به گزارش خبرنگار گردشگری شبستان، سه کوه بلند، ساتیاری را در بر گرفته اند، باینگان نزدیک ترین مسیر را به بهشت طبیعت ساتیاری دارد با حدود 5 کیلومتر. 25 کیلومتر در جنوب غربی پاوه که بروی به خانه های روستایی می رسی که در شیبی ملایم و پلکانی شکل ساخته شده اند. بام هر خانه می شود حیاط خانه دیگری. خانه هایی با سقف های مسطح و دیوارهای سنگی و گلی همرنگ طبیعت.
معماری روستا چنان با طبیعت بکر کوهستان درهم آمیخته که تو گویی خالق هستی، خود طرح قطعه ای از بهشت را به زیبایی تصویر کرده و زیبایی چشم نواز طبیعت کوهستان، تو را محسور در قدرت خالق هستی می سازد.
صلابت، پایمردی، تلاش، اقتدار و ایستادگی، استقامت و پایداری میراثی است که طبیعت کوهستانی به مردمانش به یادگار گذاشته است. امید را می توان در وجود مردم ساتیاری دید. سخت کوش هستند و با صلابت. از طریق باغداری و دامداری روزگار می گذرانند.
آب، خاک و اقلیم مساعد، هدیه ای است الهی که باغداری در روستای ساتیاری را رونق داده و شده منبع اصلی کسب درآمد ساکنانش. گردو، انگور سیاه، بادام، انجیر، گلابی، توت سفید، انار محصولاتی است که از باغ های زیبای بهشتی روستا برداشت می شود. حاصلخیزی و مراتع سرسبز، دامداری را در روستا رونق داده و شیر، ماست، کره، پنیر، کشک و روغن حیوانی انواعی از تولیدات دامی این روستاست. در این میان عده ای از مردم روستای 600 نفری ساتیاری به هنر روی آورده اند و با درآمیختن هنر، خلاقیت و طبیعت زیبای ساتیاری، فرهنگ و رسوم منطقه را در صنایع دستی نظیر کلاش، ساخته های دستی چرمی (کیف پول، کیف دستی، کیف موبایل و جاکلیدی،، تابلوفرش و قالی به تصویر می کشند.
کار در اینجا مرد و زن نمی شناسد، همه دوشادوش هم برای آبادانی روستا و کسب رزق حلال می کوشند. زن و مرد، پیر و جوان هر کدام به فراخور توان و هنری که دارد در اقتصاد روستا سهیم است. جوانان با انگیزه به پشتوانه تجربه پیشکوستان روستا برای توسعه روستا و چرخیدن اقتصاد ساتیاری می کوشند.
آزاد مرادی یکی از جوانان روستا است که برای معرفی بهشت طبیعت ساتیاری، همت کرده و پای در آغاز راهی گذاشته که شاید ابتدای امر دشوار می نماید اما افق زیبا و روشنی برای ساتیاری و جوانان ساتیاری پیش رو می نهد.
وقتی از برنامه هایش برای ایجاد اشتغال در روستا و معرفی جاذبه های بکر و زیبای ساتیاری سخن می گوید، برق امید را می توان در چشمانش دید و شوق تلاش را در کلامش.
مرادی درباره جاذبه های گردشگری ساتیاری می گوید و می افزاید: زیبایی های طبیعت بکر و کوهستانی ساتیاری، پتانسیل خوبی است تا هم برای جوانان روستا شغل ایجاد کنیم و هموطنان مان نیز از این موهبت الهی بهره مند شوند.
وی که فعالیت خود در بخش بوم گردی را از سال 94 در روستای ساتیاری آغاز کرده است، ادامه می دهد: در اولین مرحله از فرایند توسعه گردشگری در روستای ساتیاری، برای ایجاد اقامتگاه بومگردی از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مجوز گرفتیم.
مرادی با اشاره به آغاز فعالیت های گردشگری در روستای ساتیاری از پاییز 1394 می افزاید: پس از اینکه مجوز اقامتگاه بومگردی ساتیار را گرفتیم، نوسازی و بهسازی خانه ای را که برای این امر در نظر گرفته بودیم، آغاز کردیم.
خانه ای را که برای اقامتگاه بومگردی انتخاب کرده اند، در داخل بافت روستا قرار دارد و یک خانه دو طبقه قدیمی است که دیوارهای آن از سنگ، سقف آن از چوب و نمای داخلی دیوار اتاق های آن از گل ساخته شده است. طبقه اول خانه دارای 2 اتاق و طبقه دوم آن نیز 4 اتاق دارد که با پیروی از الگوی معماری بومی روستا و منطقه نوسازی و بهسازی شده اند.
وی با بیان اینکه اقامتگاه بومگردی ساتیار دارای منظر طبیعی زیبا و بکری است، توضیح می دهد: طبق طرح توجیهی اقامتگاه، زمانبندی ایجاد و توسعه آن یک دوره یکساله یعنی از اردیبهشت 95 تا اردیبهشت امسال پیش بینی شده بود که توانستیم بخش زیادی از آن را اجرایی کنیم به طوریکه 90 درصد نوسازی و بهسازی فضاهای داخلی اقامتگاه تمام شده است و فقط محوطه سازی اقامتگاه باقی مانده است.
مرادی با بیان اینکه سعی کردیم در تمام مراحل بهسازی و نوسازی اقامتگاه بومگردی، معماری بومی و منطقه ای را حفظ کنیم، ادامه می دهد: سرویس بهداشتی یکی از مولفه های مهم در گردشگری محسوب می شود، بنابراین تمیز بودن، نظافت و بهداشت آن بسیار مهم است بنابراین سرویس بهداشتی را نمی توانیم به سبک گذشته احیا کنیم و یا آنکه اصالت گذشته را حفظ کند.
وی با بیان اینکه در مراحل آتی فرایند توسعه فیزیکی اقامتگاه از الگوی معماری پایدار اورامان (هورامان) پیروی می کنیم، اظهارداشت: بافت قدیمی و سنتی روستا تا 10 سال گذشته حفظ شده بود اما پس از اجرای طرح خانه های روستایی به مرور زمان، بافت سنتی روستا از بین رفته است و بخش اندکی از معماری قدیم روستا باقی مانده است.
مرادی، گردشگری را محرکی برای فعالیت سایر بخش ها می داند و با لحنی تاکیدی می گوید: اگر گردشگری شکل بگیرد قطعا باغداری و دامداری احیا می شود و صنایع دستی که جزء جدایی ناپذیر گردشگری است نیز رونق می گیرد و توسعه می یابد.
این جوان روستایی و کارآفرین به دشواری راهی که در پیش رو دارد واقف است اما امید و ایمانی در وجودش هست که وی را در راهی که انتخاب کرده ثابت قدم می دارد و می گوید: راه دشواری در پیش داریم و می خواهیم با قدرت با مسائل مواجه شویم و با برنامه هایی که داریم صنایع دستی و گردشگری در روستای ساتیاری را تقویت کنیم.
مرادی با بیان اینکه توسعه فیزیکی اقامتگاه بومگردی در بازه زمانی 3 تا 6 ماهه تکمیل می کنیم، می افزاید: براساس طرح توجیهی، مبلغ سرمایه گذاری از محل آورده شخصی و تسهیلاتی که صندوق کارآفرینی امید پرداخت کند بالغ بر بالغ بر 235 میلیون تومان می شود که 100 میلیون تومان تسهیلات دریافت کرده ایم و 135 میلیون تومان نیز باید خودمان سرمایه گذاری کنیم.
وی با بیان اینکه تا کنون حدود 80 میلیون تومان از محل آورده شخصی اش برای بهسازی و نوسازی اقامتگاه بومگردی ساتیار هزینه کرده است، ادامه می دهد: این اقامتگاه به بهره برداری اولیه رسیده است و پس از بهره برداری نهایی طرح برای 5 نفر به طور مستقیم و برای 11 نفر نیز به طور غیرمستقیم شغل ایجاد می شود یعنی در زمان نهایی شدن اقامتگاه بومگردی 16 نفر از جوانان روستای ساتیاری شغل خواهند داشت.
مرادی با بیان اینکه ماهیت اقامتگاه های بومگردی این گونه است که به صورت خانوادگی اداره می شوند، اظهارداشت: نرخ گذاری اقامتگاه بومگردی توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، متناسب با خدماتی که ارائه خواهد شد، صورت می گیرد.
وی با بیان اینکه 22 تور یک روزه طی سال 95 برگزار کرده ایم و به دلیل اینکه محل اقامت گردشگران حاضر نبود، سال گذشته برنامه اقامت در روستای ساتیاری را نداشتیم، گفت: فروردین امسال دو تور اقامتی به مدت دو شب با حضور 62 گردشگر برگزار کرده ایم.
مرادی درخصوص خدمات ارائه شده در اقامتگاه بومگردی و ظرفیت اتاق ها برای اقامت خانواده ها توضیح می دهد و می گوید: ظرفیت هر اتاق برای اقامت خانواده ها حداقل 4 و حداکثر 6 نفر است.
وی با اشاره به موضوع تبلیغات می گوید: درخصوص بازاریابی و تبلیغات اقداماتی که انجام داده اند محدود است و در چاپ بروشور و ایجاد یک کانال تلگرامی در فضای مجازی خلاصه شده است.
عصمت پناهی
نظر شما