وقوع گرد و غبار هشداری برای بحران در کشور است/ روند صعودی غلظت گرد و غبار در خوزستان

خبرگزاری شبستان: مدیر ملی طرح مقابله با ریزگردها اظهار کرد: غلظت پدیده گرد و غبار در سال های اخیر در خوزستان نسبتا صعودی بوده است به طوری که غلظت این پدیده از ۲ هزار و ۶۵۰ میکروگرم در سال ۸۴ به ۱۰ هزار میکروگرم در مترمکعب در سال اخیر رسید.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز، سید ضیاءالدین شعاعی، مدیر ملی طرح مقابله با ریزگردها امروز (۱۴ اردیبهشت) در سمینار آموزشی مقابله با سیلاب و ریزگردها با حضور معاون رئیس جمهور در اهواز، اظهار کرد: پدیده گرد و غبار جزو خصوصیات ذاتی منطقه ایران و خاورمیان است چرا که منطقه ما همیشه به عنوان منطقه خشک و نیمه‌ خشک مطرح بوده و شاهد طوفان ‌های شن و گرد و غبار بوده ایم.

 

وی افزود: منطقه ایران و غرب آسیا همیشه تحت تأثیر کمربند خشک و نیمه ‌خشک دنیا بوده است، اما باید بررسی کرد که چرا پدیده گرد و غبار در دهه هشتاد در ایران و خوزستان تشدید پیدا کرد و در استان های مختلف نیز شاهد آن هستیم.

 

شعاعی خاطر نشان کرد: پیش از دهه هشتاد سالانه ۲۰ تا ۲۲ روز در خوزستان آلوده به گردوغبار بودند، اما در سال‌ های اخیر این تعداد روزها به ۷۰ تا ۷۴ روز در سال رسید و در این میان اگر روز آلوده به گرد و غبار را روزی تعریف کنیم که غلظت بیش از ۱۵۰ میکروگرم در مترمکعب و ماندگاری ذرات در هوا بیش از هشت ساعت باشد، آنگاه مشاهده می شود تعداد روزهای آلوده به گرد و غبار در سال های اخیر از حد نرمال بالاتر بوده است.

 

وی به تشریح روند روزهای آلوده به گرد و غبار در خوزستان از سال آبی ۸۵ – ۸۴ تا ۸۹ – ۸۸ اشاره کرد و گفت: غلظت پدیده گرد و غبار در سالهای اخیر در خوزستان نسبتا صعودی بوده به طوری که غلظت این پدیده از ۲ هزار و 650 میکروگرم در سال ۸۴ به ۱۰ هزار میکروگرم در مترمکعب در سال اخیر رسید.

 

وی با بیان اینکه استانداردهای غلظت طوفان گرد و غبار در دنیا بسیار متفاوت با استانداردها در ایران است، اذعان داشت: هیأتی که روزهای اخیر از ژاپن به اهواز آمده بودند باور نمی‌ کردند غلظت گرد و غبار و طوفان شن در خوزستان به بیش از ۱۰ هزار میکروگرم می ‌رسد.

 

مدیر ملی طرح مقابله با ریزگردها  با تاکید بر اینکه وقوع گرد و غبار در هوا بیانگر هشدار بحران برای کشور است، اضافه کرد: ایران از دو منشا داخلی گرد و غبار در استان ‌های خوزستان و سیستان و بلوچستان در غرب، جنوب غرب و جنوب شرق کشور رنج می ‌برد و این در حالی است که ترکیب گرد و غبارهای با منشاء خارجی با گرد و غبار محلی در خوزستان، وضعیت بحران را تشدید می کند.

 

وی با اشاره به آثار مخرب و منفی گرد و غبار بر بخش های مختلف های کشاورزی، حمل و نقل، سلامت، اقلیم، نفت تصریح کرد: کاهش تولیدات کشاورزی، طغیان آفات، کاهش کیفیت محصولات، کاهش تولیدات دامی و توسعه بیماری های دامی از جمله تأثیرات منفی گرد و غبار در حوزه کشاورزی است.

 

شعاعی ادامه داد: شیوع بیماری های ریوی، اپیدمی، حساسیت های پوستی، چشمی و نارسایی های خونی از جمله تأثیرات گرد و غبار بر سلامتی مردم است و در حوزه صنعتی نیز اختلال در فضاهای صنعتی روباز و کاهش میزان تولید واحدهای صنعتی را شاهد هستیم.

 

وی با بیان اینکه خشک شدن تالاب ها و تبخیر آبگیرها در استان ها طوفان های شن را به گرد و غبار تبدیل کرده است، اذعان داشت: تغییرات اقلیمی و خشکسالی، ناپایداری های جوی، فقدان پوشش گیاهی، کاهش میزان رطوبت هوا، تخریب مناطق جنگلی و مراتع، تغییرات فشار هوا و وزش باد شدید از سمت اراضی خشک بیابانی از عوامل طبیعی وقوع گرد و غبار هستند.

 

مدیر ملی طرح مقابله با ریزگردها تصریح کرد: در زمینه عوامل انسانی نیز می توان به مدیریت غلط منابع آب و انتقال آب، بهره وری پایین فعالیت های زراعی و افزایش سطح زیرکشت بدون توجه به بحران کم آبی، عدم تامین حق آبه تالاب ها و سازه های غیر اصولی، مدیریت غلط حوضه های آبی و سدسازی بی رویه اشاره کرد.

 

وی به فعالیت های انجام شده در راستای مقابله با این پدیده و کاهش آن در خوزستان اشاره کرد و گفت: با همت سازمان محیط زیست و وزارت نیرو، با در نظر گرفتن استانداردهای دراز مدت ۱۰۰ درصد تالاب هورالعظیم و با لحاظ استانداردهای میان مدت حدود ۸۰ درصد این تالاب آبگیری شده و به جرأت می ‌توان گفت کانون گرد و غبار هورالعظیم حذف شده است.

 

کد خبر 626565

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha