حجتالاسلام جواد محتشمی، امام جماعت مسجد فاطمه زهرا(س) به بهانه برگزاری دوازدهمین جشنواره سراسری تئاتر مردمی بچههای مسجد در پاسخ به این سئوال که اجرای تئاتر در مساجد چه تاثیری در جذب جوانان به مسجد دارد، به خبرنگار شبستان گفت: مسجد دارای یک جایگاه ویژه و خاص است. هنر هم از جایگاه ویژه ای برخوردار است. به نظر می آید که اجرای تئاتر در مساجد جواب ندهد.
حجت الاسلام محتشمی با بیان اینکه عرف اجرای تئاتر در مسجد را نمی پسندد، عنوان کرد: به هر حال در تئاتر بازیگران متشکل از دختر و پسر و به صورت مختلط هستند و ممکن است بعضی مناطق اجرای تئاتر را در مسجد نپسندند. در برخی از مناطق اجرای تئاتر در مسجد نه تنها اثرگذار نیست بلکه نتیجه عکس میدهد. در حقیقت اجرای تئاتر در مساجد یک قاعده کلی نیست که بتوانیم آن را به تمام مساجد صادر کنیم.
امام جماعت مسجد فاطمه زهرا (س) با اشاره به اینکه نمی توان در همه مساجد تئاتر اجرا کرد، اظهار داشت: در عمل ممکن است برخی از مساجد پذیرای تئاتر نباشند. تئاتر زبان خوبی برای بیان حقایق است اما اینکه در مسجد برگزار شود موضوع دیگری است که قابل بحث و بررسی است. ممکن است با نگاهی که مردم به مسجد به عنوان خانه خدا دارند، نشود در مسجد تئاتر اجرا شود.
حجت الاسلام محتشمی تصریح کرد: راهکارهای زیادی برای جذب جوانان به مسجد وجود دارد. می توان از راه های هنری مردم به خصوص جوانان را جذب مسجد کرد. تئاتر نیز یکی از هنرهاست اما ممکن است در محله هایی پذیرای تئاتر در مسجد نباشند. بر این اساس برای اجرای تئاتر در مساجد حتما باید به منطقه، جغرافیا و فرهنگ مردم آن محله توجه شود. وقتی با عواطف، احساسات و فرهنگ مردم سروکار داریم، هیچ گاه نمی توانیم قاعده کلی پیاده کنیم.
وی با اشاره به نامه امیرالمومنین (ع) به مالک اشتر برای اعزام به مصر بیان کرد: حضرت علی (ع) در این نامه به مالک نوشتند" ای مالک وقتی وارد کشور مصر شدی، بزرگان آنجا عقاید و سننی دارند که مردم با آن سنن خو گرفتند. تو را نمی فرستم که آن آداب حسنه و سنن را بهم بریزی ". در حقیقت دین می خواهد به رفتار مردم معنا دهد. پیامبر اکرم (ص) نیز وقتی به رسالت مبعوث شدند، بسیاری از سنن و احکام وجود داشت که ایشان آن احکام را تایید کردند. در واقع ما دو نوع احکام داریم. احکام تاسیسی و احکام امضایی. احکام تاسیسی، احکامی هستند که پیامبر (ص) آنها را به جامعه آورد و احکام امضایی، احکامی هستند که در جامعه وجود داشتند و پیامبر(ص) آنها را تایید کرد.
امام جماعت مسجد فاطمه زهرا (س) تصریح کرد: برای اجرای یک برنامه هنری از جمله تئاتر در مسجد باید حتما به مردم و فرهنگ حاکم در آن محله دقت کرد. ممکن است در محله ای که همه تحصیلکرده باشند، اجرای تئاتر در مساجد بسیار موثر باشد و افراد جذب مسجد شوند اما در یک محله جنوب شهر این مسئله ممکن است، نتیجه عکس داشته باشد.
گفتگو از مریم داوری
نظر شما