خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ترامپ آماده است ایران را با تبعات جدی و جدید رو به رو کند، فارنافرز: براندازی حکومت ایران ممکن نیست، تهدید کاخ سفید علیه ایران درباره جاسوسان آمریکایی از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
فارنافرز: براندازی حکومت ایران ممکن نیست
نشریه فارنافرز در گزارشی روز جمعه به تشریح دلایل ناکارآمد بودن پیشنهاد مقامهای آمریکایی برای تغییر نظام حاکم ایران پرداخته است.
فارنافرز مینویسد: «همزمان با دو ساله شدن برجام، طرفداران ستیزهجویی با ایران بار دیگر در حال طرفداری از راه حل مورد ترجیح خود درباره ایران هستند: تغییر حکومت.»
ماه گذشته نشریه پالیتیکو گزارش داد که مدت کوتاهی بعد از تحلیف «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا «بنیاد دفاع از دموکراسی»، از سازمانهای جنگ نرم آمریکا وابسته به رژیم صهیونیستی با تسلیم یادداشتی به شورای امنیت ملی این کشور خواستار براندازی نظام حاکم ایران شده است.
«فارنافرز» با اشاره به اظهارات چند کارشناس آمریکایی دیگر در حمایت از براندازی نظام ایران مینویسد: «سیاستهای خصمانه ترامپ علیه ایران باعث دلگرمی این ستیزهجویان شده است.»
این نشریه با وجود این میافزاید: «با وجود این، تغییر نظام به کلام ساده، امکانپذیر نیست مگر اینکه ایالات متحده برای یک دوره ادامهدار آماده باشد خودش را از لحاظ نظامی و سیاسی در صحنه نمایشی دیگر در خاورمیانه متعهد کند.»
در ادامه این تحلیل آمده است: «سیاستمداران خوب بایستی به این نکته واقف باشند که تحلیل هزینه-فایده از براندازی در ایران به راهبردها و ابرازهای مورد استفاده وابسته است. پیشینه طولانی آمریکا در براندازی کشورها نشان میدهد که دو مسیر وجود دارند که واشنگتن از طریق آنها میتواند به این هدف در ایران دست پیدا کند: حمایت از گروهی با گرایشهای دوستانهتر نسبت به آمریکا یا با حمله به این کشور و جایگزین کردن نهادهای آن.»
فارنافرز نوشته حتی در صورت فرض اینکه تغییر حکومت اقدامی در راستای منافع آمریکا باشد، هیچکدام از این دو راهبرد، نتایج مطلوب به بار نخواهد آورد.
این نشریه خاطرنشان کرده که گروههای که واشنگتن میتواند با آنها برای براندازی نظام ایران همکاری کند یا فاقد سرمایه سیاسی و حمایت عمومی هستند و یا اینکه تمایلی به همکاری با آمریکا برای رسیدن به این هدف ندارند.
کاخ سفید: ترامپ آماده است ایران را با تبعات جدی و جدید رو به رو کند
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا بامداد شنبه تهدید کرد ایران در صورت عدم اقدام برای آزادی شهروندان آمریکایی با تبعات جدی و جدید مواجه خواهد شد.
در بیانیهای که کاخ سفید بامداد شنبه منتشر کرده آمده است: «رئیسجمهور ترامپ و دولت او تلاشها برای بازگرداندن تمامی آمریکاییهای بازداشتشده در خارج از کشور را مضاعف کردهاند. ایالات متحده گروگانگیرها و کشورهایی که بدون دلیل عادلانه یا فرایندهای قانونی کماکان اقدام به گروگانگیری و بازداشت شهروندان ما میکنند را محکوم میکند.»
کاخ سفید ادعا کرده ایران در طول تقریبا ًچهل سال گذشته از بازداشتها و گروگانگیری به عنوان یکی از ابزارهای سیاستگذاری استفاده کرده است.
در این بیانیه آمده است: «در طول تقریباً چهل سال، ایران از بازداشتها و گروگانگیری به عنوان یکی از ابزارهای سیاستگذاری کشور خود استفاده کرده است، روشی که امروز هم با محکومیت زیو وانگ به ده سال زندان ادامه دارد.»
«زیو وانگ»، شهروند دو تابعیتی چینی - آمریکایی است که به گفته سخنگوی قوه قضائیه ایران با نفوذ خاصی وارد ایران شده بود و توسط نیروهای وزارت اطلاعات شناسایی و دستگیر شد.
سخنگوی قوه قضائیه گفت این فرد در دادگاه بدوی به 10 سال زندان محکوم شده اما این حکم قابل اعتراض است.
بیانیه کاخ سفید به علاوه بدون ارائه هیچگونه شواهد مستدل مدعی شده که ایران مسئول بازداشت «رابرت لوینسون»، عامل سیا است که چند سال است ناپدید شده است.
در این بیانیه آمده است: «مسئولیت مراقبت و سلامت تمامی شهروندان آمریکایی در ایران به عهده این کشور است. رئیسجمهور ترامپ از ایران میخواهد رابرت لوینسون که برای بیش از ده سال است در ایران بازداشت شده را بازگرداند و از ایران میخواهد سیامک و باقر نمازی که در دوران اوباما دستگیر شدند را همراه با تمامی دیگر شهروندان آمریکایی که ناعادلانه دستگیر شدهاند را آزاد کند.»
در پایان این بیانیه آمده است: «رئیسجمهور ترامپ آماده تحمیل تبعات جدید و جدی علیه ایران است، مگر آنکه تمامی شهروندانی که ناعادلانه زندانی شدهاند آزاد شده و بازگردانده شوند.»
ترامپ تیمی را مأمور زمینهچینی برای اعلام عدم پایبندی ایران به برجام کرد
منابع خبری بامداد شنبه گزارش دادهاند «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا به گروهی از نزدیکان مورد اعتماد خود در کاخ سفید دستور داده زمینههای لازم را برای اعلام پایبند نبودن ایران به «برجام» در گزارش سهماهه بعدی به کنگره فراهم آوند.
«رکس تیلرسون»، وزیر خارجه آمریکا هفته گذشته در دومین گزارش سهماهه خود به کنگره پایبندی ایران به مفاد توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵ (برجام) را تأیید کرد.
رسانههای آمریکا با وجود این گزارش دادند که ترامپ با اکراه و پس از اصرار بعضی مقامهای ارشد دولت، از جمله «تیلرسون» حاضر به تایید پایبندی ایران به برجام شد- موضوعی که ماندن آمریکا در این توافق هستهای را کماکان در هالهای از ابهام نگاه میدارد.
نشریه «فارنپالیسی» در خبری اختصاصی مدعی شد ترامپ بعد از دیداری پرمناقشه با تیلرسون در هفته جاری به گروهی از کارکنان مورد اعتماد خود در کاخ سفید دستور داد به بررسی زمینهها برای جلوگیری از تأیید پایبندی ایران به برجام در گزارش سه ماهه بعدی بپردازند.
به نوشته فارنپالیسی، هدف ترامپ از این اقدام رسیدن به چیزی است که به نظر او وزارت خارجهاش در انجام آن ناکام مانده است: اعلام عدم پایبندی ایران به توافق هستهای.
یک منبع نزدیک به کاخ سفید به فارنپالیسی گفت: «رئیسجمهور، کارکنان کاخ سفید را مأمور زمینهسازی برای حالت احتمالی عدم تأیید (پایبندی ایران به برجام) در دوره بررسی ۹۰ روزه بعدی که اکتبر به پایان میرسد، کرد- وظیفهای که او قبلاً به تیلرسون و وزارت دفاع محول کرده بود.»
این منبع گفت: «رئیسجمهور به کاخ سفید گفته که میخواهد ۹۰ روز دیگر در موقعیتی باشد که عدم پایبندی (ایران به برجام) را اعلام کند و وظیفه آنها این است که او را به این نقطه هدف برسانند.»
فارنپالیسی میگوید با سه منبع که برای مشارکت در فرایند جدید به کاخ سفید دعوت شدهاند و یا در جریان تصمیم ترامپ در این مورد قرار گرفتهاند، گفتوگو کرده است.
دولت ترامپ در حال انجام یک بررسی با مشارکت چندین نهاد در دولت آمریکا درباره سیاستهای خود در قبال ایران است. نتایج این بررسی که احتمالاً تا پایان تابستان جاری اعلام خواهند شد ماندن یا خروج آمریکا از برجام را تأیید خواهد کرد.
تمامی این منابع، فرایند جدید را به منزله به حاشیه راندن وزارت خارجه آمریکا توصیف کردهاند. ترامپ احساس میکند که وزارت خارجه آمریکا با خودداری از ارائه گزینههای دیگر تصمیم خود برای تأیید پایبندی ایران به برجام را پیش برده است.
هر سه منبع گفتهاند ترامپ هنگام ارائه گزارش سه ماهه اول از تیلرسون خواسته برای گزینه اعلام عدم پایبندی ایران زمینهچینی کند، وظیفهای که تیلرسون در انجام آن ناموفق بوده است.
یک منبع مطلع از نشست هفته جاری میگوید: «ترامپ مصمم است ظرف این ۹۰ روز، توافق هستهای را مجدداً تأیید نکند.»
منابع مورد استناد فارنپالیسی البته میگویند هنوز برای اظهارنظر درباره اتفاقات بعدی بسیار زود است. آنها تأکید میکنند موضوع قطعی این است که به تیم جدید مأموریتی تازه محول شده و تا بعد از جلسه اول که احتمالاً هفته آینده برگزار میشود، جزئیات جدیدی در این باره آشکار نخواهد شد.
تصمیم جدید ترامپ بعد از ماهها شکاف میان کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا بر سر توافق هستهای ایران اتخاذ شده است.
«فارنپالیسی» با اشاره به دیدار پرتنش روز دوشنبه «ترامپ» و «تیلرسون» قبل از تأیید پایبندی ایران به توافق، نوشته «استیو بانون»، استراتژیست ارشد کاخ سفید و «سباستیان گورکا»، معاون دستیار رئیسجمهور آمریکا در این دیدار مکرراً از تیلرسون درباره مزایای تأیید پایبندی ایران توضیح خواستهاند.
این منبع میگوید: «آنها مدام از تیلرسون درباره اینکه چطور تأیید پایبندی برای امنیت ملی آمریکا مفید خواهد بود، سوال میپرسیدند.»
وی اضافه کرد: «رئیسجمهور میخواست بداند که چرا باید توافق را تأیید کند و جوابهایی که تیلرسون میداد او را خشمگین میکرد.»
یک منبع دیگر گفت: «موضوع مربوط به این است که رئیسجمهور در آخرین جلسه مربوط به تأیید برجام که ۹۰ روز قبلتر بود از تیلرسون خواست بستری فراهم بیاورد تا بتواند گزینههایش را بررسی کند.
وی افزود: «تیلرسون این کار را انجام نداد و ترامپ از این موضوع خشمگین است. او نمیتواند به وزیر خارجهاش برای انجام وظیفهاش اعتماد کند، بنابراین به گروه کوچکی از کارکنان کاخ سفید که بیشترین اعتماد را به آنها دارد، روی آورده است.»
مهر:
تهدید کاخ سفید علیه ایران درباره جاسوسان آمریکایی
کاخ سفید روز جمعه در ادامه ادعاهای پوچ و تهدید آمیز خود مدعی شد که در صورت عدم آزادی و بازگرداندن شهروندان آمریکایی محبوس در ایران به کشورشان، تهران با «تبعات جدی و جدیدی» روبرو خواهد شد.
دولت آمریکا عصر روز جمعه ادعا کرد: «رئیس جمهور آمریکا آماده است تا در صورت عدم آزادی و بازگرداندن شهروندان آمریکایی محبوس در ایران به کشورشان، تهران را با تبعات جدی و جدیدی روبرو سازد».
بنابر ادعای مقامات آمریکا، در صورت امتناع مقامات تهران از بازگرداندن تمام شهروندان آمریکایی محبوس در ایران به کشورشان، تدابیر و تمهیدات تنبیهی جدیدی علیه ایران بکار گرفته خواهد شد.
این در حالی است که واشنگتن مصرانه ادعا می کند که تمام شهروندان آمریکایی محبوس در ایران به دلایل ناعادلانه ای بازداشت و زندانی شده اند.
کاخ سفید در بیانیه خود آورده است که «دولت ایران نزدیک به چهل سال است که از زندانی کردن و گروگانگیری به مثابه ابزاری برای پیشبرد سیاست خود بهره گرفته است که مورد اخیر آن، محکوم ساختن یک آمریکایی چینی تبار با نام وانگ به 10 سال زندان است».
گفتنی است که وانگ ۳۷ ساله و فارغ التحصیل رشته تاریخ در دانشگاه پرینستون آمریکا، به اتهام جاسوسی در ایران بازداشت و روانه زندان شد.
تعیین مامور جدید آمریکا برای کاهش روابط تجاری تهران-برلین
«ریچارد گرنل»که به گفته دو منبع مطلع به زودی برای تصدی این سمت معرفی میشود از توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵ (برجام) به عنوان «توافقی ضعیف» یاد کرده است.
این دیپلمات ۵۰ ساله که قبلاً سخنگوی آمریکا در سازمان ملل متحد بوده یکی از پر و پا قرصترین طرفداران سیاست خارجی ترامپ است.
یک مقام دولت ترامپ با تأکید بر اینکه موضوع معرفی «گرنل» هنوز رسمی نشده گفت که او هفته گذشته عکسی از خودش با رئیسجمهور آمریکا در داخل دفتر کار ترامپ منتشر کرد و نوشت: «متشکرم آقای رئیسجمهور.»
به نوشته سیانان، «گرنل» از تجربهای طولانی برای همکاری با همتایان آلمانی جهت تحریم ایران برخوردار است و در صورت معرفیاش به عنوان سفیر آمریکا در آلمان، «برجام» یکی از محورهای دیپلماسی او با برلین را تشکیل خواهد داد.
مطابق این گزارش، در شرایطی که ترامپ قصد افزایش تحریمهای غیرهستهای علیه ایران را دارد انتظار میرود «گرنل» از موضوع افزایش روابط تجاری شرکتهای آلمانی با ایران به عنوان مشکل یاد کند.
پیش از این هم یک سخنگوی کاخ سفید گفته بود که ترامپ در اجلاس گروه ۲۰ از سران کشورها خواسته روابط تجاری خود با ایران را متوقف کنند.
این در حالی است که دولت آمریکا به موجب بند ۲۹ برجام موظف شده از اتخاذ هرگونه سیاست با هدف خاص تأثیرگذاری خصمانه و مستقیم بر عادیسازی تجارت و روابط اقتصادی با ایران خودداری کند.
رویترز: ایران از مکانیسم حل اختلاف درباره نقض برجام استفاده نکرد
خبرگزاری رویترز با نقل این خبر از قول دو منبع حاضر در وین افزود: این دومین بار از ماه ژانویه است که ایران از این فرصت استفاده نکرده است.
رویترز در گزارش خود آورده است: سید عباس عراقچی معاون وزیر خارجه ایران از پاسخگویی به سوالات خبرنگاران درباره اینکه آیا ایران موضوع نقض تحریمهای آمریکا را به کمیسیون مشترک ارجاع داده، خودداری کرده است.
وی، البته گفته است: ما از عمل نکردن آمریکا به تعهداتش ناراضی بوده و اعلام کردهایم که متقاعد نشدهایم که آمریکا به وظایفش به نحو احسن عمل کرده است.
عراقچی همچنین اضافه کرده است: ایران حق خود برای نشان دادن هر گونه واکنش به این بدعهدیها را محفوظ میداند.
رویترز به نقل از منبع آگاه خود آورده است: ایرانیها شکایتهای زیادی مطرح و روسها از آنها حمایت کردند، اما آنها معتقدند نباید با برهم زدن این توافق در دام بازیهای واشنگتن افتاد.
این خبرگزاری به نقل از منبع دیگر خود نوشته است: ایران از فرصت نشست اخیر وین برای کلید زدن مکانیسم حل و فصل اختلافات بر سر نقض برجام استفاده نکرده است.
این گزارش در پایان آورده است: تهران پیش از این هم در نشست کمیسیون مشترک برجام در ماه ژانویه، با وجود اقدام آمریکا در تشدید تحریمها علیه ایران، موضوع را به کمیسیون حل اختلاف ارجاع نداده بود.
این در حالی است که دولت آمریکا روز سهشنبه ۱۸ نهاد و شخصیت را به بهانه حمایت از بخش نظامی ایران به فهرست تحریمهای خود اضافه کرد و حسن روحانی روز چهارشنبه گفته بود تحریمهای اقتصادی جدید آمریکا روح و متن برجام را نقض کرده است.
ایران، طبق ساز و کارهای مشخص شده در برجام، در صورتی که معتقد باشد هر یک از اعضای گروه ۱+۵ تعهدات خود را رعایت ننمودهاند میتواند موضوع را رسماً به منظور حل و فصل اختلاف به کمیسیون مشترک ارجاع کند.
نشست عادی و فصلی کمیسیون مشترک برجام امروز جمعه در وین با حضور معاونان و مدیران سیاسی ایران و کشورهای ١+٥ برگزار شد.
باشگاه خبرنگاران جوان:
رویترز: تهران برای دومین بار در کمیسیون برجام، از اعتراض به آمریکا خودداری کرد!
خبرگزاری رویترز به نقل از دو منبع مطلع گزارش داد: ایران برای بار دوم از ماه ژانویه تصمیم گرفت توافق برجام با شش قدرت جهانی را دستخوش اعتراض قرار ندهد. این در حالی است که مقامات ایران در اظهاراتی علنی آمریکا را متهم کرده بودند این توافق را نقض کرده است.
حسن روحانی، رئیسجمهور ایران روز چهارشنبه گفت: تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران برخلاف توافق هستهای بود. وی وعده داد ایران در برابر این تحریمها "مقاومت" می کند و در عین حال به این توافق احترام خواهد گذاشت.
این گزارش میافزاید: ایران میتواند از نشست موسوم به کمیسیون مشترک که هر سه ماه یک بار در وین برگزار میشود استفاده کند و یک سازوکار اعتراض رسمی را به کار بیندازد. این سازوکار برای مواقعی تنظیم شده است که یک طرف احساس میکند این توافق نقض شده است.
عباس عراقچی، نماینده ایران از پاسخ به این سوال که آیا ایران از این نشست برای اجرای این سازوکار استفاده کرده است یا خیر امتناع کرد. اما گفت: ما از خلف وعده های آمریکا راضی نبودیم و اعلام کردیم معتقد نیستیم آمریکا به درستی وظایف خود را اجرا کرده است.
وی افزود: ایران حق خود را برای واکنش به این بدقولی ها محفوظ نگاه میدارد.
یک منبع نزدیک به این نشست گفت: "ایرانیها شکایات فراوانی کردند و روسها از آنها حمایت کردند اما آنها مطابق خواست آمریکا بازی نخواهند کرد و سرشان کلاه نخواهد رفت."
این منبع همراه با یک منبع دیگر که از این نشست خبر داشت گفت ایران از این نشست برای آغاز یک سازوکار حقوقی حل و فصل خصومت استفاده نکرد.
اقدامات آمریکا نشان میدهد دولت ترامپ به دنبال افزایش فشار بر ایران و همزمان حفظ این قرارداد برای کنترل فعالیتهای هستهای ایران است.
دولت ترامپ در حال بازنگری در سیاست خود در برابر ایران است و در این راه فقط به پایبندی ایران به برجام نگاه نمیکند بلکه به رفتار ایران در منطقه هم نگاهی دارد که به گفته واشنگتن موجب تضعیف منافع آمریکا در سوریه، عراق، یمن و لبنان شده است.
ایرنا:
ایران و اتریش یادداشت تفاهم همکاری های کنسولی امضا کردند
سومین اجلاس مشترک کنسولی ایران و اتریش روزهای پنجشنبه و جمعه 29 و 30 تیرماه در محل وزارت امور خارجه اتریش برگزار شد و ضمن آن یادداشت تفاهم همکاری های کنسولی بین دو طرف به امضا رسید.
این نشست دو روزه به ریاست 'علی چگنی' مدیر کل امور کنسولی وزارت امور خارجه ایران و خانم 'تیشی' مدیر کل حقوقی و امور کنسولی وزارت خارجه اتریش و با حضور دکتر عبادلله مولایی سفیر جمهوری اسلامی ایران در وین، و شرکت هیات هایی از نهادهای مختلف اعم از وزارت کشور و پلیس برگزار شد.
در این نشست در خصوص موضوعاتی نظیر گسترش همکاری های دو کشور در امور مختلف کنسولی اعم از ارائه خدمات بهتر کنسولی به اتباع دو کشور و رفع موانع و مشکلات کنسولی گفت وگو و تبادل نظر شد و دو طرف به توافق هایی دست یافتند.
موضوعاتی از جمله تسهیل سفر و اقامت قانونی اتباع دو کشور در خاک یکدیگر، مقابله با مهاجرت های غیر قانونی، مبارزه با قاچاق مواد مخدر و جرایم سازمان یافته ، از دیگر موضوعات مورد بحث و توافق بود.
هیات ایرانی در حاشیه این اجلاس با معاون وزیر کشور و مدیر کل امنیت عمومی وزارت کشور و مدیر کل امور گردشگری وزارت علوم و اقتصاد اتریش نیز دیدار و رایزنی کردند.
هیات عالیرتبه پلیس کشورمان نیز که مدیر کل کنسولی وزارت امور خارجه کشورمان را در این سفر همراهی کردند، در حاشیه اجلاس با همتایان اتریشی خود اعم از پلیس اینترپل، پلیس مبارزه با مواد مخدر و پلیس مبارزه با قاچاق انسان نیز دیدار و تبادل نظر کردند و به تفاهمات اولیه جهت ادامه همکاری های فیمابین رسیدند.
در پایان این نشست ، یادداشت تفاهم همکاری های کنسولی بین طرفین به امضا رسید.
نظر شما