به گزارش خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، مسجد مهمانخانه خدا در زمين، جايگاه نزول بركات و خيرات آسماني، خانه راز و نياز، عشق و محبت، صفا و صميميت، ايثار و رحمت، تجلّي بهشت خدا در زمين و محل آرامش موحدان است و محل قرارگیری آن، بهترين قطعات زمين است است و فرشتگان، با اهل آن همنشين هستند.
آنچه از بررسي نقش مساجد در صدر اسلام به دست ميآيد، جامعيت این خانههای خدا در همه زمينههاي عبادي، سياسي، فرهنگي، آموزشي، نظامي، قضايي و ... است، به همین مناسبت در آستانه سالگرد ارتحال بنیانگذار انقلاب اسلامی، در سلسله گزارشهایی به بررسی نگاه امام خمینی (ره) به مساجد میپردازیم.
با پيروزي انقلاب اسلامي به رهبري امام خمينی (ره) مساجد نيز همانند دوران صدر اسلام جايگاه واقعي خود را باز يافتند؛ به طوري كه نيروهاي فعال در مساجد، به طور مستقيم در متن انقلاب شركت جستند.
از آن پس مساجد نقش پايگاه ارتباطي مردم را بر عهده داشتند و در شرايط حساس نهضت اسلامي توانستند به انسجام نيروهاي مردمي بپردازند، علاوه بر اين، بسياري از برنامههاي انقلاب مانند انتخابات شوراهاي محلي، كانونهاي بسيج و ديگر ضرورتهاي زمان در مساجد انجام میگرفتند.
سنگر سربازان خدا
چشمه زلال مبارزه بر ضد باطل در طول تاريخ از مسجد جوشيده است، امام خمینی (ره) با شناخت موقعيت و نقش مساجد، خطاب به مسلمانان جهان گفته اند «اگر حرم و كعبه و مسجد و محراب، سنگر و پشتيبان سربازان خدا و مدافعان حرم و حرمت انبياء نيست، پس مأمن و پناهگاه آنان در كجاست؟»
امام بزرگوار با تأكيد بر نقش محوري مساجد در خنثي كردن نقشههاي دشمنان اسلام ميفرمايند«اينها از مسجد ميترسند، من تكليفم را بايد ادا كنم؛ به شما بگويم. شما دانشگاهيها، شما دانشجوها، همهتان مساجد را برويد پر كنيد! سنگر هست اينجا؛ سنگرها را بايد پر كرد» و در جايي ديگر مي فرمايند «مساجد و محافل دينيه را كه سنگرهاي اسلام در مقابل شياطين هستند، هر چه بيشتر گرم و مجهز نگه داريد!»
مسجد، پايگاه انقلاب و حركت
با بررسي تحولات سالهاي سرنگوني رژيم شاهنشاهي و پيروزي انقلاب اسلامي، نقش و اهميت مساجد در ابعاد مختلف به وضوح هويدا ميشود، در آن زمان مردم و روحانيت با محوريت مساجد مبارزات خويش را تا پيروزي نهايي ادامه دادند.
يقيناً در گذشته و حال و آينده، هيچ مكاني قابليت اين مركزيت را نداشته و ندارد، بنابراين هم اينك نيز دوري مردم از مساجد، موجب شادي دشمنان و تضعيف انقلاب خواهد شد، در آن موقعيت حساس، مسجد پايگاهي شد تا شاگردان و پيروان امام خمینی (ره) به همراه اقامه فرايض ديني و عبادي - كه دليل حضور مردم در مساجد بود - پيامها و فرمانهاي امام خميني (ره) را دريافت كنند.
آن بزرگ معمار انقلاب، با تأكيد بر حفظ مساجد به عنوان اصل و اساس انقلاب گفتهاند«مسجد محلي است كه از آن بايد امور اداره بشود، اين مساجد بود كه اين پيروزي را براي ملت ما درست كرد، اين مراكز حساسي است كه ملت بايد به آن توجه داشته باشند، اين طور نباشد كه خيال كنيم حالا ديگر ما پيروز شديم، ديگر مسجد ميخواهيم چه كنيم؟ پيروزي ما براي اداره مسجد است»
بر اساس همين ديدگاه است كه متفكران و نويسندگان خارجي نيز به اهميت مساجد در ساختار انقلاب تأكيد كرده و آن را محور اصلي در شكل گيري انقلاب اسلامي ايران دانستهاند.
حامد الگار؛ نويسنده و منتقد، مي گويد: «مسجد هسته اساسي تشكيلات انقلاب اسلامي بود، يكي از عناصر مهم در پيروزي انقلاب، احياي مجدد مسجد و تمام ابعاد عملكردي آن بود، نقش مسجد، ديگر نه عزلت و گريزگاهي از جامعه بود كه مردم براي دوري جستن از دنيا، گرفتن وضو، انجام عبادات يا گوش دادن به صوت قرآن به آن پناه ميبردند، بلكه برعكس، مسجد به يك كانون مبارزه و مركز فرماندهي بدل گرديد، به طور خلاصه، مسجد تماماً آن چيزي شد كه در عصر پيامبر بود.»
امام خميني (ره) همچنین مساجد را مركز جنبشها و حركتهاي اسلامي معرفي میکند و میگوید «مسجد در اسلام و در صدر اسلام هميشه مركز جنبش و حركتهاي اسلامي بود... از مسجد تبليغات اسلامي شروع مي شده است، از مسجد حركت قواي اسلامي براي سركوبي كفار و وارد كردن آنها در [زير] بيرق اسلام بوده است، شما كه از اهالي مسجد و علماي مساجد هستيد، بايد پيروي از پيغمبر اسلام صلي الله عليه وآله و اصحاب آن سرور كنيد و مساجد را براي تبليغ اسلام و حركت اسلاميت و قطع ايادي شرك و كفر و تأييد مستضعفين در مقابل مستكبرين قرار دهيد»
منبع:
ماهنامه اطلاع رسانی، پژوهشی، آموزشی مبلغان و داستان از نماز و عبادات امام خميني (ره) نوشته عباس عزيزي
نظر شما