به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، عربستان سعودی از ترس «برجام» به سلاح هستهای روی میآورد، تکرار ادعاهای واهی واشنگتن علیه ایران، کشورهای شورای به دنبال بهترین روابط با تهران برخی از سرتیترهای اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
شورای اتحادیه اروپا سندی درباره سوریه تصویب کرد/ درخواست از ایران برای پایبندی به تعهداتش
شورای اتحادیه اروپا روز دوشنبه سندی تصویب کرد که میگوید سیاست مشترک این اتحادیه در قبال سوریه را مشخص میکند. این سند، با بیان اینکه دولت بشار اسد، رئیسجمهور سوریه مسئولیت محافظت از جمعیت این کشور را به عهده دارد، از اوضاع انسانی در کشور سوریه ابراز نگرانی کرده است.
سند شورای اروپا از تمامی متحدان سوریه به ویژه روسیه خواسته به مسئولیت خود برای برقراری آتشبس در سوریه و رفع حصر از مناطق تحت محاصره عمل کنند.
بند سوم این سند به شرح اهداف اتحادیه اروپا در شش حوزه پرداخته است:
الف) پایان دادن به جنگ از طریق انتقال سیاسی، طبق سند شماره 2254 شورای امنیت سازمان ملل متحد،
ب) پیشبرد انتقال سیاسی معنادار و فراگیر در سوریه، در راستای قطعنامه 2254 شورای امنیت سازمان ملل و بیانیه ژنو، از طریق پشتیبانی از انتقال سیاسی
ج) نجات جان انسانها از طریق رفع مشکلات انسانی اقشار آسیبپذیر در سوریه
د) پیشبرد دموکراسی، حقوق بشر و آزادی بیان از طریق تقویت سازمانهای جامعه مدنی
و) مشخص کردن مسئولیتپذیری جنگی، با تسهیل فرایند آشتی ملی
ز) حمایت از احیای جامعه سوریه و مردم این کشور از طریق فراهمسازی تحصیل، ایجاد شغل و حمایت از حکومتهای غیرنظامی محلس در مناطق تحت کنترل معارضان
اتحادیه اروپا در بخشی از این سند از تمامی طرفها خواسته به تعهداتشان برای حفظ آتشبس در سوریه پایبند بمانند و از ایران، روسیه و ترکیه خواسته به تعهداتشان به عنوان ضامنان این آتشبس برای اجرای آن عمل کنند.
عربستان سعودی از ترس «برجام» به سلاح هستهای روی میآورد
اندیشکده علوم و امنیت بینالملل آمریکا در گزارشی نوشت که عربستان سعودی از ترس ایران به ساخت نیروگاه هستهای و سلاح اتمی روی آورده است.
این گزارش تاکید میکند عربستان سعودی سرمایه گذاریاش در برنامه اتمی تسلیحاتی را بخاطر تهدیدی که از رسیدن توافق هستهای ایران به پایان دورهاش احساس میکند، افزایش داده و قصد دارند طی سالهای آتی حداقل 16 راکتور هستهای احداث کنند.
در ابتدای این یادداشت با اشاره به تنش در روابط عربستان سعودی با ایران آمده است: «توافق هستهای ایران نتوانست مانع تمایل پادشاهی (سعودی) برای دستیابی به سلاح اتمی شود اما حداقل فشارها بر عربستان را جهت مقابله با توان هستهای ایران در کوتاه مدت، کاهش داد. بدین ترتیب، توافق (هستهای ایران) نگرانیها از عدم اشاعه هستهای توسط عربستان سعودی را به تاخیر انداخت.»
به نوشته وبگاه «جوییش پرس» دلیلی برای شک کردن در تلاش عربستان جهت رسیدن به سلاح هستهای نیست و اگر پس از پایان یافتن دوره برجام، ایران ظرفیت غنیسازیاش را افزایش دهد، عربستان سعودی نیز به سمت سلاح هستهای پیش خواهد رفت.
اندیشکده علوم و امنیت بینالملل به دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا توصیه کرد اولویتش را در ممانعت از توسعه چنین ظرفیتهایی (برنامه تسلیحاتی اتمی) علی الخصوص احداث تاسیسات غنیسازی توسط عربستان سعودی قرار داده و تاکید بر پایبندی به برجام میتواند به این هدف کمک کند.
این گزارش تصریح میکند با اینکه عربستان سعودی از سال 2014 به دنبال دانش کنترل چرخه کامل سوخت اتمی بوده اما هنوز در اولین مراحل توسعه هستهای قرار داشته و چندان مواد اتمی در اختیار ندارد. این کشور میخواهد تعداد زیادی راکتور هستهای وارد کرده و چندین قرارداد همکاری نیز با کشورهایی امضا کرده است.
اندیشکده آمریکایی در پایان نوشت عربستان سعودی علاقمند است توان داخلی برای ساخت راکتورهای هستهای را توسعه داده و البته به میزانی اورانیوم دارد که بتواند برنامه تسلیحاتی مخفی را پیش ببرد. همچنین سرعت پیشرفت ریاض در دو جنبه کیفیت و کمیت سریع است. این نگرانی وجود دارد که عربستان از پاکستان کمک هستهای بگیرد.
تکرار ادعاهای واهی واشنگتن علیه ایران از زبان نیکی هیلی
نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل ادعا کرد:ایران بزرگترین کشور حامی تروریسم است. هیلی درباره ایران مدعی شد: من به طور شفاف اعلام کرده ام که ایران قطعا بزرگترین کشور حامی تروریسم است.
وی مدعی شد: آنها در هرجا که نفوذ پیدا می کنند ما شاهد مشکلات و مسائلی هستیم. این موضوعی است که ما باید با آن مقابله کنیم. وی افزود: معتقدم چنانکه شورای امنیت جلساتی درباره این موضوع برگزار کند و وارد این مسائل شود ما با ایران به روش ها و در مکان های مختلف مقابله خواهیم کرد.
اما هدف از بین بردن این نفوذ است، زیرا ما این نفوذ را مفید و سازنده نمی بینیم و آن را برای جهان مضر می بینیم. تا زمانی که شاهد این موضوع باشیم ما آنرا افشا خواهیم کرد.
ما اقداماتی را برای تغییر دادن این رفتار انجام خواهیم داد. ما تلاش خواهیم کرد که دیگران را در این راه در کنار خود بیاوریم تا به طور جمعی با ایران مقابله کنیم.
الجزایر نمی خواهد در جنگ سرد میان ریاض و تهران مداخله کند
وزیر امور خارجه الجزایر روز یکشنبه قویا به مقالات رسانه های ایرانی در روایت سفر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران به الجزیره واکنش نشان دادند.
رضا صالحی امیری روزهای بیست و هفت، و بیست و هشت مارس گذشته در بازدید از الجزیره با نخست وزیر الجزایر عبدالمالک سلال ملاقات کرده بود. این پایگاه اینترنتی الجزایری گزارش داد: سخنگوی عبدالعزیز بن علی شریف، وزیر امور خارجه الجزایر، اطلاعات درج شده در رسانه های ایرانی درباره سفر صالحی امیری به الجزایر و ملاقات وی با نخست وزیر سلال را بی پایه و اساس و مبتنی بر گزارش های بدور از واقعیت ارزیابی کرد.
سخنگوی یاد شده گفته است: این دیدار فرصتی برای نخست وزیر الجزایر بود تا تمایل الجزایر را دایر بر اینکه ایران نقشی مثبت در منطقه ایفا کند، و یک عامل ثبات و توازن در خاورمیانه و خلیج [فارس] باشد، بیان نماید.
سلال در این جلسه به کیفیت روابطی که الجزایر را به تمام کشورهای عربی در خلیج فارس و مشرق پیوند می زند، اشاره کرد و بالاخص به پادشاهی عربستان سعودی، کشور دوست، اشاره کرد و باور خود را دایر بر اینکه گفتگو تنها ابزار فائق آمدن بر مشکلات مقطعی فعلی است، بیان داشت.
پایگاه اینترنتی الجزایری افزود: به نوشته رسانه های ایرانی، رضا صالحی امیری، در بازگشت به تهران، اعلام کرد که روابط بین الجزایر و عربستان سعودی نباید اثر منفی بر روابط ایران و الجزایر بگذارد.
وزیر ایرانی به این ترتیب و به طور غیرمستقیم به وجود رقابتی بین تهران و ریاض در روابط با الجزایر اشاره کرده است. واقعیت این است که تهران و ریاض در حال حاضر نبرد سختی در عرصه های دیپلماتیک، سیاسی، اقتصادی و رسانه ای با هم دارند.
مداخله نظامی عربستان سعودی در یمن علیه شبه نظامیان حوثی که نزدیک به ایران هستند از یک سو، و حمایت ایران از نظام بشار اسد و از حزب الله لبنان از سوی دیگر، بحران بین دو کشور را تشدید کرده است.
ریاض اخیرا از طریق نشست اتحادیه عرب در اردن در بیست و هشت مارس گذشته، تلاش کرده است تمام کشورهای عربی را به محکوم کردن مداخله گری ایران در خاورمیانه (غرب آسیا) و در خلیج فارس ترغیب کند؛ آنچه که دولت جدید آمریکا نیز به آن اعتقاد دارد.
پایگاه اینترنتی ت.اس.آ الجزایر نوشت: الجزیره همواره یک موضع دیپلماتیک متعادل در رابطه تهران و ریاض داشته است. اما بر اساس گزارش رسانه های ایران، رضا صالحی امیری، ظاهرا گفته است الجزیره به ایران درباره تلاش های این کشور در مسیر مبارزه علیه تروریسم و تندروی مذهبی در خاورمیانه اطمینان خاطر داده است.
این گزارش خشم الجزیره را برانگیخته است زیرا از دیدگاه تهران، عربستان سعودی یکی از منابع تندروی مذهبی در منطقه است. در واقع برداشت ایران از تروریسم با ریاض بالاخص درباره آنچه در سوریه می گذرد یکی نیست. بخشی از مخالفان سنی سوری از دیدگاه ایران به عنوان گروه های تروریستی نامیده می شوند.
در مقابل، ریاض نیز برخی گروه ها و شبه نظامیان نزدیک به ایران در عراق را سازمان های تروریستی می نامد. خشم الجزایر بالاخص وقتی تشدید می شود که بدانیم الجزیره از همان آغاز، در دسامبر دو هزار و پانزده، از پیوستن به ائتلاف نظامی اسلامی ضد تروریسم تشکیل شده توسط عربستان سعودی که در آن سی و چهار کشور از آسیا، خاورنزدیک و آفریقا حضور دارند، خودداری کرد.
پایگاه اینترنتی ت.اس.آ الجزایر نوشت: این رویکرد الجزایر از آنجا ناشی می شود که عربستان سعودی به عنوان کشوری که در جستجوی رهبری نظامی و سیاسی در منطقه عربی است، خواسته است رنگ و بویی سنی به این ائتلاف با هدف تقابل گری آن با اسلام شیعی ببخشد. گروه داعش، که وحشت را در کشورهای عربی آفریقا پراکنده است، مدعی سنی گری جهادی است.
در دهه هزار و نهصد و نود، الجزایر آشکارا وهابیت سعودی را ماتریس بنیادگرایی مذهبی تغذیه کننده تروریسم در این کشور نامیده بود. در همین دوره، الجزیره تقریبا به دلایل مشابه، رفتاری حاکی از بی اعتمادی در قبال ایران داشت. روابط با ایران تنها بعد از بازدید رسمی رئیس جمهور عبدالعزیز بوتفلیقه از تهران در سال دو هزار و سه عادی شد.
بوتفلیه در مجموع سه بار (دو هزار و سه، دو هزار و هشت و دو هزار و ده) به تهران سفر کرد. در آوریل دو هزار و شانزده، رئیس جمهور الجزایر مشاور ویژه خود طایب بلعیض را به دیدار شاه سلمان در عربستان سعودی فرستاد تا به وی موضع الجزایر را درباره برخی مسایل از جمله ائتلاف ضد تروریسم و امتناع از احتساب حزب الله به عنوان یک سازمان تروریستی توضیح دهد.
الجزایر در حوزه های دیپلماتیک و سیاسی، علاقه ندارد در رقابت سنی و شیعه وارد شود. به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه الجزایر، نخست وزیر این کشور تاکید کرده است که الجزایر به تمام مذاهب یکتاپرستی و دکترین ها احترام می گذارد و به ضرورت ایجاد رابطه بین آنها اشاره کرده است.
افشای مجدد هراس مقامات رژیم صهیونیستی از قدرت ایران در خاورمیانه
«چاگای زوریل» سرپرست وزارت اطلاعات رژیم صهیونیستی از ترس تلآویو از مواردی که شکل گیری هلال ایران در خاورمیانه، نفوذ در سوریه و ارتباط با گروههای شیعه منطقه نامید، خبر داد.
زوریل گفت: فکر می کنم که اسرائیل می پندارد حضور طولانی مدت ایران در سوریه ، منبع برخورد و تنش با اکثریت سنیهای سوریه، کشورهای دیگر و اقلیت سنی منطقه خواهد بود.
وی افزود: معتقدم این تازه بخشی از این مشکل است. ما اینجا درباره ایجاد هلال ایرانی صحبت میکنیم.
این مقام صهیونیستی همچنین از تکمیل «پل زمینی» ایران از طریق عراق، سوریه و لبنان به مدیترانه اشاره کرد.
«زِوی هایفتزلمان» سفیر رژیم صهیونیستی در روسیه نیز چند روز قبل مدعی شد ایران به توافق هستهای پایبند نخواهد بود و تلاش دارد که در سوریه پایگاههای نظامی ایجاد کند.
وی با ادعای اینکه ایران قصد دارد در سوریه پایگاه نظامی دریایی ایجاد کند، گفت: پایگاههای دریایی ایران در سوریه هم برای اسرائیل و هم برای روسیه زیانآور است.
این مقام صهیونیست در گفتگو با خبرگزاری «اینترفکس» مدعی شد از نظر رژیم صهیونیستی، ایران در اجرای توافق هستهای غیرقابل اعتماد است.
رویترز: قطر توسعه میدان گازی مشترک با ایران را از سر می گیرد
سعد الکعبی مدیر اجرایی شرکت نفت قطر دوشنبه شب اعلام کرد: کشورش به تعلیق موقت توسعه بزرگ ترین میدان گازی طبیعی جهان پایان داده است.
کعبی به خبرنگاران در دوحه گفت: اکثریت طرح های خود را به پایان بردیم و اکنون زمان مناسبی برای تعلیق توسعه این میدان گازی است، تصمیم امروز پس از نتایج آزمایش های این میدان صورت گرفته است، این منطقه که ما اکنون در حال توسعه آن هستیم در دورترین نقطه جنوبی میدان گازی (پارس جنوبی) و مرزهای ایران قرار دارد.
هیات مدیرشرکت نفت قطر در ادامه گفت: پیش بینی می شود که ظرفیت جدید تولید از میدان ظرف پنج تا هفت سال آینده آغاز شود و با هدف صادرات روزانه دو میلیارد متر مکعب انجام خواهد گرفت.
کعبی با اشاره به این که توسعه میدان جدید گازی تولید داخلی گاز از میدان شمال (میدان پارس جنوبی) را 10 درصد افزایش خواهد داد، همچنین بر تولید نفت روزانه قطر نیز 400 هزار بشکه خواهد افزود.
رئیس شرکت نفت قطر تصریح کرد: تصمیم دوحه برای لغو تعلیق موقت میدان گازی، هیچ گونه ارتباطی با پروژه های ایران برای توسعه بخش مخصوص خود از میدان مشترک گاز ندارد.
میدان عظیم پارس جنوبی که قطر آن را میدان گازی شمال و ایران، آن را میدان پارس جنوبی می نامد، همه تولیدات گازی قطر و نیز 60 درصد از درآمد خود را از صادرات این میدان تامین می کند.
کشورهای شورای همکاری بدنبال بهترین روابط با تهران هستند
نشریه النهار در تحلیل خود با اشاره به اظهارات شماری از مقامات ارشد شورای همکاری خلیج فارس نوشت: مسئولان سیاسی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس ایران را همسایه ای مهم و روابط با تهران را فراتر از اختلافات کنونی که میان دو طرف بوجود آمده است، می دانند.
رئیس جمهوری کشورمان چندی پیش به دعوت امیرکویت به این کشور سفر کرد و پس از رایزنی و گفت وگو با مقام های عالی کویتی پیرامون مناسبات دو جانبه و موضوعات مشترک، بر اهمیت روابط نزدیک و محترمانه ایران و کشورهای شورای همکاری های خلیج فارس تاکید کرد.
قائم مقام وزیر خارجه کویت نیز ضمن استقبال از نتایج سفر حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران به کویت، این سفر را پایه گذار و بسترساز شرایط مناسب برای انجام گفت وگوها میان ایران و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس دانست و به صراحت تاکید کرد که در پیام اخیر شیخ صباح الاحمد امیر کویت به دکتر روحانی نیز به این موضوع اشاره شد.
به عقیده کارشناسان، بهره گیری از ظرفیت های سیاسی و اقتصادی مشترک، همگرایی بیشتر در مواضع فرامنطقه ای و بین المللی، تامین کامل صلح، ثبات و امنیت منطقه و نیز رشد و شکوفایی کشورهای اسلامی از جمله عللی است که اهمیت همکاری های راهبردی ایران و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس را دوچندان کرده است.
نظر شما