تشکیل ۱۸ کمیته بررسی آسیب های اجتماعی/ لزوم نهادینه سازی فرهنگ مشاوره در جامعه

خبرگزاری شبستان: مدیر کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران با بیان اینکه ۱۸ کمیته برای بررسی آسیب های اجتماعی در استان تهران تشکیل شده است بر لزوم نهادینه سازی فرهنگ مشاوره در جامعه تاکید کرد.

سیاوش شهریور، مدیر کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی شبستان با بیان اینکه طرح ازدواج و تعالی خانواده به صورت پایلوت در منطقه شمیرانات اجرا شد، گفت: استقبال خوبی هم از این طرح صورت گرفت ولی به دلیل مشکلات اعتباری متوقف شد. این طرح یک کار متفرقه ای بود که هر استانی برای خودش اجرا می کرد.

 

راه اندازی ستاد فرهنگی اجتماعی مدیریت ساماندهی آسیب های اجتماعی

وی در ادامه بیان کرد: از سوی دیگر وزارت کشور برای اینکه جلوی اقدامات جزیره ای را که هر استانی برای خود انجام می داد را بگیرد اقدام به راه اندازی ستاد فرهنگی اجتماعی مدیریت ساماندهی آسیب های اجتماعی کرد که خود نیز در حال حاضر آن را راهبری می کند. در حقیقت با این کار یک وحدت رویه در انجام این اقدامات ایجاد کردند.

 

شهریور در ادامه تصریح کرد: به دلیل وجود مشکلات و آسیب های جامعه که تبدیل به دغدغه برای مقام معظم رهبری شده بود ایشان جلسه ای با تمام مسئولان قوا و مدیران ارشد کشور تشکیل دادند و اظهار نگرانی خود را اعلام و دستور رسیدگی به این حوزه را صادر کردند لذا تاکید ایشان بر همه آسیب ها بود ولی 5 آسیب از جمله اعتیاد، حاشیه نشینی، فساد و فحشا، بی بند و باری و نقاط بحرانی و حاد را در اولویت قرار دادند. به دنبال دستور مقام معظم رهبری تدبیری که برای اجرایی شدن این موضوع صورت گرفت در حقیقت تدبیر وزیر کشور بود که دستور تشکیل ستاد فرهنگی اجتماعی مدیریت ساماندهی آسیب های اجتماعی را صادر و به تمامی استانداران ابلاغ کردند. استانداران به عنوان رییس این شورا ذیل این ستاد انتخاب شدند. در حقیقت در هر استان، عالی ترین مقام استان می‌بایست مسئولیت این ستاد را می پذیرفت.

 

مدیر کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران اظهار کرد: به دنبال ابلاغ این دستور به استانداری تهران در سال گذشته به ریاست استاندار این ستاد شکل گرفت و تا به امروز 9 جلسه از آن برگزار شده است.

 

وی ادامه داد: متعاقب شکل‌گیری این ستاد، شورای اجتماعی کشور بحث تقسیم کار ملی را مطرح کرد. در تقسیم کار ملی 18 آسیب‌ شناسایی شد، برای هر آسیب متولی خاص به عنوان دستگاه اصلی مشخص شد و تعدادی هم به عنوان دستگاه همکار و معین معرفی شدند. شاخص های اصلی و اهداف کمی در این طرح نیز دیده شد. با توجه به اینکه هر استان در کدام حوزه بیشترین مشکل را دارد اولویت اقدام مشخص شد.

 

مدیر کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران ادامه داد: آسیب شناسی، سیاست‌ ها و برنامه های پیشین بررسی شد، ‌چالش ها و موانع اصلی وضع موجود هم دیده شد که جمیع این موضوع باید استانداری ها را راهبری کند اینکه به هر موضوعی چگونه رسیدگی شود و راه برون رفت از آسیب چیست را در نظر بگیرند به عنوان مثال در بخش حاشیه نشینی و بافت های فرسوده، ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار در حقیقت وزارت راه و شهرسازی و شرکت ملی تخصصی عمران و بهسازی شهر ایران به عنوان دستگاه اصلی شناسایی شدند.

 

شهریور در ادامه خاطر نشان کرد: اینکه تاکید شد یک دستگاه به عنوان دستگاه اصلی معرفی شود در حقیقت اقدامات جزیره ای بود که قبل از این طرح، توسط دستگاه های متفاوتی انجام شده بود به عنوان مثال  در بحث حاشیه نشینی دستگاه هایی مانند شهرداری، وزارت راه و شهرسازی، شرکت مادرتخصصی و حتی استانداری هم کار می کردند ولی متاسفانه وقتی زمان پاسخگویی می رسید تقریبا همه دستگاه ها مسئولیت را به دوش دستگاه دیگری می انداختند. برای اینکه مشخص شود کدام دستگاه متولی کدام آسیب است لذا این دستگاه به صورت مشخص معین شد، چون بایستی به صورت دوره ای هر شش ماه یک بار هم گزارش اقدامات خود را خدمت مقام معظم رهبری ارایه دهند.

 

تشکیل 18 کمیته برای بررسی آسیب های اجتماعی در استان تهران

مدیر کل امور اجتماعی استانداری تهران در ادامه بیان کرد: لذا این طرح دنبال شد به محض اینکه ابلاغ شد هرچند که این طرح، طرح تقسیم کار ملی در استان بود در حقیقت برای این چیزی پیش بینی نشده بود و تکلیفی هم برای استانداران نشده بود ولی استاندار تهران به صورت ویژه دستور دادند که تمام کمیته های متناور استانی ذیل این تقسیم کار ملی شکل بگیرد. ذیل این تقسیم کار ملی بایستی 18 کمیته در استان تهران شکل می گرفت. بعضی از کمیته ها اقدامات خود را انجام داده و گزارش های خود را به استانداری اعلام کردند.

 

دستگاه ها ورود خوبی به مسایل آسیب های اجتماعی داشتند

 وی با بیان اینکه همه دستگاه ها ورود خوبی به مسایل آسیب های اجتماعی داشتند، اذعان کرد: البته در دی ماه سال گذشته متولی چند آسیب تغییر داده شد به عنوان مثال بحث طلاق قبلا بر عهده دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی بود و اکنون به سازمان بهزیستی یا امنیت عمومی، سرقت، قتل، نزاع و خشونت قبلا بر عهده دستگاه قضایی بود ولی اکنون به نیروی انتظامی واگذار شده اند لذا می توان گفت تقریبا همه کمیته های ما فعال هستند به غیر از چند کمیته که یک مقدار عملکردشان با تأخیر ارایه شده است.

 

وی با اشاره به بحث حاشیه نشینی به عنوان یکی از مسایل مهم آسیب های اجتماعی جامعه تصریح کرد: در گذشته نگاه به حاشیه نشینی ،عمرانی بود یعنی فکر می کردند حاشیه نشینی فقط جایی است که دارای بافت فرسوده باشد لذا خیلی به دنبال پیوست و اقدامات فرهنگی در این مسئله نبودند. با ورود دفاتر اجتماعی این قضیه الان به بحث آموزش و فرهنگسازی افراد بسیار توجه می کند.

 

طلاق یکی از مسایل مهم آسیب های اجتماعی

وی طلاق را نیز یکی از مسایل مهم آسیب های اجتماعی جامعه امروز عنوان کرد و افزود: خود واژه طلاق آسیب نیست لذا زمانی به آسیب تبدیل می شود که وسعتش بسیار گسترش می یابد وگرنه طلاق یک امر خداوندی است، وقتی دو نفر نمی توانند به هر دلیلی کنار هم قرار بگیرند می توانند طلاق بگیرند بنابراین پیامد طلاق در مواردی مانند کودکان کار، پرخاشگری، تربیت ناصحیح و افسردگی نمایان می شود والا واژه خود طلاق آسیب نیست.

 

شهریور در ادامه بیان کرد: برنامه هایی که در حوزه طلاق صورت می گیرد برعکس حاشیه نشینی که با یک سری اقدامات عمرانی انجام می شود و ظاهر قضیه را بهبود می بخشد ولی در مسئله طلاق بایستی اقدامات فرهنگی صورت بگیرد و آن چیزی که امروزه در برنامه دستگاه ها مطرح می شود، بیشتر تاکید بر اطلاع رسانی این مسئله می باشد که افراد باید تحت آموزش و مشاوره قرار بگیرند.

 

بیشتر طلاق ها در 5 سال اول زندگی رخ می دهد

مدیر کل امور اجتماعی فرهنگی استانداری تهران با بیان اینکه بیشتر طلاق ها در 5 سال اول زندگی رخ می دهد، اظهار کرد: همچنین باز هم در این 5 سال اول بیشتر زوج ها در سال اول زندگی طلاق می گیرند لذا همه کارشناسان متفق القول هستند که بایستی قبل از ازدواج زوج ها تحت آموزش و مشاوره قرار بگیرند چون این امر نقش مهمی در انتخاب درست زوج ها دارد.دوم اینکه این آگاهی ها استمرار داشته باشند و حداقل در 5 سال اول زندگی این مهارت ها به افراد آموزش داده شود که چگونه با مسایل زناشویی برخورد کنند.

 

لزوم نهادینه سازی فرهنگ مشاوره در جامعه

وی با ابراز تاسف از اینکه امروزه طلاق اولین گزینه زوج ها برای رهایی از یکدیگر است، تصریح کرد:مشاوره ها اثرگذاری زیادی در تحکیم بنیان خانواده ها دارند،بزرگترین مشکلی که ما امروزه با آن مواجه هستیم این است که فرهنگ مشاوره در جامعه ما نهادینه نشده است  برخی از افراد از هزینه مشاوره ها گله دارند ولی مطمئن باشید دولت به آن سطح از توانمندی از لحاظ اعتباری و مالی نخواهد رسید که بگوید همه جوانان را تحت آموزش و مشاوره قرار می دهد البته از آن سو هم افراد را نمی توان اجبار به مشاوره کردچون اعتقاد برخی از افراد جامعه ما این است که افرادی که به مشاوره مراجعه می کنند دارای مشکلات روحی و روانی هستند لذا ما باید با برنامه های فرهنگی سعی کنیم این نگاه منفی به مشاوره را در جامعه از بین ببریم.

 

وی ادامه داد: اگر بحث مشاوره اجبار نباشد اصلا جوانان به سمت مشاوره نمی روند اگر هم اجبار باشد در دو ساعتی که در جلسه مشاوره حضور می یابند یا گوش نمی دهند و یا با یکدیگر حرف می زنند.آن چیزی که رسالت و وظیفه دولت، وزارت کشور و سایر دستگاه های ذیربط است این است که فرهنگ مشاوره را در جامعه نهادینه کنند.

 

مدیر کل امور اجتماعی استانداری تهران تصریح کرد: بعضی از زوج ها بهانه هزینه مشاوره ها را می کنند این در حالی است که همین زوج ها صد میلیون برای عروسی خود هزینه می کنند. شاید افرادی توانایی پرداخت هزینه مشاوره ها را نداشته باشند این را قبول داریم ولی انهایی که دارند چرا نمی روند، پس به این نتیجه می رسیم که فرهنگ این مساله در جامعه ما نهادینه نشده است لذا وظیفه دولت هم این است که این امر را فرهنگ سازی کند.

 

نقش مهم اطلاع رسانی مطبوعات در فرهنگ مشاوره

وی بر نقش مهم اطلاع رسانی مطبوعات و اصحاب رسانه تاکید کرد و افزود: وقتی اطلاع رسانی صورت بگیرد عده ای می پذیرند، شاید یک جایی هم مجبور باشند که به اجبار این کار را انجام دهند به هر حال نقش آگاهی بخشی و اطلاع رسانی بسیار مهم است.

 

وی ادامه داد: نه تنها در 5 سال اول ازدواج باید جوانان تحت مشاوره و مشورت قرار بگیرند بلکه در جای دیگری هم باید این مشاوره ها انجام شود مثلا زمانی که زوج ها به این نتیجه رسیدند که باید طلاق بگیرند باز هم مشاوره نیاز دارند به این دلیل که بدانند بعد از طلاق چگونه باید زندگی خود را اداره کنند. متاسفانه چون وقتی ما در یک مشکل غرق می شویم دیگر به تبعات آن فکر نمی کنیم.

 

شهریور با بیان اینکه جامعه امروز ما نه سنتی و نه مدرن است، گفت: ما بخشی از سنت های خودمان را حفظ کردیم و همزمان با این ،یک سری از آداب و رسوم کشورهای غربی را هم گرفتیم که اصلا با یکدیگر همخوانی ندارند. در واقع یک دوگانگی در جامعه ما ایجاد شده است که جوانان در این میان هیچ تقصیری ندارند.

 

آموزش ها باید به روز باشد

وی با بیان اینکه آموزش های ما باید به روز باشد، تصریح کرد: در بحث طلاق آموزش ها بیس اصلی و پایه ای است، ولی اینکه دستگاه ها چقدر در ارایه این آموزش ها موفق هستند، مشخص نیست لذا آموزش ها باید بر اساس مقتضیات زمان باشد و بعضی از آموزش های سنتی امروزه جواب نمی دهند.

 

 وی گفت: وزارت کشور با هماهنگی استانداری گروهی از اعضای هیئت علمی و اساتید دانشگاه ها را تشکیل داده و دستور داده  است یک بررسی کلی از آسیب ها داشته باشند و همچنین راهکارهایی را مشخص و در قالب یک سری مقاله تولید محتوا کنند. در استان تهران ریاست این کار بر عهده دکتر سراج زاده رییس انجمن جامعه شناسی ایران است ،این گروه پژوهشی مدتی است که موضوعات اجتماعی دستگاه ها را دنبال می کنند و به دنبال این هستند که راه های برون رفت از این مشکلات را تحلیل و به نتیجه برسانند.

کد خبر 626788

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha