به گزارش خبرگزاری شبستان، به مناسبت ماه مبارک رمضان و روز جهانی قدس که رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران امام خمینی (قدس سره) برای ماندگاری همیشگی فلسطین و رنج و محنت سالیان متمادی این ملت مظلوم در اذهان و حمایت از آنها آخرین روز این ماه مبارک را به روز جهانی قدس اختصاص داد، با استاد "حسن حدرج" عضو شورای سیاسی حزب الله و مسئول پرونده فلسطین درباره اهمیت روز جهانی قدس و چگونگی برخورد با این مناسبت در شرایط کنونی به گفتگو می نشینیم.
اهمیت مسئله قدس درمیان ملت های عربی کجا قرار دارد؟
در حقیقت قدس و مسئله فلسطین در کانون توجه ملت های عربی و اسلامی قرار دارد. اگر به این مسئله درمحدوده کامل تر و گسترده تری از جمله بیت المقدس در وجدان مسلمانان که یکی از مهمترین مقدسات اسلامی در میان آزادگان و بزرگان جهان است، نگاه کنیم، می بینیم که جایگاه متمایزی در میان جهانیان دارد و مشکل در توجه ملتها و جایگاه قدس و فلسطین در وجدان مردم جهان، رفتارها، قلب و احساسات ملت ما نیست، بلکه مشکل در رژیم های مستبد سرکوبگر و همدست با کاخ سفید است که بین ملتها و ابراز احساسات و مواضعشان درقبال قدس و فلسطین فاصله انداخته است.
ما معتقدیم که مسئله قدس محور توجه ملتهایمان قرار دارد و آنچه امروز از غیبت این مسئله در عرصه سیاسی و ملی وجود دارد، به خاطر همدستی و تبانی رژیم های مستبد است نه به خاطر رهاکردن این مسئله از سوی ملتها.
به نظر شما چگونه می توان با روز جهانی قدس ارتباط برقرار کنیم تا این پتانسیل بالقوه ملتهای عربی و اسلامی به منظور آزادسازی فلسطین و نجات این ملت از دست جنایت ها صهیونیستی سوق دهیم؟
برای برپایی روز جهانی قدس نکات مثبت و منفی وجود دارد زیرا برخی مقام ها و طرف ها وبرخی محافل بین ملتها و توجه به مناسبت روز جهانی قدس که یک نماد است، فاصله می اندازند و تلاش می کنند تا تفاوت هایی را در نگاه نسبت به روز جهانی قدس ایجاد کنند و متاسفانه این مسئله مذهبی است. امام خمینی(قدس سره) آخرین روزماه رمضان را به نام روز جهانی قدس نامگذاری کرد زیرا او می خواست تا همه امت اسلامی در یک روز به قدس و مسئله فلسطین توجه کند.
برای هر کشوری شرایط ویژه ای برای برخورد و ارتباط با این مناسبت وجود دارد. ما با توجه مستقیم به مسئله فلسطین، فرآیند این مسئله را پیگیری می کنیم و امسال به طور خاص می تواند ایستگاهی باشد که به طور صحیح و درست در آن سرمایه گذاری انجام گیرد و دانشگاهی برای همه اعراب و مسلمانان در برپایی روز قدس در این زمان باشد.
برای چه؟
زیرا امسال همزمانی بین سالروز آتش سوزی مسجد الاقصی در 21 آگوست و روز جهانی قدس؛آخرین روز جمعه ماه مبارک رمضان مصادف با 26 آگوست است و بین این دو مناسبت تنها یک هفته است. به همین دلیل امکان دارد این هفته، هفته قدس نامگذاری شود.
ما فرصت واقعا مهمی در اختیار داریم تا همه ملت های عربی و اسلامی با رویکردها، گرایش ها، مواضع و مشرب های سیاسی، فکری و طایفه ای و نژادی متفاوت و مختلفشان در یک صف قرار دهیم.
امکان دارد که برای برپایی این مناسبت که مناسبتی جامع و کامل برای اتحاد امت اسلامی است، گردهم بیایند. یعنی ما این امکان را داریم که قدس را عنوانی برای وحدت امت قراردهیم به جای اینکه امت را با حساب ها و پس زمینه های متعدد منقسم کنیم به طوری که این اختلافات پیامدهای منفی را برای مسئله قدس به همراه خواهد داشت.
شما درباره وحدت اسلامی سخن گفتید، آیا روز قدس در تحکیم مفهوم وحدت اسلامی سهیم است؟
واجب است که روز جهانی قدس یکی از مهمترین ایستگاه های باشد که وحدت سیاسی و عملی را تقویت بکند اما متاسفانه برخی طرف ها و محافل از برپایی مسئله فلسطین و از نقشی که جمهوری اسلامی ایران از زمان انقلاب تا امروز اتخاذ کرده، ضرر دیده اند به همین دلیل موانعی قرار می دهند تا این وحدت به شکل صحیح ودرست تحقق نیابد.
ما معتقدیم که مسئله فلسطین و قدس می تواند عامل اساسی در وحدت امت اسلامی باشد. قدس که نماد اسلامی به شمار می آید، یکی از بارزترین و مهمترین عنوان هایی است که می تواند در عصر ما فرصت جامعی را برای گروه ها و طیف های امت فراهم کند تا گردهم آن متحد شوند. مهم این است که اهداف را رها و مواضع را ثابت کنیم و به دعواهای فرقه ای و اختلافاتی پر و بال ندهیم که امروز محافل ضد امت اسلامی و برخی سازمان ها که با ایالات متحده آمریکا برای تقویت منافع رژیم صهیونیستی همکاری می کنند، آن را رواج می دهند.
رژیم صهیونیستی برای ایجاد دشمن جدیدی برای اعراب به نام ایران تلاش می کند و می خواهد ایران را جایگزین رژیم صهیونیستی کند و این نمونه خطرناک به شمار می آید که مسایل امت و وحدت و منافع آنها نادیده گرفته می شود و به همین دلیل باید همه مخلصین در منطقه و امت اسلامی برای بازگرداندن جایگاه قدس تلاش کنند تا چارچوب فراگیر و متحدی برای مسلمانان با هر گرایشی مذهبی، قومی و گروهی باشد.
آیا مسلمانان مسئله قدس و فلسطین را تنها در یک روز به یاد می آورند؟
نه اینچنین نیست. قدس در میان مسلمانان و توجه و اندیشه و قلبهایشان از جایگاه به واقع والایی برخوردار است ، ولی چالش های بسیاری را دشمنان امت اسلامی دربرابر ملت قرار داده است.
ما می خواهیم روز قدس همان ایستگاه پخش بیداری اسلامی باشد، می خواهیم از خلال حرکت بیداری اسلامی همه طیف ها را به امت بازگردانیم زیرا با مسئله قدس و فلسطین به عنوان مسئله اساسی، محوری و جوهری که آنها را نگرانی ها و توجه های دیگر مشغول نمی کند، مرتبط می شود.
طبعا مسایل آزادی و توسعه و مسایل اصلاحات سیاسی و نهضت ملتها و تلاش برای رهایی از رژیم های طاغوتی مستبد با اهمیت است و به همراه این اهمیت ضروری است که مسئله قدس و فلسطین محور توجه همیشگی باشد که حرکت ونیرویی به جنبش های ملی می دهد که خواهان بهبود اوضاع یا تغییر وضعیت شان هستند.
باتوجه به روش عرفانی، فقهی و سیاسی امام خمینی(قدس سره)، به نظر شما روز جهانی قدس چه ابعادی دارد؟
در اینجا به این مسئله اشاره کنم که به اهداف و دلایل و نتایج بیانیه امام خمینی (قدس سره) درباره روز جهانی قدس اختصاص دارد. این مسئله اهداف و نتایج زیادی دارد انقلاب ایران یکی ازمهمترین نتایج و اهداف و دلایل برای اعلام روز جهانی قدس از سوی امام خمینی(قدس سره) بود. ایران از زمان اعلام این روز در چارچوب رسمی و ملی با رهبریش و سیاست خارجه و اولویت های آن مرتبط شد و مسئله فلسطین را محور اساسی خود قرار داد و این روند جمهوری اسلامی از زمان پیروزی انقلاب تا امروز ادامه دارد.
مسئله فلسطین در طلیعه اولویت ها و توجه های ایران قرار داشته است به طوری که می تواند ناظری باشد که مسئله فلسطین را مسئله محوری به شمار بیاورد. ما اهمیت آن را درک می کنیم هنگامی که می بینم که تلاش های نفسگیر از سوی دشمنان جمهوری اسلامی ایران و گروه های فتنه انگیز برای مسئله فلسطین در جهان و منطقه ما انجام می شود . چگونه با تلاش مداوم موانعی را بین جمهوری اسلامی و مسئله فلسطین قرار می دهند. حتی آنها توجه ایران به ملت فلسطین و مقاومت آن را دخالت در امور عربی می نامند و می خواهند که ایران حمایتش را از ملت فلسطین، مقاومت بردارد تا بگویند که در امور عربی دخالت نمی کند و این مسئله واقعا خطرناک است.
این امر بر نتیجه و تاثیر به واقع مهمی دلالت می کند که امام خمینی (قدس سره) به ایجاد ارتباط ایران با مسئله فلسطین اقدام کرد.
تا چه میزان دستاوردها و پیروزهای جنبش مقاومت اسلامی در لبنان بر مقاومت فلسطین تاثیر گذاشته است؟
مسیر بیداری در امت ما از جایگاهی به جایگاهی تکامل می یابد و می توانیم سطح تکامل را بین انقلاب اسلامی در ایران و مقاومت اسلامی در لبنان و مقاومت در فلسطین ببینیم. مقاومت در لبنان از بسیاری از معنویت ها، روحیه ها و قدرت های معانی و ارزش های انقلاب اسلامی در ایران مدد گرفت.
قاعده مشترکی وجود دارد که اساس تشخیص این توافق سه گانه در تجربه سیاسی و جهادی به شمار می آید . این قاعده تکیه بر اسلام است. اسلام نقطه شروعی بود که انقلاب اسلامی را در ایران برای تحقق دستاوردهای و نقش و تاثیر گذاریش قرار داد. اسلام اساس و مستند و نقطه شروعی بود که مقاومت اسلامی در لبنان را برای تحقق تجربه متمایز در وظایف جهادی و سیاسی قرار داد.
هنگامی که مقاومت فلسطین به مانند جنبش مقاومت اسلامی(حماس) و حرکت جهاد اسلامی درخواست حضور کرد، هنگامی مقاومت اسلام را به عنوان بعد فکری، سیاسی، جهادی پذیرفت. توانست که در وظایفش، در مقاومتش و در دستاوردهایش متمایز شود. به طوری که ما تکامل را بین این سه بعد ملاحظه می کنیم که آن را نمونه بی نظیری قرار داده است. اولا سطح آگاهی فرهنگی و تعهد فرهنگی، دوم سطح وظیفه سیاسی و سوم سطح وظیفه جهادی یا تجربه جهادی که موفقیت هایی را در همه بخش های اساسی به دست آورد.
می توانیم تاثیر این نمونه را در حرکت بیداری اسلامی در میان ملتها، حرکت بیداری و حرکت جستجوی آزادی به واقع ببینیم که ملت ها جایگاهشان را در مسیر بیداری و آزادی و استقلال و ساخت آینده ای درخشان برای امت اسلامی بدست بیاورند.
چه توصیه ای درخصوص برپایی این روز در امسال دارید؟
امیدوارم که به روز جهانی قدس در سطح سیاسی و سطح رسانه ای در همه مناطق جهان توجه کنید و این روز را امسال برپا کنید که با آتش سوزی مسجد الاقصی و روز جهانی قدس همزمان شده است و همه نیروها در امت اسلامی و عربی برای برپایی این روز با قدرت و با حضور ملی، سیاسی و رسانه ای شرکت کنند تا به اذن خدا حالت بیداری جدیدی برای این امت در مسیر جهاد، مبارزه به منظور آزاد سازی قدس و فلسطین باشد.
پایان پیام/
نظر شما