تحقق بانکداری اسلامی در سال جهاد اقتصادی

شریعت اسلامی که قانون کامل زندگی است برای تمامی خواسته های زمان، جواب مثبت ارائه کرده و همه چالش های عصر را جواب می دهد. بابه میان آمدن بانک در غرب، مردم سهولت های زیادی در مورد معاملات اقتصادی را در بانک ها...

خبرگزاری شبستان/قم

شریعت اسلامی که قانون کامل زندگی است برای تمامی خواسته های زمان، جواب مثبت ارائه کرده و همه چالش های عصر را جواب می دهد. با به میان آمدن بانک در غرب، مردم سهولت های زیادی در مورد معاملات اقتصادی را در بانک ها دیدند، همه می کوشیدند ثروت هایشان را در بانک ها بگذارند تا از یک طرف ثروت هایشان را از خطر دور نگهدارند او از جانب دیگر فایده ای را بدست آورند.


وقتی که علمای مسلمان، ضرورت مردم به بانک های اسلامی را درک کردند، به این فکر شدند که بدیل اسلامی بانک غربی را برای مسلمانان بوجود آورند تا در نتیجه، تکامل شریعت معلوم شده و مردم بتوانند معاملاتشان را در چارچوب قانون اسلامی انجام دهند.


فرق اساسی بین بانکداری غربی و بانکداری اسلامی در سود است؛ یعنی بانکداری اسلامی می خواهد جامعه را از مرض سود، پاک ساخته و اقتصاد اسلامی را به میان بیاورد و این یکی از خصیصه های بارز بانکداری اسلامی است.


هدف اساسی از تاسیس بانک در غرب، فاید مالی بوده و بس، اما سیستم بانکی اسلامی اینطور نبوده و برای حفظ اساسات اخلاقی و انکشاف جامعه می کوشد و می خواهد در کنار نگهداری مال و بدست آوردن فایده، به جامعه فوایدی بیشتر از این هم داشته باشد تا از یک طرف موسسه تجارتی و از طرف دیگر موسسه خیریه باشد.


همین علت است که بانک های اسلامی نه تنها موسسه مالی بلکه در عین حال موسسه مالی و نهاد انکشاف همه جانبه جامعه پنداشته می شود.

 

این است که بانک های اسلامی تفوق زیادی از بانک های تقلیدی دارند، زیرا بانک های اسلامی در یک جامعه معین، ضامن توسعه همه جانبه است و می تواند مشکلات زیادی از جمله اقتصادی و غیر اقتصادی را حل کند و همین علت است که بانک های غربی آرام آرام بسوی سیستم اسلامی بانکی در حرکتند و تعداد زیادی از قواعد را از بانکهای اسلامی تقلید کرده و ناکامی خویش را پذیرفته و خواهند پذیرفت.


نتیجه جهاد اقتصادی باید استقرار اقتصاد و بانکداری اسلامی باشد
نامگذاری امسال به نام سال جهاد اقتصادی از سوی رهبر انقلاب در حقیقت تاکید بر ضرورت استمرار همت مضاعف و کار مضاعف است. جهاد اقتصادی استمرار همت مضاعف و کار مضاعف است و به طور قطع نتیجه آن باید به استقرار اقتصاد اسلامی و بانکداری اسلامی ختم شود زیرا کشور ما کشوری اسلامی است و ما برای رسیدن به اقتصادی پویا نیازمند ایجاد بانکداری اسلامی بر اساس مبانی فقهی و اسلامی هستیم.


جهاد اقتصادی محدود به بخش خاصی نمی شود زیرا لازمه رسیدن به آن، تلاش همه جانبه در راه شکوفایی اقتصاد کشور در همه زمینه ها است. یکی از این بخشها که به نظر می رسد شایان توجه خاصی است، ایجاد و استقرار عملی نظام بانکداری اسلامی در کشور است.
اگر بانکداری اسلامی به معنای واقعی آن در سیستم پولی و مالی کشورهای مسلمان اجرایی شود نه تنها هیچ آسیبی به اقتصاد ما نمی زند بلکه موجب شکوفایی اقتصادی کشورهای اسلامی نیز خواهد شد.


بانکداری اسلامی به این معنا که سیستم مالی و بانکی کشور بر مبنای اصول شرعی بنا شود و نظارت شرعی بر آن باشد، تا حد زیادی در کشورهای اسلامی شکل گرفته اما متاسفانه هنوز به آن ایده آل لازم و استانداردهای شرعی نرسیده ایم. در بیان ضرورت استقرار سیستم بانکداری اسلامی همین بس که ما مسلمانان در تمام شئونات زندگی خود باید پایبند به آموزه های دین اسلام باشیم و از هر آنچه که مغایر با شرع مقدس اسلام است پرهیز کنیم.


گستره تعالیم و آموزه های اسلامی تنها منحصر به یک سری عبادات و احکام شرعی خاص نمی شود بلکه برای همه جنبه های زندگی بشر امروزی کارآیی دارد. اجرای سیستم بانکداری اسلامی موجب پاک شدن مال مردم از مشکلات ربوی شده و اقتصاد اسلامی ما را شکوفا می سازد. سیستم نوین بانکی در جهان نیز با بانکداری اسلامی همسانی زیادی دارد و ما می توانیم با اجرای دقیق و کارشناسی شده بانکداری اسلامی برای سایر کشورهای جهان الگو قرار بگیریم.


نقش علمای دین و کارشناسان اسلامی نیز در این زمینه نقشی کلیدی و اساسی است. زیرا آنان پایه گذار مبانی تحقق بانکداری اسلامی هستند. مسئولان بویژه در امور مالی و اقتصادی باید از تجربیات و دستاوردهای علمای دینی و حوزه های علمیه استفاده بهینه را ببرند و خود را از راهنمایی دلسوزانه این قشر تاثیر گذار بی نیاز ندانند.
 

نمونه کوچک بانکداری اسلامی
صندوق های قرض الحسنه که در اغلب نقاط کشور نمونه های متعددی از آن را می توان دید به بانکداری اسلامی خیلی نزدیک هستند.

 

در چرخه صندوق های قرض الحسنه اصل بر وام بدون بهره است و هدف این صندوق ها نیر حل مشکلات مالی مردم است و کسب سود در اولویت های بعدی قرار دارد. همین امر موجب می شود که مردم نیز به این صندوق ها اعتماد کنند، حتی در بیشتر اوقات بسیاری از افراد خیر و توانمند بدون چشم داشت سود و منفعت در این صندوق ها اقدام به سپرده گذاری می کنند و از این طریق زمینه حل مشکلات معیشتی افراد نیازمند فراهم می شود.

 

در نظام بانکداری اسلامی هم می توان نمونه هایی از این دست را در شکل کلان تعریف کرد. دولت می تواند در بخش های مختلف صنعتی، کشاورزی و تجاری امکان سپرده گذاری بر اساس سیستم بانکداری اسلامی را برای سرمایه گذاران فراهم کند.


پایان پیام/

بیت اله احمدی

کد خبر 63206

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha