هگمتانه نماد ۳ هزار سال مدنيت در دل زمین

خبرگزاری شبستان: هگمتانه شهری کهن، نخستین پایتخت ایران زمین دوران برجا مانده از مادهاست که قدمت ۳ هزار ساله خود را به رخ جهانیان می کشد.

خبرگزاری شبستان- همدان: تپه باستانی هگمتانه با وسعتی نزدیک به ۴۰ هکتار در دل بافت قدیمی شهر همدان واقعی شده است که قدمت 3 هزار ساله خود را به رخ جهانیان می کشد.

این اثر باستانی با توجه به اشارات تاریخی و برداشت های اولیه محققین علوم تاریخ و باستان شناسی به عنوان هگمتانه باستانی و در برگیرنده کاخ ها و آثار دوره های ماد و هخامنشی معرفی شده است.

این شهر کهن، نخستین پایتخت ایران بوده و به همراه آتن در یونان و رم در ایتالیا، از معدود شهرهای باستانی جهان است که همچنان زنده و مهم است، هرودوت این شهر را ساخته دیاکو دانسته و گفته است که هفت دیوار داشته که هر کدام به رنگ یکی از سیاره‌ ها بوده‌ اند.

کاوش‌ها و مطالعات باستان‌شناسی از سال 1362 توسط تیم‌های مجرب باستان‌شناسی آغاز و تا پایان سال 85، مجموعاً 14 فصل کاوش در آن انجام شده است.

نام هگمتانه به معنی محل تجمع بوده و در منابع باستانی به صورت هگمتانه، اکباتان، امدانه و همدان ثبت شده که این سایت باستانی در سال 1310 به شماره 28 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

ساخت و سازهای این شهر باستانی عبارت ‌است از معابری به فاصله‌های مساوی و موازی یکدیگر که در حد فاصل آنها واحدهای ساختمانی کاملاً مشابه و قرینه یکدیگر احداث شده است.

سازه اصلی شهر باستانی از خشت و خام و در بخش‌هایی از آجر تشکیل یافته است؛ ماحصل کاوش‌های هیئت باستان‌شناسی ایران در هگمتانه وجود 20 کارگاه کاوش بسیار بزرگ و گسترده است که حفاظت، نگهداری، تثبیت و تحکیم سالیانه آثار مکشوفه از اهم فعالیت‌های پایگاه محسوب می‌شود و نیازمند اعتبار کلان مستمر سالیانه است.

موزه هگمتانه در دهه 1320 برای مدرسه ساخته شده، این موزه با یک طبقه ساختمان قدیمی به مساحت 600 متر مربع شامل سالن اصلی، سرسرا و دو راهرو با عرضه و نمایش اشیاء مختلف فرهنگی و تاریخی مربوط به ادوار پیش از تاریخ و اسلامی در مرکز محوطه باستانی آماده بازدید گردشگران است.

در راهرو و تالار سمت راست موزه، اشیای مکشوف از هگمتانه نگهداری می شوند، از برجسته ترین این آثار می توان به پایه ستون های متعلق به کاخهای هخامنشی از جمله شالی ستون مربوط به دوران اردشیر دوم با متن میخی، دو مهر استامپی سنگی و شیشه ای مربوط به دوران قبل از اسلام و سرگاو از جنس سفال متعلق به دوران هخامنشی اشاره کرد.

مجید جهانگیریان، مسئول امور موزه‌ها و بناهای تاریخی استان همدان به خبرنگار شبستان گفت: استان همدان با حدود 1800 اثر تاریخی و تفریحی همه ساله میزبان شمار زیادی از گردشگران داخلی و خارجی است.

وی افزود: تپه هگمتانه دارای موزه و کلیسا و خود شهر مادها است که در راستای جذب گردشگران و معرفی این شهر باستانی راهنمای گردشگران به صورت شبانه روزی آماده خدمات رسانی می باشند.

وی از برپایی 40 غرفه صنایع دستی در تپه هگمتانه ویژه ایام نوروز خبر داد و تصریح کرد: به جهت معرفی صنایع دستی استان همدان و سایر استان های کشور 40 غرفه صنایع دستی در تپه هگمتانه راه اندازی شده که از این تعداد 9 غرفه مختص استان همدان است.

مسئول امور موزه‌ها و بناهای تاریخی استان همدان اظهار کرد: در ایام نوروز بناها و موزه های تاریخی  استان از ساعت 8 و 30 دقیقه صبح الی 19 آماده پذیرایی از مسافران است که همه ساله به جهت بازدید بیش از حد گردشگران تا ساعت 22 تمدید می شود.

جهانگیریان خاطرنشان کرد: بهای بلیت تپه هگمتانه برای گردشگران داخلی 30 هزار ریال و برای گردشگران خارجی 200 هزار ریال می باشد.

 

به گزارش شبستان: در حوزه گردشگری فرهنگی موزه‌ ها یکی از پشتوانه‌های توسعه گردشگری به شمار می‌رود. موزه‌ها به جز کارکرد فرهنگی کارکرد اقتصادی نیز دارند و می‌توان از موزه‌ها درآمد اقتصادی نیز کسب کرد.


موزه‌ها نقش موثری در جذب گردشگران دارند، به‌ ویژه در استان همدان که فعال‌ترین حوزه مربوط به گردشگری فرهنگی است باید در بهبود کیفیت موزه‌ها تلاش کرده و بر تعداد موزه‌ها در مکان‌های مختلف کشور افزود.

گزارش: سمیرا قادری

کد خبر 618435

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha