به گزارش خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، مسجد و مدرسه فیلسوف الدوله را میرزا كاظم فیلسوف الدوله ساخت. او که از پزشكان مشهور دوره ناصرالدین شاه بود، در سال 1323 هجری قمری از دنیا رفت. اما بنای یادگار او هنوز در خیابان مصطفی خمینی در كنار امامزاده سید اسماعیل (ع) قرار دارد و البته مقبره بانی آن هم كنار حیاط بسیار كوچك پشت صحن به خاک سپرده شده است.
این بنا به صورت بخشی از مجموعه سید اسماعیل در قلب محله چالمیدان احداث شده و به صورت وقف برای آموزش طلاب اختصاص داده شده است.
از ورودی این مدرسه تا صحن باید از جلوخان، هشتی، دالان و ایوان بگذرید تا به فضایی برسید که در میان خود 12 حجره و دو ایوان را جای داده است. رو به روی این حجره ها ورودی شبستانی ستون دار دیده می شود که برای برگزاری مراسم نماز جماعت از آن استفاده می شد
در این بنا، كاشی كاری های ظریف و كادربندی های زیبایی می بینید که ظاهر بنا را فاخر تر کرده اند. همچنین دو مناره در دو سوی ورودی بنا وجود دارد که برخی معتقدند هنگام ساخت به صورت ناتمام رها شده اند اما دلیل آن مشخص نیست. این دو مناره 11.75 متر ارتفاع دارند و قطرشان به 1.5متر می رسد. این مناره ها پلکانی دارد که شما را به بالای آن می رساند و در طول مناره نورگیرهایی تعبیه شده است.
از ویژگی های این بنا وجود مقبره بانی آن کنار حیاط بسیار کوچک پشت صحن است. کاشی کاری های ظریف و کاربندی های زیبا از دیگر مشخصه های مسجد فیلسوف الدوله است. چنین به نظر می رسد که دو منار واقع در دو سوی ورودی بنا به صورت ناتمام رها شده است.
در کتیبه نستعلیقی که بالای نقوش این بنا نصب شده آمده است:
به سعی و اهتمام جناب آقا میرزا عباس مباشر/ سنه 1322/ ولد مرحوم کلب علی بیک/ اتمام پذیرفت
گفتنی است، برای بازدید مسجد و مدرسه فیلسوف الدوله می توانید به خیابان مصطفی خمینی، بین چهار راه سیروس و مولوی، جنب امامزاده سید اسماعیل (ع) مراجعه کنید.
نظر شما