به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام محی الدین بهرام محمدیان، رییس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی در برنامه پرسشگر در پاسخ به این پرسش که کتاب درسی ایده آل از نگاه وزارت آموزش وپرورش چیست گفت: کتاب درسی جزیی از برنامه درسی است. سازمان پژوهش برنامه درسی را تدوین می کند. بخشی از آن کتاب های درسی و بخشی دیگر رسانه های آموزشی و تربیتی ، همانند مجلات، تولید محتوا در فضای الکترونیک، سایت و سامانه رشد که مجموعه بسته آموزشی هستند.
وی افزود: مردم و معلمان ما بیشتر به کتاب درسی حساسیت دارند. در این سال ها تلاش ما این بود تا سلطنت کتاب درسی را به جمهوریت برنامه درسی تبدیل کنیم.
حجت الاسلام محمدیان بیان کرد: برنامه درسی مطلبو برنامه ای است که براساس سند برنامه درسی، زمینه تفکر و خلاقیت را فراهم کند. آنچه در برنامه درسی دنبال می کنیم، تفکر، خلاقیت، ایمان درونی، علم به معنای پرسشگری مداوم برای توسعه دانش و نهایتا تبدیل علم به عمل و اقدام که مبتنی بر اخلاق پسندیده باشد.
وی ادامه داد: این 5 عنصر در 4 عرصه ارتباطی روابط دانش آموزی را تنظیم کنند، این4 عرصه ارتباط با خود است، دانش آموز خود را بشناسد. ایجاد ارتباط با دیگران است. ارتباط با نظام آفرینش است. ارتباط با خداوند چهارمین عرصه ارتباطی است.
حجت الاسلام محمدیان خاطر نشان کرد: این برنامه درسی که یک هدف کلی را تعقیب می کند. دستیابی به مراتبی از حیات طیبه، یعنی زندگی شایسته مسلمان ایرانی است. برنامه درسی باید به این جواب دهد. رویکر ما شکوفایی فطرت است. در برنامه درسی یا حوزه های یادگیری ارایه می دهیم. در حوزه یادگیری و یادهی که 11 حوزه است. کتاب های درسی نمود پیدا می کند.
وی بیان کرد: اولین حوزه یادگیری و یادهی، حوزه تفکر و حکمت است، دومین حوزه، معارف اسلامی و قرآنی است، سومین حوزه زبان و ادبیات فارسی است، چهارمین حوزه، ریاضیات، پنجمین حوزه، علوم تجربی است، ششمین حوزه، بهداشت و سلامت و تربیت بدنی است، هفتمین حوزه، فرهنگ و هنر، حوزه هشتم، مطالعات اجتماعی و علوم انسانی، حوزه نهم کار و فناوری، حوزه دهم، آداب و مهارت های زندگی و سبک زندگی و حوزه یازدهم زبان های خارجی است. این یازده حوزه، در دوره ابتدایی 6 ساله به صورت تلفیقی ارایه می شود.
حجت الاسلام محمدیان گفت: مجموعه آنان در دوره اول متوسطه مستقل می شود، در دوره دوم متوسطه چون آموزش و پرورش عهده دار ارایه آموزش های نیمه تخصصی است و اماده شدن برای ورود به بازار کار و دانشگاه هستند، رشته و شاخه ها از هم جدا می شوند.
رییس سازمان پژوهش و برنامه درسی بیان کرد: در دوره دوم متوسطه، 4 رشته ریاضی و فیزیک، علوم تجربی، علوم انسانی و معارف اسلامی داریم و در بخش فنی و مهارتی، دو شاخه کارو دانش و فنی و حرفه ای را داریم. مجموعه آنان حدود 170 رشته دایر هستند.
وی درباره ی تغییرات کتاب درسی نیز بیان کرد: تحول یعنی، نسبت به وضع موجود ناراضی هستیم و به دنیال وضع مطلوب هستیم. این وضع مطلوب یعنی ما را بتواند به اهداف تربیتی برساند.
معاون وزیر آموزش وپرورش ادامه داد: آموزش وپرورش ما فاقد فلسفه خودی بود، یعنی نظام تعلیم و تربیت ما مبتی بر نظریه اسلامی و ایرانی مبتنی نبود. یک نظام آموزش وپرورش عاریتی بود که میوه های آن باب طبع ما نبود.
وی بیان کرد: در حال حاضر براساس پژوهش ها در این 6 سال که نسبت به تغییر محتوای آموزشی انجام داده ایم، البته همه تحول، زیر نظام ها محقق نشده است. اما دانش عمومی ما و تفکر و خلاقیت و نوآوری براساس برنامه درسی جدید ارتقا یافته است.
حجت الاسلام محمدیان تصریح کرد: دانش آموزان در ساعات گفتگو صحبت هایی را انجام می دهند که شاید در گفتگو های رسمی بزرگسالان اتفاق نیفتد. در برنامه درسی ما همانند ادبیات فارسی، دانش آموزان باید فعالیت هایی را همانند گفتگو بانظارت معلم انجام دهند، برای نمونه یک تصویر وجود دارد که درباره آن نظر می دهند. در درس علوم، آزمایش هایی دارند که باید درباره ی آنان توضیح دهند، ریاضیات مبتی بر حل مسئله شده است تا دانش آموز پاسخ های متنوع داشته باشد.
نظر شما