حجت الاسلام والمسلمین حسام الدین ربانی، مدرس حوزه علمیه قم با بیان این مطلب که پرداخت زکات فطریه با اجماع فقهای فریقین یعنی علمای شیعه و سنی بر هر مسلمانی واجب است، به خبرنگار شبستان گفت: بنابر این اجماع نظر هر شخص بالغی که در هنگام غروب روز آخر ماه مبارک مسلمان باشد باید زکات فطریه را مطابق با قوت غالب خود بپردازد.
وی درباره نحوه هزینه کرد زکات فطریه اظهار کرد: تفاوت خمس و زکات در همین نحوه هزینه کرد است چراکه خمس باید با رای و نظر حاکم شرعی هزینه شود اما زکات را شخص پرداخت کننده می تواند با تشخیص ضرورت به اشخاص مدنظر و نیازمند بپردازد.
حجت الاسلام ربانی ادامه داد: بنابراین پرداخت کننده زکات فطریه می تواند با تشخیص خود نسبت به دادن فطریه به اشخاص فقیر اقدام کند چراکه در احکام تاکید شده که شخص فقیر در آشنایان و اقوام برای دریافت این فطریه نسبت به غریبه ها اولی تر است و می توان با شناسایی فقرای آبرومند در نزدیکان این زکات را به آنها داد.
مصارف هشت گانه زکات مورد تاکید برای هزینه کرد فطریه
مدرس حوزه علمیه قم با بیان این مطلب که مصارف پرداخت زکات فطریه توسط مراجع و علما تعیین می شود، تصریح کرد: فطریه نیز همچون زکات شامل 8 گروه خاص همچون فقرا، ایتام و ابن سبیلان می شود و تعلق آن به غیر از این هشت گروه جایز نیست.
وی درباره شرایط وجوب پرداخت فطریه توسط اشخاص شاغل بیان کرد: اشخاص حتی اگر دارای منبع درآمد باشند همچون زنان شاغل یا فرزندان شاغلی که با والدین خود زندگی می کنند اما تکفل خرج زندگی آنها بر عهده شخص دیگری باست، نیازی نیست که زکات فطریه را خودشان بپردازند و در واقع فطریه آنها باید توسط کسی که عهده دار خرج خانوار است، پرداخت شود.
عدم پرداخت زکات فطریه به سادات به دلیل رعایت حرمت ذریه اهل بیت (ع)
حجت الاسلام ربانی با بیان این مطلب که زکات فطریه به سادات با وجود فقر هم تعلق نمی گیرد، ابراز کرد: البته اگر شخص پرداخت کندده زکات فطریه خود از سادات باشد می تواند فطریه را به سادات آبرومند و نیازمند بدهد اما اشخاص غیرسادات به دلیل رعایت شان و حرمت ذریه پاک اهل بیت (ع) نمی توانند زکات فطریه خود را به سادات جلیل القدر بدهند.
وی درباره ضرورت تاکید بر پرداخت زکات و فطریه در احکام اسلامی عنوان کرد: زکات مهمترین ابزار ریشه کن کردن فقر در جامعه است و اگر تمامی اقشاری که زکات بر آنها واجب است این فرض الهی را بجای آورند فقر در جامعه اسلامی ریشه کن می شود آنچنان که امام خمینی (ره) فرمود: "اگر تنها بازاریان زکات خود را پرداخت کنند فقر در جهان ریشه کن می شود".
حجت الاسلام ربانی با اشاره به وجوب زکات فطره در غروب روز آخر ماه مبارک رمضان به هر فرد بالغ مسلمان تاکید کرد: شخصی که می خواهد نماز عید فطر را بجای آورد باید پیش از اقامه این نماز زکات فطریه را بپردازد در غیر این صورت تا ظهر عید نیز جایز است که این زکات را بپردازد و اگر به تاخیر اندازد معصیت کرده ولی پرداخت آن از همچنان بر ذمه او باقی می ماند.
افطار روزه بدون عذر شرعی 60 روز کفاره دارد
وی با بیان این مطلب که عدم روزه داری در برخی شرایط منجر به وجوب پرداخت کفاره از سوی مکلف می شود، گفت: چنانچه شخصی بدون عذر شرعی روزه خود را افطار کند یا باید 60 روز روزه گرفته و یا 60 فقیر را اطعام کند.
مدرس حوزه علمیه قم تاکید کرد: علاوه بر این چنانچه شخصی روزه قضا بگیرد و بعد از اذان ظهر به هر دلیل روزه خود را افطار کند برای کفاره آن باید 30 روز روزه بگیرد یا اگر شخصی که به دلیل شرعی نتوانسته روزه ماه رمضان را بجای آورد اگر تا ماه رمضان بعد روزه های قضا را بجای نیاورد باید به ازاء هر یک روز یک صاع معادل 3 کیلو گرم از قوت غالب را به فقراء کفاره دهد.
بیماران، زنان شیرده و آبستن فدیه می دهند نه کفاره
وی خاطرنشان کرد: برخی به اشتباه قضای روزه شخص بیمار یا زنان آبستن و شیرده را کفاره می نامد در حالی که این ادای قضا فدیه نام دارد که باید به ازای هر یک روز روزه قضا یک طعام فدیه داده شود.
پایان پیام/
نظر شما