به گزارش گروه اندیشه خبرگزاری شبستان به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه: با همکاری هیات حمایت از کرسی های نظریه پردازی، نقد و منظاره شورای عالی انقلاب فرهنگی و پژوهشگاه حوزه و دانشگاه پيش اجلاسيه كرسي نظريه پردازي «عينيّت ماهيّت و وجود» پنجشنبه، 28 اردیبهشت برگزار می شود.
نظریه «اصالت وجود و اعتباريت ماهّت»، كه مهمترين و پرآوازهترين مسأله در مابعدالطبيعه صدرايي است، از يك سو، پرسشهاي فراواني برانگيخته و از سوي ديگر تفسيرهای متفاوتی يافته است. تفسير صحيح و قابل دفاع از اصالت وجود و اعتباريت ماهيت كه با آن ميتوان به پرسشهاي پديد آمده پاسخ گفت و نيز تفسيري كه مورد نظر خود ملاصدرا از اصالت وجود بوده است موضوع نظریه پيشنهادي است كه توسط آيت اله غلامرضا فيّاضي ارائه مي شود .
حاصل اين نظريه آن است كه: در مورد « اصالت وجود و اعتباريت ماهيت» دستكم ، سه تفسير وجود دارد كه از آن ميان، تنها تفسير نخست درست و قابل دفاع است و براساس آن، پرسشهايي كه در باب اين نظريه مطرح شده است پاسخهايي سرراست مييابد. (و همين تفسير با سخنان صدرالمتألهين، مبتكر نظريّة اصالت وجود، نيز سازگار است). آن تفسير اين است كه در مورد هر شيء خارجي، از ميان دو حيثيتِ وجود و ماهيّت، آنچه اساس و پاية تحقّق آن شيء است وجود است؛ يعني وجود بذاته موجود است و براي موجود بودن به ضميمه شدن چيزي (حيثيّت تقييديّه) نياز ندارد، اما ماهيّت بذاتها موجود نيست، بلكه به واسطة وجود، موجود گشته است.
پس آنچه بالذّات موجود است وجود است و ماهيت كه با تحليل از وجود خالي شده بالعرض موجود است چون ماهيت من حيث هي نه موجود است و نه معدوم و روشن است كه چيزي كه نه موجود است و نه معدوم تنها در عالم اعتبار موجود است، چون در عالم حقيقت ارتفاع نقيضين محال است. پس اينكه وجود اصيل و ماهيّت اعتباري است بدين معنا نيست كه ماهيات در خارج تحقق ندارند. بلكه ماهيت و وجود در خارج عينِ هماند و نميشود چيزي كه عينِ وجود است معدوم باشد. از اينرو، ماهيت نيز به عين موجوديت وجود حقيقتاً موجود است .
آيت الله علي اكبر رشاد، حجج الاسلام يدالله يزدان پناه، دكتر عبدالحسين خسروپناه و استاد سعيد جوادي آملي به عنوان شوراي داوران در اين پيش اجلاسيه حضور می یابند.
همچنين حجج الاسلام دكتر عسكري سليماني، دانشيار مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره)، دكتر حسين عشاقي، استاد حوزه و دانشگاه و دكتر سيدمحمد انتظام، استاديار دانشگاه مفيد(ره) به عنوان ناقد در جلسه حضور خواهند داشت و نيز حجت الاسلام دكتر علي شيرواني دانشيار پژوهشگاه حوزه و دانشگاه به عنوان مدير اجلاسيه حضور دارد .
گفتنی است، این نشست از ساعت 9 صبح در پژوهشگاه حوزه و دانشگاه به نشاني قم، پرديسان، بلوار دانشجو، ميدان علوم برگزار می شود.
نظر شما