توجه به بیت المال گزینه مغفول زندگی های امروزی/ سخت ترین امتحانی که خداوند از انسان می گیرد

خبرگزاری شبستان: زندگی های امروزی پر از فراز و نشیب هایی است که گاهی موجب می شود انسان از مسائلی غفلت کند که تأثیر آن در زندگی کم نیستند و کوتاهی نسبت به این مسائل خسارت بزرگی را به زندگی دنیوی و اخروی انسان وارد می کند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، یکی از مباحثی که انسان در زندگی رومزه با آن مواجه است، بیت المال است که حفظ و صیانت از آن وظیفه همگانی است و در احادیث و روایات متعددی بر اهمیت آن تأکید شده است.

 

بیت المال از صدر اسلام مورد توجه بوده و به محل جمع آوری زکات، غنائم جنگی و مالیات ها گفته می شده است، امروز این واژه به معنای هر منفعت و درآمد متعلق به حکومت اسلامی است که باید با اجازه حاکم مسلمين مصرف شود و شامل 2 بخش است، وجوهات شرعیه که توسط مسلمانان پرداخت می شود و همچنین درآمد دولت و اموالی که در اختيار آن قرار دارد و هزينه کردن آن در مسير آبادانی کشور برعهده قوه اجرايی است.

 

در آیات قرآن کریم هم توجه به بیت المال مورد تأکید است به طوری که یکی از صفات مومنان در این کتاب آسمانی، امانت داری در برابر بیت المال و امانات ذکر شده است و این موضوع تا به آنجا اهمیت دارد که در حدیثی از امام صادق (ع) آمده است خداوند، بندگان را به چیزی سخت تر از پرداخت حقوق مالی شرعی، امتحان نکرده است.

 

حفظ بیت المال اگرچه یکی از وظایف مسئولان و حاکم شرع است و باید در صیانت و نگهداری از آن حساسیت بالایی داشته باشند، ولی مردم هم در این بین وظایفی نسبت به بیت المال دارند، وظایفی که گاهی بر اثر بی اطلاعی و یا پرمشغله بودن زندگی های امروزی مورد غفلت و بی توجهی قرار می گیرد.

 

بی توجهی به بیت المال حتما به شکل خیانت در مال مردم و اختلاس نیست، گاهی بی توجهی به این مهم در کارهای به ظاهر کوچکی مانند شکستن شاخه درختی در خیابان، خسارت به اموال عمومی، استفاده از اموال دولتی نظیر آب، برق، خودکار، کاغذ و غیره برای کارهای شخصی معنا می یابد که هر یک از اینها مصادیقی از بی توجهی به بیت المال و در واقع خیانت در امانت است و در حدیثی هم از پیامبر گرامی اسلام آمده است: پنج کس هستند که من و هر پیامبر مستجاب الدعوه ای، آنان را لعنت کرده است: آن کس که در کتاب خدا، آیه ای را زیاد گرداند، کسی که سنت و روش مرا رها کند، کسی که قضا و قدر خدا را تکذیب کند، کسی که حرمت اهل بیت مرا که خدا واجب فرموده نگه ندارد و کسی که اموال عمومی را به خود منحصر سازد و (تصرف در) آن را (به نفع خود) حلال شمارد.

 

مدیر حوزه علمیه قزوین در گفتگو با خبرنگار شبستان در قزوین با اشاره به اهمیت بیت المال بیان کرد: بیت المال کلمه عربی است که در فارسی به معنای خانه اموال است، این اصطلاح به جایی گفته می شود که اموال عمومی در آنجا ذخیره می شود و همچنین به مال متعلق به مردم هم گفته می شود مانند تمام امکانات دولتی و حکومتی که بیت المال است و برای مردم بوده و با مالیات مردم خریداری شده است.

 

حجت الاسلام علی عباسی تصریح کرد: اهمیت بیت المال از این جهت است که مال شخصی هیچ کس به حساب نمی آید؛ بیت المال متعلق به عموم است و مربوط به قشر خاصی نیست، البته ممکن است بر اساس تقسیمات در کشور این موضوع را به قشر خاصی اختصاص داده باشند برای نمونه بخشی به هلال احمر، کمیته امداد و غیره اختصاص یابد.

 

وی تصریح کرد: نکته مهم در این زمینه به لحاظ شرعی و دینی، بحث امانت بودن بیت المال است؛ این مقوله در دست افراد خاصی یعنی دست دولتمردان و کارکنان دولت است و امانت در دست اینها محسوب می شود و باید این امانت به منظور وظایفی که قانون معین کرده است مصرف شود.

 

مدیر حوزه علمیه قزوین اعلام کرد: هیچ کس حق استفاده خصوصی از بیت المال را ندارد و هیچ کس نمی تواند بودجه، میز و صندلی بیت المال را حق خود بداند و استفاده شخصی از آن داشته باشد، البته اینها بر اساس ضوابطی است که قانون معین می کند و در مواردی ممکن است بر اساس قانون، اختیاراتی به بعضی افراد داده شود.

 

وی تأکید کرد: اگر کسی مستقیم پول و یا مالی را از بیت المال برداشته و استفاده کند، اگر قانون متوجه شود باید از دست او گرفته و خسارت وارد شده را از او اخذ کند و  این کار اثر وضعی دارد یعنی در روح و فکر شخص اثر می گذارد و بصیرت را از می گیرد و این فرد در روز قیامت هم مورد مواخذه الهی است.

 

حجت الاسلام عباسی توضیح داد: اگر فردی از امکانات دولتی برای کار شخصی استفاده کند، در این حالت هم قانون باید با وی برخورد کند و خسارت دریافت شود و این فرد در قیامت هم باید پاسخگو باشد، بنابراین بیت المال در دست متولیان امر امانت است و اگر از بیت المال استفاده شخصی شود، خیانت است.

 

وی با اشاره به لزوم پرهیز از استفاده شخصی از بیت المال خاطر نشان کرد: بیت المال متعلق به مردم است و استفاده از آن کم و زیاد ندارد و اگر این موضوع رعایت نشود ضرر آن را اجتماع می بیند و این کار موجب می شود تا فردی که چنین کاری را کرده آهسته آهسته موارد بزرگتر تقوا را هم رعایت نکند.

 

باید توجه داشت که بیت المال امانتی است بزرگ که توجه به آن باید در زندگی روزمره یک مسلمان واقعی در دستور کار قرار گیرد چراکه این سیره و روش زندگی امامان و بزرگان ما بوده و برای اینکه سبک زندگی اسلامی داشته باشیم باید در این مسیر قدم گذاریم.

 

کد خبر 642680

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha