به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، بیکاری، فقر، نبود امکانات مناسب و دیگر آسیب های اجتماعی باعث افزایش رفتار خشن در جامعه و خانواده می شود.
خشونت در برابر مسائل روزمره ممکن است به مرحله ای برسد که آسیب های جدی اجتماعی و خانوادگی را سبب شود.
طبق آمار رسمی و دریافتی هر 9 ثانیه در کشور خشونت رخ می دهد.خشونت در هیچ جامعه ای پسندیده نبوده و هیچ کس از آن نفع نخواهد برد، چرا که این خصلت اخلاقی از نظر روحی و روانی آثار جبران ناپذیری برجای می گذارد.
خشونت یک بیماری اجتماعی است که در اشکال مختلف فیزیکی و لسانی در جامعه هویداست. بی عدالتی، مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی باعث گسترش این معضل اجتماعی در جامعه خواهد شد.
با آموزش مهارت های زندگی، ارتباطات بین فردی و افزایش آگاهی از عواقب خشونت، می توان از گسترش این معضل اجتماعی جلوگیری کرد.
در این زمینه گفتگوی ویژه ای با هادی رحیمی، روانپزشک و رئیس بیمارستان شفا و همچنین کیومرث نجفی، روانپزشک و رئیس انجمن روان پزشکان گیلان انجام شده است :
کنترل خشم از کودکی در جامعه نهادینه شود
هادی رحیمی، رئیس بیمارستان شفا در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان با بیان اینکه انسان دارای عواطفی از جمله ترس، خشم، شادی و ... است، گفت: خشم یکی از عواطف دفاعی و طبیعی انسان شمرده می شود و حراست در برابر دشمن با حمله ور شدن آنان و دفاع از هویت و حیثیت یک خشم طبیعی محسوب می شود.
رحیمی اذعان کرد: خشونت ممکن است گاهی مواقع تعامل انسانیت را از مدار عقلانیت خارج کند و این منجر به آسیب های جدی برای فرد و جامعه خواهد شد.
رئیس بیمارستان شفا تصریح کرد: امروزه افراد درگیر سبک زندگی ماشینی، کار و مشغله های روزمره بوده و زمانی را برای توجه به خود و افکارشان اختصاص نمی دهند. فشارهای وارده روزمره هنگامی که بیشتر از توانایی افراد باشد و فرد توان مدیریت آن را نداشته باشد با عصبانیت و خشونت روبه رو خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه خشونت و عصبانیت سبب بروز برخی از بیماریهای غیرواگیر خواهد شد، خاطرنشان کرد: زخم معده، تیروئید پرکار وکم کار، دیابت، فشارخون، بیماری های پوستی و گوارشی و ... بیشتر بر اثر عدم کنترل خشم و عصبانیت است که بیمار بدان مبتلا خواهد شد.
این پزشک روانشناس بر آموزش و مدیریت کنترل خشم در جامعه از دوران کودکی تاکید و خاطرنشان کرد: از دوران کودکی والدین باید کنترل خشم و ناراحتی را به فرزندان بیاموزند.
وی اظهار کرد: مدیریت کنترل خشم از مقوله های بسیار مهم در جامعه است که باید آموزش های لازم در سنین مختلف به ویژه از دوران کودکی به انسان داده شود.
رئیس بیمارستان شفا افزود: تا زمانی که فراگیری دانش منجر به تغییر نشود با مشکلات و معضلات اجتماعی و فرهنگی روبه رو خواهیم بود.
رحیمی با بیان اینکه با کمرنگ کردن بی عدالتی در جامعه می توان خشم جامعه را کاهش داد اظهار کرد: اگر عدالت در جامعه ای حاکم باشد، خشم نیز کاهش یافته و به دنبال آن از بسیاری از بیماری ها و آسیب های جدی اجتماعی نیز جلوگیری خواهد شد.
رئیس بیمارستان شفا به سخن گفتن و طریقه صحبت کردن در حل مشکلات اشاره و اظهار کرد: به کودکان خود بیاموزید وقتی ناراحت هستند، ناراحتی را با حرف زدن بیان کنند.
وی گفت: متاسفانه یاد نگرفتیم چگونه حرف بزنیم و با صحبت کردن مشکلات را حل کنیم این خود باعث بروز مشکلات و معضلاتی در خانواده و جامعه شده است.
ترک فضای خشونت بهترین راهکار
کیومرث نجفی، رئیس انجمن روان پزشکان گیلان، در این زمنینه اظهار کرد: خشونت و خشم یکی از حالت ها و خصایل اخلاقی فردی شمرده می شود.
وی با بیان اینکه محیط و ژنتیک دو عامل تاثیر گذار در رفتار و تشکیل ساختار خلقی انسانی است گفت: برخی مواقع انسان با دفاع از حیثیت و حقوق خود، حفظ اعتماد بنفس و صیانت از خود پرخاشگر می شود که اینگونه خشم معمولا طبیعی است.
نجفی اذعان کرد: پرخاشگری در برخی موقعیت ها کمک کننده انسان در برابر خطرات است.
مدیر گروه روانپزشکان گیلان تصریح کرد: پرخاشگری اگر از حد نرمال خود گذشت، تبدیل به خشونت می شود که این ویژگی اخلاقی آسیب های فردی و اجتماعی را تحت الشعاع قرار خواهد داد.
وی با اشاره به اینکه هر یک از افراد می توانند با آموزش های فرا گرفته خشونت خود را کنترل کنند افزود: برخورد و کنترل خشم بستگی به توانایی هر فردی دارد.
نجفی با تاکید بر اینکه خشم ممکن است اثرات اجتماعی و فرهنگی ناگواری را در جامعه بر جای گذارد، خاطر نشان کرد: جایگاه خشم در جامعه، قوم و فرهنگ های هر کشوری متفاوت است.
مدیر گروه روانپزشکان گیلان با اشاره به اینکه خشونت و پر خاشگری لایه های متفاوتی دارد خاطر نشان کرد: گفتن یک جمله یا کلمه ممکن است در درون فرد خشم ایجاد کرده و درون افراد را با ناملایماتی روبه رو کند.
رئیس انجمن روان پزشکان گیلان تصریح کرد: در مراحل رشد، انسان با انواع خشونت ها و پرخاشگری ها روبه روست.
وی با اشاره به اینکه هنگامی که خشونت تبدیل به عادت شود، مشکل ساز خواهد شد ادامه داد: آموزش و پرورش و خانواده نقش ارزنده ایی در کنترل و چگونگی روبه رو شدن با خشم و پرخاشگری در کودکان و نوجوانان بر عهده دارند.
نجفی اذعان کرد: با آموختن و فرا گرفتن مهارت زندگی به کودکان و نوجوانان بیاموزید که چگونه خشم و خشونت را کنترل کنند.
رئیس انجمن روان پزشکان گیلان خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط و فشارهای محیطی انسان های مودب و مهربان نیز پر خاشگر خواهند شد.
وی با تاکید بر اینکه سبک زندگی اسلامی و انواع مهارت های زندگی به کودکان آموزش داده شود گفت: ارتباط های فردی، اجتماعی و خانوادگی از مقطع ابتدایی در جامعه نهادینه شود تا شاهد خشونت ها و عواقب بسیار نامطلوب آن در جامعه نباشیم.
نجفی به رسانه ها و تاثیر شگرف انتقال انواع پرخاشگری و خشونت اشاره کرد و افزود: رسانه های صوتی و تصویری با پخش فیلم های خشونت آمیز و بسیار تاثیر گذار به نوعی غیر مستقیم، خشونت را به جامعه آموزش می دهند.
رئیس انجمن روان پزشکان گیلان اظهار کرد: ترک فضا و محیط خشم، بهترین راه مقابله با این معضل جدی اجتماعی است.
وی ادامه داد: بهتر است هنگام خشم، صحبت ها و تصمیم ها به بعد از آن موکول شود.
ورزش عاملی برای جلوگیری از خشونت/ مردان بیشتر از زنان پر خاشگر هستند
نجفی اظهارکرد: بنا بر تحقیقات مشاهده شده و همچنین بر اساس میزان هورمون های زن و مرد، مردان بیشتر از زنان پرخاشگر هستند.
وی تصریح کرد: با آرام نگه داشتن بدن با ورزش و تصور قرار گرفتن در طبیعت و ساحل می توان از حالت خشونت جلوگیری کرد.
مدیر گروه روانپزشکان گیلان با اشاره به اینکه اگر بدن را آرام نگه دارید ذهن نیز آرام خواهد شد گفت: خواندن کتاب، رمان و انواع داستان ها و صحبت های که در کتاب بین فردی رد و بدل می شود، ارتباطات فردی و اجتماعی را به انسان می آموزد.
نجفی اذعان کرد: برخی خشونت ها باید تحت درمان قرار گیرد، خشونت های که به یک باره فوران کرده و دائمی است مانند افرادی که در جبهه بایستی تحت نظارت پزشک و با استفاده از داروهای تجویزی مداوا شود.
رئیس انجمن روان پزشکان گیلان با اشاره به اینکه انسان باید فرزند زمان خود باشد تصریح کرد: پیشگیری و درمان با جلوگیری از عوامل ترویج خشم و خشونت امکان پذیر خواهد بود.
کنترل زبان و افکار در مقابله با گسترش خشونت بسیار حائز اهمیت بوده و بدین سبب خانواده ها و نیز آموزش و پرورش نقش ارزنده ای بر عهده دارند زیرا با برنامه ریزی دقیق و مدون می توانند فرهنگ خشونت آمیز را در جامعه ریشه کن کنند.
آموزش و پرورش با ارائه درس های آموزشی می تواند آداب سخن گفتن و مهارت های زندگی را از سنین ابتدایی در کودکان و نوجوانان نهادینه کرده تا از آسیب های جبران ناپذیر اجتماعی جلوگیری شود.
نظر شما