حجت الاسلام سید محمد سادات منصوری، رئیس مرکز پاسخگویی به سوالات دینی در گفت و گو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان با اشاره به مفهوم شب قدر گفت: این عنوان به خاطر روایت معروفی است که می فرماید؛ مقدرات هر کسی در سال آینده در شب قدر مشخص می شود.
وی با بیان اینکه در برخی روایات نیز ارزش و اهمیت و قدر این شب ناشناخته است به این جهت که شب قدر شب با عظمتی و اتفاقات بزرگی در آن رخ می دهد، خاطرنشان کرد: در روایات داریم که در این شب هم ملائکه و هم روح به اذن پرودگار ظاهر می شوند تا مقدرات عالم هستی را بنگارند.
حجت الاسلام سادات منصوری با اشاره به فلسفه نزول ملائکه در این شب بزرگ اظهار کرد: بر اساس قرآن کریم روح مخلوقی برتر از ملائکه از نظر هستی شناسی دارد و جایگاهش بالاتر از ملائکه است و در مورد شب قدر آمده است که این موجود شریف به همراه ملائکه الهی نازل می شوند.
رئیس مرکز پاسخگویی به شبهات دینی در پاسخ به این سوال که روح و ملائکه بر کجا نازل می شوند، تصریح کرد: این مخلوقات چون مادی نیستند پس نمی توانند به روی زمین فرود بیایند، یعنی باید جایی مناسب ساحت غیر مادی خود فرود بیایند، بنابراین بر قلب مبارک حضرت ولی عصر (ع) نازل می شوند و در محصر ایشان مقدرات را مشخص می کنند.
وی با بیان اینکه این امر نشاندهنده ولایت حضرت حجت بر کل موجودات عالم هستی است، ادامه داد: هر سال مقدرات همه انسان ها توسط ملائکه مشخص می شود زیرا ملائکه کارگزاران عالم هستی هستند و باید فرامین را عمل کرده و اطاعت کنند.
حجت الاسلام سادات منصوری افزود: در روایات آمده است علت این که شب قدر مخفی است این است که افراد اگه شب نوزدهم رفتند توسل کردند و هنوز مقدرات خوبی برای آنها تنظیم نشده شب های دیگر فرصت داشته باشند.
رئیس مرکز پاسخگویی به سوالات دینی گفت: لذا در شب نوزدهم مقدراتی که برای شخص تنظیم می شود قطعی نیست و در شب 23 قطعی می شود لذا طی سه شب با دعا و توسل به خدا مقدرات یک ساله هر فرد نوشته می شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا نوشتن مقدرات با اختیار انسان سازگاری دارد، گفت: برخی معتقدند اختیار انسان محض است و منکر تقدیر شدند برخی دیگر اختیار را از انسان سلب کردند ولی باید گفت این دو با هم جمع نمی شود.
حجت الاسلام سادات منصوری خاطرنشان کرد: شیعه معتقد است، بر اساس مبانی اهل بیت این دو با هم منافات ندارند و نه اختیار محض و نه اجبار محض بین این دو است به طوری که مفهوم قضا و قدر و اختیار را باید به گونه ای تبیین کنیم که منافات ظاهریشان از بین برود.
رئیس مرکز پاسخگویی به سوالات دینی اظهار کرد: قضا و قدر با توجه به اختیار ما و به شرط اختیار انسان تنظیم می شود به این معنا که در تجارت، شما به اختیار خودت موفق می شوید چون راه درستی را اختیار کردید.
وی ادامه داد: به طور مثال من در امتحان مشکلی شرکت کرده ام یکی از شرایط مهم قبولی خوب درس خواندن است، این اختیار است ولی وقتی در محیط امتحانی وارد می شوم شرایط فراهم نیست مانند گرمی هوا، سر و صدا و غیره، آنها دخیل در قبول نشدن من است بنابراین من به اختیار خودم باید درس بخوانم ولی این شرط کامل و تام نیست و عوامل جبری دیگری موثر است.
حجت الاسلام سادات منصوری تصریح کرد: در شب قدر بر اثر دعا و صدقه توفیقات الهی برای افراد ایجاد می شود و زمینه رسیدن به سعادت فراهم می شود.
نظر شما