به گزارش خبرگزاری شبستان از رشت، با فرا رسیدن ایام انتخابات و دوره تبلیغات آن، شهر به یکباره عوض میشود و در عرض چند روز زمین و در و دیوار و حتی درختان و تابلوهای برق و تلفن هم از دست پوسترهای تبلیغاتی در امان نیستند.
تبلیغات خیابانی یکی از روشهایی است که نامزدهای انتخابات برای رسیدن به کرسی مورد نظر خود به آن روی میآورند به طوری که در مدت در نظر گرفته شده برای تبلیغات، میلیونها پوستر، بنر، تراکت، کارت و ...از سوی کاندیداها و جبهههای مورد حمایت آنان چاپ و در سطح شهرها و روستاها توزیع میشود.
این نوع تبلیغات در انتخابات شورای شهر و روستا بیشتر است چون کاندیداهای ریاست جمهوری فرصتی تبلیغی برابر و با مخاطب گستردهای مانند صدا و سیما در اختیار دارند و البته شناخته شده تر هستند.
سرنوشت بروشورها و پوسترهای تبلیغاتی
در خیابان در حال رد شدن هستید که یک نفر مقابل شما ظاهر میشود و با دادن یک کارت یا بروشور تبلیغی با لحنی مانند مجریهای صدا و سیما میگوید؛ به کاندیدای فرهیخته، مردمی، آشنا به مدیریت شهری و .... رای بدهید. شما هم معمولاً کارت یا بر,شور تبلیغی را میگیرید. عمر مفید این کارت یا برشور در دستان بسیاری از ماها به چند دقیقه هم نمیرسد. عده بسیار کمی از ما سعی میکنیم از دست این مزاحم کاغذی با انداختن آن در سطل زباله خلاص شویم. عده زیادی از شهروندان چه رفتاری از خود نشان میدهند؟ درست است. برشور یا کارت تبلیغاتی را به پیاده رو و خیابان و جوی آب میسپارند. تا اینجای کار یک رفتار ناپسند اجتماعی و فرهنگی رخ داده است که نیازمند فرهنگ سازی مستمر است. به زمین انداختن برشور یا کارت تبلیغات انتخاباتی ابعاد مهم دیگری هم دارد که شاید بسیاری از مردم جامعه از آن غافل هستند.
در کشوری زندگی میکنیم که مزین به نام اسلام عزیز است و نامزدهای انتخاباتی هم طبق نص صریح قانون اساسی برای واجد شرایط کاندید شدن باید التزام عملی به اسلام داشته باشند. بر همین اساس عموم تبلیغات انجام شده از سوی نامزدها رنگ و بوی اسلامی هم خواهد داشت، چه در شعار و چه در ظاهر تبلیغات. نگاهی به تبلیغاتی که طی چند روز اخیر به دستان شما رسیده بیاندازید. چند و چند نمونه از آنها مزین به لفظ جلاله الله و یا پرچم جمهوری اسلامی ایران با آن 22 الله اکبر و البته الله گرافیکی میان آن هستند.
انداختن پوستر یا کارت تبلیغات انتخاباتی با علم به اینکه بر روی آن لفظ جلاله الله منقوش شده هتک حرمت به اسماء الهی است و همه مراجع عظام تقلید در خصوص اسمای متبرکه بر این تاکید دارند که باید از هتک حرمت این اسما خودداری شود. به عنوان مثال امام خمینی (رحمه الله تعالی علیه) در این خصوص میفرمایند: کسی که وضو ندارد حرام است اسم خداوند متعال را که به هر زبانی نوشته شده باشد، لمس نماید. حرمت مسّ کلمات و آیات قرآنی بدون وضو اختصاص به قرآن کریم ندارد. بلکه شامل همه کلمات و آیات قرآنی میشود، هر چند در کتاب دیگری یا در روزنامه، مجله، تابلو، و غیر آنها باشد.
چند استفتاء از رهبر معظم انقلاب درباره حرمت استفاده و مسّ لفظ جلاله الله
س 164: اسامی مبارکی که احترام آنها واجب و مسّ بدون وضوی آنها حرام است، کدامند؟
ج: مسّ اسماء و صفات مخصوص ذات بارى تعالى بدون وضو حرام است، و احوط الحاق نامهاى انبياء عظام و ائمه معصومين(عليهمالسلام) به نامهاى خداوند متعال، در حکم مذکور است.
س 157: آیا مسّ آرم جمهوری اسلامی ایران بدون وضوء، حرام است؟
ج: اگر در نظر عرف، اسم جلاله محسوب و خوانده شود، مسّ آن بدون طهارت حرام است و در غير اين صورت اشکال ندارد، اگر چه احوط ترک مس آن بدون طهارت است.
س 158: آیا چاپ آرم جمهوری اسلامی ایران بر روی اوراق اداری و استفاده از آن در مکاتبات و غیر آن، چه حکمی دارد؟
ج: نوشتن و چاپ لفظ جلاله يا آرم جمهورى اسلامى ايران اشکال ندارد، و احوط اين است که احکام لفظ جلاله در آرم جمهورى اسلامى ايران هم رعايت شود.
س 160: در بعضی از روزنامه ها اسم جلاله یا آیات قرآنی نوشته می شود، آیا پیچاندن غذا با آنها، یا نشستن بر آنها و یا استفاده از آنها به جای سفره و یا انداختن آنها در زباله، با توجه به مشکل بودن استفاده از راههای دیگر، جایز است یا خیر؟
ج: استفاده از اين روزنامه ها در مواردى که از نظر عرف، بىاحترامى شمرده شود جايز نيست و اگر بىاحترامى محسوب نشود اشکال ندارد.
همه ما در خصوص اسامی متبرکه ای که در خیابان ها روی زمین افتاده، مسئولیم اما بیشتر از ما، کسانی که سفارش چاپ تراکت با اسمای جلاله را می دهند، مسئول هستند.
عموم کاندیداها رعایت نمیکنند
حسام رمضانی، مدیرکانون تبلیغاتی فطرس در این باره به خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت گفت: آندسته از نامزدها یا حامیان آنها که برای سفارش تبلیغات به ما مراجعه میکنند یا خودشان طراح دارند و تبلیغات آنها از قبل طراحی شده و آماده به دست ما میرسد و یا اینکه میدهند کار طراحی را در کانون تبلیغی خودمان انجام دهیم.
وی درباره استفاده از لفظ جلاله الله در تبلیغات و اصرار داشتن یا نداشتن نامزدها در استفاده از این لفظ مقدس، گفت: عموم مراجعان ما عدم استفاده از لفظ جلاله الله را رعایت نمیکنند.
مدیرکانون تبلیغاتی فطرس خاطرنشان کرد: نامزدها و یا حامیان آنها بعد از تذکر ما مبنی بر زمین افتادن تبلیغات و هتک حرمت شدن لفظ جلاله الله به نظرات ما توجه کرده و از استفاده لفظ الله در تبلیغات منصرف میشوند.
وی اظهار داشت: بعضی از کانونهای تبلیغاتی هم توجهی به این مسئله ندارند و یا به جهت کثرت کار توجهی به شکل تبلیغ ندارند، بنابراین تذکری هم نمیدهند و کار با همان طراحی منقوش به لفظ جلاله الله تحویل شده و به دست مردم میرسد.
رمضانی افزود: نامزدهای انتخاباتی باید شئونات اسلامی را در تبلیغات انتخاباتی اعم از به کار بردن الفاظ مقدسی که امکان بر زمین افتادن و هتک حرمت شدن آنها وجود دارد و حسن ظاهر رعایت کنند.
مدیرکانون تبلیغاتی فطرس نسبت به هزینه زیاد تبلیغات برخی از نامزدهای انتخابات شورای شهر و روستا انتقاد کرد و گفت: این هزینه زیاد در کنار استفاده از لفظ جلاله الله که امکان بی حرمتی نسبت به آن وجود دارد از آسیبهای تبلیغات در انتخابات است.
عدم استفاده از اسماء متبرکه بیانگر بی دینی نیست
استفاده نكردن از اسماء متبرکه در تبلیغاتی كه زیر پا میافتد نمیتواند نشانگر بی دینی و یا حتی اعتقاد و التزام یک کاندیدا به اسلام باشد، پس وجود اسماء متبرکه در تبلیغات کاندیداها نه تنها كمكی به رای آوری آنها نخواهد كرد بلكه هزینههایی معنوی را متوجه فرد و جامعه میكند كه ممكن است در دنیا و آخرت گریبانگیرمان شود.
چه بهتر كه نامزدهای انتخاباتی علاوه بر صرفه جویی در هزینههای مادی تبلیغات خود، به هزینههای احتمالی معنوی هم توجه كنند و همه چیز را صرف رأی آوردن نكنند و به این نكته هم توجه كنند كه اهمیت دادن به این امور معنوی نیز نصرت الهی را شامل حال افراد میكند.
همه ما مسلمان هستیم، چه آنکه خود را کاندید انتخابات کرده و چه مایی که باید با هیمن تبلیغات به شناخت برسیم و اصلح را انتخاب کنیم. جایی که اطمینان داریم نسبت به نام خداوند و سایر اسماء متبرکه بی احترامی صورت نمیگیرد، با خیال آسوده و با افتخار این اسامی مقدس را به کار ببریم. جایی که میدانیم احتمال دارد کوچکترین بی احترامی صورت میگیرد، عشق و غيرت به خداوند اجازه نمیدهد نامش را به کار ببریم.
چند توصیه در تبلیغات انتخابات
میتوان بجای به كار بردن نام جلاله ( اللّه) از " ا… " استفاده كنيم يا لفظ " الهی " يا " اله " ر جايی كه قسمتی از نام افراد است، مانند: عبدا… ، عبد اله، عبدالهی ، آيت ا… ،سلام ا… علی نوشته شود.
استفاده نکردن از متن صريح قرآن، ادعيه، اذكار، اسامی متبركه در تبليغات محيطی و از روی زمين برداشتن چنين مقدساتی در صورت مشاهده و يادآوری این موضوع مهم به ديگران از دیگر رفتارهای مناسبی است که میتوان از خود بروز داد.
استفاده از يک نماد يا تصوير يا شعار اسلامی ايرانی به جای استفاده از پرچم ایران که مزین است به نام " اللّه" و " اللّه اكبر" مانند سه رنگ سبز، سفید و قرمز که به نوعی تداعی کننده پرچم ایران است در تبلیغات محیطی و اطلاع رسانی و يادآوری به كانديداها و ستادهای انتخاباتی در مورد رعایت اين نكات در چاپ و تكثير اقلام انتخاباتی از دیگر راههای جلوگیری از بی حرمتی لفظ جلاله الله است.
مردم هم میتوانند با مشاهده تبلیغات انتخاباتی منقوش به لفظ اسماء الهی با جمع آوری این نوع تبلیغات انتخاباتی در جلوگیری از بی حرمتی به اسماء الهی موثر باشند.
به نظر می رسد اگر قانونی مشخص در این زمینه تدوین شود و در پی آن نظارتهای سخت گیرانه اعمال گردد، می شود از انتخابات بعدی شاهد جلوگیری از بی احترامی نسبت به اسماء الهی در انتخابات باشیم.
توزیع تبلیغات انتخابی با اسمای جلاله و آیات قرآنی، مسئلهای است که همیشه شاهد آن هستیم ولی متأسفانه تاکنون تدبیری در این زمینه اندیشیده نشده است.
نظر شما