میزان زکات فطره از سوی مراجع عظام تقلید

خبرگزاری شبستان: در آستانه فرارسیدن عید سعید فطر، میزان زکات فطره از سوی مراجع عظام تقلید اعلام شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، زکات فطره در حقیقت برای هر مسلمان و هر کسی که نان خور او محسوب می شود، باید پرداخت شود و زمان ادای آن نیز از مغرب روز آخر ماه رمضان تا ظهر روز عید فطر است.

پرداخت زکات فطره واجب است و امام على(ع) در خصوص این امر می فرمایند: هر كه زكات فطره را بدهد ، خداوند به سبب آن ، نقص حاصل از زكات مالش را جبران كند.

 

*زکات  باید کجا صرف شود؟
طبق فتوای علما و مراجع زکات باید اول شامل کسی می شود که فقیر بوده و با آن کسی که مخارج سال خود و عیالاتش را ندارد سپس، مسکین و آن کسی که از فقیر سخت‌تر روزگار می‌گذارند.

سوم زکات به کسی داده می شود که از طرف امام(ع) یا نایب او مأمور جمع آوری زکات یا نگهداری یا رسیدگی به حساب آن و یا رساندن آن به امام(ع) و نایب او یا رساندن به مصارف لازم هستند می‌توانند به اندازه زحمتی که می‌کشند از زکات استفاده کنند.

چهارمین گروه، افراد ضعیف الایمانی که با گرفتن زکات تقویت می‌شوند و تمایل به اسلام پیدا می‌کنند و یا خریداری بنده‌ها و آزادی کننده آنان.

ششم گروه زکات به کسانی داده می شود که  بدهکاری که نمی‌تواند قرض خود را بدهد همچنین سبیل الله یعنی کارهایی مانند ساختن مسجد که منفعت دینی عمومی دارد و هم، چون مدارس علوم دینی، مراکز تبلیغاتی، نشر کتب اسلامی و ... و یا مثل ساختن پل و مدرسه و اصلاح راه که نفعش به عموم مسلمانان می‌رسد و خلاصه آنچه برای اسلام نفع داشته باشد به هر نحو که باشد.

هشتم نیز به ابن السبیل یعنی مسافری که در سفر درمانده شده و محتاج شده که به مقدار نیازش می‌تواند از زکات استفاده کند هر چند در محل خود غنی و بی نیاز باشد.

 

*نظر آیت الله نوری همدانی در خصوص زکات فطره
طبق نظر آیت الله نوری همدانی پرداخت قیمت 3 کیلو از گندم که شش هزارتومان است کفایت می‌کند.

چون از نظر معظم‌له قوت غالب قشری از انسان‌ها میزان است و اما اگر کسی خود مایل به پرداخت قیمت برنج باشد هر نوع از برنج باشد کافی است همچنین کفاره تأخیر یا عذر برای هر روز 2.000 تومان و عمدی  120.000تومان معین شود.

 

*میزان فطره از سوی آیت الله مکارم شیرازی 

بر اساس اعلام نظر آیت الله مکارم شیرازی، زکات فطره امسال برای هر نفر بر مبنای قوت غالب گندم مبلغ 60 هزار ریال و بر اساس قوت غالب برنج خارجی، مبلغ 150 هزار ریال و برنج ایرانی، مبلغ 300 هزار ریال اعلام شده است.
همچنین کفاره روزه غیر عمد (عذر) برای هر روز مبلغ 20 هزار ریال است که باید به صورت نان تهیه و پرداخت شود، همچنین کفاره روزه عمد برای هر روز مبلغ یک میلیون و 200 هزار ریال است.
لازم به ذکر است که براساس مساله 1492 رساله توضیح المسائل این مرجع تقلید، زکات فطره بر تمام کسانی که قبل از غروب شب عید فطر بالغ و عاقل و غنی باشند واجب است، یعنی باید برای خودش و کسانی که نان خور او هستند، هر نفر به اندازه یک صاع (تقریبا سه کیلوگرم) از آنچه غذای نوع مردم آن محل است، اعم از گندم و جو یا خرما یا برنج یا ذرّت و مانند اینها به مستحق بدهد و اگر پول یکی از اینها را بدهد کافی است.
در ضمن بنابر فتوای این مرجع تقلید اگر کسی تنها در افطار شب عید فطر میهمان دیگری باشد فطریه او به عهده خودش است.ر

 

*نظر آیت‌الله جوادی آملی درباره میزان زکات فطره

۱ . مقدار فطریه سه کیلو گندم، برنج، خرما و مانند آن یا پول آن که در هر مکانی قیمت خاص خود را دارد.
۲ . فطریه کسی که اول مغرب شب عید (نه غروب) نانخور کسی محسوب شود بر او واجب است. صرف نان او را در شب عید بخورد کافی نیست، بلکه باید نانخور او حساب شود. بنابراین مهمانی که فقط افطار کسی را می‌خورد و نانخور او محسوب نمی‌شود، فطریه او بر میزبان واجب نمی‌شود.
۳. کسی که پول فطریه را تا ظهر روز عید فطر ندارد، قرض کردن بر او واجب نیست؛ هر چند اگر قرض کند و اداء نماید صحیح است. البته اگر قرضی نکرده باشد، بعد از دریافت حقوق باید فطریه را بپردازد.

کد خبر 637642

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha