فاطمه احمدی، کارشناس علوم اجتماعی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبستان گفت: پیشرفت تکنولوژی و دسترسی به ابزارهای نوین ارتباطی در کنار امتیازات و آثار مثبتی که بر زندگی فردی و اجتماعی افراد دارد، پیامدهای منفی و آثار سوئی نیز به همراه دارد.
وی با بیان اینکه ابزارهای نوین ارتباطی، آسیب های اجتماعی متنوع و جدیدی به همراه دارد، افزود: زندگی مجازی، فردگرایی، بمباران اطلاعات، شیوع شایعات گوناگون فرهنگی، سیاسی و اجتماعی و اقتصادی، ترویج ضدارزش ها در قالب ارزش، تغییر سبک زندگی، پیامدهای منفی روحی، روانی و جسمی از جمله مضرات و آسیب های فضای مجازی به عنوان یکی از ابزار نوین ارتباطی است.
احمدی با بیان اینکه کاربر در فضای مجازی با انبوهی از اطلاعات درست و غلط مواجه است که نمی تواند در مورد صحت همه آنها راستی آزمایی داشته باشد، اذعان داشت: شیوع شبکه های اجتماعی متعدد و متنوع با حجم انبوهی از اخبار و اطلاعات در بخش های مختلف امروز به معضلی برای کاربران تبدیل شده است که گاه افراد را دچار سردرگمی می کند.
وی با اشاره به نقش رسانه ها، مطبوعات و انواع ابزارهای اطلاع رسان در تنویر افکار عمومی، خاطرنشان کرد: شایعه پراکنی، انتشار اخبار نادرست در قالب واقعی، عدم ذکر منابع اخبار منتشر شده در شبکه های اجتماعی مجازی باعث می شود تا کاربران نتوانند در بیشتر مواقع اخبار صحیح را از ناصحیح و شایعات را از واقعیات بازشناسند.
کارشناس علوم اجتماعی با اشاره به اهمیت آموزش در نحوه استفاده از شبکه های اجتماعی، نحوه تشخیص شایعه از واقعیت، گفت: گسترش استفاده از فضای مجازی زمینه و بستر شایعه سازی و شایعه پراکنی را افزایش داده است.
احمدی با اشاره به عوامل شرایعه سازی و شایعه پراکنی در فضای مجازی تصریح کرد: در گذشته شایعه در جوامع مختلف وجود داشته است اما پیشرفت ابزار ارتباطی باعث افزایش سرعت انتشار و کمیت انتشار شایعه شده است.
وی با اشاره به ضرورت توسعه سواد رسانه ای در استفاده از ابزارهای نوین ارتباطی، گفت: تشخیص اطلاعات مستند از شایعه، شناخت فرهنگ، تاریخ و اصالت، افزایش سرانه مطالعه، آموزش، کسب مهارت و فرهنگ استفاده از فضای مجازی می تواند در تشخیص اخبار مستند از شایعه به کاربران کمک زیادی کند.
کارشناس علوم اجتماعی با بیان اینکه شایعه دارای ابعاد سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی است، خاطرنشان کرد: در بسیاری مواقع کاربران فضای مجازی بدون اطلاع و آگاهی به نشر شایعه می پردازند چراکه از منابع غیرمستند، مطلبی را خوانده اند و بدون درک مستند بودن آن، مطلب را در شبکه های اجتماعی، گروه ها و کانال های مجازی که دارند به اشتراک می گذارند.
نظر شما