به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه خبری سوره مهر، این اثر در هشت فصل تدوین شده است. «خندهسازِ خندهپرداز، حکایت آشنایی، سردلبران-حدیث دیگران، درآمد، بوته نقد، تا روشنایی بنویس، فکاهیات، دریچه» از جمله فصول کتاب هستند.
سیدعمادالدین قریشی درباره این اثر گفت: موقعیت ابوالقاسم حالت منحصر به فرد است. اگر طنز دوره پهلوی را بررسی کنیم با همه ممیزیهایش، نشریات محدودی هستند که طنز کار میکردند و البته عمدتاً فکاهه بود. ابوالقاسم حالت همزمان با اتفاقات تاریخی، طنز نوشت و خیلیها نیز از وی الگوبرداری میکردند.
وی ادامه داد: ابوالقاسم حالت چهره بسیار شناختهشدهای بین طنزپردازان نسل اول هستند. شعر سرود جمهوری اسلامی هم از سرودهای ابوالقاسم حالت است. وی در سیر کاری خود به چند زبان آشنا بود، وی در کنار ترجمه شعر نیز میگفت. اسامی مستعاری داشت و برخی جاها نیز مینوشت. طنز ابوالقاسم حالت، سبک خودش را داشت.
قریشی افزود: او از معدود آدمهاییست که به شعر و نثر طنز آشنایی داشت. ابوالقاسم حالت از طنزپردازان بزرگ ایران بود که تقریباً چهار نسل در مطبوعات طنز کشور حضور داشت. او از سال ۱۳۱۷ همکاری خود را با مجله معروف فکاهی توفیق آغاز کرد و بحر طویلهای خود را با امضای هدهد میرزا و اشعارش را با اسامی مستعار خروس لاری، شوخ، فاضل ماب و ابوالعینک به چاپ میرساند.
قریشی همچنین در مقدمه کتاب نوشته است: «برای صاحب این قلم جای بسی افتخار و مباهات است که موفق شد «یادگارنامهای» به پاس مقام ادبی و استادی فرزانة گرانمایه ابوالقاسم حالت، در بیستمین سالشمار مرگش، تدارک ببیند. ادای دینی ناچیز است به پیشگاهش.به زعم بنده، خاصترین ویژگی خاص ابوالقاسم حالت سجایای خوشاخلاقی و سلوک شوخطبعانة ایشان بوده است که یادآور زندگی و منش استادان بزرگ ایرانزمین است. کسانی که از نزدیک افتخار آشنایی و مجالست با او را داشتهاند همواره بر این نکته تأکید ورزیدهاند«....
زنده یاد حالت در هفته نامه گلآقا آذر 69اینگونه سروده است:
نه کار و مشغله دارم، نه آب و نان دارم
خوشم، اگرچه نه این دارم و نه آن دارم
ولی به خاطر این گوشهای حرفشنو
ز دست مردم پرحرف، الامان دارم
میان جمع، شبی، ناطق عزیزی، گفت:
که من به نطق، عجب قدرت بیان دارم!
لبم چو پشت تریبون به نطق گردد باز،
دهان من نشود بسته، تا دهان دارم
اگر فزون ز دو ساعت کنم سخنرانی
هنوز بهر سخن طاقت و توان دارم
ز من مخواه به جز حرف، چون همین حرف است
بهین متاع، به هرجا که من دکان دارم
در این زمان که گران گشته است هر جنسی
برای جمله، من این جنس، رایگان دارم
شنید این سخنان را ظریفطبعی و گفت
که شکوهها من از اینجور ناطقان دارم
در آن محله که ماییم نیز، کلهپزی است
که من همیشه ز پرحرفیاش فغان دارم
شبی از او طلب مغز کردم و گفتم:
اگر که مغز دهی، منّتت به جان دارم
به زیر خنده زدم ناگهان، چو دیدم گفت
که هیچ مغز ندارم، ولی زبان دارم!
کتاب «همیشه استاد» یادنامه زنده یاد ابوالقاسم حالت، به کوشش سیدعمادالدین قریشی تالیف و توسط سوره مهر منتشر شده است.
نظر شما