به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر شیوا دولتآبادی، رییس هیئت مدیره انجمن روانشناسی ایران در نشست نقد و بررسی کتاب رفتار غیرعادی که در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد، گفت: خوشحالم که این کتاب با این همه دقت ترجمه شده است و به مترجم آن تبریک می گویم. بنده خیلی تحت تاثیر کیفیت ترجمه قرار گرفتم. این کتاب برای من روانشناس با علایق جامعه شناختی و هم عصب شناختی بسیار جذاب است چون بدون اینکه بیان شود، چرخش مغز و ذهن در این تعامل گرایی نمادین خود را نشان می دهد. رویه جامعه شناختی قضیه، جایش در کتاب های استاندارد خالی است، کتاب رفتار غیرعادی از این دیدگاه یک جای خالی را پر می کند.
دکتر دولتآبادی با بیان اینکه ما آمارزده هستیم، عنوان کرد: به خاطر همین بسیاری از کیفیت های شناخت را از دست می دهیم. در روانشناسی موردپژوهی را زیر این الگو می بریم که چند تست بیشتر بگیریم. پژوهش های ما بیشتر آمار ارقامی است، چیزی که دیگر در جهان رواج ندارد.
وی تصریح کرد: کتاب رفتار غیرعادی چشم ما را باز می کند که به عنوان پژوهشگر، برنامهریزی و سیاست گذار ببینیم که در پس هر رفتار غیرعادی، یک انسان با یک تاریخچه خوابیده است که نمی شود از او چشم پوشید. انسان ها را نمی توان در یک قالب کلیشه ای دید. به عنوان مثال نمی توان گفت تمام کسانی که خودکشی می کنند یک مشکل دارند. این کتاب کمک می کند به روشن تر دیدن و من خواندن آن را توصیه می کنم. هر وقت چنین کتاب هایی می خوانم، سهم خود را می بینم که من چه کاری می توانم انجام دهم. ما چقدر حرمت هم را داریم. همه ما در اضطراب هایی که برای هم ایجاد می کنیم نقش داریم. این اضطراب است که ما را روان رنجور می کند و ما را آماده می کند که به ستیز بپردازیم، خشم داشته باشیم و افسرده شویم.
رییس هیئت مدیره انجمن روانشناسی ایران خاطرنشان کرد: در مغز ما مدارهایی است که آنها انتظارات ما اگر برآورده شوند در درون خودشان تشویق می کنند و انتظارات سرکوب شده ما را به حالت عصیان تبدیل می کنند. وقتی چنین چرخه هایی داریم روان رنجور می شویم و نمی توانیم کارایی داشته باشیم. دیگران به ما پاسخ منفی می دهند نه کارمان را خوب انجام می دهیم و نه به خوبی درس می خوانیم. در مقابل کسانی هم هستند که بیش از حد نوازش می شوند و به اصطلاح نازپرورده هستند کاری که امروزه بسیاری از خانواده ها با بچه ها می کنند و افرادی بی مسئولیت بار می آورند.
وی اظهار داشت: داستان جالبی در کتاب رفتار غیرعادی وجود دارد که ما دچارش هستیم، وسط شهر که مردم متوسط با ریشه هستند خالی می شود و تجاری می شود شما در واقع با تغییر کاربری یک شهر جامعه شناسی شهر را تغییر می دهید وسط شهر که قرار شد حامل هنجار باشد خالی می شود و تبدیل به مغازه، پاساژ، فروشگاه و جایی برای جرم و جنایت می شود. اصطلاحات خوبی در این کتاب است که ببینیم ما کجا هستیم و کجا داریم کارهای شبیه آنچه در کتاب آمده انجام می دهیم.
دکتر دولت آبادی با اشاره به اینکه کتاب رفتار غیرعادی تعامل قشنگی بین روانشناسی و جامعه شناسی برقرار کرده است، گفت: سلامت روان شما بستگی دارد چه چیزهایی در اطراف شما رخ می دهد اگر عزت نفس من بالا یا پایین است انسان های دیگر در آن دخیل هستند ما خود را در آینه دیگران می بینیم روزی خانمی در یکی از جلسات از من پرسید عدالت عینی چه و من در پاسخ گفتم یعنی هوا.
نظر شما