تغییر کاربری در پایتخت، تهران پارکینگ می‌شود!

با وجود اضافه شدن روزانه یک هزار و پانصد خودروی جدید به مجموع خودروهای تهران و سرگردانی 35 میلیون دقیقه ای رانندگان تهرانی برای یافتن جای پارک، شهرداری همچنان در طرح های بی حاصل غوطه ور است.

اشاره: در حالی که با وجود 4 میلیون خودرو و اضافه شدن روزانه یک هزار و پانصد خودروی جدید به مجموع خودروهای تهران، مشکل پیدا کردن جای پارک، روزانه معادل 66 سال از وقت شهروندان تهران را می‌گیرد، شهرداری تهران هیچ اقدام مؤثری برای رفع این معضل انجام نمی‌دهد و اجرای طرح‌هایی مثل یکطرفه کردن خیابان‌ها یا مسدود کردن بخشی از بزرگراه‌ها برای عبور اتوبوس کمکی به حل مسئله ترافیک تهران و کمبود جای پارک نکرده است.

 

خبرگزاری شبستان: تهران شهری با حدود هشت و نیم میلیون جمعیت است که مدیریت آن در رفع مشکلات پرتعددی که شهروندان تهرانی با آن مواجه هستند، ناتوان است. از آلودگی هوا و آلودگی صوتی تا عدم کارایی سامانه حمل و نقل عمومی و ترافیک خرد کننده و از این دست مشکلات در زندگی شهروندان تهرانی کم نیستند.

 

اما در این میان شهروندان تهرانی از برخی امکانات شهری و حقوق ابتدایی نظیر داشتن جایی برای پاک کردن خودروهای خود نیز محروم‌اند؛ چرا که تهران در حال حاضر حدود چهار میلیون خودرو را در خود جای داده، اما مدیران شهری هرگز به فکر تأمین پارکینگ برای این حجم انبوه از خودروها نبوده‌اند.

 

سرگردانی 35 میلیون دقیقه ای برای یافتن جای پارک

روزانه رانندگان بیش از یک میلیون خودرو در تهران، یعنی یک چهارم خودروهای در حال رفت و آمد، در پایتخت برای یافتن جای پارک با دشواری مواجه می‌شوند و هر روز تا 35 میلیون دقیقه از وقت رانندگان تهرانی برای پیدا کردن جای پارک مناسب به هدر می‌رود.

 

35 میلیون دقیقه معادل 66 سال یعنی عمر متوسط یک انسان است و این یعنی اینکه رانندگان تهرانی هر روز به اندازه یک عمر به دنبال جای پارک می‌گردند و این در حالی است که اگر شهرداری و دیگر ارگان‌های مسئول در این زمینه چاره‌ای بیاندیشند رانندگان تهرانی به جای 35 میلیون دقیقه گشتن به دنبال جای پارک، می‌توانستند 583 هزار ساعت زودتر به محل کار یا زندگی خود برسند و این یعنی کاهش آلودگی هوا و آلودگی صوتی و کاسته شدن از حجم ترافیک در شهری که در دود و آهن و صدای بوق ممتد غرق شده است.

 

اما رقابت برای یافتن جای پارک میان رانندگان خسته از ترافیک در تهران یک رقابت نفس‌گیر و همیشگی است. برای مثال برای هر راننده در تهران بارها پیش آمده که برای یافتن به جایی نیم ساعت وقت صرف کند و بعد از رسیدن به محل مورد نظر تازه نیم ساعت دیگر برای یافتن جای پارک مناسب وقت بگذارد و در آخر هم خودروی خود را در محلی بسیا دور از مقصد یا زیر تابلوی توقف ممنوع پارک کند.

 

آب رفتن جای پارک هر روز در تهران

در حالی که به اعتقاد کارشناسان امور شهری تهران به صورت بالقوه آنها ظرفیت پارک 700 هزار خودرو را دارد با وجود چهار میلیون خودرو در شهر مسئله جای پارک به دغدغه‌ای برای هر شهروندی که از خودروی شخصی استفاده می‌کنند مبدل شده است، اما مسئله وقتی پیچیده‌تر می‌شود که بدانیم هر سال صدها هزار خودروی جدید هم در تهران شماره‌گذاری می‌شوند و به جمع چند میلیون خودروی سرگردان در خیابان‌های پایتخت اضافه می‌شوند.

 

این مسئله در کنار خیابان‌های کم‌عرض، تراکم بخش‌های اداری و خدماتی در مرکز شهر، عدم وجود پارکینگ در بسیاری از منازل و ادارات و تخلف گسترده سازندگان ساختمان‌ها در زمینه تأمین پارکینگ لازم برای ساکنان و مراجعه‌کنندگان که با چشم‌پوشی و اهمال از طرف شهرداری همراه است هر روز مشکل تأمین پارکینگ مناسب برای رانندگان تهرانی را وخیم‌تر می‌کند. برای مثال شهرداری تهران در حالی به برج‌های اداری و تجاری اجازه ساخت می‌دهد که سازندگان این مکان‌ها در نهایت فقط به تعداد واحدهای اداری یا تجاری پارکینگ در ساختمان تأمین می‌نمایند؛ در حالی که در هر واحد اداری چندین نفر به کار مشغول می‌شوند و ده‌ها نفر در روز برای خرید از هر واحد تجاری مراجعه می‌نمایند و معلوم نیست این افراد باید خودروی خود را در کدام محل پارک نمایند؟

 

باز هم ناکامی شهرداری

بر اساس یک نظرسنجی، 69 درصد شهروندان تهرانی هر روز برای پارک خودروی خود با مشکل مواجه هستند و این در حالی است که 78 درصد از آنها حل مشکل پارکینگ را وظیفه شهرداری تهران می‌دانند. در حالی که هم قانون و هم شهروندان به شهرداری تهران به عنوان مسئول مستقیم حال مسئله پارکینگ نگاه می‌کنند به نظر می‌رسد شهرداری تهران با سردرگمی و بی‌برنامگی مفرط در حال این معضل ناتوان مانده است. برای مثال شهرداری تهران با مسدود کردن لاین سبقت در بزرگرا‌ه‌هایی مثل شهید چمران یا خیابان آزادی یا ولی‌عصر (عج) و اختصاص این مسیرها به اتوبوس سعی کرده تا به مشکل ترافیک غلبه کند و شهروندان را به استفاده از حمل و نقل عمومی تشویق کند، اما به راستی این طرح میلیاردی پس از دو سال چقدر در کاهش ترافیک و بهتر شدن وضعیت پارک خودروها در تهران مؤثر بوده است؟

 

آیا اجرای طرح پارکبان آن هم بدون نظارت کافی و مأمور کردن شرکت‌های خصوصی که فقط به فکر جیب خود هستند برای گرفتن پول از شهروندان برای پارک خودرو در کنار خیابان‌های شهر دردی از معضل کمبود جای پارک و زیادی خودروها در تهران دوا کرده است؟

 

مناسب است شهرداری تهران پاسخگو باشد، در چهار سال گذشته چند پارکینگ عمومی ایجاد کرده و چقدر تسهیلات برای ساخت پارکینگ به بخش خصوصی اعطا کرده است؛ یا برای مثال خوب است مسئولان شهرداری به این پرسش ساده جواب دهند که وقتی با تصمیم حق‌الساعه شهرداری خیابان ولی‌عصر به عنوان یکی از مسیرهای اصلی شمال- جنوب تهران از تقاطع خیابان شهید بهشتی تا تقاطع بزرگراه چمران یک‌طرفه شد و به دنبال آن نیمی از خیابان، اتوبوس‌ها اختصاص داده شد و امکان پارک خودرو در سمت غربی این خیابان به کلی از بین رفت، مسئولان شهرداری کدام پارکینگ عمومی را در خیابان ولی‌عصر برای جبران جای پارک از دست رفته و این مسیر چند کیلومتری در نظر گرفته‌اند؟ این مثال‌ها و پرسش‌های بسیار در زمینه عملکرد شهرداری تهران به خوبی نشان می‌دهد که مطابق نظرسنجی 59 درصد از شهروندان افزایش پارکینگ‌های عمومی را راه‌حل مشکل پارکینگ در تهران می‌دانند، شهرداری در این زمینه حرکت مؤثری انجام نداده است.

 

قتل به خاطر جای پارک

شاید برای مدیران شهرداری تهران تصور فشاری که شهروندان برای تردد در تهران و یافتن جای پارک مناسب می‌کشند، امکان‌پذیر نباشد، اما باید گفت متأسفانه فشار ناشی از ترافیک سنگین و آلودگی صوتی وقتی با معضل نبود جای پارک عجین می‌شود چنان فشار عصبی‌ای بر شهروندان وارد می‌ کند که علاوه بر پرخاش‌های هر روزه در مورد جای پارک تاکنون حداقل یک مورد به قتل بر سر جای پارک هم منتهی شده است.

 

بر اساس پرونده‌ای که در شعبه هفتم دادسرای جنایی تهران رسیدگی شده، جوانی 23 ساله به نام «مهدی» در بلوار معلم فردی به نام سلمان 22 ساله را بر سر جای پارک خودرو با ضربات چاقو به قتل رسانده است. متهم پس از دستگیری در حوالی رباط‌کریم به ارتکاب قتل عمدی اعتراف کرد و گفت: روز حادثه نیاز شدیدی به پارک خودروی خود داشتم اما مقتول حاضر نشد جای پارک خودرو را به من بدهد. از مقتول خواستم تا خودروی خود را از جای پارک خارج کند تا من خودروی خودم را پارک کنم اما او از این کار سر باز زد و من هم عصبانی شدم و او را کشتم!

 

تغییر کاربری در پایتخت، تهران پارکینگ می‌شود

با ادامه روند فعلی و در حالی که در تهران به ازای هر دو تا سه نفر یک خودرو وجود دارد و در حالی که نه تنها شهرداری تهران به عنوان مسئول مستقیم حل مسئله پارک خودرو در تهران بلکه ارگان‌هایی مانند وزارت صنایع و شرکت‌های خودروسازی زیر نظر آن، وزارت مسکن، راهنمایی و رانندگی و سایر نهادها هیچ‌کدام کمکی برای کمتر شدن معضل عدم وجود محل پارک خودرو در تهران نمی‌کنند، به نظر می‌رسد با وجود اضافه شدن روزانه یک هزار و پانصد خودروی جدید به مجموع خودروهای تهران، اگر با بهبود سریع حمل و نقل عمومی و ساخت پارکینگ‌های پرظرفیت و کند کردن روند شماره‌گذاری خودروهای جدید فکری برای تهران نشود بزودی شاهد تبدیل شدن کل شهر به یک پارکینگ عمومی بزرگ خواهیم بود، به طوری که آن‌قدر خودروهای تهران پرتعداد و محل‌های پارک‌ اندک خواهد بود که چهره شهر بیشتر به یک پارکینگ عمومی خواهد ماند تا پایتخت.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 64465

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha