به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز، غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان امروز (14 اردیبهشت) در سمینار آموزشی مقابله با سیلاب و ریزگردها با حضور معاون رئیس جمهور در اهواز، گفت: پدیده گرد و غبار مسئله ای است که در حال حاضر در خوزستان محیط زیست و سلامت مردم را تحت تأثیر قرار داده است.
وی با اشاره به نقش انسانی در بروز این پدیده افزود: عوامل انسانی و دستکاری های بشر در طبیعت و اقلیم خوزستان عامل اصلی بروز پدیده گرد و غبار در خوزستان است، به طوری که همزمان با احداث سدهای بزرگ بر رودخانه کرخه، مارون و زهره دوره خشکسالی در خوزستان آغاز شد.
شریعتی از دیگر عوامل رسیدن به وضعیت فعلی را عدم مدیریت منابع آبی عنوان کرد و اذعان داشت: مدیریت منابع آبی آن گونه که باید مورد توجه قرار نگرفت و از سویی فشارهای سیاسی و اجتماعی بر مدیریت کارشناسی منابع آب باعث ممانعت از مدیریت علمی منابع آبی شد.
وی خاطر نشان کرد: در گذشته بارندگی در خوزستان باعث ایجاد تالاب های فصلی، پر شدن تالاب ها و آبگیر شدن بخشی از اراضی می شد، اما پس از احداث سدها و کمبود بارندگی، این وضعیت تغییر یافت و آن دسته از اراضی که در گذشته به علت آبگیر بودن مانع از بروز پدیده گرد و غبار می شدند، امروزه با وزش باد جزئی و متوسط خیزش گرد و غبار را رقم می زنند.
استاندار خوزستان تاکید کرد: ریزگردها مسئله ای ملی و منطقه ای است و همه باید برای اصلاح وضعیت موجود تلاش کنند تا کانون های داخلی در وهله نخست و سپس کانون های خارجی گرد و غبار از بین روند.
وی همچنین بر ضرورت اصلاح الگوی کشاورزی تاکید کرد و اذعان داشت: اگر خواهان حفظ وضعیت موجود کشاورزی، تأمین حق آبه تالاب ها، استفاده بهینه از سدها و جلوگیری از بروز ریزگردها بشایم، راهی جز اصلاح الگوی کشاورزی، اصلاح روش های آبیاری، استفاده بهینه از منابع آبی موجود و بازگردانی زه آبهای کشاورزی نداریم.
شریعتی با اشاره به وضعیت تالاب های خوزستان اظهار کرد: آبگیری بخش عمده ای از تالاب هورالعظیم انجام شده و برای دو نقطه دیگریکه فاقد آب هستند تا خردادماه به شرکت های نفتی برای رفع موانع آبگیری مهلت داده شده است.
وی با تاکید بر ضرورت توجه نفت به تعهدات خود و رعایت مسائل زیست محیطی تاکید کرد: اگر نفت ثروت ملی است و باید در حفظ آن تلاش کنیم، این مجموعه باید در مهلت مقرر به تعهد خود در تالاب ها عمل کند و از منطقه بیرون برود.
استاندار خوزستان اضافه کرد: همچنین حق آبه تالاب میانگران ایذه، تالاب های شادگان و سایر تالاب های فصلی استان باید تأمین شود تا وضعیت زیست محیطی خوزستان بهبود یابد.
وی خاطر نشان کرد: دولت به صورت جدی برای مقابله با گرد و غبار وارد کار شده و فعالیت های بیولوژیکی، عمرانی، ساخت و ساز بسیار گسترده و خوبی هم انجام شده و کانال آبی به طول 47 کیلومتر و عرض 50 متر برای انتقال آب 20 مترمکعب بر ثانیه به عرصههای فوق بحرانی ریزگردها در جنوب شرق اهواز در حال احداث است.
نظر شما