فرهنگ نیامیخته با مذهب دستخوش تغییر خواهد شد

خبرگزاری شبستان: کریم‌زاد معتقد است فرهنگ عامه بخصوص آنجا که با اعتقادات دینی مردم نیامیخته و شکلی دستورالعمل مذهبی به خود نگرفته باشد همواره دستخوش تغییر در جزییات است.

به گزارش خبرنگار شبستان، نشست علمی با عنوان شناخت نمودهای فرهنگ عامه و ضرورت حمایت از آن امروز در هفتمین همایش مالکیت ادبی و هنری در کتابخانه ملی برگزار شد.

 

دکتر مریم کریم‌زاد، استاد دانشگاه در این نشست با موضوع بحثی در مفهوم و کارکردها و سیر مطالعه فرهنگ عامه در ایران سخنرانی کرد و گفت: فرهنگ عامه یا فولکور از عناصر جدایی ناپذیر مردم هر کشوری است. هر قدر مردم سرزمینی تاریخ و تمدن کهن‌تری داشته باشند فرهنگ عامه غنی تر و پربارتری دارند. فرهنگ عامه گستره معنای بسیار گسترده ای دارد. در حقیقت فرهنگ عامه همه باورها، عادت ها، آداب و رسوم، داستان ها و افسانه ها را دربر می گیرد.

 

کریم‌زاد اظهار داشت: فرهنگ عامه در هر جامعه ای بدون حمایت سیاست و حکومت های گوناگون بدون صله پادشاهان یا حمایت مالی قرن ها به حیات خود ادامه داده است و سینه به سینه به طور شفاهی از پدران و مادران به فرزندان منتقل شده است به همین دلیل است که مظاهر گوناگون فرهنگ عامه به خصوص آنجا که با اعتقادات دینی مردم نیامیخته و شکل دستورالعمل مذهبی به خود نگرفته باشد همواره دستخوش تغییر در جزییات بوده است. تغییرات ناخودآگاه و آرام را در هماهنگ شدن با زندگی مردم و اقتضای زمانه می توان در فولکور دانست. این تغییرات نه در جایی از سوی کسی دیکته شده اند و نه حتی در اکثریت قریب به اتفاق موارد نخستین مبدعان رسمی به رسم جدیدتر شناخته شده اند. 

 

این استاد دانشگاه با بیان اینکه خرد جمعی به طور ناخودآگاه آداب و رسوم را تازه کرده است، عنوان کرد: آداب و رسومی که با مقتضیات زمانه هماهنگی نداشته باشد به دست فراموشی سپرده می شود. فرهنگ عامه در هر جامعه ای به حیات خود ادامه می دهد. مسلما بی آنکه کسی دستوری دهد یا حمایتی کند باورها، آداب و آیین جدید جایگزین باورها و آیین کهن می شود.

 

دکتر کریم‌زاد با اشاره به هجوم تکنولوژی در عصر حاضر تصریح کرد: توجه به تمام عناصر فرهنگ عامه در زمان های مختلف یک دانش است، دانشی که از دستاوردهای آن می توان در زمینه های مختلف همچون تاریخ، ادبیات و جامعه شناسی استفاده کرد. دانش ما می کوشد با جمع آوری و تحلیل نمودهای فرهنگ عامه تاریخ شفاهی سرزمین ها را حفظ، ثبت و تحلیل کند. باید توجه داشت در دانش فولکور باورها و عقاید مربوط به فرهنگ توده مردم مورد قضاوت اخلاقی قرار نمی گیرد بلکه این پدیده ها تنها از نظر زبانی، جامعه شناسی و روانشناسی مورد بحث قرار می گیرند و ثبت می شوند.

کد خبر 630795

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha