت: در ترجمه، دراماتورژی و آداپته کردن اثر، تلاش کردیم کاری زنده را روی صحنه ببریم. به عبارت دیگر در کلیات و جزئیات، ترجمه ای فرهنگی از نمایش نامه ولپن اراده دادیم.
وی افزود: اعتقادی به ابعاد تاریخی نمایش نامه ندارم و با وجود این که نمایش نامه متعلق به 400-500 سال پیش است، نمی خواهم تاریخ بگویم، تاریخ من اکنون است و ما این نگرش را در طراحی لباس و شخصیت پردازی اثر لحاظ کردیم به طوری که لباس ها را متناسب با فضای کارگاه نمایش تنطیم کردیم و از بازیگران هم خواستیم برخلاف کمدی دلارته، بسیار ساده بازی کنند.
وضعیت مالی نمایش، موضوع دیگری بود که کوشکی درباره آن گفت: نمایش ما مشمول قرارداد نشد و تنها قرار شد از آن حمایت مالی صورت گیرد.
وی ادامه داد: تاکنون پولی به ما پرداخت نشده و با وجود بازیگران زیاد این نمایش، همه پرداخت ها بر عهده خود ما بوده است.
بخش پایانی این نشست به مقوله کمدی در تئاتر ایران اختصاص داشت که کوشکی گفت: مرز کمدی ها بسیار به هم نزدیک شده و در گروه "لیو" در این باره بسیار بحث کرده ایم. برخی می گویند بازیگر کمدی دوست دارد صدای خنده تماشاگر را بشنود اما از نظر من این کار یک شومن است. از نظر ما کمدی باید بر مبنای موقعیت شکل گیرد.
وی ادامه داد: اگر نمایشنامه خوب و سنجیده باشد و موقعیت ها درست پرداخت شده باشند، نیاز به تلاش های سطحی برای خنداندن مخاطب نیست. بازیگر تئاتر باید خیلی حرفه ای باشد که خنده تماشاگر، او را با خود نبرد یا این که به دنبال خنده گرفتن از مخاطب نباشد.
پایان پیام/
نظر شما