خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: لزوم تمرکز ایران و پاکستان برای پاکسازی مرزها از تروریستهای جیش العدل، اروپا و آمریکا در مورد برجام دچار اختلاف شدهاند، برجام دستاوردی بزرگ در حوزه منع اشاعه است از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
نیویورک تایمز: ایران در حال ایجاد جادهای خاکی از عراق به سوریه است
روزنامه «نیویورک تایمز» در یادداشتی مدعی شد بعد از آنکه دولت آمریکا و نیروهایش کشور عراق را ترک کردند، اکنون ایران بر آن حکمرانی میکند.
در ابتدای این یادداشت با اشاره به اجناس و کالاهای ایرانی در هر بازار و فروشگاهی در عراق به وفور یافت میشود، ادعا شده است: «فقط این نیست. گروههای تحت حمایت ایران به سختی در تلاش هستند تا گذرگاهی برای انتقال تسلیحات و نیروی انسانی به سوریه و لبنان ایجاد کنند.»
نیویورک تایمز ، در بخشی از این مطلب با اذعان به اینکه دولت صدام – دیکتاتور معدوم عراق – از سلاحهای شیمیایی علیه ایران در جنگ تحمیلی استفاده کرده بود، نوشت: «بعد از حمله آمریکا به عراق در 14 سال پیش، که نزدیک به 1 هزار میلیارد دلار هزینه برداشته و 4500 نیروی آمریکایی نیز جان خود را از دست دادند...ایران در عراق پیروز و آمریکا بازنده شد.»
این روزنامه در ادامه مدعی است ایران در حال ایجاد جادهای 24 کیلومتری و خاکی در استان مرزی «دیاله» برای اتصال به خاک سوریه است.
نیویورک تایمز در حالی این ادعاها را بنا به گزارش خود مطرح میکند که حدود چند ماهیست مقامات رژیم صهیونیستی به طور مکرر مدعی هستند ایران در حال ایجاد گذرگاهی زمینی برای اتصال عراق به سوریه و لبنان، و همچنین ساخت کارخانه تسلیحاتی برای حزبالله لبنان است.
اروپا و آمریکا در مورد برجام دچار اختلاف شدهاند
روزنامه آمریکایی «واشنگتنپست» در مقالهای به رویکردهای کاملاً متفاوت و حتی متضاد اروپا و آمریکا در بهرهگیری از فرصتهای اقتصادی برجام پرداخته است.
در ابتدای این گزارش آمده است: «وقتی غول انرژی فرانسه یعنی توتال قراردادی تاریخی با ایران امضا کرد، این شرکت این توافق سرمایهگذاری ۵ میلیاردی را به عنوان ابتکاری پیشگامانه برای ایجاد صلح، ستود.»
پاتریک پویانه به هنگام امضای قرارداد در تهران، گفت: «ما برای ساختن پل به اینجا آمدهایم نه برای دیوارکشی. توسعه اقتصادی هم راهی است برای ایجاد صلح.»
این اولین قرارداد ایران با شرکتهای اروپایی در حوزه انرژی پس از برداشته شدن تحریمهای این کشور از سال گذشته است.
به نوشته واشنگتنپست «گفتههای پویانه علاوه بر نشان دادن تمایل رهبران اروپا برای ارتقای سطح روابط با ایران، اختلافنظر رو به تشدید میان اروپا و آمریکا بر سر چگونگی تعامل با ایران را آشکار میسازد؛ آمریکای تحت رهبری [دونالد] ترامپ که ایران را تهدید شماره یک جهانی میخواند.»
از زمان روی کار آمدن ترامپ، اختلافات میان دولت وی و دولتهای اروپایی بر سر ایران، رو به فزونی گذاشته و این مطلب، باعث ایجاد شک و شبهه در خصوص آینده توافق هستهای میشود.
توافق هستهای برای اروپا در حکم تسهیلکننده روابط با یکی از بازیگران مشکلساز اما عمده خاورمیانه بود و توانست بازاری بزرگ برای محصولات مصرفی و شرکتهای انرژی این قاره ایجاد کند.
بسیاری از بانکهای اروپایی هنوز هم برای ورود به ایران، بیتمایل هستند ولی شرکتهای فرانسوی، آلمانی و ایتالیایی تقریباً در هر بخشی از انرژیهای تجدیدپذیر گرفته تا هتلهای مجلل و صنعت خودروسازی سرمایهگذاری کردهاند. پنجشنبه بود که شرکت مادر پژو و سیتروئن اعلام کرد بخاطر به راه افتادن خط تولید جدید در ایران، فروشش در خاورمیانه و شمال آفریقا تقریباً سه برابر شده است.
در همین حال، کسانی در کاخ سفید برای برخورد سختتر با ایران به خاطر برنامه موشکی بالستیک این کشور تلاش میکنند. ماه آوریل بود که دولت ترامپ تأییدیه تبعیت ایران از مفاد برجام را برای کنگره فرستاد ولی در همان حال، از بررسی مجدد مفاد این توافق خبر داد.
وزارت خزانهداری آمریکا (در دولت ترامپ) هم تاکنون اعلام نکرده که با تجارت شرکتهایی مثل بوئینگ با ایران موافقت است یا نه؛ تجارتی که میتواند برای دهها هزار آمریکایی شغل ایجاد کند.
«الی گرانمایه» از سیاستگذاران ارشد شورای سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به دور شدن سریع دیدگاه آمریکا و اروپا در خصوص ایران، گفت: «اروپاییها وارد فاز ایجاد روابط حسنه با ایران شدهاند. آمریکا اما در پی اعمال سیاست انزوا و مهار ایران است. اروپا دارد (به ترامپ) پیغام میدهد که سیاست خارجی ما با سیاست خارجی متفاوت است. ما نمیخواهیم در سیاست خارجی، به صورت اتوماتیک از شما پیروی کنیم.»
در همین حال مخالفان توافق هستهای از جمله اندیشکده «بنیاد دفاع از دموکراسیها» به ریاست «مارک دوبوویتز» که به صورت علنی از کشورهای عربی خواسته با شرکتهای همکار با ایران، همکاری نکنند، مدعیاند که اروپا به واسطه منافع اقتصادی، «نقضهای فزاینده» توافق هستهای توسط ایران را نادیده میگیرد.
این در حالی است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی و همچنین وزارت خارجه آمریکا تاکنون در تمام گزارشهای خود پایبندی ایران به توافق هستهای را تائید کردهاند.
به نوشته واشنگتنپست، اگر ایالات متحده تصمیم بگیرد بدون وجود دلیل قانعکنندهای از توافق هستهای کنارهگیری کند، نخواهد توانست اروپا، چین و روسیه را با خود همراه کند.
بنا بر این گزارش، اتحادیه اروپا از حالا کار بر روی «طرحهای احتیاطی» برای مقابله با تلاش احتمالی آمریکا برای تضعیف یا لغو توافق هستهای را آغاز کرده است.
لزوم تمرکز ایران و پاکستان برای پاکسازی مرزها از تروریستهای جیش العدل
موسسه آمریکایی «جیمز تاون» در بخش رصد تهدیدهای تروریستی منطقهای به فعالیت گروهک تروریستی به اصطلاح «جیش العدل» و تهدیدهای موجود در مسیر روابط تهران و اسلام آباد به واسطه ناامنیهای مرزی پرداخته است.
جیمز تاون با اشاره به حمله گروه تروریستی سنی جیش العدل به ایران از داخل خاک پاکستان که منجر به شهادت 10 مرزبان ایرانی در استان سیستان و بلوچستان شد، نوشت: حمله اخیر جیش العدل در 27 آوریل سال جاری البته در سایه حمله تروریستی داعش به تهران قرار گرفت اما ظهور مجدد این گروه تروریستی با توجه به دوره جدید روابط تهران و اسلام آباد و فشار تهران بر پاکستان برای کنار کشیدن از ائتلاف عربستان موردی قابل توجه است.
جیمز تاون در تحلیل خود در حالی که سعی دارد حمایت ریاض از این گروهک خرابکار را «ادعای ایران» بنامد ، عنوان کرد: این حمله روابط دو کشور را وخیمتر کرد و کار به جایی رسید که وزارت خارجه ایران اسلام آباد را مسئول حضور گروههای تروریستی در خاک پاکستان قلمداد کرد.
این موسسه پژوهشی با اشاره با تلاشهای ریاض در انتصاب یک مقام ارشد نظامی پاکستانی در سمت فرماندهی نیروهای ائتلاف ضد یمن و مخالفت ایران با این مسئله به شایعه سرنگونی یک پهپاد ایران در داخل پاکستان از سوی یک جنگنده «جی -17» نیروی هوایی پاکستان پرداخت و نوشت: با اوج گرفتن تنشهای مرزی ، ظهور مجدد تروریستهای جیش العدل مشکلاتی را نواحی مرزی ایران در شرق ایجاد کرده است.
جیمز تاون در خاتمه نوشت : دو کشور همسایه لازم است برای اجتناب از بدتر شدن اوضاع امنیتی در مرزها در امور ضد تروریسم و موارد امنیتی همکاری کنند. تهران و اسلام آباد لازم است برای وقوع این مسئله بر نگرانیهای امنیتی مشترک تمرکز کنند.
مهر:
برجام دستاوردی بزرگ در حوزه منع اشاعه است
«آنتونیو گوترش» در این بیانیه که به مناسبت دومین سالگرد امضای برجام منتشر شده می نویسد: ۲ سال قبل کشورهای ۱+۵ (E۳/EU+۳) و جمهوری اسلامی ایران به یک توافق تاریخی که همان برنامه جامع اقدام مشترک است دست یافتند. توافقی که شورای امنیت سازمان ملل با قطعنامه ۲۲۳۱ آن را تائید کرده است.
گوترش در ادامه بیانیه خود آورده است: برجام دستاورد بزرگی در حوزه منع اشاعه تسلیحات هسته ای است و به ما نوید می دهد که پیچیده ترین مسائل را در حوزه هسته ای می توان از راه گفتگو، تفاهم و همکاری حل و فصل کرد. من اطمینان دارم که برجام بهترین راه برای حصول اطمینان از این است که برنامه هسته ای ایران کاملا صلح آمیز باشد و از تمامی کشورهای عضو سازمان ملل می خواهم از پیگیری بیشتر این توافق تاریخی حمایت کنند.
دبیر کل سازمان ملل در ادامه آورده است: ۲ سال گذشته و من از تدوام اجرای برجام خوشحال هستم. من پایبندی ایران به تعهدات خود در برجام را که از سوی آژانس بین المللی انرژی اتمی تائید شده می ستایم. من همچنین از تعهد دوباره طرف های دیگر امضا کننده برجام بر اجرای آن استقبال می کنم.
باشگاه خبرنگاران جوان:
دبیرکل جنبش النجباء عراق: سردار سلیمانی فرماندهای بزرگ است
اکرم الکعبی دبیر کل جنبش النجباء عراق با تاکید بر اینکه آمریکا قصد دارد عراق را به روش «تسلط غیر مستقیم» اشغال کند، با تمجید از سردار قاسم سلیمانی گفت: قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس ایران، «سربازی برای اسلام و فرماندهای بزرگ» است.
دبیر کل جنبش النجباء، یکی از گروههای بسیج مردمی عراق گفت: آمریکا قصد دارد عراق را به روش «تسلط غیر مستقیم» اشغال کند. همچنین این کشور در حال برنامه ریزی برای تشکیل سازمانی مانند نیروهای سوریه دمکراتیک در این کشور (عراق) است.
الکعبی، قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس ایران را «سربازی برای اسلام و فرماندهای بزرگ» توصیف کرد.
الکعبی در بیانیه ای که یک نسخه از آن به پایگاه السومریه نیوز ارسال شده است، گفت: توطئه های شرم آوری در منطقه برای تحقق اهداف سه گانه شر در جهان؛ یعنی آمریکا، انگلیس و اسرائیل در حال آماده سازی است.
او افزود: بسیج مردمی، با تمام وجود عراق را آزاد کرده است و تاریخ این دستاورد را با طلا خواهد نوشت. مقاومت اسلامی جنبش النجبا، با تشکیل گروهی در کنار برادران شیعه و سنی (در مقابله با گروههای تروریستی) در حال کارزار است. وی گفت: هرگونه اتهام زنی به بسیج مردمی، به منزله هدف قرار دادن نیروهایی است که با تغییر معادله، به طرح داعش پایان دادند و فرصت را از حامیان این گروه تروریستی گرفتند.
الکعبی با تشکر و قدردانی فراوان از حمایت مسئولان جمهوری اسلامی و مردم این کشور از ملت عراق و سوریه تصریح کرد: مستشاران ایرانی نقش بزرگ و منحصر به فردی در مقابله با حملات وحشیانه و رویارویی با طرح های وحشیانه آمریکا در منطقه ایفا کردند. همچنین قاسم سلیمانی، سربازی برای اسلام و فرماندهای بزرگ است.
الکعبی تاکید کرد: نیروهای عراقی امروز قادر هستند امنیت در عراق را برقرار کنند و تروریسم را در این کشور از بین ببرند و نیازی به حضور مستشاران خرابکار آمریکایی نیست.
وی همچنین خاطرنشان کرد: ما همچنان تا به امروز منتظر تصمیم فرمانده کل نیروهای مسلح برای آزادسازی تلعفر هستیم.
بوریس جانسون: انگلیس برای تضمین اجرای برجام تلاش میکند
وزیر امور خارجه انگلیس به مناسبت دومین سالروز برجام در بیانیه ای تصریح کرد انگلیس همراه با جامعه جهانی به تلاش ادامه خواهد داد تا اجرای موفقیت آمیز برجام و منافع حاصل از آن در راستای ارتقای امنیت جهانی در کنار منافع ملموس برای ایرانیان تضمین شود.
پایگاه اینترنتی دولت انگلیس اعلام کرد، جمعه چهاردهم ژوئیه دومین سالروز امضای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) است، که عموم از آن به عنوان توافق هسته ای میان ایران از یک طرف و آمریکا، انگلیس، چین، فرانسه، آلمان، روسیه و اتحادیه اروپا از طرف دیگر یاد می کنند. به همین مناسبت وزیر خارجه تاکید کرد موضع انگلیس در قبال برجام اجرای کامل و با دقت آن است. وزیر خارجه بوریس جانسون گفت:«توافق هسته ای ایران با اعمال محدودیت های سخت گیرانه بر برنامه هسته ای ایران در برابر برداشته شدن تحریم ها، کمک کرد جهان جایی امن تر شود. این [توافق] نمونه ای است از آنچه می توان بدان دست یافت، وقتی جامعه جهانی با هم کار کند. انگلیس به همراه سایر اعضای جامعه جهانی به تلاش ادامه خواهد داد تا تضمین کند اجرای توافق به موفقیت منجر خواهد شد و دستاوردهای واقعی برای امنیت جهانی و منع گسترش هسته ای در کنار منافع ملموس برای ایرانیان خواهد داشت.
گوترش: تعهد پایدار برای موفقیت برجام ضروری است
پایگاه اینترنتی سازمان ملل از قول آنتونیو گوترش، دبیر کل این سازمان نوشت: تعهد پایدار برای موفقیت آمیز بودن توافق هسته ای ایران، ضروری است.
گوترش در بیانیه ای به مناسبت دومین سالگرد دستیابی به برجام آن را به مثابه دستاورد بزرگی دانست و از اجرای آن توسط ایران استقبال کرد.
دبیر کل سازمان ملل متحد گفت: «دو سال پیش ایران و کشورهای موسوم به 1+5 متشکل از چین، فرانسه، آلمان، روسیه، انگلستان و ایالات متحده آمریکا به توافقی دست یافتند که آنرا برنامه جامع اقدام مشترک نامیدند. این توافق از سوی شورای امنیت سازمان ملل تایید شد. این توافق نوید آنرا می دهد که پیچیده ترین امور در این حوزه را می توان از راه گفت و گو، تفاهم و همکاری حل و فصل کرد».
گوترش در ادامه از آنکه در 25 آوریل، طرفین قرارداد برجام بر پایبندی خود به اجرای کامل آن تاکید کردند، اظهار خشنودی کرد و از آنها خواست که بر مبنای احترام و اعتماد متقابل با یکدیگر به همکاری هایشان ادامه دهند.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: «من همچنین از تمامی کشورهای عضو سازمان ملل می خواهم که از پیگیری بیشتر این توافقنامه تاریخی حمایت کنند».
نظر شما