هدف آتش‌بس جنوب سوریه، دوری ایران از جولان/موگرینی: برجام متعلق به یک کشور نیست

خبرگزاری شبستان: هدف آتش‌بس جنوب سوریه، دوری ایران از جولان، توضیحاتی در مورد ممانعت از ورود پزشک ایرانی به آمریکا، رئیس اسبق موساد: ایران هسته ای، تهدیدی اساسی برای اسرائیل از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: هدف آتش‌بس جنوب سوریه، دوری ایران از جولان، توضیحاتی در مورد ممانعت از ورود پزشک ایرانی به آمریکا، رئیس اسبق موساد: ایران هسته ای، تهدیدی اساسی برای اسرائیل از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:

فارس:

ادعای فارین پالیسی: هدف آتش‌بس جنوب سوریه، دوری ایران از جولان است

نشریه «فارین پالیسی» روز سه‌شنبه در گزارشی اختصاصی با بیان اینکه به جزئیات توافق روسیه و آمریکا برای آتش‌بس در بخشی از سوریه دست یافته، مدعی شد هدف از این توافق دور نگه داشتن ایران و حزب‌الله لبنان از بلندی‌های جولان است.

روسیه و آمریکا هفته گذشته اعلام کردند برای ایجاد منطقه بدون درگیری در جنوب سوریه به توافق رسیده‌اند. این توافق که جزئیات دقیق آن منتشر نشده، از روز یکشنبه اجرایی شده است.

در بخشی از گزارش فارین پالیسی آمده است: «هدف از این توافق، پاسخ به درخواست‌های اسرائیل و اردن است که خواهان ممانعت از نزدیکی نیروهای ایرانی و نواب آن‌ها از جمله حزب‌الله، به بلندی‌های جولان که تحت اشغال اسرائیل قرار دارد یا مرزهای اردن، است.»

نویسنده گزارش با چندین کارشناس نظامی و سیاسی مصاحبه کرده و اغلب آن‌ها تأکید کرده‌اند که نمی‌توان به این توافق خوشبین بود، چراکه ایران تضمینی برای پایبندی به آتش‌بس در این منطقه نداده و یکی از طرف‌های توافق نیست.

با این وجود، همه کارشناسان هم به این توافق دید منفی ندارند. «اندرو تبلر» عضو موسسه سیاست خاور نزدیک واشنگتن می‌گوید آرامش نسبی منطقه جنوب غرب سوریه از یکسو و نفوذ واشنگتن بر نیروهای معارض آموزش‌دیده توسط آمریکا، این منطقه را به محلی مناسب برای ایجاد زمینه همکاری میان ایالات متحده و روسیه بدل کرده است.

تبلر با بیان اینکه چنین همکاری‌ای، در صورت موفقیت، می‌تواند به دیگر بخش‌های کشور هم تسری یابد، می‌گوید: «فکر می‌کنم به یک بار امتحان کردنش می‌ارزد. اگر قرار باشد چیزی را بیازماییم، این منطقه محل مناسبی است.»

این توافق با عنوان «تفاهمنامه اصول تنش‌زدایی در جنوب سوریه»، از روز یکشنبه اجرایی شده و بین دولت سوریه و معارضین مسلح آتش‌بس قرار کرده است.

بر اساس این توافق نیروهایی که «اصالت غیرسوری» دارند، از ورود به منطقه بین «قنیطره» و «سویدا» منع شده‌اند. فارین پالیسی نوشته است که این بند شامل نیروهای ایرانی و حزب‌الله می‌شود. نیروهای القاعده و داعش هم حضور محدودی در این منطقه دارند.

«فرد هوف» مشاور ویژه سابق دولت آمریکا و عضو کنونی شورای آتلانتیک، می‌گوید: «ممکن است هدف اصلی این [توافق آتش‌بس] دادن اطمینان به اسرائیلی‌ها باشد که این عناصر در نزدیکی بلندی‌های جولان عملیات نخواهند کرد.»

این توافق نیروهای ارتش و معارضین را در مواضع فعلی‌شان تثبیت می‌کند، امری که به نوشته فارین پالیسی برخی منابع دیپلماتیک آن را موجب ایجاد تقسیم‌بندی و تجزیه دائمی جنوب سوریه می‌دانند.

دسترسی کامل نیروهای امدادی به منطقه و ایجاد شرایط بازگشت پناهندگان سوری از جنوب سوریه از دیگر بندهای این توافق است.

«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه این هفته اعلام کرد که قرار است در اردن یک مرکز مشترک روسی-آمریکایی با هدف نظارت بر حسن اجرای آتش‌بس ایجاد شود.

اما «هیتر نوئرت» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با بیان اینکه هنوز چنین چیزی نهایی نشده، گفت «آقای لاوروف دوست دارد زیاد حرف بزند.»

مقامات پنتاگون به فارین پالیسی گفته‌اند که آن‌ها هم هنوز از جزئیات این توافق اطلاع چندانی ندارند. یک مقام نظامی به این نشریه گفته احتمالا این هفته اطلاعات بیشتری در مورد توافق مشخص می‌شود.

توضیحاتی در مورد ممانعت از ورود پزشک ایرانی به آمریکا

عصر روز سه‌شنبه چند رسانه آمریکایی از «بازداشت» یک پزشک ایرانی به نام «محسن دهنوی» در فرودگاه «بوستون» آمریکا خبر دادند.

به گفته این رسانه‌ها از ورود آقای دهنوی و خانواده‌اش به آمریکا جلوگیری شده و ممکن است وی به ایران بازگردانده شود.

برای اطلاع از جزئیات بیشتر، خبرگزاری فارس با «محمود دهنوی» برادر این فرد گفت‌وگو کرده است.

آقای دهنوی در مورد این رخداد گفت: «ایشان برای تحقیق روی سرطان کودکان که تخصصشان است و همچنین ادامه تحصیل در مقطع پست دکترا در دانشگاه هاروارد، به بیمارستان کودکان بوستون که زیر مجموعه دانشگاه هاروارد است، رفتند.»

وی افزود: «در فرودگاه به علت عدم تطابق مدارک نحصیلی با مدارک ارائه شده که ناشی از اشتباه بود، جلوی ورود ایشان گرفته شد. در حال حاضر از سوی دانشگاه هم نماینده‌ای برای بررسی این مشکل و حل آن به فرودگاه رفته است.»

آقای دهنوی با بیان اینکه فعلا از طریق یکی از دوستان برادرش با او در ارتباط است، گفت: «امکان تماس نداریم چون هنوز در فرودگاه هستند.»

او همچنین گفت: «اگر مشکل حل نشود، برادرم برای حل مشکل با پرواز ساعت ۵ بامداد چهارشنبه (به وقت تهران) بوستون را ترک می‌کند تا برای حل مشکل مدارک خود به ایران بازگردد.»

موگرینی: برای ادامه اجرای برجام با روسیه همکاری می‌کنیم/ برجام متعلق به یک کشور نیست

«فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بروکسل کنفرانس خبری مشترک با «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه برگزار  کرد.

وی در توضیح مسائل مطرح شده در گفت‌وگوهای دوجانبه با طرف روس، از طرح مسائل مربوط به لیبی، بحران قطر و روند سازش خبر داد و همچنین گفت: «در خصوص کار مشترکمان برای اجرای کامل توافق هسته‌ای ایران مذاکره کردیم: البته تصریح می‌کنم که ادامه اجرای کامل توافق هسته‌ای.»

در ادامه یکی از خبرنگاران به درخواست «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا از سران کشورهای عضو جی-20 برای عدم سرمایه‌گذاری در ایران اشاره کرد و از لاوروف پرسد: «آیا این نقض صریح برجام نیست.»

وزیر خارجه روسیه پاسخ روشنی نداد و گفت: «پاسخ این سوال را قبلاً داده‌ام.»

موگرینی اما در پاسخ گفت: «من با عدد و رقم پاسخ می‌دهم. تجارت ما با ایران و سرمایه‌گذاری ما در این کشور، افزایشی دو رقمی داشته و این ادامه خواهد داشت.»

وی تصریح کرد: «ما منافع امنیتی و اقتصادی داریم در ادامه تعامل با ایران و ادامه اجرای توافق هسته‌ای.»

موگرینی در ادامه گفت که ادامه اجرای برجام، باید همه‌جانبه باشد؛ مسئول سیاست خارجی اروپا در توضیح این بحث گفت: «از ادامه تعامل همه‌جانبه با ایران و اجرای تمام جوانب توافق هسته‌ای توسط همه، اطمینان کسب خواهیم کرد. این یعنی ادامه اجرای بخش هسته‌ای توافق و همچنین پابرجا ماندن رفع تحریم‌ها و ادامه افزایش تعامل همه‌جانبه ایران با جهان.»

فدریکا موگرینی به قصد دولت ترامپ برای بررسی مجدد برجام هم اشاره کرد؛ اقدامی در راستای شعارهای تند انتخاباتی رئیس‌جمهور آمریکا علیه توافق هسته‌ای که آن را «بدترین توافق تاریخ آمریکا» خوانده بود.

موگرینی در این خصوص گفت: «ما می‌دانیم که در آمریکا یک بررسی مجدد برجام در جریان است. ما به این امر احترام می‌گذاریم ولی باید شفاف اعلام کنم که توافق هسته‌ای به یک کشور خاص تعلق ندارد و متعلق به جامعه جهانی است. شورای امنیت سازمان ملل هم با صدور یک قطعنامه، این توافق را تأیید کرده است.»

مهر:

پزشک ایرانی و خانواده‌اش در فرودگاه بوستون بازداشت شدند

یک محقق سرطان ایرانی که به عنوان پژوهشگر میهمان در بیمارستان کودکان شهر بوستون به آمریکا سفر کرده بود، به همراه همسر و ۳ فرزندش در فرودگاه بین‌المللی این شهر دستگیر شد.

به گزارش «استات»، «محسن دهنوی» متخصص بیماری‌های سرطانی نام داشته و روادید کاری خود را در ماه می سال جاری میلادی دریافت کرده بود؛ اما ۲ هفته پس از رأی دادگاه عالی آمریکا در تأئید نسبی دستور ضدمهاجرتی ترامپ علیه ۶ کشورِ اغلب مسلمان ازجمله ایران به این کشور سفر کرده است.

«راب گراهام» (Rob Graham) سخنگوی بیمارستان کودکان بوستون، ضمن تأیید خبر بازداشت وی گفت: امیدواریم وضعیت محسن دهنوی و خانواده‌اش سریعاً حل شود و آنها پس از آزادی بتوانند وارد این کشور شوند.

روسیه صراحتا مخالف دیدگاه آمریکا درباره برنامه موشکی ایران است

«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه اعلام کرد دیدگاه روسیه در خصوص برنامه موشکی ایران صراحتا با دیدگاه آمریکا فرق دارد.

وی گفت روسیه صراحتا موافق ادعاهای آمریکا مبنی بر اینکه برنامه موشکی ایران ناقض قطعنامه شورای امنیت است، نیست.

ریابکوف که امروز در تهران با مقامات وزارت خارجه ایران دیدار کرد گفت آمریکا و برخی کشورهای غربی سعی می کنند تفسیر غلطی در این خصوص ارائه دهند.

وزارت امور خارجه روسیه: ایران به برجام پایبند بوده است

وزارت امورخارجه روسیه با انتشار بیانیه ای پس از دیدار «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه با دیپلمات های ایرانی بیانیه ای منتشر کرد و اعلام کرد روسیه و ایران بر اهمیت پایبندی همه طرف‌ها به توافق هسته‌ای ایران و شش کشور حاضر در مذاکرات هسته ای  تأکید کردند.

در این بیانیه آمده است که طرفین  تحلیل مفصلی از وضعیت فعلی اجرای برجام ارائه دادند  و دیدگاه‌های خود را درباره مسائل امنیتی بین المللی که برای دو طرف حائز اهمیت است، اعلام کردند. 

روسیه اعلام که ایران کاملاً به تعهداتش تحت برجام پایبند بوده و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز به طور منظم این مسئله را تأیید کرده است. مسکو و تهران ضمن خاطرنشان کردن کاربردی بودن  توافق هسته‌ای از نظر  تضمین امنیت بین‌المللی و منطقه و منع گسترش مسئله هسته‌ای، بر اهمیت حفظ این توافق تأکید کردند.

در ادامه این بیانیه آمده است که ضمانت اجرای پایدار و موفق برجام در طولانی مدت برعهده امضا کنندگان این توافق است.

باشگاه خبرنگاران جوان:

رئیس اسبق موساد: ایران هسته ای، تهدیدی اساسی برای اسرائیل است

شبتای شاویت رئیس اسبق موساد در مقاله ای در روزنامه هاآرتص، نوشت: اسرائیل تنها بازیگری است که با روند تاریخی که پیش چشمان ما جریان دارد همراهی نمی کند چرا که سیاست اعلام شده رژیم اسرائیل دخالت نکردن در حوادث خاورمیانه است و با این طرز فکر احمقانه فکر می کنند می توانیم از روند تغییر، بدون اینکه آسیبی به ما برسد عبور کنیم و حتی برخی ادعا می کنند از این بحران ها با قدرت خارج خواهیم شد. 

شاویت در این مقاله می پرسد : امروز چه کسانی بازیگران اصلی در منطقه هستند؟ و پاسخ می دهد: روسیه ، که از گذشته تا کنون دشمن اسرائیل بوده و مشخص است که در آینده نیز همینگونه خواهد بود. انگیزه اصلی ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه از زمان به قدرت رسیدن در روسیه ، بازگرداندن جایگاه این کشور به عنوان قدرتی بزرگ بوده است. روسیه سیطره خود را بر مناطق مختلف قفقاز گسترش داد و شبه جزیره کریمه را به کنترل خود درآورد. این کشور درحال حاضر برای سیطره بر خاک اوکراین تلاش می کند و پایگاهی هوایی و دریایی را در سوریه برای 49 سال اجاره کرده که در آن زیربناهای اطلاعاتی و عملیاتی نیز وجود دارد. 

وی افزود: هماهنگی هوایی بین اسرائیل و روسیه وجود دارد اما این هماهنگی از آن جهت اهمیت دارد که نیروی هوایی اسرائیل آزادی عمل را برای هواپیماهای خود از دست داده و در آسمان های سوریه و لبنان در معرض خطر قرار دارد. 

وی اضافه کرد: از نظر تاریخی روسیه دشمن ایران بوده اما به تازگی دست کم در منطقه خاورمیانه به هم پیمان این کشور تبدیل شده است. بر اساس توجیهات راهبردی روسیه ، تا زمانی که آمریکا ، روسیه را به عنوان یک قدرت بزرگ دارای جایگاهی برابر با خود به رسمیت نشناخته باشد، روسیه تمام تلاش خود را برای رسیدن به چنین وضعیتی به کار خواهد گرفت و از توسل به همه تدابیر و اقدامات برای تحقق این هدف ابایی ندارد. 

شاویت دیگر بازیگر اصلی در منطقه را ایران معرفی کرده و می گوید : ایران از تلاش خود برای رسیدن به یک قدرت هسته ای نظامی عقب نشینی نکرده و به توسعه همه عوامل لازم برای رسیدن به این قدرت تا آنجایی که شامل توافق هسته ای امضا شده با قدرت های جهانی نمی شود، ادامه می دهد. وی مدعی شد براساس ارزیابی من و براساس اطلاعات دقیق و بلندمدتی که از تماس ها با ایرانی ها دارم، آنها عملا به صورت مخفیانه این توافق را در هر بندی که فکر می کنند قدرت های بزرگ از طریق آن نمی توانند به این کشور آسیب بزنند، نقض می کنند. 

وی تاکید کرد : ایران هسته ای تهدیدی اساسی برای اسرائیل است.  

شاویت افزود : ایران توانسته است عراق را به دایره نفوذ خود وارد کند. ایران از حضور مادی گسترده در عراق برخوردار است و همچنین یگان های نظامی، سپاه پاسداران، مستشاران و حزب الله در طول مرز شمالی اسرائیل مستقر شده اند و به موشک ها و خمپاره هایی که اسرائیل را تهدید می کند، مجهز هستند. ایران و روسیه درحال حاضر در سوریه و خارج از آن هم پیمان هستند و این به معنای این است که ما عملا برابر هلال شیعی قرار داریم که ایجاد آن بر روی زمین از مرز غربی ایران با عبور از عراق و سوریه تا لبنان ادامه دارد. 

رئیس اسبق موساد درباره ترکیه نیز گفت: ترکیه کشوری دارای نظام اسلامی معاند با اسرائیل است که نمی توان به آن اعتماد کرد و رئیس جمهور آن رجب طیب اردوغان است که می خواهد ترکیه را به دوره امپراطوری بزرگ عثمانی بازگرداند و این کشور قدرتی بزرگ در منطقه که کمتر از ایران نیست به شمار می آید. 

وی افزود : اروپا نیز با وجود اینکه با محدودیت های زیادی مواجه است اما مواضع خصمانه خود را ضد اسرائیل در هر موضوعی که به منازعه اسرائیلی - فلسطینی و اشغالگری مربوط است، تغییر نداده است. چین نیز اسرائیل را به عنوان یک طرح فن آوری برتر که قابل فروش است می داند و برای رسیدن به این هدف به آرامی تلاش می کند اما تصمیم گیرندگان ما تا آنجا که من اطلاع دارم هنوز مشخص نکرده اند که چه چیزی را به چینی ها نخواهند فروخت. 

وی در مقاله خود یکی از سناریوهایی را که اسرائیل با آن مواجه خواهد شد ادامه گرایش رژیم اسرائیل به جناح راست و ادامه گسترش شهرک سازی در کرانه باختری رود اردن برشمرد و افزود: با در پیش گرفتن این روند، با مسیر تحریم ها و تهدید نظامی روز افزون و اقدامات تروریستی از مناطق مختلف و غزه مواجه خواهیم شد و ارسال سلاح از ایران برای حزب الله تشدید خواهد شد و روسیه نیز اسرائیل را در صورتی که در آسمان سوریه یا لبنان به پرواز در بیاید با هواپیماهای خود تهدید خواهد کرد.

درخواست سناتورهای آمریکایی از تیلرسون: پایبندی ایران به برجام را تایید نکن!

اعضای جمهوریخواه کنگره از رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا خواستند لحن خود درباره توافق هسته‌ای ایران موسوم به برجام را تغییر دهد.

بر این اساس، "تام کاتن"، "تد کروز"، " دیوید پرود" و "مارکو روبیو" چهار نماینده جمهوریخواه از تیلرسون خواستند پایبندی ایران به برجام که میان تهران و شش قدرت جهانی حاصل شد و مسیر را برای برداشتن تحریم‌های مختلف کنگره علیه ایران هموار کرد را تایید نکند.

چهار عضو حزب جمهوریخواه امروز (سه شنبه) نامه‌ای درباره برجام به وزیر خارجه آمریکا نوشتند. براساس قانون هر 90 روز یکبار باید پایبندی ایران به برجام بررسی شود. در گزارش ماه آوریل، تیلرسون برخلاف سایر مقامات دولت ترامپ، پایبندی ایران به برجام را تایید کرد و برداشته شدن تحریم‌های ایران را مغایر با منافع آمریکا ندانست. با این وجود، تیلرسون در گزارش خود به پال رایان، رییس مجلس نمایندگان آمریکا نوشت هنوز معتقد است دولت ایران حامی تروریسم است.

به نوشته واشنگتن پست، سه ماه پس از آن گزارش، صبر سناتورهای جمهوریخواه به پایان رسیده است و از تیلرسون می‌خواهند تهران را ناقض برجام معرفی کند.

در نامه جمهوریخواهان آمده است: ما معتقدیم زمان برای تغییر سیاست (علیه ایران) سال‌هاست به پایان رسیده است. با نزدیک شدن به یک دوره 90 روزه دیگر، منافع واشنگتن با در نظر گرفتن نقض توافق هسته‌ای از سوی ایران و رفتارهای بی‌ثبات‌کننده و تجاوزکارانه تهران به بهترین شکل ممکن تامین می‌شود.

در این نامه تاکید شده است: ایران هنوز هم گروهی متشکل از شبه‌نظامیان منطقه‌ای، حمایت از تروریسم، گسترش فناوری موشک‌های بالستیک و نقض حقوق مردم را رهبری می‌کند.

این نامه شامل لیست بلندی از اقدامات ایران و اقدامات لازم برای جلوگیری از دستیابی تهران به تسلیحات هسته‌ای است.

افزایش شکاف میان آمریکا و اروپا همزمان با بازنگری ترامپ در توافق هسته ای ایران

پایگاه اینترنتی نشریه آسیا تایمز در گزارشی  نوشت: تصمیم دولت ترامپ در خصوص بازنگری در توافق هسته ای ایران شکاف میان آمریکا و اروپا را بیشتر کرده است.

در این گزارش با عنوان «افزایش شکاف میان اروپا-آمریکا همزمان با بازنگری ترامپ در توافق هسته ای» آمده است: مقامات اروپایی ابراز نگرانی می کنند بانک ها و سرمایه گذاران غربی ممکن است به خاطر اقدام دولت ترامپ مبنی بر بازنگری در توافق هسته ای ایران، از این کشور فاصله بگیرند.

آسیا تایمز در این گزارش نوشت: مقامات اروپایی در مورد نبود اطلاعات در مورد زمان پایان بازنگری در توافق هسته ای نگران هستند؛ آنها تصور می کردند که این بازنگری تا ماه ژوئیه پایان یابد، اما به نظر می رسد پایانی برای آن نمی توان تصور کرد.

باز شدن بازار ایران به روی سرمایه های خارجی مشوق خوبی برای پایبندی ایران به توافق هسته ای است. یکی از مقامات ارشد اروپایی گفت: من حتی مطمئن نیستم که چه کسی اجازه دارد در مورد این تصمیم (بازنگری در مورد توافق هسته ای) نظر بدهد.

یک مقام اروپایی دیگر گفت: هیچ تضمینی (از سوی آمریکا) داده نشده که قبل از اتخاذ تصمیم (در مورد توافق هسته ای) به مقامات اروپایی از پیش اطلاع داده شود.

نگرانی ها در مورد تعهد آمریکا به توافق هسته ای ایران در حالی مطرح می شود که رهبران اروپایی همچنان از تصمیم دولت ترامپ مبنی بر خروج از توافق آب و هوایی پاریس عصبانی هستند.

کد خبر 641284

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha