به گزارش گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: آگاهی از حق پدر و ارزش و منزلت وی گام نخست در احسان به اوست. رسول خدا(ص) فرمودند: «رضایت پروردگار در رضایت پدر و خشم پروردگار نیز در خشم پدر است.»
پدر، ریشه نعمت ها
امام سجاد(ع) می فرمایند: «حق پدرت این است که بدانی او ریشه تو و تو شاخه او هستی و بدان که اگر او نبود تو نیز نبودی، پس هر گاه در خودت نعمتی یافتی که شادمانت می کند بدان که پدرت برای تو ریشه آن نعمت است و حمد خدا به جای آور و به اندازه آن نعمت از او شکرگزار باش.»
امام رضا(ع) نیز در این باره فرموده اند: «بر تو باد به فرمانبرداری از پدر و نیکی به وی و فروتنی و خاکساری در برابر او و بزرگ داشتن و گرامی داشتن او و نیز آرام سخن گفتن در حضورش، زیرا پدر ریشه و پسر شاخه اوست.
اگر پدر نبود خدا پسر را هم تقدیر نمی کرد. اموال و آبرو و جانتان را برایشان بذل کنید که ... جان و مال تو برای پدر است، پس در دنیا از پدران به نیکی پیروی کنید و پس از مرگ شان برای آنان دعا و طلب رحمت کنید ... .»
البته این، بدان معنا نیست که پدر حق جفا بر فرزند داشته باشد، بلکه اگر جفا کند گرفتار عاق فرزند شدن می شوند.
راوی از امام صادق(ع) پرسید: مرد از مال فرزندش چه مقدار حق دارد؟ فرمودند: «به اندازه غذای روزانه و بدون اسراف، آن هم هنگام احتیاج و ناچاری.» راوی پرسید: پس درباره این سخن پیامبر(ص) چه می گویید که به مردی فرمودند: «تو و مالت از آن پدرت هستید؟» امام (ع) فرمودند: «آن مرد پدرش را نزد پیامبر(ص) آورد و گفت: ای رسول خدا(ص)! پدرم درباره میراث مادری ام به من ستم کرده است. پدرش گفت: من آن را برای همین فرزند و خودم هزینه کردم. پیامبر(ص) به فرزند فرمودند: «خودت و مالت از آن پدرت هستید» و این در حالی بود که نزد آن پدر مالی نبود. آیا به گمان شما رسول خدا(ص) باید آن پدر را به سود فرزند زندانی می کرد؟»
استمرار نیکی به پدر
امام رضا(ع) ضمن توصیه به دعا برای پدر پس از مرگ وی می فرمایند: «روایت شده که هر کس در حیات پدرش با او نیکی کند ولی پس از وفاتش برای او دعا نکند خدا او را قاطع رحم، نام می نهند.»
امام باقر(ع) فرمودند: «اگر کسی به والدین خود در زمان حیات آن دو نیکوکار بود ولی پس از مرگ آنان بدهکاری شان را نمی پردازد و برای آنان استغفار نمی کند خدا وی را عاق والدین به شمار می آورد.»
برگرفته از مفاتیح الحیات، نوشته آیت الله جوادی آملی
نظر شما