فاطمه صفویه، پژوهشگر و کارشناس فناوری ارتباطات و اطلاعات درباره تاثیر بازی های رایانه ای بر روند تغییر سبک زندگی کودکان و نوجوانان به خبرنگار اجتماعی شبستان گفت: نسل اول بازی های رایانه ای در قالب آتاری، میکرو و سگا به زندگی کودکان و نوجوانان ایرانی ورود پیدا کرد.
وی با اشاره به ویژگی های گرافیکی، تصویر، موسیقی و محتوای بازی های رایانه ای نسل اول ارائه شده، خاطرنشان کرد: نسل دیگر بازی های رایانه ای را می توانیم در پلی استیشن که به صورت سی دی عرضه می شد و در بین مخاطبانش به «بازی سونی» معروف بود.
صفویه با اشاره به سرعت پیشرفت و گسترش تکنولوژی و ابزارهای آن گفت: بازی های رایانه ای نیز در روند پیشرفت تکنولوژی دستخوش دچار تحول شدند و از غافله عقب نمانده اند و امروزه شاهد نرم افزارهای متعددی هستیم که به راحتی بر روی رایانه ها، لپ تاپ و حتی گوشی های تلفن همراه نصب می شود و به راحتی قابل دسترسی است.
کارشناس فناوری ارتباطات و اطلاعات درخصوص تاثیر بازی های رایانه ای بر زندگی کودکان و نوجوانان و روند تغییر سبک زندگی آنان، تصریح کرد: آسیب های جسمی، روانی و تربیتی سه آسیب و پیامد منفی بازی های رایانه ای محسوب می شود.
وی در توضیح آسیب های جسمی بازی های رایانه ای گفت: فشار بر چشم بر اثر خیره شدن طولانی مدت به صفحه نمایش رایانه یا گوشی تلفن همراه، آسیب بر ستون فقرات و استخوان بندی، آسیب دیدن مچ دست، گردن و کتف ها، عوارض پوستی بر اثر اشعه های صفحه نمایش رایانه از جمله صدماتی است که بر اثر بازی های رایانه ای کودکان و نوجوانان دچار آن می شوند.
صفویه با اشاره به هیجان های موجود در بازی های رایانه ای، خاطرنشان کرد: کاربران نوجوان که ساعت های طولانی وقت خود را صرف انجام بازی های رایانه ای می کنند، هیجان هنگام بازی بر روی ارگانیسم فرد از جمله دستگاه گردش خون و سیستم گوارشی تاثیر منفی دارد.
این پژوهشگر درخصوص آسیب های روانی و تربیتی بازی های رایانه ای گفت: تقویت حس پرخاش گری، پرخشاگری، انزوا طلبی، تنبل شدن ذهن، افت تحصیلی از جمله پیامدهای منفی و آسیب های روانی بازی های رایانه ای را تشکیل می دهد.
وی با اشاره به محتوای بازی های رایانه ای اظهارداشت: کاربر نوجوان در بازی رایانه ای خود را به جای شخصیت اصلی بازی قرار می دهد و در یک گام جلوتر حس همزاد پنداری با شخصیت پیدا می کند در نتیجه این رویکرد به مرور زمان در نوع رفتار و اعمال کودکان و نوجوانان تاثیر می گذارد.
صفویه با بیان اینکه در بازی های رایانه ای دنیای مجازی خیلی نزدیک به واقعیت تصویرسازی می شود، تصریح کرد: تشابه وقایع دنیای مجازی با دنیای واقعی آنچان حرفه ای طراحی شده است که کودک و نوجوان را در معرض همه باورهایی قرار می دهد که طراحان بازی می خواهند به مخاطب خود القا کنند.
این پژوهشگر افزود: توسعه شهرنشینی و گسترش آپارتمان نشینی خود نیز مزید بر علت می شود و کودکان و نوجوانانی که در گذشته در قالب بازی های گروهی و دسته جمعی، روش زندگی و تعامل با اطرافیان را می آموختند امروز تحت تاثیر القائات بازی های رایانه ای قرار می گیرند و در فرایند زندگی فردی و اجتماعی آنها تغییرات اساسی و بنیادینی ایجاد خواهد کرد.
صفویه با بیان اینکه بازی های رایانه ای یکی از شگردهای غربی ها در تغییر سبک زندگی جوامع مختلف است، تاکید کرد: در قالب بازی های رایانه ای به تدریج تفکر، اندیشه، باورها و ارزش های اخلاقی را در کودکان و نوجوانان تغییر می دهند و سبک زندگی جدید و متفاوتی از فضای فرهنگی و اجتماعی جامعه عرضه می کنند.
وی با بیان اینکه جذابیت، سادگی، آسان بودن سبک ها و مدل های رفتاری، نقش پذیری از این شیوه های رفتاری را برای کودکان و نوجوانان ملموس تر می سازد، ادامه داد: می توانیم با بومی سازی بازی های رایانه ای در ترویج سبک زندگی اسلامی و ایرانی متناسب با کودکان و نوجوانان اقدامات سازنده ای انجام دهیم.
صفویه گفت: با دست روی دست گذاشتن و یا اقدامات بازدارنده در مقابل کودکان و نوجوانان، راه به جایی نمی بریم بلکه باید بازی های رایانه ای جذاب با رویکرد سرگرمی و آموزشی طراحی و به بازار عرضه کنیم.
نظر شما