خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ایران به عنوان عضو ناظر در سازمان همکاری شانگهای حضور دارد و از سال 2006 درخواست عضویت دائم در این سازمان را کرده است اما هنوز به این درخواست جواب قطعی داده نشده است در این میان روسیه و چین که در سالهای گذشته از نزدیکترین دوستان ایران بودند از عضویت دائمی ایران در این اجلاس حمایت کرده اند زیرا این عضویت به تحکیم قدرت این کشورها در عرضه بین المللی می انجامد و بر شمار حامیان آنها می افزاید. بسیاری از کارشناسان معتقدند که عضویت ایران در سازمان همکاریهای شانگهای تاثیرات مثبتی برای ایران و سایر اعضای این سازمان دارد.
بنابراین گزارش، سال 94 تسنیم به نقل از دیمتری مزنتسف، دبیر کل سازمان همکاری شانگهای در مصاحبه با اسپاتنیک توضیح داده بود که: "اگر ایران به سازمان همکاری شانگهای بپیوندد، این مساله کمک زیادی به قدرت سازمان، گسترش همکاری های چند جانبه و تقویت نفوذ سازمان در مسائل مهم بین المللی خواهد کرد. ایران می تواند به تقویت روابط بین اعضای این سازمان در زمینه های توریسم، فرهنگی و همین طور روابط اقتصادی و تجاری کمک کند."
این گزارش می افزاید: در حال حاضر نیز ایرنا به نقل از خبرگزاری روسیا سگودنیا از زبان سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نوشته است: "ایران در نوبت بعدی عضویت در سازمان همکاری شانگهای قرار دارد. برای رسیدن به این هدف نیز گفت وگوهای زیادی انجام گرفته و اکنون هم موضوع تحریم های ضدایرانی شورای امنیت سازمان ملل حل شده است. در زمان حاضر، ایران با معیارهای عضویت در سازمان همکاری شانگهای مطابقت دارد که امیدواریم در نشست آتی سران کشورهای عضو این مساله بررسی شود."
یادآور می شود: سازمان همکاری شانگهای سازمانی میاندولتی است که برای همکاریهای چندجانبه امنیتی، اقتصادی و فرهنگی تشکیل شدهاست. این سازمان در سال ۲۰۰۱ توسط رهبران چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان پایهگذاری شد. نقش اصلی و تعیین کننده را، در سازمان شانگهای، دو کشور چین و روسیه تشکیل میدهند. سازمان همکاری شانگهای در حقیقت ترکیب جدید سازمان «شانگهای ۵» است که در سال ۱۹۹۶ تأسیس شده بود، ولی نام آن پس از عضویت ازبکستان به «سازمان همکاری شانگهای» تغییر داده شد. علاوه بر اعضای اصلی، ابتدا مغولستان در سال ۲۰۰۴ و یک سال بعد ایران، پاکستان، هند و افغانستان در سال ۲۰۱۲ به عنوان عضو ناظر به سازمان ملحق شدند. نقش این سازمان از زمان تاسیس آن تاکنون در منطقه افزایش یافتهاست. این سازمان، بر خلاف سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و پیمان ورشو سابق، هنوز یک معاهده دفاعی چندجانبه به شمار نمیرود.
نظر شما