طرحی برای جایگزین کردن محصولات فرهنگی ایرانی به جای کالای خارجی در سبد خرید زوار

خبرگزاری شبستان: آستان قدس رضوی با برگزاری جشنواره بشری به دنبال حمایت از تولیدات فرهنگی داخلی و پرکردن خلاء بین تولید کنندگان و بازار است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی شبستان، نشست خبری جشنواره ملی بشری با حضور «مهدی یک پسر» و «سید رفیع الدین رضوی»  عضو هیات مدیره به‌نشر و رییس هیات داوران این جشنواره برگزار شد.

 

در ابتدای این نشست دبیر جشنواره گفت: این جشنواره با هدف حمایت از تولید و ایده پردازی در عرصه تولید سوغات فرهنگی شکل گرفته است.

 

یک پسر تصریح کرد: اقلام فرهنگی از ابعاد مختلفی مورد توجه است. اول اینکه از منظر انتقال پیام و جایگاه فرهنگی برای هر کدام از این محصولات اهمیت خاصی می توان قائل شد و دوم از بعد اقتصادی از دو منظر سودآوری زیاد در حالی‌که نیازمند سرمایه گذاری کلان نیست و اشتغال‌زایی آسان و بالا در حالیکه در کشور با معضل بیکاری دست و پنجه نرم می کنیم.

 

وی افزود: از طرفی هم با بررسی هایی که انجام داده ایم با این واقعیت روبرو شده ایم که بازار سوغات فرهنگی بالغ بر هزار میلیارد تومان در سال است که متاسفاته بیش از هفتاد و پنج درصد آن کالاهای خارجی و بعضا مغایر با فرهنگ رضوی و زیارت است.

 

یک پسر اظهار داشت: حضور جدی محصولات خارجی و غیر فرهنگی نشانگر کم‌کاری ما در این حوزه است. در حالیکه در مطالعات ما مردم از سوغات ایرانی که مرتبط با فضای معنوی زیارت باشد به خوبی استقبال می کنند. در چنین شرایطی توجه این مسئله لازم است که ما بتوانیم پاسخی به نیازهای مخاطب داشته باشیم. به همت مسئولین و تولیت آستان قدس رضوی از سال گذشته با توجه به این مسائل، پروژه سوغات فرهنگی زائر رضوی شروع شد. بر همین اساس بزرگترین دستاورد این جشنواره توجه به صنعت داخلی و حمایت از تولیدکنندگان ایرانی از ایده تا عمل و ارائه به بازار خواهد بود.

 

دبیر جشنواره بشری با تاکید بر اینکه ما در آستان قدس به دنبال تولی‌گری به جای تصدی‌گری هستیم، افزود: در بررسی‌ها به این نتیجه رسیدیم که بزرگتر‌ین مخاطب این بازار کودک و نوجوان ، در درجه دوم بانوان و در مرحله آخر بخش عمومی هستند.  کشوری مانند ایران که داعیه کار فرهنگی دارد، باید با سرمایه گذاری در محصولات فرهنگی متناسب با نیاز مخاطب کودک و نوجوان و تکیه بر فرهنگ ایرانی و اسلامی این خلاء را پر کند. ما بررسی کرده‌ایم که کجا در بازار باگ وجود دارد و در برخی موارد بخش خصوصی توان سرمایه گذاری برای تولید محصول با کیفیت را نداشته که به عنوان الگو سازی حمایت خواهیم کرد؛ اما از سویی دیگر هم بالغ بر پانصد تولیدکننده داخلی با محصولات با کیفیت را شناسایی کرده ایم که در محاق گمنامی قرار گرفته اند و در واقع ارتباط ایشان با بازار کم است، به همین منظور بالغ بر پنج‌هزار محصول فرهنگی و با کیفیت را شناسایی کرده‌ایم و بزودی نمایشگاهی از آن را برپا خواهیم کرد و از بازاریان نیز برای بازدید از آن دعوت می‌کنیم تا با این محصولات آشنا شوند.

 

یک پسر تاکید کرد: به همین دلیل ما به دنبال ایجاد تعادل تولید و توزیع هستیم.

 

دبیر جشنواره بشری افزود: جشنواره در دوبخش انجام خواهد شد و یک میلیارد تومان هم از سوی آستان قدس رضوی برای خرید محصولات بودجه تعیین شده تا در فروشگاه های به نشر ارائه شوند. ما در این جشنواره حداقل تصدی گری را خواهیم داشت و در بخش اول جشنواره به حمایت از تولید کنندگان و در بخش دوم آن به حمایت از ایده پردازان خواهیم پرداخت اما نگاه این جشنواره با سایر جشنواره ها متفاوت و ناظر به بازار است بدین معنی که محصولات و ایده هایی که قابلیت ارائه به بازار و خرید و فروش داشته باشند را مد نظر قرار خواهیم داد.

 

یک پسر در ادامه به حضور سایر حامیان این جشنواره هم اشاره کرد و گفت: در این راستا در کنار آستان قدس رضوی، مجموعه ستاد توسعه فناوری های نرم و هویت ساز معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سپاه هم حضور خواهند داشت و اگر این حوزه فعال شود سایر آستان‌های متبرکه و حتی عتبات عالیات نیز می‌توانند وارد این طرح شوند چرا که این نیازها در آنجا هم احساس می‌شود. بزرگترین مخاطب این بازار کودکان و نوجوانان و سپس زنان و بعد از آن عموم جامعه هستند که بر همین اساس در ادامه این پروژه به دنبال عرضه یک پارچه محصولات فرهنگی ایرانی در فروشگاه‌های زنجیره ای بزرگ در سطح کشور هستیم.

 

در بخش دیگری از این نشست، سید رفیع الدین رضوی، در پاسخ به سوال خبرنگار شبستان، مبنی بر اینکه باتوجه به حضور رقبای جدی خارجی در بازار، آیا داوری با نگاه کارشناسانه به بازار انجام خواهد شد؟ گفت: خوشبختانه هشت نفر عضو داوری این جشنواره جملگی از بخش خصوصی و از افراد صاحب تجارب موفق در اقتصاد فرهنگ هستند و با توجه به تجارب خود و اشراف به موضوعاتی همچون کانسپت، طراحی، تغییر ذائقه بازار، توزیع و فروش به داوری آثار خواهند نشست.

 

وی اظهار داشت: در بازار توجه به مطالبه مردم و تغییر ذائقه ایشان به یک اندازه مهم است و باید برای هر دو برنامه داشت و هوشمندانه به بازار وارد شد تا موفق بود. در حالی که تولید بر حسب ذائقه مردم یعنی حرکت بر روی آن چیزی که قبلا توسط دیگران شکل گرفته و تغییر ذائقه مخاطب نیازمند صرف زمان و هزینه است که البته با طراحی، تولید و مارکتینگ حرفه ای دست یافتنی است.

 

رییس هیات داوران جشنواره بشری افزود: برخی از نهادها جایگاه حکومتی دارند و توان سرمایه گذاری و حرکت در تغییر و شکل دهی به ذائقه مردم را دارند. یکی از این نهادها آستان قدس رضوی است که با برند «رضوی» که با همراهی جمعی از اساتید حرفه ای شاخه های مختلف هنری ایجاد شد، توانست نسبت به تغییر ذائقه مخاطب و حتی همراه کردن بازار عمل کند.

 

رضوی افزود: از نکات ضعف فعالان فرهنگی کشور ما جزیره ای عملکردن و نداشتن هم افزایی است. حلقه گمشده در این جا این است که آدمی که باید فکر کند تنها است و کسی هم که تجارت می‌کند با این ارتباط ندارد. متاسفانه در عرصه هنر و صنایع فرهنگی به محض اینکه کلمه موزع مطرح می شود بلافاصله کلمه «دلال» هم به میان می آید و بدنبال حذف دلاالان می روند. در حالیکه یک موزع کارشناس توزیع و فروش محصول فرهنگی است و می تواند در رونق بازار این عرصه کمک شایانی بکند و نباید به او لقت دلالی داد.

 

وی افزود: گرچه طراحی کاراکتر در حوزه محصولات مورد توجه کودکان و نوجوانان از راه های تولید محصولات فرهنگی است و کارکرد خود را دارد اما تجربه های موفق دیگری هم به غیر از طراحی کاراکتر و البته بدون محدودیت سنی مخاطبان مانند آنچه که در یونیسف اتفاق می افتد وجود دارد که می توان با توجه به همین تجارب نمونه های ملی و بومی خوبی را ایجاد کرد و در عرصه هدایا و سوغات تجربه و رنق خوبی را رقم زد.

 

کد خبر 640994

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha