به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری امروز چهارشنبه 27 اردیبهشت و با حضور خبرنگاران داخلی و خارجی در پاسخ به سوالی در مورد اینکه اگر انتخابات دو مرحله ای شود مرحله دوم در چه روزی برگزار می شود گفت: اگر انتخابات به مرحله دوم کشانده شود جمعه هفته بعد مرحله دوم برگزار می شود و تبلیغات کاندیدا نیز از روز اعلام نتیجه تا 24 ساعت قبل از رای گیری انجام می شود.
وی همچنین در مورد اینکه وزیر کشور اعلام کردند نتیجه انتخابات به صورت تجمیع شده اعلام خواهد شد و آیا شورای نگهبان با این موضوع موافقت خواهند کرد، گفت: قانون تکلیف نکرده است نتیجه انتخابات به صورت یکباره اعلام شود اما آنچه که در قانون است باید تجمیع صورت گیرد و اسناد و مدارک تبادل شود تجربه ما در گذشته نیز به جز یکی دو دور این بوده است که با توجه به حساسیت انتخابات ریاست جمهوری نتایج به صورت تدریجی اعلام شود و ما به وزارت کشور پیشنهاد دادیم که نتایج و گزارشات به صورت تدریجی اعلام شود و در این زمینه در حال رایزنی با وزارت کشور هستیم.
کدخدایی در مورد تخلفات انتخاباتی نیز خاطرنشان کرد: ما دو دسته تخلفات داریم تخلفاتی که روزمره است که بیش از 200 مورد بوده است و ما به قوه قضاییه ارسال کرده ایم و تخلفات دیگر مربوط به خود قوه قضاییه است که آنها خودشان مورد بررسی قرار می دهند.
سخنگوی شورای نگهبان در مورد اینکه چرا شورای نگهبان تمایلی به حضور زنان در انتخابات ندارد، گفت: شورای نگهبان براساس قانون به وظیفه اش عمل می کند و تعاریفی در مورد رجل سیاسی مدیر و مدبر بودن دارد که البته ما در گذشته نیز در این زمینه کار کرده ایم و مرکز تحقیقات شورای نگهبان نیز اقداماتی را صورت داد و نظرشان این بود که ما یافته های گذشته را ملاک قرار دهیم. یکی از فقهای شورای نگهبان درخواستی مبنی بر تفسیر از اصل 113 قانون اساسی ارایه داده است که ما ان را در دستور کار قرار می دهیم.
وی تاکید کرد: در مورد افراد در شورای نگهبان بحث و بررسیهایی شد و به نتیجه نرسیدیم و شورای نگهبان در مورد تایید صلاحیت بانوان هیچ نیتی خاصی نداشته است.
سخنگوی شورای نگهبان در مورد اینکه ایرانیان مقیم آمریکا چگونه رای گیری انجام خواهد شد در صورتیکه ایران در امریکا سفارتخانه ای ندارد، خاطرنشان کرد: ایرانیان خارج از کشور در همه نقاط اگر این همت را داشته باشند که در انتخابات شرکت کنند وظیفه ما این است که امکانات لازم را برای مشارکت آنها انجام دهیم و در مورد هموطنان ما در امریکا نیز وضعیت اینگونه است.
وی با بیان اینکه تعداد قابل توجهی از ایرانیان در امریکا ساکن هستند، گفت: ما در امریکا دفتر حافظ منافع داریم و نمایندگان جمهوری اسلامی ایران به عنوان حافظ منافع این فعالیت را انجام می دهند و دوستان ما در هیئت نظارت و اجرایی از بین ایرانیان مقیم این کشورها انتخاب می شوند.
سخنگوی شورای نگهبان در مورد برخورد با تبلیغات در فضای مجازی انجام می شود، خاطرنشان کرد: در مورد فضای مجازی یکی دو سال قبل قانون اصلاح شد و اگر کسی از طریق فضای مجازی تخلفی را مرتکب شود این گزارشها برای قوه قضاییه ارسال می شود و قوه قضاییه پیگیریهای لازم را انجام می دهد.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه دو سه نفر از ریاست جمهوریهای ایران بعد از پایان ریاست جمهوری یا به دلیل انحراف و یا فتنه رد صلاحیت شده اند و چگونه است همین افرا در مجمع تشخیص مصلحت نظام حضور دارند و برای مصلحت کشور تعیین تکلیف می کنند، گفت: اینگونه نیست که همه روسای جمهور ایران رد صلاحیت شده باشند گاهی در فضای سیاسی مسایلی مطرح می شود که آن مسایل الزاماً نظر جمهوری اسلامی ایران و شورای نگهبان نیست اگر شورای نگهبان صلاحیت فردی را برای مجلس و یا ریاست جمهوری تعیین می کند و یا رد می کند به معنای این نیست که این افراد برای مسندهای دیگر نمی توانند کاری انجام دهند کما اینکه امکان اینکه حتی در دوره های بعد به دلیل مدارک جدید و افرادی که تایید صلاحیت شوند یا نشوند وجود دارد و شورای نگهبان خیلی درگیر القاب و عناوین سیاسی نیست.
وی در مورد اینکه آیا امکان رد صلاحیت کاندیداها بعد از تایید صلاحیتشان وجود دارد یا نه گفت: قانون انتخابات ریاست جمهوری اینطور مقرر کرده است که بعد از اعلام تایید صلاحیت افراد حتی اگر مدارک جدید به دست شورای نگهبان برسد که صلاحیت را مخدوش کند شورای نگهبان می تواند در این زمینه اعلام نظر کند.
سخنگوی شورای نگهبان در مورد اینکه یکی از کاندیدای ریاست جمهوری امروز در مشهد علی رغم مصوبه شورای تامین استان قرار است در فضای باز سخنرانی داشته باشد و آیا شورای نگهبان در این زمینه ورودی خواهد داشت، تصریح کرد: قطعاً وزارت کشور در این زمینه تدابیری دارد ولی اگر لازم باشد ما هم به این مساله ورود می کنیم.
سخنگوی شورای نگهبان در مورد رد صلاحیت برخی وزرا در این دوره از انتخابات گفت: شورای نگهبان اسامی افرادی که احراز صلاحیت بوده اند را با توجه به شرایط و ملاکها استخراج کرد و افراد براساس رای افراد صلاحیتشان احراز و یا رد شد و در این زمینه حتی اعضای شورای نگهبان به عنوان مخالف و موافق صحبت کردند و بحثهای دقیقی انجام شد و همانطور که می دانیم باید هر نفر 7 رای و یا بیشتر را کسب کنند و یا فردی 6 رای اعضای شورا را داشته باشد نیز صلاحیتش احراز نمی شود.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا طبق قانون صداوسیما می تواند از کاندیدای خاصی حمایت کند، گفت: آنچه که در قانون مقرر شده است این است که اموال عمومی و یا بیت المال برای افراد و یا جانبداری از فرد خاصی باشد و انتظار این است که همه دستگاههای عمومی ما و حتی رسانه هایی که از بیت المال استفاده می کنند هیچگونه رفتار جانبدارانه ای نداشته باشند.
وی اضافه کرد: اگر در این زمینه گزارشاتی به ما برسد ما نمی توانیم رسماً برخورد کنیم اما آنها در مسیر پیگیری قرار می دهیم و گزارشاتی را به قوه قضاییه ارسال می کنیم.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه رهبری بارها تاکید کرده اند که نامزدها نباید فردی را که رئیس جمهور کشور است و با آرای مردم انتخاب شده است مورد توهین قرار دهند و در مناظره ها دیدیم که برخی نامزدها رئیس جمهور را حتی دروغگو خطاب کرده اند و آیا این خلاف قانون نیست، گفت: لحن صریح قانون این است که هیچ کس نمی تواند طرف مقابل را مورد توهین قرار دهد و اگر چنین موضوعی اتفاق افتاده است کاندیدا می توانند شکایت خود را به قوه قضاییه ارسال کنند.
وی در مورد اینکه عمده تخلفاتی که در این ایام صورت گرفته است در چه حوزه هایی بوده است، گفت: معمولاً گزارشها در دوران تبلیغات در همین حوزه است یعنی در بحث تبلیغات نامزدهاست که ما در این زمینه تخلفاتی را در حوزه استفاده از امکانات عمومی و دخالت برخی مقامات در امر انتخابات داشتیم که گزارشهای آنها به قوه قضاییه ارسال شده است.
وی در مورد اینکه قالیباف علی رغم کناره گیری از عرصه انتخابات اما امروز فیلم منتشر کرده است و آیا این خلاف قانون نیست، گفت: انصراف باید به صورت رسمی به وزارت کشور اعلام شود و هر وقت انصراف از جهت حقوقی محقق شد کسی نمی تواند تبلیغاتی داشته باشد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری دیگری مبنی براینکه انتخابات مجلس یکی از منتخبین بعد از اعلام نتایج انتخابات رد صلاحیت شد و آیا این امکان برای انتخابات ریاست جمهوری نیز وجود دارد، گفت: ما آرزو می کنیم چنین چیزی اتفاق نیفتد.
کدخدایی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر حضور یکی از فقهای شورای نگهبان در کمپین انتخاباتی یکی از کاندیدای ریاست جمهوری گفت: یکی از نامزدها به محل جلسه جامع مدرسین رفته بود و آیت الله یزدی نیز به عنوان عضو جامعه حضور داشتند، ایشان هیچگونه جانبداری در این جهت نداشته اند و در میتینگ انتخاباتی کسی نیز شرکت نکردند.
وی در مورد اینکه آیا شورای نگهبان برنامه ای برای اجرای قانون انتخابات دارد گفت: ما بارها اعلام کردیم که قانون انتخاباتی نقایصی دارد و حتی در این زمینه با وزیر کشور جلساتی داشته ایم که ایشان اشاره کرده اند متن لایحه جامع انتخابات در کمیسیون دولت در حال آماده شدن است و همچنین رئیس مجلس قول داده است که مجلس پیگیر این کار شود و امیدوارم در آینده نزدیک قانون جامعی داشته باشیم که مشکلات انتخاباتی نیز در این زمینه رفع شود.
نظر شما