اطلاعات شناسنامه‌های اشیای موجود در موزه تاریخ مشهد تکمیل شد

رئیس اداره‌ پژوهش و معرفی آثار موزه‌ای سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی از اتمام طرح "بررسی، مستندسازی، تهیه شناسنامه و تکمیل اطلاعات 115 عدد از اشیای موجود در موزه تاریخ مشهد" خبر داد.

حشمت کفیلی، رئیس اداره‌ پژوهش و معرفی آثار موزه‌ای سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی از اتمام طرح "بررسی، مستندسازی، تهیه شناسنامه و تکمیل اطلاعات 115 عدد از اشیای موجود در موزه تاریخ مشهد" خبر داد و گفت: این طرح از ابتدای اردیبهشت‌ماه سال جاری آغاز و به مدت چهار ماه متوالی، تا انتهای مرداد پایان پذیرفته است و در طی مراحل اجرای کار 115 اشیای موجود در موزه‌ی تاریخ مشهد مورد بررسی قرار گرفته که در این طرح شناسنامه‌های کامل تخصصی این اشیا تهیه شد.


وی با اشاره به اینکه در طی مراحل انجام طرح، از تمامی اشیا به صورت تخصصی و با جزئیات کامل تصاویر علمی تهیه شد، عنوان کرد: پس از بررسی کامل و تصویربرداری تخصصی از اشیاء شناسنامه‌ دستی آثار تهیه شد.


کفیلی اظهار داشت: از 115 شئی بررسی شده 113 عدد دارای کتیبه بوده که این کتیبه‌ها به زبان‌های عربی، فارسی، انگلیسی، روسی، آلمانی، لهستانی و ... است به عنوان مثال برخی از 46 وسیله‌ی روشنایی موجود در این گنجینه شامل چراغ‌ها، شمع‌دان‌ها، قندیل‌‌ها، گلگیرها، فانوس‌ها و ... ساخت کشورهای خارجی بوده و کتیبه‌ نام کارخانه‌ی سازنده، قدمت و... آن‌ها به زبان رایج این کشور بر روی آن‌ها حک شده است.


وی تصریح کرد: کتیبه‌های فارسی و عربی این اشیا به انواع خطوط کوفی، ثلث، نسخ، نستعلیق و شکسته نستعلیق است که شامل آیات قرآن، احادیث، صلوات خاصه، نام سازنده، نام واقف، به خصوص صلوات خاصه و ... می‌باشد و هم‌چنین کتیبه‌های لاتین موجود اکثراً شامل نام کشور و کارخانه‌ی سازنده‌ی آن‌ها است.


کفیلی با تأکید بر این مطلب که جنس این اشیا از چوب، کاشی، سنگ و فلزات شامل طلا، برنج، مس، مفرغ و... است، گفت: قدیمی‌ترین اشیای بررسی شده مربوط به دوره‌ی سلجوقی، ایلخانی، تیموری، اندکی مربوط به دوره پهلوی اول بوده و اکثر اشیاء مربوط به دوره‌ صفوی و قاجار است.


به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی آستان قدس رضوی، وی با اشاره به اینکه بیشتر اشیا از نظر کاربردی مربوط به وسایل روشنایی است، خاطرنشان ساخت: تعدادی از این آثار دارای آسیب‌دیدگی فعال بودند که برای مرمت به اداره‌ی حفاظت و مرمت ارجاع داده شد.


گفتنی است، اداره‌ پژوهش و معرفی آثار، در آذرماه 1382 شمسی به‌منظور گسترش زمینه‌های پژوهشی برای شناخت بیشتر و دقیق‌تر آثار تاریخی- فرهنگی با هدف انجام تحقیق و پژوهش‌های کاربردی و بنیادی در حوزه‌های مختلف مرتبط با موزه‌های آستان قدس رضوی و ارائه‌ نتایج پژوهش‌ها در قالب شناسنامه‌ اشیاء، تهیه‌ بروشورهای موضوعی و تخصصی، تهیه‌ پرونده‌ علمی اشیاء و معرفی اشیاء در مقاله‌های تخصصی و کاتالوگ‌های مصور نفیس تشکیل شد.
 

پایان پیام/

کد خبر 61834

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha