به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، از دو هفته قبل که سنای آمریکا برای تصویب لایحه ای به منظور وضع تحریم های جدید علیه ایران تلاش می کرد رسانه ها و تحلیلگران از مواضع مختلف به آن پرداختند و حتی برخی ها هم معتقد بودند که برجام بیهوده بوده اما حالا با انتشار جزئیات این طرح تصویب شده در پنجشنبه گذشته مشخص شده که هیچ مساله ای در خصوص برنامه هسته ای ایران و برجام در این طرح مطرح نشده و اقدامات موشکی ایران در آن هدف قرار گرفته شده است.
بنابراین گزارش، طبق ترجمه ایسنا از سایت کنگره آمریکا، لایحه "مقابله با اقدامات بیثباتکننده ایران (2017) که طرح آن از سوی باب کورکر، رییس کمیته روابط خارجی سنا در 23 مارس به صحن علنی معرفی شد، روز پنجشنبه 15 ژوئن با 98 رای موافق و دو رای مخالف به تصویب رسید.
به موجب این لایحه وزارتخانههای خارجه، دفاع، خزانهداری و رییس اطلاعات ملی آمریکا موظف میشوند تا هر دو سال یک بار یک استراتژی را برای جلوگیری از انجام اقدامات خصمانه و نامتناسب توسط ایران که آمریکا و متحدان کلیدیاش را در خاورمیانه، شمال آفریقا و فراتر از آن تهدید میکند، اتخاذ کنند.
بنا گزارش سایت کنگره آمریکا، رییسجمهور آمریکا باید فرمان عدم دسترسی به اموال و تحریمهای تنبیهی و اخراجی را علیه هر فردی که در تامین مواد مورد نیاز برنامه موشکی بالستیک و سلاح کشتار جمعی ایران، فروش، انتقال تجهیزات ویژه نظامی و فراهم کردن پشتیبانی مالی و فنی مرتبط را صادر کند.
رییسجمهور باید علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروهای تحت امر و وابسته خارجی به آن، تحریمهایی را در رابطه با عدم دسترسی به داراییها و جلوگیری از انجام تراکنشهای مالی با هر فردی که تروریست است یا از تروریسم حمایت میکند، وضع کند.
رییسجمهور میتواند تحریمهایی را جهت مسدود کردن دارایی هر فردی که توسط وزارت خارجه به عنوان مسوول قصاص بدون صلاحیت قضایی، شکنجه و دیگر خشونتهای منزجرکننده حقوق بشر شناخته شده که علیه افراد مشخصی در ایران انجام میشود، اعمال کند.
بنا بر این لایحه، تحریمهای کنونی مشخص علیه افرادی که با تامین مواد لازم در برنامه موشکی بالستیک ایران مشارکت کردهاند یا حامی اقدامات تروریسم بینالمللی ایران هستند تا 90 روز ادامه خواهد داشت تا زمانی که رییسجمهور اعلام کند که این اقدامات در این مدت سه ماهه متوقف شده است. اقدامات مربوط به حقوق بشر و امنیت ملی از این قانون مستثنی هستند.
رییسجمهور میتواند به طور موقت از صدور یا ادامه تحریمها تحت شرایط خاصی چشمپوشی کند.
این قانون شامل گزارشدهی هر 180 روز یک بار درباره چهار حوزه زیر است:
1ـ افرادی که به برنامه موشکی بالستیک ایران کمک میکنند
2ـ همکاری آمریکا و اتحادیه اروپا در حوزه تحریمها
3ـ شهروندان آمریکایی بازداشت شده در ایران
4ـ استفاده از قدرت لغو.
این قانون همچنین اختیار لازم را به رییسجمهور میدهد تا در صورت لزوم با نادیده گرفتن التزامهای موجود در این لایحه تحریمهای جدیدی را نیز اعمال کند.
همچنین هر 180 روز یک بار باید یک گزارش در زمینه هر یک از موارد ذکر شده منتشر شود که در آن مشخص شود آمریکا یا اتحادیه اروپا تحریمهای جدیدی را در زمینه حقوق بشر، موشکهای بالستیک و تروریسم اعمال کرده است و طرف مقابل تحریمهای مشابهای را اعمال نکرده است.
به گزارش شبستان، این در حالی است که هفته گذشته فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در اجلاس اسلو به محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان این اطمینان را داد که ترامپ به اجرای این طرح نمی پردازد.
علاوه براین، مسئولان کشورمان موضع گیری های رسمی خاصی در این خصوص نداشته اند و دلیل آن را هم بعیدی نژاد یکی از مذاکره کنندگان برجام توضیح داده است.
او معتقد است که در این ایام از هرگونه شتابزدگی در اعلام مواضع رسمی از سوی نهادهای قانونی نظام خودداری شود و واکنشهای رسمی به زمان در مراحل قانونی این لایحه موکول شود.
زیرا که شرایط سیاسی داخلی در آمریکا تصویب این لایحه را با تاخیر زیادی رو به رو ساخت. فضای ضد روسیه در آمریکا و به ویژه در فضای مجلسین آمریکا که با احضار مسؤولان ارشد دولت برای گرفتن اعتراف به نقش داشتن در ماجرای ادعای دخالت روسیه در انتخابات آمریکا به اوج رسیده است، در نهایتا باعث شد که تحریمهای گسترده علیه روسیه که علیالاصول باید تحت لایحه مستقلی به تصویب میرسید، وارد همین لایحه تحریمهای ایران شد که واقعا عجیب هم بود. در چنین فضایی امضای لایحه تحریمهای ایران که چون مورد حمایت کامل دولت ترامپ بود، به راحتی از سوی ترامپ امضا میشد، اما حالا این لایحه شرایط جدیدی پیدا کرده است و به علت آنکه تبدیل شدن آن به قانون به شدت روابط آمریکا و روسیه را تحت تاثیر قرار خواهد داد، امضای آن ممکن است با پیچیدگیهایی مواجه شود. الان صحبت از وتوی این لایحه توسط ترامپ جدی است اما مشکل آنست که به دلیل حمایت وسیع سناتورها از این لایحه، سناتورها میتوانند با دو سوم آرای خود، وتوی ترامپ را نقض کنند.
نظر شما