وی افزود: اما وقتی یک قدرت استکباری ادعای حقوق بشر دارد به لحاظ نظری پیشنهادات زیبایی ارائه میکند. اما در عمل خلاف آن را اجرا خواهد ساخت. با سخن از حقوق بشر، بیان زیبا و دلربایی را به نمایش میگذارد. در این صورت بسیاری از جوامع به دلیل عدم آگاهی لازم و درست، فریب ظواهر زیبای تبلیغات آن را میخورند.
دشتگلی ادامه داد: هنر توان مقابله با هر نوع فعالیتی علیه انسانیت و بشریت را دارد. چرا که با هنر میتوان بیداری آدمی را در همه امور فراهم ساخت. در میان آنها حوزه هنرهای نمایشی از ظرفیت قابل توجهی در این امور برخوردار است. زیرا هنرهای نمایشی ترکیبی از هنرهای تجسمی، موسیقی، ادبیات و هر گونه خلاقیت هنری دیگر است. به بیانی دیگر هنر تئاتر یک هنر مادر درمیان هنرهای زیبا است.
وی در خصوص برگزاری جشنوارههای هنری در راستای نمایان سازی و شفاف سازی چهره واقعی حقوق بشر از جانب مدعیان آن گفت: جشنوارههای هنری مانند دومین جشنواره «حقوق بشر آمریکایی» که از سوی حوزه هنری برگزاری میشود میتواند تاثیر بسزایی در بیداری افکار عمومی جامعه و جهان داشته باشد. در بعد داخلی کار راحتتری در پیش داریم. اما در فضای جهانی باید آثار تولید شده را برای به ثمر رساندن تلاشهای هنرمندان و ارسال پیام آنها به سمع و نظر عموم مردم دنیا برسانیم. کار اصلی چنین جشنوارهای بعد از برگزاری آن آغاز میشود. زمانی که بهترین آثار از میان تولیدات هنری ارائه شده به جشنواره انتخاب شده است. در این موقعیت باید این آثار را نه تنها در کل کشور بلکه در سراسر جهان به هر شیوهای به نمایش گذاشته تا نتیجه و تاثیرگذار واقع شود.
دشتگلی افزود: ما باید در مورد این موضوع با کشورهای دیگر نیز در تعامل هنری و تبادل نظرات قرار گیریم. اینکه با کشورهای همسایه همکاریهای بسیاری در زمینه هنر و استکبار ستیزی داشته باشیم خوب است. اما کافی نیست. باید محدوده روابط با کشورهای دنیا را در حوزه هنر و عرصههای مختلف آن گسترش دهیم.
این مدیر فرهنگی گفت: انقلاب اسلامی ایران با ظلم ستیزی به پیروزی رسید و از همان لحظات آغازین پیروزی خود مدافع مظلومان در سراسر جهان بوده است. هنر هم باید بر اساس آرمان آزادهخواهی و ظلم ستیزی انقلاب این راه را ادامه دهد.
وی در ادامه گفت: میتوانیم با استفاده از هنرهای فراگیر مثل تئاتر، تولید ادبیات نمایشی و حتی نمایشهای میدانی و خیابانی که توان ارتباط جمعی و گستردهای را در خود دارند، به بیداری اذهان عمومی آدمی در طلب حقوق واقعی خود نه آنچه آمریکاییها در راستای اهداف و منافع خود از آن سخن میگویند کمک کنند.
دشتگلی با تاکید بر نقش مهم هنرمندان در شفافسازی ظواهر بیانات قدرتهای استکباری گفت: وظیفه هنرمندان هنرهای نمایشی نسبت به دیگران سنگینتر و مهمتر است. چرا که برای بیان اهداف و مفاهیم یک نمایش باید از همه ابزارهای ممکن و غیرممکن هنری بهره ببرند.
وی در ادامه گفت: یکی از دلایل بی اعتمادی و انزجار مردم ما نسبت به آمریکا پیمودن هزاران کلیومتر از طریق دریا و با ناوهای جنگی خود برای رسیدن به آبهای خلیجفارس است. چه معنایی دارد که آمریکا این مسیر طولانی را طی و به منطقه ما بیاید. آیا این پیامی جز سلطهجویی و جنگ طلبی از سوی سرزمینی که ادعای حقوق بشر دارد نیست.
دشتگلی میزان موفقیت هنرهای نمایشی در این موضوع مهم را ضعیف دانست و گفت: آنگونه که شایسته اهمیت این موضوع است در هنرهای نمایشی پرداخت نشده است. اما در حوزههای کاریکاتور، هنرهای تجسمی و عکس بیشتر خود را نشان داده است. چرا که انتقال آسانتری برای در معرض دید قرار گرفتن این نوع آثار داریم. اما هنرهای نمایشی با تمام تواناییهایی که دارد توان اینکه در یک لحظه برای هزاران نفر در هرجای دنیا اجرا شود را ندارد. اما یک عکس میتواند در یک لحظه برای هزاران و یا میلیونها نفر از طریق رسانههای اجتماعی ارسال شود. از طرفی دیگر مخاطب امروز به زمان کم و سرعت زیاد در انتقال پیام و درک مفاهیم ان احتیاج دارد. این ویژگی در هنر تئاتر وجود ندارد. اما یک عکس با زاویه و سوژهای مناسب، امکان بیان بسیاری از مطالب را که در یک تئاتر چند ساعته میتوان نشان داد را دارد.
وی در پایان گفت: حوزه هنری نسبت به هنر به خوبی در حال فعالیت است. چرا که دغدغهمند و مجدانه در حال پیگیری هنر و مسائل پیرامون آن است. از دیدگاه من حوزه هنری به عنوان یک الگو برای تمامی ارگانها و سازمانهای همسوی هنری با آن است.
گفتنی است، ۷ تا ۱۲ تیرماه هر سال از سوی مقام معظم رهبری به نام هفته حقوق بشر آمریکایی نامگذاری شده است. به همین مناسبت هر ساله جشنواره هنری «حقوق بشر آمریکایی» توسط حوزه هنری برگزار میشود.
نظر شما