توافق آستانه در خصوص کاهش تنش  در سوریه؛فرصت های پیش رو و عوامل اخلالگر

خبرگزاری شبستان: توافقی که نمایندگان روسیه، ایران و ترکیه در شهر "آستانه" در خصوص ایجاد مناطق "کاهش تنش" در سوریه امضا کردند، درصورت اجرای دقیق می تواند نقشه راهی حقیقی و کارآمد برای نابودی گروه های تروریستی داعش، النصره و احرارالشام باشد.

به گزارش خبرگزاری شبستان؛ "رأی الیوم" در مقاله ای به قلم "عبدالباری عطوان" –سردبیر خود- نوشت: توافقی که نمایندگان روسیه، ایران و ترکیه در شهر "آستانه" –پایتخت قزاقستان- در خصوص ایجاد مناطق "کاهش تنش" در سوریه امضا کردند، چنانچه به طور کامل پیاده و اجرا شود می تواند نقشه راهی حقیقی و کارآمد برای نابودی گروه های تروریستی داعش، النصره و احرار الشام باشد و از طرف دیگر ادامه توافق آتش بس در سوریه را تثبیت کند و از سرگیری مذاکرات ژنو را احیا کند.

کشورهای روسیه، ایران و ترکیه، ضامن اجرای توافق و طرف های تأثیرگذار در سوریه هستند. این توافق، ایجاد عملی مناطق امن در چهار منطقه سوریه اعم از ادلب، ریف دمشق، درعا و منطقه رستن در ریف حمص است که از آن با عنوان "مناطق کاهش تنش" یاد شده است.

مهمترین نکته موجود در این توافق آن است که تآکید شده است کشورهای ضامن توافق باید به نیروهای دولت سوریه و مخالفان مسلح در جنگ با گروه های تروریستی داعش، النصره و دنباله های آن و نیز تشکیل کارگروه ایجاد مناطق امن طی چند روز آینده کمک کنند.

این پارگراف بدان معناست که گروه های مخالف مسلحی که در مذاکرات آستانه حضور داشته اند باید دوشادوش نیروهای ارتش سوریه و تحت حمایت ایران، روسیه و ترکیه با گروه های تروریستی مذکور پیکار کنند که این موضوع یک تحول سیاسی و نظامی بزرگ و بی سابقه در طول بحران سوریه به شمار می رود.

"بشار الجعفری" –رئیس هیئت مذاکره کننده سوریه-  بلافاصله حصول این توافق را تبریک گفت و از آن استقبال کرد، ولی هیئت معارضان مسلح و "محمد علوش" –رئیس آن- در مراسم امضاء توافق حضور نیافت و نشست پایانی را با عصبانیت ترک کرد، چرا که خوش نداشت در کنار نیروهای سوریه علیه گروه تروریستی النصره که متحد بسیاری از این گروه های مسلح بوده است بجنگد.

این اولین باری نبود که گروه های معارض مسلح از نشست ها عقب نشینی می کنند و آخرین آن نیز نخواهد بود.

این توافق، توافقی کامل و همه جانبه نیست، ولی چنانچه دقیق اجرا شود می تواند 50 درصد بحران سوریه را حل کند؛ چرا که امنیت را برای ده ها و چه بسا صدها هزار پناهجوی سوریه بازمی گرداند، ورود فوری کمک های انسانی و پزشکی را ممکن می سازد و مهمتر از همه، جنگ و خونریزی متوقف خواهد شد و شرایط انسانی میلیون ها شهروند سوری در مناطق چهارگانه بهبود می یابد.

فرصت موفقیت این توافق معقولانه به نظر می رسد، چراکه گزینه های دیگر فاجعه بار خواهد بود و ملت سوریه امروز به توقف خون ریزی ها چشم امید دوخته است، ولی در همین حین می توان گفت احتمال فروپاشی توافق نیز وجود دارد، چراکه طرف هایی وجود دارند که در امضای این توافق به آنها نقشی داده نشده و چه بسا به این خاطر تلاش کنند تا به واسطه اموال و مزدوران خود این کشتی به حرکت در آمده را سوراخ کنند که البته الله اعلم.

کد خبر 626673

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha