پذیرش کشتی های کانتینربر بزرگ در مجتمع بندری شهید رجایی

خبرگزاری شبستان: مجتمع بندری شهید رجایی بعنوان دروازه واردات و صادرات طی سالهای اخیر حرکتی را برای جهانی شدن در پیش گرفته است و در این مسیر فاز ۲ بندرشهیدرجایی آماده پذیرش کشتی های کانتینربر بزرگ می شود.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: مجتمع بندری شهید رجایی با برخورداری از موقعیت منحصر به فرد جغرافیایی در نزدیکترین نقطه به تنگه هرمز و دهانه ورودی خلیج فارس به دلیل  فاصله کوتاه از مسیر اصلی تردد بین قاره ای کشتی ها با قرار گرفتن در محل تلاقی کریدور ترانزیتی شمال- جنوب، مهمترین دروازه واردات و صادرات جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود.

 

بنابراین گزارش، این مجتمع بندری که در نقطه مرکزی نوار ساحلی جنوب کشور و در استان هرمزگان با بیش از 2 هزار و 300 کیلومتر مرز دریایی واقع شده، به واسطه قرار داشتن در جوار صنایع بزرگ این استان و استانهای تولیدی کشور و همچنین برخورداری از زیر ساختهای مناسب شقوق مختلف حمل و نقل و اتصال به شبکه بین المللی راه آهن، هوایی وجاده تاریخی ابریشم،  بیشترین نقش در صنعت حمل و نقل را ایفا نموده و با بیش از 80 بندر معروف جهان از طریق 35 خط برتر کانتینری دنیا تبادل کالا و مراوده بازرگانی دارد.

 

مجتمع بندری شهید رجایی با 2400 هکتار وسعت ، از ظرفیت پذیرش 70 میلیون تن کالا در سال برخوردار است و ظرفیت بهره مندی از 36 پست اسکله،  با در اختیار داشتن بزرگترین و پیشرفته ترین ترمینال کانتینری کشور، و پس از افتتاح فاز دوم طرح توسعه از ظرفیت 8/5 میلیون TEU کانتینر در سال برخوردار بوده و حجم گسترده ای ازعملیات جابجایی کالای عمومی خصوصاً محصولات فولادی، فله خشک، فله مایع  و فرآورده های نفتی خام در این بندر انجام می شود.

 

این گزارش می افزاید: این مجتمع بندری بعنوان دروازه واردات وصادرات و تنظیم کننده نبض اقتصاد کشور طی سالهای اخیر حرکتی را برای جهانی شدن و گرفتن سهم بیشتری از حمل و نقل دریایی و تجارت بین المللی آغاز کرده و برای ایستادن در رتبه اول بنادر منطقه در افق چشم انداز 20 ساله کشور، برنامه های با هدف توسعه و افزایش کارایی و ترغیب بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در این بندر به اجرا درآمده که ماحصل آن جذب بیش از 9 هزار میلیارد ریال سرمایه بخش خصوصی دراین بندر بوده است. در نتیجه ای این تلاش ها، بندر شهید رجایی در سال 2011 میلادی با رشدی معادل 46 درصد ، در میان 3500 بندر مهم دنیا با 28 پله صعود از رتبه 72 به رتبه 44 دست یافته است. نقطه آغاز این بندر، طرح توسعه و تکمیل حوضچه های دوم و سوم این مجتمع به منظور احداث اسکله های جدید با آبخور حدود 17 متر برای پهلو دهی شناورهای با ظرفیت 150 هزار تن بوده است.

 

الحاق 2400 هکتاراز اراضی واقع در شمال بندر شهید رجایی و ارتقاء مساحت بندر به 4800 هکتار و فراهم شدن امکان ایجاد یک شهر لجستیک بندری برای بسط و توسعه صادرات مجدد و ارائه خدمات ارزش افزوده از مهمترین اقدامات در حال انجام برای پیوستن این بندر به جمع بنادر نسل سوم جهان بوده  و با اجرای آن در آینده ای نزدیک،  منطقه ویژه اقتصادی بندر شهید رجایی ، ارزشمندترین نقش را در شکوفایی اقتصادملی و توزیع کالا در منطقه ایفا می کند.

 

بنابراین گزارش، این مجتمع بندی اقدامات فراوانی را در مسیر توسعه خود طی کرده است و در حال حاضر نیز فاز 2 بندرشهیدرجایی آماده پذیرش کشتی های کانتینربر بزرگ می شود. نورالدین علی آبادی، معاون مهندسی و توسعه امور زیربنایی سازمان بنادر و دریانوردی در این زمینه به ایرنا گفته است: "تجهیزات و جرثقیل های بزرگ فاز دوم بندر شهید رجایی از یکی از کشورهای اروپایی به مقصد ایران بارگیری شده است و تا دو هفته دیگر وارد بندر شهید رجایی می شود. به علت بزرگ شدن کشتی های کانتینربر در جهان بندر شهید رجایی نمی توانست این کشتی ها را پذیرش کند، لذا سازمان بنادر و دریانوردی با برنامه ریزی مناسب در صدد است با استفاده از جرثقیل های بسیار بزرگ در فاز دوم بندر شهید رجایی، این کشتی ها بتوانند به سهولت پهلوگیری کنند و با نصب این جرثقیل ها بندر شهید رجایی می تواند کشتی های کانتینربر را تا 20 هزار کانتینر پذیرش کند. زیربناهای بندری در فاز دوم بندر شهید رجایی هم اکنون آماده شده است و با نصب تجهیزات و جرثقیل های یاد شده این بندر می تواند تمام کشتی های بزرگ کانتینربر دنیا را پذیرش کند."

 

یادآور می شود: بندر شهید رجایی دروازه طلایی اقتصاد ایران است که 53 درصد صادرات و واردات، 70 درصد ترانزیت وتخلیه وبارگیری حدود 85 درصد کالاهای کانتینری درسطح کل بنادر کشور را پشتیبانی می کند. بندر شهید رجایی با 18 دستگاه گنتری کرین (جرثقیل غول پیکر جهت تخلیه و بارگیری کانتینری) و40 پست اسکله، بزرگترین و پیشرفته ترین بندر کانتینری ایران است. عملیات کانتینری در حوزه بندری از جمله شاخصهای مهمی است که مدتهای بسیاری بود خبری از رشد این عملیات در بزرگترین بندر تجاری ایران وجود نداشت اما خوشبختانه با تلاش های دولت تدبیر و امید و به دنبال توافق برجام و استقبال خطوط کشتیرانی برتر دنیا برای حضور در بندر شهید رجایی و افزایش تردد خطوط کشتیرانی لاینر به این بندر، این عملیات رشد قابل ملاحظه ای یافته است که در نوع خود نشان از رشد اقتصادی در کشور دارد.

کد خبر 630438

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha