به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، وزارت نیرو امسال با سختی های بیشتری نسبت به سال های گذشته در مساله تامین آب و برق استان های خاصی از جمله سیستان و بلوچستان و خوزستان روبرو بوده تا جایی که دو هفته گذشته وزیر نیرو به دستور رئیس جمهور به منظور حل جدی بحران آب به استان سیستان و بلوچستان سفر کرد.
این سفر نیز طبق اعلام مقامات گام مفیدی در حل مشکل آب در این استان بوده است تا جایی که حمید چیت چیان با بیان اینکه با عملیاتی شدن حفاری چاههای عمیق در سیستان و بلوچستان تحول بسیار بزرگی در این استان رخ می دهد، افزود:براساس مطالعاتی که وزارت نیرو برای دستیابی به آبهای ژرف در سیستان و بلوچستان انجام داده است بالای 80 درصد این طرح با موفقیت کامل انجام خواهد شد. هزینه حفاری چاه های عمیق به منظور دستیابی به آبهای ژرف برابر با سرمایه گذاری حفاری یک حلقه چاه نفت است.
چیت چیان اعلام کرد: 21 سرمایه گذار بخش خصوصی مجوز ساخت نیروگاه بادی در منطقه "میل نادر" واقع در شمال سیستان و بلوچستان را از وزارت نیرو دریافت کرده اند که هزار مگاوات برق تولید خواهد کرد. 20 کیلومتر خط انتقال 400 کیلو ولت و یک پست 400 کیلو ولت در میل نادر سیستان و بلوچستان ساخته می شود تا بخش خصوصی اشتیاق بیشتری برای سرمایه گذاری در این منطقه داشته باشد.200 مگاوات نیروگاه پراکنده در 25 نقطه در سیستان و بلوچستان ساخته خواهد شد که برای ساخت این 200 مگاوات برق در سیستان و بلوچستان 2 هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز داریم. 2سرمایه گذار خارجی آماده هستند تا در زاهدان برای تولید برق سرمایه گذاری کنند که تا کنون کلنگ زنی یکی از این نیروگاهها با ۵۴۰ مگاوات توسط یک سرمایه گذار بومی مقیم کشور تانزانیا در پی پیگیری های استاندار انجام شده است.
وی افزود: همچنین تصمیم گرفته شد تا یک نیروگاه با سرمایه گذاری دولت در سیستان و بلوچستان به منظور برطرف کردن مشکل برق شمال این استان ساخته شود. بخش بخار نیروگاه ایرانشهر هم باید اجرا شود تا کمبود برق در سیستان و بلوچستان برطرف شود البته اجرای نیروگاه بخار ایرانشهر و چابهار به مصوبه شورای اقتصاد نیاز دارد تا بتوانیم از مکانیزم ماده ی 12 قانون رفع موانع تولید استفاده کنیم. سازمان انرژی های تجدید پذیر این آمادگی را دارد تا برای ایجاد یک نیروگاه 50 مگاواتی بادی و یک نیروگاه 10 مگاواتی خورشیدی با استفاده از منابع مالی خودش در سیستان و بلوچستان سرمایه گذاری کند. اجرای این میزان سرمایه گذاری در سیستان و بلوچستان توسط سازمان انرژی های تجدید پذیر نیازمند ابلاغ موافقت نامه سازمان برنامه و بودجه است.
اما طبق این گزارش اخبار جدیدی مبنی بر خارج شدن کلانشهرهای کل کشور از حالت هشدار کم آبی منتشر شده است.
بنابر اعلام ایرنا، قائم مقام وزیر نیرو می گوید، برای تامین آب شرب شهرها و روستاها از آذرماه پارسال تاکنون 350 حلقه چاه در سراسر کشور حفر شده است.همه این 350 حلقه چاه، شامل منابع آبی جدید نمی شود و برخی از آنها احیاکننده چاه های قدیمی بود؛ به این ترتیب که چاه های قدیمی از رده خارج شده بودند و اکنون چاه های جدید به فاصله 20 تا 30 متریِ آنها حفر شده است.به طور میانگین 35 درصد از آب شرب کشور از منابع سطحی (مانند سدها) و مابقی از منابع زیرزمینی (چاه ها) تامین می شود.حدود 70 درصد از آب شرب تهران از آب های سطحی و 30 درصد نیز از آب های زیر زمینی تامین می شود؛ بیشترِ این آب ها در مخازن با یکدیگر ترکیب و از مخازن به شبکه آب منتقل می شود.
«ستار محمودی» با تاکید بر اینکه «با حفر چاه های جدید، بحران کم آبی شهرهای بزرگ را مرتفع کرده ایم»، گفت: در سال 1393 ، 12 کلانشهر کشور از نظر تامین آب شرب در شرایط بحرانی قرار داشت؛ در سال 1394 این تعداد به هفت کلانشهر و پارسال به سه کلانشهر رسید؛ امسال هیچ یک از کلانشهرها از نظر تامین آب در شرایط بحرانی قرار ندارد. سال گذشته 570 شهر با تنش آب شرب مواجه بود که این تعداد نیز امسال به 300 شهر کاهش پیدا کرده است.بارش ها نسبت به پارسال سه درصد و نسبت به میانگین 48 سال اخیر نیز سه درصد کاهش داشته ؛ این کاهش در بعضی از استان ها خیلی زیادتر و در برخی استان ها کمتر بوده است؛ امسال از بین 31 استان کشور، نزولات جوی 19 استان کمتر از پارسال بوده است.
این در حالی است که معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا گفت: ۱۷۰ سد بزرگ در کشور وجود دارد که از نظر تعداد ۱۱۰ سد بیش از ۵۰ درصد پرآب هستند و از نظر حجمی نیز ۷۸ سد بیش از ۵۰ درصد آب دارند.
رحیم میدانی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با بیان اینکه در حال حاضر میزان مصرف آب کل کشور ۸۰ میلیارد مترمکعب تخمین زده شده است، اظهار کرد: اگر میزان دما افزایش یابد قطعا این عدد پاسخگو نخواهد بود. علاوه بر این باید به این مسئله نیز توجه کرد که جمعیت کشور رو به افزایش است. لذا در این شرایط باید به بهره وری آب توجه ویژه ای شود.در مجموع ۲۳۳ میلی متر بارندگی داشتهایم که در مقایسه با دراز مدت ۲ درصد کاهش یافته اما ورودی سدها با ۱۴ درصد کاهش روبرو شده است. براساس آخرین آمار ۳۴.۶ میلیارد مترمکعب آب وارد سدهای کشور شده و این درحالی است که سال قبل ۴۰.۴ میلیارد مترمکعب میزان ورودی آب به مخازن سدهای کشور بوده است. با این وجود با مدیریت مخزن که صورت گرفت در حال حاضر ذخیره پشت سدها مانند سال قبل است و تنها دو درصد تفاوت را نشان می دهد.
وی با بیان اینکه در برخی از استانها وضعیت بارشها خوب نیست، تاکید کرد: در استان خوزستان نسبت به میانگین ۴۲ درصد، کهگیلویه و بویراحمد ۳۲ درصد، کرمانشاه ۱۶ درصد، ایلام ۱۸ درصد و آذربایجان غربی ۱۷ درصد وضعیت بارشها منفی بوده است. اما به طورکلی وضعیت بارشها در کل کشور خوب ارزیابی می شود. براساس آخرین پیش بینی که در شورای عالی آب نیز مطرح شد از تیرماه تا شهریور ماه در مناطق مختلف کشور شاهد نیم تا ۱ درجه سانتی گراد شاهد افزایش دما خواهیم بود که این مسئله می تواند میزان مصرف آب را نیز تحت شعاع خود قرار دهد. تاکنون ۱.۳ میلیارد مترمکعب آب شرب در سدها توزیع شده و پیش بینی میشود که تا آخر سال به ۶.۳ میلیارد مترمکعب برسد.
نظر شما