به گزارش خبرنگار محیط زیست شبستان، سعید متصدی، معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در نشست خبری امروز با اشاره به ضرورت مدیریت پسماندها گفت: در خصوص پسماندهای پزشکی اختلاف نظری بین سازمان محیط زیست و وزارت بهداشت وجود دارد.
وی افزود: وزارت بهداشت اعلام می کند پسماندهای عفونی پس از اتوکلاو عادی می شوند و این در حالی است که سازمان محیط زیست بر این امر تاکید دارد که در چرخه و مدیریت فرآیند پسماندهای پزشکی گندزدایی و غیرفعال سازی عوامل عفونی باید انجام شود و این اولین بخش است و پس از آن باید مراحل جمع آوری، تفکیک و امحا را داشته باشیم.
متصدی با بیان اینکه پسماندها بنا به درجه خطر باید تقسیم بندی شوند، خاطرنشان کرد: شهرداری ها و پیمانکاران پسماندهای بیمارستانی اجازه ندارند که قیمت تمام پسماندها را به یک میزان محاسبه کنند، این موضوع باید بین وزارت بهداشت و شهرداری ها حل شود و سازمان محیط زیست نیز بر این موضوع نظارت دارد.
وی با بیان اینکه بازیافت پسماندهای پزشکی دارای شرایط بسیار ویژه است، افزود: تفکیک پسماندها در مبدا باید به صورت کامل و دقیق انجام شده باشد و در شرایط خاص امکان بازیافت پسماندهای پزشکی وجود دارد.
راه اندازی مرکزی به نام بازیافت پسماند پزشکی موضوعیت ندارد
متصدی با بیان اینکه راه اندازی مرکزی برای بازیافت پسماند پزشکی موضوعیت ندارد، گفت: مرکزی که بخواهد پسماندهای بیمارستانی را امحا کند می تواند فعالیت خود را با کسب مجوزهای لازم آغاز کند.
وی با اشاره به موضوع شیرابه تولیدشده از پسماندها گفت: زمانی که پسماندها و زباله ها به طور صحیح مدیریت شود شیرابه نیز تولید نخواهد شد.
معاون سازمان محیط زیست با بیان اینکه به غیر از یکی دو منطقه سلول دفن بهداشتی زباله نداریم، گفت: تمام زباله های کشور توسط شهرداری ها تلمبار می شود که این امر باعث تولید شیرابه شده و منابع آبی و خاکی را آلوده می کند.
متصدی تصریح کرد: شهرداری های کشور آن قدر که به فکر بسیاری از مسایل خدمات شهری، فضای سبز و اتوبان کشی هستند مدیریت پسماندها را به نحو صحیح انجام نمی دهند.
وی با اشاره به اخذ عوامل یک درصدی از صنعت توسط شهرداری ها گفت: بر اساس تبصره یک ماده 38 یک درصد عوارض صنایع از سوی شهرداری ها دریافت می شود که این بودجه را باید در کاهش آلودگی ها هزینه کنند اما شهرداری ها این اقدام را انجام نمی دهند و شاهد شهرهایی هستیم که از نظر پسماندها فجیع ترین شرایط را دارند.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه در شهرهای شمالی کشور با انبوه زباله ها و پسماندهای تلمبار شده با ارتفاع بیش از صد متر مواجه هستیم، خاطرنشان کرد: زباله های تلمبار شده 18 لیتر در ثانیه شیرابه تولید می کنند.
متصدی با اشاره به برگزاری جلسات مشترک با شهرداری های شهرهای شمالی کشور گفت: 19 راهکار حاصل این جلسات شد که کنترل شیرابه، تفکیک از مبدا، استفاده از زباله در کمپوست مباحثی است که به صورت جدی پیگیری می کنیم.
وی با بیان اینکه تفکیک از مبدا و بازیافت باید انجام شود، اظهار داشت: ایجاد مراکز مدیریت پسماندهای ویژه، مدیریت پسماند در کشور، صادرات پسماندهای ویژه، امحای سموم تاریخ مصرف گذشته از اقدامات انجام شده در حوزه مدیریت پسماند بوده است.
وی ادامه داد: مدیریت پسماندهای شهری بر عهده شهرداری ها، مدیریت پسماندهای بیمارستانی توسط مراکز درمانی و مدیریت پسماندهای صنعتی توسط مراکز صنعتی باید انجام شود و تولیدکنندگان پسماند مسئول مدیریت پسماندها هستند.
متصدی با بیان اینکه برای دپوی پسماند به هیچ شهرداری ای مجوز نداده ایم، خاطرنشان کرد: سازمان شهرداری ها برنامه ای برای ایجاد محل های دفن پسماندها دارد.
متصدی با بیان اینکه تقریبا بسیاری از شهرداران کشور دارای پرونده تخلف در حوزه مدیریت پسماندها هستند، اظهار داشت: شهرداری ها باید به قانون احترام بگذارند و به مدیریت پسماندها توجه داشته باشند.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: زمانی که در تهران شاهد سوء مدیریت پسماند و عدم تفکیک پسماندها هستیم مسلما در سایر استان ها نیز با مشکلات مشابهی مواجه هستیم.
متصدی مدیریت پسماند را در تفکیک و بازیافت زباله ها دانست و گفت: 9 مرکز مدیریت پسماند ویژه در حال واگذاری و آماده سازی برای دریافت پسماند ویژه است که از جمله در استان های آذربایجان غربی، تهران، یزد، اصفهان و قزوین راه اندازی خواهد شد.
وی با بیان اینکه در سال های گذشته پسماندهای عادی و پزشکی با هم مخلوط می شد، گفت: بسیاری از اتوکلاوها و بیمارستان ها اخطار تعطیلی گرفته اند تا مدیریت پسماندهای پزشکی را درست انجام دهند.
وی با بیان اینکه تمام شهرهای کشور به ویژه شهرهای ساحلی دارای برنامه مدون مدیریت پسماند هستند، افزود: ایجاد ممنوعیت ترانزیت پسماند ویژه از کشور، مدیریت ورود برخی محصولات شیمیایی، جایگزینی پسماندها از جمله اقداماتی است که انجام داده ایم.
متصدی با بیان اینکه یک ضعف بسیار شدید در مدیریت پسماند در شهرداری ها داریم که باید مرتفع شود، خاطرنشان کرد: تمام تلاش خود را انجام می دهیم تا شهرداری ها را موظف کنیم مدیریت پسماند را در اولویت اصلی خود قرار دهند.
وی با بیان اینکه مدیریت پسماند اولویت اصلی تمام محیط زیست شهری در کشور است، خاطرنشان کرد: در این راه باید تفکیک پسماند در مبدا انجام شود چرا که به کاهش حجم پسماند و جبران هزینه های پسماند منجر می شود.
متصدی با اشاره به راه اندازی مرکز ویژه پسماند در تهران گفت: مرکز پیشنهادی در هوشنگ آباد تهران قرار دارد که در شعاع 120 کیلومتری شهر قرار می گیرد. با این وجود سازمان محیط زیست به دلیل اهمیت موضوع مربوط به مدیریت پسماندهای ویژه با احداث این مرکز در شعاع 120 کیلومتری موافقت کرده است.
وی با اشاره به چالش های عمده شهر تهران اظهار امیدواری کرد شورا و شهردار جدید به این چالش ها توجه داشته باشند.
معاون سازمان محیط زیست افزود: افزایش میزان جمعیت، افزایش میزان تراکم و توسعه ناهنجار شهری چالشی است که متاسفانه شهر تهران در سال های گذشته با آن مواجه بوده است از طرفی طرح جامع شهر تهران از طرح مجموع و طرح تفسیری از طرح جامع فاصله دارد.
وی با اشاره به توسعه بی رویه منطقه 22 و بلندمرتبه سازی در تهران گفت: شورای شهر جدید باید به موضوع کاهش میزان بار جمعیت توجه داشته باشد و اینکه شهر تهران از سال های پیش قابلیت و ظرفیت بارگذاری جمعیتی و صنعتی نداشته است و اقدامات اخیر بحران ها را تشدید خواهد کرد.
متصدی با اشاره به اینکه مدیریت شهر تهران با سه موضوع عمده آلودگی هوا، پسماند و آب مواجه است، گفت: آلودگی هوا در سال های اخیر تا حدودی مرتفع شده است و با مدیریت حمل و نقل ترافیک افزایش سیستم های حمل و نقل عمومی، جلوگیری از بارگذاری جمعیتی و صنعتی راهکارهای مناسب برای کاهش آلودگی هوا است.
وی با بیان اینکه مدیریت پسماند در شهر تهران مدیریتی بسیار ناکارآمد است، گفت: در تهران با تولید بیش از 7 هزار تن زباله در روز کمتر از 4 درصد تفکیک پسماند را داریم و این بی فکرانه ترین استراتژی است که پسماندها را مخلوط کنیم و در یک جا جمع آوری و به محل دفن زباله منتقل کنیم.
متصدی خاطرنشان کرد: بیشترین و بزرگترین اشتباه تفکیک زباله در محل مصرف است چرا که آلودگی ها با هم آمیخته شده است و هیچ کدام از فرایندهای کمپوست نمی توانند فلزات سنگین و عوامل شیمیایی را از پسماند حذف کنند.
متصدی با بیان اینکه بازیافت و استفاده از مواد است که مشکل را مرتفع و کم می کند، افزود: اگر می خواهیم مدیریت صحیح پسماند انجام شود باید تفکیک زباله از مبدا انجام شود.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست سوزاندن زباله های کشور را یک اشتباه بزرگ عنوان کرد و افزود: در دنیا پس از تفکیک، بازیافت زباله، تهیه کمپوست در مرحله پایانی که نمی توان از زباله استفاده دیگری کرد باقیمانده زباله ها را می سوزانند و برای توجیه پذیری این اقدام از آن برق تولید می کنند.
وی با بیان اینکه در کشور روزانه 79 هزار مگابایت برق تولید و مصرف می کنیم، خاطرنشان کرد: اگر می خواهیم برق بیشتری تولید کنیم از منابع دیگر انرژی نظیر باد و خورشید می توانیم برای این کار استفاده کنیم و سوزاندن زباله برای تولید برق نه توجیه اقتصادی و نه توجیه زیست محیطی دارد.
متصدی ادامه داد: زمانی که تفکیک زباله انجام شود پسماندهایی که قابلیت کمپوست و کود دارند، تبدیل می شوند و این در حالی است به دلیل عدم تفکیک پسماندها نمی توانیم از زباله کود تولید کنیم.
وی با بیان اینکه مدیریت پسماند باید مورد توجه شورا و شهرداری جدید قرار بگیرد، گفت: تهران با خشکسالی و کمبود آب مواجه است و در حال حاضر آب تهران از 4 سد مختلف تامین می شود که بارگزاری جمعیت و توسعه صنعتی نیاز آبی را در پایتخت بالا برده است.
نظر شما