ایرانی ها امروز در قرائت گوی سبقت را از مصر ربوده اند/ تولید سبک ایرانی در ترتیل

خبرگزاری شبستان: سرابی با اشاره به اینکه کشور ما امروز در بحث قرائت از برخی کشورها همچون مصر پیشی گرفته است، گفت: ما در زمینه قرائت قاریان شناخته‌شده‌ای داریم اما قرائت ترتیل همچنان جای کارکردن دارد و باید در این زمینه به سوی جلو حرکت کنیم.

به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، سید علی سرابی قائم مقام شورای عالی قرآن در نشست خبری سیزدهمین نشست تخصصی شورای عالی قرآن که ظهر امروز در باشگاه پویا تسنیم برگزار شد با اشاره به اینکه نشست سالانه شورای عالی قرآن با حضور اساتید و قاریان برجسته انجام می‌شود، اظهار داشت: این نشست‌ها به منظور تجدید دیدار و بیان مشکلات قرآنی در اقصا نقاط کشور است. در هر نشست سعی می‌شود یک موضوع تخصصی بررسی شود، در سال‌های گذشته سعی شده موضوع اصلی انس با قرآن همیشه مطرح باشد، از این رو به دلیل حضور متخصصان قرآنی به موضوع قرائت، حفظ و نغمه‌های دینی پرداخته می‌شود.

قائم مقام شورای عالی قرآن تاکید کرد: این نشست نیز به دنبال نشست‌های گذشته است و به همین منظور موضوعات تخصصی قرآنی در آن مطرح می‌شود، موضوع اصلی این نشست تلاوت ترتیل قرآن است، ترتیل یک شیوه تلاوت قرآن است که به نوعی خواندن در حجم بالا در یک فرصت محدود است،در ماه مبارک رمضان از این شیوه بیشتر استفاده می‌کنند.

سرابی یادآور شد: در رابطه با ترویج و توسعه فرهنگ ترتیل توصیه فراوان شده است، مقام معظم رهبری نیز در این زمینه بارها برای انس با قرآن بروی خواندن قرآن تاکید کرده‌اند، البته در این میان تکنیک‌ها و هنرهای خاص می‌تواند به خواندن زیبا و تدبر در قرآن کمک کند، دراین میان باید گفت که هم ابعاد هنری و سبک‌های ترتیل‌خوانی در کنار ابعاد علمی مدنظر است.

وی افزود: در بخش ابعاد علمی موضوعاتی چون معنای ترتیل‌خوانی و آنچه در دانش قرائت آمده است و همچنین آنچه به عنوان ترتیل در عرف مامدنظر است درنظر گرفته شده است، اما نباید فراموش کرد آنچه به عنوان ترتیل منصوب در قرآن است تفاوت‌های زیادی با ترتیل امروز دارد.

قائم مقام شورای عالی قرآن با بیان اینکه ابعاد علمی و تعریف دقیق ترتیل‌خوانی مشخص و ابعاد هنری نیز در آن مورد توجه ویژه است، خاطرنشان کرد: امروز سبک‌های مختلفی در قرائت جهان اسلام مطرح است، برای نمونه می‌توان به سبک‌های مصری و خلیجی در این زمینه اشاره کرد، البته اساتید ما نیز دوره‌های ترتیل خوانده و بسیار هم مورد استقبال قرار گرفته‌اند.

علی سرابی ابراز داشت: در این نشست بخش ها و ویژگی هایی را از حوزه خلیج فارس استفاده کرده ایم اما هدف ما در این نشست این است که قاریان ممتاز ترتیل‌‌خوان خود را تشویق و به جذب نیروهای جدید ایرانی بپردازیم، آنچه نیاز جریان قرائت در کشور ما است رفتن به این سمت و کشف قاریان جدید است.

وی گفت: ترتیل‌های خلیجی با سبک مردم ما سازگارتر است زیرا تقابل نغمه ای و موقعیت جغرافیایی و اقلیمی باعث انس بیشتر مردم ما شده است، استحکام ترتیل ما ضعف هایی دارد از این رو شاهد هستیم صدا و سیمای ما سعی می کند از ترتیل های مصری یا اساتید خودمان که گام های بالایی دارند، استفاده کند.

قائم‌مقام شورای عالی قرآن با بیان اینکه ما در نشست تخصصی ترتیل این دوره هدف‌مان ایجاد روشی در ترتیل‌خوانی است، تصریح کرد: ما به دنبال بهره‌گیری از ترتیل‌های قابل مأنوس و راضی‌کننده مردم خودمان هستیم. در این میان از  مبانی لحنی، تجویدی و همچنین دیگر مبانی قرآنی در حد عالی برخوردار هستیم.

سرابی ادامه داد: محورهای پیشنهادی برای ارایه مقاله در این دوره تعیین شده است از این رو استقبال خوبی از این موضوع شده است و قاریان زیادی که در ماه مبارک رمضان حضور دارند آثاری برای دبیرخانه ارسال کرده که پس از ارزیابی های متعدد چندین اثر انتخاب شده است که همزمان با نشست سیزدهمین دوره صاحبان اثر حضور پیدا کرده تا ترتیل آنها ارزیابی شود.

وی بیان داشت: همچنین در یک کارگاه ضرورت ها و بایدها و نبایدها برای تولید برنامه های قرآنی در این زمینه ارزیابی شده و همچنین ویژگی های رسانه ای در تولید برنامه ها از زبان کارشناسان این حوزه مطرح می شود.

قائم‌مقام شورای عالی قرآن با اشاره به اینکه کشور ما امروز در بحث قرائت از برخی کشورها همچون مصر پیشی گرفته است، اظهار کرد: ما در زمینه قرائت قاریان شناخته‌شده‌ای داریم اما قرائت ترتیل همچنان جای کارکردن دارد و باید در این زمینه به سوی جلو حرکت کنیم و در ایجاد سبک های جدید ترتیل خوانی کارهای نو و تازه ای را انجام دهیم. با وجود اینکه در حال حاضر در همین بخش قاریان ما جایگاه خوبی دارند.

سرابی در رابطه با آثار ارسالی گفت: تا به امروز 50 اثر در بخش قرائت ترتیل خوانی برای دبیرخانه ارسال شده است اما در نشست تخصصی رویکرد ما و قاریان بر این است که دوره های ترتیل شناخته شود و اساتید و پیشکسوتان که ترتیل دوره ای را داشته اند نسبت به ترتیل های جدید ارزیابی های خود را ارایه دهند. در این 50 اثر نوآوری های خوبی دیده شده است.

 وی اضافه کرد: بعد از نشست تخصصی ترتیل‌خوانی آثار جمع آوری شده در بخش قرائت به صورت لوح فشرده منتشر گشته و همچنین مقالات نیز به صورت کتاب قابل عرضه خواهد بود.

قائم‌مقام شورای عالی قرآن در زمینه میهمان ویژه این دوره از نشست افزود: یکی از اساتید مصر که برای دومین بار در این نشست ها حضور پیدا می کند به نام محمد فهمی اسفور برای نشست سیزدهمین دوره نیز حضور خواهند داشت. ایشان در حال حاضر به مناسبت مسابقات بین المللی قرآن طلاب جهان به ایران سفر کرده اند و تا پایان این نشست ها در کنار ما خواهند بود.

وی دو موضوع اقراء و سنت اقراء و همچنین ترتیل‌خوانی ا در روز پایانی به صورت کنفرانس ارائه خواهد کرد.

سرابی بیان کرد: ما به دنبال یک برنامه آموزشی و پژوهشی هستیم که از چند ماه گذشته در شهر تهران این کار آغاز شده است اما این برنامه آموزشی به نشست پژوهشی این دوره وصل شده و به صورت گسترده تر آن را پیگیری خواهیم کرد.

در ادامه این نشست، محمدتقی میرزاجانی، رییس حوزه ارتباطات شورای عالی قرآن با اشاره به اینکه شورای عالی قرآن از سال 82 اقدام به برگزاری نشست‌های سالانه کرده است، اظهار داشت: خدا را شکر با گذشت 12 نشست سالانه امروز در شرف سیزدهمین نشست تخصصی با موضوع ترتیل‌خوانی هستیم.

وی ادامه داد: به نوعی این نشست بزرگترین اجتماع نغمه های قرآنی با رویکرد پژوهشی است. ابتدا در کنار بحث های کارگاهی رویکرد پژوهشی نیز خوب بوده است.

میرزاجانی در پایان گفت: رویکرد امسال این نشست موضوع ترتیل است که در رابطه با آن به دنبال پرداختن به موضوع قرائت ترتیل هستیم. همچنین در این نشست جشنواره ترتیل هم خواهیم داشت.

لازم به ذکر است، افتتاحیه سیزدهمین نشست تخصصی ترتیل چهارشنبه 13 اردیبهشت در حسینیه الزهرا با سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین موسوی مقدم قائم‌مقام صدا و سیما برگزار خواهد شد. همچنین مراسم اختتامیه در روز جمعه 15 اردیبهشت‌ماه برگزار می‌گردد.

در ضمن تفاهم‌نامه‌ای بین شورای عالی قرآن و خبرگزاری تسنیم برای برپایی کرسی‌های تلاوت در یک‌شنبه هرهفته به صورت یک هفته در میان امضا شد.

 

کد خبر 625817

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha