حجتالاسلام والمسلمین سید مهدی طباطبایی در گفتوگو با خبرنگار مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان، گفت: مساجد در طول تاریخ، محوز فعالیتهای اجتماعی و سیاسی جوامع اسلامی بودهاند و در مورد کشور خودمان نیز مرکز ثقل و آغازگز انقلاب اسلامی بودهاند، البته این موضوع نافی تاثیر مدارس علمیه، دانشگاهها و سایر مراکز علمی و دینی در این میان نیست.
وی افزود: مساجد پس از انقلاب اسلامی ایران، بیش از گذشته محل اجتماع مردم و برگزاری برنامههای مذهبی، اجتماعی، سیاسی و ورزشی شدهاند، اما از اثرگذاری آنها کاسته شده است و کیان و هویت اصیل مساجد به دلیل آفتهای دنیازدگی، نسبت به پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، در جامعه ما کمرنگ تر شده است.
امام جماعت مسجد موسی بن جعفر (ع) با اشاره به برگزاری کلاسهای قرآن برای مردم به ویژه کودکان و نوجوانان پیش از اقامه نمازهای جماعت در گذشته در بسیاری از مساجد، خاطرنشان کرد: در برخی از موارد طرح تلاوت قرآن پس از اقامه نماز جماعت، در مساجد چندان موثر نبوده است.
طباطبایی ادامه داد: همچنین آشنایی مردم با احکام شرع، سنت فراموش شده امروز مساجد ایران است، به گونهای که بارها از من درباره سادهترین مسایل شرعی سول شده است و یا اعضای برخی نهادهای مسجدی، برنامههایی را بدون رعایت دستورات دین، برای ماهها و حتی سالها برگزار کردهاند.
وی اضافه کرد: مساجد همیشه به قرآن در ماه رمضان توجه کردهاند و این موضوع در زمان رضاخان هم وجود داشت، اما امروزه انس با تلاوت قرآن، بیشتر شده است در حالی که انس با مفاهیم و درسهای آن کمتر شده است.
بیشتر قاریان و حافظان قرآن مساجد از آنها دور شدهاند
امام جماعت مسجد موسی بن جعفر (ع) با اشاره به مشکلات موجود در برنامهریزیهای دینی و فرهنگی کشور، گفت: این برنامهریزیها موجب شده است تا بیشتر قاریان و حافظان قرآن مساجد از این خانههای خدا و مزایای اخلاقی آنها دور شوند و عمدتا به قرائت و الفاظ قرآن بسنده می کنند.
طباطبایی ادامه داد: مسئولان فرهنگی و دست اندرکاران مسجدی به توصیه مقام معظم رهبری مبنی بر انس با آموزهها و محتوای قرآن عمل نکردهاند و عمدتا به قرائتهای زیبا و کرسی های تلاوت بسنده کردهاند.
وی بیان کرد: مساجد باید مروج قرآن و اخلاق در کشور باشند در حالی که برخی مساجد، گرفتار دعواهای سیاسی و جناح بندیها شدهاند و این وضعیت، اخلاق اسلامی را در جامعه کمرنگ کرده است، توجه مساجد به قرآن، بسیار لازم است اما این موضوع نباید مسایل مهمی مانند اخلاق و بیان احکام شرع را تحتالشعاع قرار دهد.
علمکرد مرکز رسیدگی به امور مساجد در انتخاب ائمه جماعات
امام جماعت مسجد موسی بن جعفر (ع) درباره برنامههای مرکز رسیدگی به امور مساجد برای گسترش نهضت قرآنی در مساجد، گفت: عملکرد این مرکز به دلیل اشکال در انتخاب ائمه جماعات در زمینههای مختلف از جمله فعالیتهای قرآنی، ناموفق بوده است، به طور مثال این مرکز نباید در انتخاب یک امام جماعت به درخواستها و نظرات نمازگزاران و مردم محله بی توجه باشد.
طباطبایی خاطرنشان کرد: برخی از عملکردهای نادرست مسئولان کشور و مدیران مرکز رسیدگی به امور مساجد و اجرای برنامههای تکراری و غیر جذاب، در مساجد، اولا موجب کم رونق شدن مساجد و ثانیا باعث ایجاد درگیری میان ارکان این خانههای خدا شده است، که در این زمینه باید گفت، نباید در مساجد به جهتگیریهای سیاسی دامن زد این در حالی است که هم اکنون شاهد اختلافات بسیاری در این زمینه در مساجد هستیم.
نظر شما