به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، برنامه ریزی آلمان برای همکاری با ایران در حوزه دریایی، فرانسه و ایران؛ همکاران در حوزه کشاورزی، اصلاح نظام بانکی فوریت اقتصادی دولت دوازدهم، رشد ۴ برابری صادرات فولاد در ۴ سال برخی از سرتیترهای اخبار اقتصادی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
فرانسه و ایران؛ همکاران در حوزه کشاورزی
ایران نخستین کشور دنیاست که در آن کشاورزی و زراعت آغاز شده است. ایران در زمینه کشاورزی و باغداری، در خصوص برخی تولیدات دارای رتبههای بالایی است. بنابر آمار سال ۲۰۰۷، این کشور در تولید خیار در جهان دارای مقام دوم، بادام مقام چهارم، سیب مقام پنجم گیلاس سوم، انجیر مقام سوم، پسته مقام اول، طالبی مقام چهارم، گردو مقام چهارم، زردآلو مقام دوم، خرما مقام دوم، نخود مقام چهارم، هندوانه مقام پنجم میباشد.
بنابراین گزارش، براساس اطلاعات فائو، ایران در تولید یک سوم از تعداد محصولات اصلی دنیا دارای رتبه های اول تا دهم جهان بوده که سهم محصولات باغی 15 و محصولات زراعی 7 محصول می باشد. ایران با داشتن 15 محصول باغی مهم دارای مقام جهانی، از نظر تنوع تولید محصولات باغی، بعد از کشورهای چین، امریکا. مشترکاً با ترکیه رتبه سوم دنیا را از آن خود کرده است. از نظر صادرات محصولات کشاورزی ایرآن نیز در صادرات 10 محصول دارای رتبه های اول تا دهم جهان است با این توضیح که براساس منابع فائو، تجارت جهانی محصولات کشاورزی دنیا متکی بر صادرات و واردات 35 محصول اصلی بوده و از بین کشورهای جهان 64 کشور صادر کننده محصولات زراعی و 55 کشور صادر کننده محصولات باغی می باشند.
این گزارش می افزاید: توانمندی های کشورمان در حوزه کشاورزی باعث شده است بسیاری از کشورها خواهان همکاری با ایران در این زمینه باشند و به تازگی نیز بستر توسعه همکاری های کشاورزی بین ایران و فرانسه فراهم شده است.
ایرنا در این زمینه به نقل از علی آهنی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاریس نوشته است: "نظر به تحولات و تحرکات چشمگیر در روابط دوکشور پس از برجام و رفت و آمدهای سطح بالا به ویژه سفر رئیس جمهوری کشورمان به پاریس، بستر توسعه همکاری ها در این بخش به خوبی فراهم شده است. ایران از زیر ساخت های اقتصادی خوبی در زمینه صنعت، کشاورزی و حمل و نقل برخوردار است و این ظرفیت ها می تواند عاملی در توسعه پایدار روابط دو کشور باشد. نظر به تحولات و تحرکات چشمگیر در روابط بین دو کشور بعد از توافق هسته ای و رفت و آمدهای سطح بالا به ویژه سفر رئیس جمهوری کشورمان به فرانسه و همچنین سفرهای متقابل وزیر جهاد کشاورزی ایران و وزیر کشاورزی فرانسه و امضای یادداشت تفاهم های مشترک در زمینه کشاورزی، بستر توسعه همکاری ها در این بخش به خوبی فراهم شده است."
رشد صادرات غیرنفتی در دولت یازدهم/رشد هشت میلیارد دلاری در سال
جايگاه ايران در بين 10 كشور نخست دنيا از لحاظ ذخاير معدني نظير آلومينيوم، كبالت، منگنز، روي و آلومينيوم و همچنين موقعيت مناسب جغرافيايي اين كشور به منظور مبادلات انرژي، كالا و تجارت با كشورهاي حوزه خليج فارس در مرتبه بالايي قرار دارد. ويژگي هاي ياد شده جزء مزيتهاي ذاتي و طبيعي ايران است كه اين كشور را به يكي از كم نظير ترين كشورها براي جذب سرمايه گذاران خارجي تبديل كرده است.
بنابراین گزارش، امكان نقل و انتقال اصل و سود سرمايه و همچنين عدم نياز به مجوز صادرات كالا و توليدات براي سرمايه گذاران خارجي از ديگر مزيتهاي سرمايه گذاري در ايران است و این ویژگی ها باعث شده است تا بسیاری از کشورها خواهان واردات کالا از کشورمان باشند و با توجه به تاکیدات و توجهاتی که در داخل کشور نسبت به صادرات غیرنفتی صورت گرفته در سالهای اخیر شاهد رشد این نوع صادرات به کشورهای مختلف هستیم به طوری که صادرات غیرنفتی در دولت یازدهم سالیانه هشت میلیارد دلار رشد کرده است.
این گزارش می افزاید: تارنمای سازمان توسعه تجارت ایران در این زمینه به نقل از محمدرضا مودودی، معاون توسعه صادرات کالا و خدمات این سازمان نوشته است: "مجموع صادرات کالایی با احتساب میعانات گازی در دولت دهم نزدیک به 146 میلیارد دلار بود که این میزان در دولت یازدهم به حدود 178 میلیارد دلار رسید؛ این مساله از رشد 32 میلیارد دلاری صادرات غیرنفتی در این بازه زمانی نشان دارد. این رشد نشان می دهد سالیانه به طور متوسط هشت میلیارد دلار به صادرات کالایی کشور اضافه شده و برخلاف ادعای رکود از سوی برخی منتقدان، در فضای بازرگانی خارجی کشور رونق دیده می شود. مجموع صادرات غیرنفتی بدون احتساب میعانات گازی نیز از حدود 115 میلیارد دلار در دوره دولت دهم به نزدیک 140 میلیارد دلار در دولت یازدهم رسید که نشاندهنده رشد 21 درصدی با متوسط سالیانه 6 میلیارد (در مجموع 25 میلیارد دلار) است.
تجارت غیرنفتی کشور در دولت یازدهم از نظر وزنی نیز نسبت به دوره مشابه پیشین خود بهبود چشمگیر داشته است، به گونهای که مجموع صادرات غیرنفتی کشور (کالایی) بدون احتساب میعانات گازی در دولت دهم از نظر وزنی 244 میلیون تن بود که در دولت یازدهم به 349 میلیون تن (43 درصد رشد) رسید و با احتساب میعانات گازی، رشد تقریبی 48 درصد (از 283 میلیون تن به 418 میلیون تن) داشت؛ در واقع، به طور متوسط سالیانه 34 میلیون تن بر حجم صادرات کالایی کشور افزوده شد."
برنامه ریزی آلمان برای همکاری با ایران در حوزه دریایی
روابط ایران و آلمان به طور رسمی از سال ۱۸۷۳ میلادی و در پی سفر اول ناصرالدینشاه به آلمان در خلال سفر اولش به اروپا شروع شد. روابط کشورمان با آلمان بعد از انقلاب اسلامی دارای نوسانهای شدیدی بود. تفاوت در دیدگاههای سیاسی طرفین عمده دلایل این تیرگی روابط بوده است. مسئله روند صلح خاورمیانه و بحث انرژی هستهای ایران از مباحث تنشزا به حساب میآید اما دوطرف بنا به دلایل خود تمایل داشتند مناسبات هیچگاه به طور کامل قطع نشود. آلمان در چندین پروژه در ایران حضور داشت از جمله سفر وارنر مولر، وزیر اقتصاد آلمان در ۱۱ مهر ۱۳۷۹ به ایران که در خلال آن دو پروژه بزرگ اقتصادی مربوط به گسترش پتروشیمی بندر امام و پارس جنوبی به مجموع مبلغ ۸۵۰ میلیون پوند به شدکت آلمانی لینده واگذار شد.
بنابراین گزارش، ساخت ۶ فروند کشتی اقیانوس پیما در سال ۱۳۸۱ به ارزش ۱۸۹ میلیون دلار بین شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و مجتمع کشتیسازی Aker MTW. انتقال تکنولوژی ساخت کشتیهای کانتینربر. ساخت مجتمع پیویسی توسط شرکت UHDE به ارزش ۵۰۹ میلیون دلار در منطقه ویژه پتروشیمی امام خمینی و توسط سازمان نوسازی و گسترش صنایع ایران. تولید مشترک موتور BR900 برای اتوبوس شرکت ایدم تبریز زیر نظر ایران خودرو دیزل و شرکت دایملر کرایسلر به ارزش ۷ میلیون یورو در تعداد ۴۰۰۰ دستگاه موتور در سال که ۲۲٫۵۰ درصد سهام شرکت برای ایران خودرو و ۳۰ درصد متعلق به دایملر بوده است. آلمان بعد از پیروزی انقلاب بجز در سال ۲۰۰۱ (در رتبه دوم بعد از ایتالیا) همواره بزرگترین صادرکننده به ایران بوده است به عنوان مثال صادرات در سال ۲۰۰۲ به ارزش ۲٫۲ میلیارد یورو. در همین سال واردات آلمان از ایران ۳۲ میلیون یورو بوده است که عمده آن را فرش، پسته و نفت تشکیل داده بوده است.
این گزارش می افزاید: پس از لغو تحریم ها؛ آلمان بیش از پیش به بازار ایران نگاه دوخته است و در حال حاضر نیز آلمان پیگیر همکاری با ایران در حوزه دریایی است. ایرنا در این زمینه به نقل از یاکوبز اشلایت هوف، مدیر بخش صنایع دریایی وزارت اقتصاد و انرژی آلمان نوشته است: "به دنبال زمینه های همکاری مشترک با ایران در بخش های مختلف بویژه در حوزه دریایی هستیم. هدف از سفر به بندرعباس و بازدید از بندر شهید رجایی به عنوان دروازه طلایی اقتصاد ایران، یافتن زمینه های همکاری بین دو کشور و ارائه خدمات مشاوره فنی و فروش تجهیزات بندری و دریایی است."
اصلاح نظام بانکی فوریت اقتصادی دولت دوازدهم است
علی رحمانی، کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبستان راجع به اولویت های اقتصادی دولت دوازدهم گفت: مهمترین معضل دولت مساله نظام بانکی که باید هر چه سریعتر برای حل آن اقدام کند.
وی با بیان اینکه مساله نظام بانکی و اصلاح آن مشکل اساسی است که همت کوتاه مدت دولت را می طلبد افزود: موارد دیگر مواردی است در طولانی مدت می توانند حل شوند اما اصلاح نظام بانکی یک مساله ضروری و اساسی است که باید دولت دوازدهم نسبت به آن اقدام کند.
این کارشناس اقتصادی با اظهار اینکه توجه به اشتغال و حل معضل بیکاری نیز به عنوان یک مشکل جدی دیگر بر سر راه دولت دوازدهم قرار گرفته و باید دولت برای کاهش بیکاری به بحث آموزش و تحصیلات تکمیلی که یکی از علل افزایش بیکاری است توجه برنامه ریزی شده داشته باشد خاطرنشان کرد: از سوی دیگر هم دولت می تواند به بهره برداری مناسب از منابع توجه داشته باشد که باید تاکید کنم که همه این مشکلات در طولانی مدت می توانند حل شوند اما اصلاح نظام بانکی یکی از فوریتهای دولت دوازدهم است.
رشد صادرات فولاد/رشد ۴ برابری در ۴ سال
ایران با دارا بودن حدود ۶۸ نوع ماده معدنی (غیرنفتی)، ۳۷ بیلیون تن ذخایر کشف شده و ۵۷ بیلیون تن ذخایر بالقوه در میان ۱۵ قدرت معدنی جهان جای گرفته و یکی از کشورهای غنی از حیث داراییهای معدنی به حساب میآید. این درحالیست که تولیدات معدنی تنها ۰٫۶ درصد از تولید ناخالص داخلی کشور را تشکیل میدهد، بعلاوه معدن کاری در ایران در حال توسعه است. از معادن موجود در کشور ۵۴۲۲ معدن فعال هستند و ۲۰۸۶ معدن نیز فعال نیستند. همچنین ۳۵۹ معدن در حال تجهیز قرار دارد.
این گزارش می افزاید: کشورمان با رشد فزاینده ای در بخش معادن در حال حرکت است تا جایی که امسال یک میلیارد تن ذخیره معدنی در کشور کشف شده است. ایرنا در این زمینه به نقل از اسدالله کشاورز، مدیرکل دفتر امور اکتشافات وزارت صنعت، معدن و تجارت نوشته است: "از ابتدای سال جاری تا پایان اسفندماه، یک میلیارد و 78 میلیون تن ذخیره مهم و اساسی معدنی در سراسر کشور کشف شده است. گواهی کشف این میزان مواد معدنی از سوی وزارت صنعت صادر شده و استان ها نیز در محدوده اختیارهای خود برای کشف مواد معدنی گواهی صادر کرده اند."
بنابراین گزارش، بخش معادن در کشورمان با رشد بسیاری در حال حرکت است تا جایی که ارزش صادرات بخش معدن و صنایع معدنی در سال 94 به بیش از هفت میلیارد دلار رسید و زنجیره فولاد نیز شاهد رکورد شکنی صادرات شد و در سال 1395 شرکت های فولادی بیش از 6 میلیون و 600 هزار تن از تولیدات خود را روانه بازارهای هدف کردند و شاهد افزایش چهاربرابری صادرات فولاد در دولت یازدهم هستیم.
گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا در این زمینه خبر داده است: "ظرفیت صادرات فولاد کشور از 1.1 میلیون تن در سال 1392 به 4.8 میلیون تن در دولت یازدهم افزایش یافته است. هدفگذاری صورت گرفته برای برنامه ششم توسعه، افزایش صادرات فولاد به میزان 15 میلیون تن در سال است که با توجه به روند فعلی افزایش صادرات، این چشمانداز قابل تحقق است."
صادرات ۴ میلیون بشکه ای از فازهای ۲۰ و ۲۱ پارس جنوبی
طرح توسعه فازهای 20 و 21 پارس جنوبی با به کارگیری پیمانکاران و سازندگان داخلی و به صورت EPC اجرا شده است. محل اجرای این فاز در خلیجفارس و سایت شماره یک منطقهویژه اقتصادی پارس واقع در بندرعسلویه است. ساخت و نصب 2 سکوی سرچاهی مجهز به تسهیلات جداسازی آب، سرویسهای جانبی، پل ارتباطی و سکوی مشعل حفر 22 حلقه چاه تولیدی، نصب دو رشته لوله دریایی 32 اینچ و دو رشته لوله 5/4 اینچ انتقال گلایکول جمعاً به طول تقریبی 212 کیلومتر و احداث پالایشگاه مستقل تصفیه گاز در منطقه ویژه اقتصادی پارس سایت یک در حوالی بندرعسلویه واقع در استان بوشهر تامین برق از نیروگاه مشترک طرحها و تاسیسات زیربنایی موردنیاز اقداماتی بوده است که برای توسعه این طرح انجام شده است.
بنابراین گزارش، اجرای این طرح در 9 خردادماه 1388 به شرکت مهندسی و ساختمان صنایع نفت واگذارشد و از 25 خردادماه 1389بر اساس الحاقیه شماره یک قرارداد پروژه آغاز شد بود و امروز 15 حلقه چاه این بخش از پروژه پارس جنوبی به طور کامل آماده است و هفت حلقه نیز در مرحله تکمیل قرار دارد. این عملیات در فازهای 20 و 21، پس از گذشت سه سال با حفاری نزدیک به 92 هزار متر سرانجام تیر 95 به پایان رسید.
این گزارش می افزاید: با توسعه فازهای 20 و 21 پارس جنوبی شاهد هستیم صادرات میعانات گازی از این فازها از مرز 4 میلیون بشکه گذشته است. وزارت نفت در این باره به نقل از علیرضا عبادی، مجری فازهای 20 و 21 پارس جنوبی نوشته است: "تاکنون چهار میلیارد مترمکعب استاندارد گاز ترش (پالایش نشده) از فازهای 20 و 21 تولید و چهار میلیون بشکه میعانات گازی صادر شده است. مجموع میعانات گازی تولید شده در فازهای 20 و 21 پارس جنوبی پنج میلیون و 252 هزار و 262 بشکه بوده است. از این مقدار تاکنون چهار میلیون و 2 هزار و 233 بشکه به بازارهای خارجی و داخلی از جمله مجتمع پتروشیمی نوری در عسلویه و پالایشگاه ستاره خلیج فارس صادر شده است.
اتصال شبکه ریلی ایران به کشورهای همسود
ایران تا پایان سال 92 دارای ۱۰۳۹۲ کیلومتر شبکه ریلی استاندارد و ۹۶ کیلومتر (میرجاوه-زاهدان) خطوط ریلی عریض است. ساخت و توسعه خطوط ریلی در ایران توسط معاونت ساخت و توسعه راه آهن انجام میپذیرد. نگهداری و تعمیر و همچنین بهرهبرداری از این شبکه ریلی بر عهده شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران است. به اعلام راه آهن جمهوری اسلامی ایران، در حال حاضر تعداد 454 دستگاه لکوموتیو از بخش دولتی و 74 دستگاه لکوموتیو متعلق به بخش خصوصی در خطوط راه آهن کشوری در گردش است. همچنین از مجموع 22.098 واگن باری و 2.076 واگن مسافربری موجود به ترتیب تعداد 3141 واگن باری و 72 واگن مسافربری توسط بخش خصوصی خریداری شده اند.
بنابراین گزارش، یکی از برنامه های کوتاه مدت راه آهن کشورمان برای توسعه خدمات مسافربری و باری آن است که تا پایان سال 1396 ظرفیت جا به جایی مسافر از 28 میلیون نفر فعلی به 40 میلیون نفر افزایش یابد که برای تحقق این امر حداقل باید تعداد 700 دستگاه واگن مسافربری به ناوگان ریلی کشور اضافه شود. همچنین از آنجا که در این برنامه پیش بینی شده است تا میزان حمل بار از 33 میلیون تن فعلی به 70 میلیون تن افزایش یابد لازم است تا تعداد 11 هزار واگن باری نیز به ناوگان ریلی کشور افزوده شود.
این گزارش می افزاید: برای توسعه ناوگان حمل و نقل ریلی برنامه ریزی های متعددی انجام شده است و با شرکت های بزرگ اروپایی تفاهمنامه هایی نیز امضا شده است و به تازگی زمینه اتصال شبکه ریلی ایران و کشورهای همسود فراهم شده است. ایرنا در این زمینه خبر داده است: "در مذاکرات هیات راه آهن ایران در مسکو با همتایان خود از کشورهای قزاقستان، ترکمنستان، فنلاند، ازبکستان، تاجیکستان، گرجستان و روسیه، موضوع های مربوط به راه اندازی و تسهیل در تردد قطارهای باری از مسیر ترانزیتی جمهوری اسلامی و اتصال ریلی با کشورهای همسود بررسی و زمینه آنها فراهم شد.
در جمعبندی مذاکرات دو روزه اجلاس شورای حمل و نقل ریلی کشورهای همسود متشکل از چند جمهوری سابق شوروی و کشورهای شریک این همکاری از جمله هیات ایرانی به ریاست حسین عاشوری عضو هیات مدیره و رئیس کارگروه ترانزیت راه آهن جمهوری اسلامی که انتشار یافت، آمده است: محورهای کارکردی حمل و نقل سال 2016 و سه ماهه اول سال 2017 در نشست هیات ها تجزیه و تحلیل شد و همچنین علل و عوامل برخی کاستی ها و زمینه ها برای پیشرفت بیشتر مورد مذاکره قرار گرفت."
بررسی همکاری کشاورزی میان ایران و ارمنستان
روابط ایران و ارمنستان بر ارتباط فرهنگی، سیاسی و تاریخی دیرینه دو کشور همسایه و اشتراک معنوی و فکری دو ملت استوار است. پس از اعلام استقلال جمهوری ارمنستان (۲۱ سپتامبر ۱۹۹۱ میلادی)، جمهوری اسلامی ایران از نخستین کشورهای جهان بود که استقلال ارمنستان را به رسمیت شناخت (۲۵ دسامبر ۱۹۹۱ میلادی). دولت ایران و ارمنستان روابط همهجانبه سیاسی، دیپلماسی، فرهنگی و اقتصادی برقرار کردند. غیر از عوامل استراتژیکی و اقتصادی، مناسبات دوستی دو ملت نیز یکی از عوامل مهم در توسعه روابط حسن همجواری کشورهای ایران و ارمنستان به شمار میرود. دورنمای همکاری بیسابقهای در زمینه فرهنگی، علمی و آموزشی بین دو کشور ایجاد شد. حال این کشور به دنبال گسترش حضور خود در رویدادهای اقتصادی ایران است.
بنابراین گزارش، ارمنستان برنامه ریزی هایی برای توسعه ارتباطات تجاری و اقتصادی با ایران را در دستور کار خود قرار داده است و در این مسیر به تازگی مذاکراتی در حوزه کشاورزی با مسئولان ایرانی داشته است. ایرنا در این زمینه خبر داده است: "وزیر جهاد کشاورزی ایران در مذاکرات برنامه ریزی شده با مقام های این حوزه از جمله همتای خود و همچنین کارن کاراپتیان نخست وزیر ارمنستان، مسائل مربوط به همکاری های دو کشور و زمینه های نو برای توسعه روابط را بررسی کردند."
رشد ۸ درصدی تولید نفت خام ایران
صنعت نفت ایران مهمترین صنعت این کشور است. در سال ۲۰۰۱ ایران چهارمین تولید کننده نفت خام جهان بود. طبق برآوردهای مجله نفت و گاز، تا ژانویه ۲۰۱۱، ذخایر قطعی نفت ایران در حدود ۱۳۷ میلیارد بشکه میباشد که حدود ۱۰ درصد کل ذخایر جهان است و همچنین ایران دارای ۱۰۴۵ تریلیون فوت مکعب ذخایر گاز طبیعی میباشد که حدود ۱۶ درصد از ذخایر کل جهان است. تولیدات نفت و گاز ایران شامل گاز مایع، نفت کوره، گازوئیل، نفت سفید و نفتا میشود.
هم اکنون وزارت نفت وظیفه مدیریت بر صنعت نفت ایران را برعهده دارد، که از طریق چهار شرکت تابعه این صنعت را راهبری می نماید. شرکت ملی نفت ایران بعنوان بزرگترین زیرمجموعه وزارت نفت، متولی بخش بالادستی صنایع نفت و گاز کشور می باشد. این شرکت با در اختیار داشتن شرکت های زیرمجموعه خود وظیفه تولید نفت خام، گاز طبیعی و میعانات گازی را در ایران برعهده دارد. شرکت ملی گاز ایران در زمینه توزیع و انتقال گاز طبیعی در مرزهای داخلی کشور فعالیت می کند. شرکت ملی پتروشیمی ایران متصدی کلیه مسئولیت های مربوط به بخش صنایع پتروشیمی کشور می باشد و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران نیز وظیفه مدیریت بر پالایشگاه ها و جایگاه های سوخت را در کشور برعهده دارد.
بنابراین گزارش، کشورمان در آستانه توافق هسته ای افزایش تولید نفت را در دستور کار خود قرار داد تا به جایگاه اولیه خود در صنعت نفت قبل از تحریم ها بازگردد بر اساس اخبار منتشر شده از سوی رسانه های داخلی و خارجی تاکنون نیز در این مسیر موفق عمل کرده است و در حال حاضر میزان تولید نفت خام در سال 1996 حدود هشت درصد، گاز غنی (پالایش نشده) ١٧ درصد و تولید مایعات و میعانات گازی و نفتا 29 درصد رشد خواهد داشت.
این گزارش می افزاید: شرکت ملی نفت ایران در این زمینه خبر داده است: "هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران، برنامه تولید، توزیع و تزریق سال 139٦ را تصویب کرد، بر اساس این برنامه، تولید نفتخام، گاز غنی، مایعات و میعانات گازی و نفتا در سال جاری افزایش می یابد. برنامه تولید، توزیع و تزریق شرکت ملی نفت ایران شامل تولید و توزیع نفت خام، گاز غنی، گازسبک، مایعات و میعانات گازی و نفتا و همچنین تزریق گاز طبیعی و آب به میدان های نفتی است که در دو جلسه در هیات مدیره نفت مطرح و در 24 اردیبهشت ماه به تصویب رسید.
بر اساس این برنامه، پیش بینی می شود شرکت ملی نفت ایران با همکاری شرکت های تابعه در پایان سال 139٦ نسبت به شرایط محقق شده در انتهای سال 1395 بتواند هشت درصد در تولید نفت خام، ١٧ درصد در تولید گازغنی و 29 درصد در تولید مایعات و میعانات گازی و نفتا رشد داشته باشد. همچنین انتظار می رود در راستای تحقق تولید صیانتی، تزریق گاز طبیعی به میادین نفتی 5٠ درصد و تزریق آب به بیش از ٣8 درصد افزایش داشته باشد.
پیشرفت ایران در تولید گندم/ایران؛ دهمین تولید کننده گندم دوروم در جهان
براساس اطلاعات فائو، ایران در تولید یک سوم از تعداد محصولات اصلی دنیا دارای رتبه های اول تا دهم جهان بوده که سهم محصولات باغی 15 و محصولات زراعی 7 محصول می باشد. ایران با داشتن 15 محصول باغی مهم دارای مقام جهانی، از نظر تنوع تولید محصولات باغی، بعد از کشورهای چین، امریکا. مشترکاً با ترکیه رتبه سوم دنیا را از آن خود کرده است. از نظر صادرات محصولات کشاورزی ایرآن نیز در صادرات 10 محصول دارای رتبه های اول تا دهم جهان است با این توضیح که براساس منابع فائو، تجارت جهانی محصولات کشاورزی دنیا متکی بر صادرات و واردات 35 محصول اصلی بوده و از بین کشورهای جهان 64 کشور صادر کننده محصولات زراعی و 55 کشور صادر کننده محصولات باغی می باشند.
بنابراین گزارش، گندم از جمله محصولات کشاورزی ایران است که در سال های اخیر تولیداتمان در این زمینه به اندازه ای شده است که دیگر نیازمند واردات گندم نیستیم و در حال حاضر ایران جز 10 کشور تولیدکننده گندم دوروم در جهان است.
وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه به نقل از سیدجمال مدرسی، مدیرکل دفتر مقررات و استانداردهای بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی نوشته است: "با توجه به ذخایر کافی و وضعیت مطلوب تولید و خرید سال زراعی جاری،ثبت سفارش واردات گندم دوروم از سوی وزیر جهاد کشاورزی ممنوع اعلام شد. میزان گندم مورد نیاز واحدهای فعال تولید ماکارونی کشور سالانه نزدیک به 400 هزارتن است. ایران با تولید سالانه نزدیک به 500 هزارتن گندم دوروم جزو 10 کشور تولیدکننده گندم دوروم در جهان است. با توجه به موجودی 500 هزارتنی گندم دوروم شرکت بازرگانی دولتی و همچنین پیش بینی خرید 600 هزارتنی این نوع گندم از کشاورزان در سال زراعی جاری،نیاز کشور به گندم دوروم از محل تولید داخلی قابل تامین است و بنابراین وزیر جهاد کشاورزی طی نامه ای به وزیر صنعت،معدن و تجارت، ثبت سفارش جدید واردات گندم دوروم را ممنوع اعلام کرد.
کیفیت گندم دوروم ایران مطلوب است. شرکت بازرگانی دولتی ایران گندم دوروم را با قیمت هر کیلوگرم 9 هزار و 300 ریال(930 تومان) در اختیار متقاضیان صنعت ماکارونی قرار می دهد. با توجه به قیمت جهانی این محصول،واردات گندم دوروم به کشور با این قیمت امکان پذیر نیست."
نظر شما