کانون فرهنگی هنری در مساجد یکی از وسیع‌ترین و مؤثرترین مراکز فرهنگی در کشور

خبرگزاری شبستان: یکی از مراکزی که نقش بسیار مهمی در انتقال فرهنگ و هنری دینی در مناطق مختلف به ویژه مناطق محروم و روستایی دارد، کانون های فرهنگی هنری مساجد هستند.

خبرگزاری شبستان_ اهواز

یکی از مراکزی که نقش بسیار مهمی در انتقال فرهنگ و هنری دینی در مناطق مختلف به ویژه مناطق محروم و روستایی دارد، کانون های فرهنگی هنری مساجد هستند.

 

کانون های مساجد، متعاقب مأموریتی که شورای عالی انقلاب فرهنگی در تاریخ 12 اسفند 1371 و تحت عنوان مصوبه 302 به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمینه ارائه طرح‌هایی برای مقابله با تهاجم فرهنگی راه اندازی شدند.

 

بر این اساس کانون های مساجد از باب احیای نقش واقعی فرهنگی و تبلیغی مساجد و استفاده بهینه از امکانات و تأسیسات دستگاه‌های دولتی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هیأتی را در راستای هدایت و سازماندهی فعالیت‌های فرهنگی و هنری در مساجد ایجاد کرد که بعد از شکل‌گیری و فعالیت به ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد شهرت یافت.

 

شبکه عظیم کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد کشور امروز بعد از گذشت 24 سال از فعالیت خود، با بیش از 23 هزار کانون فرهنگی هنری در مساجد کشور یکی از وسیع‌ترین و مؤثرترین مراکز فرهنگی نظام مقدس جمهوری اسلامی به شمار می‌رود تاکنون مأمن تعداد بسیاری زیادی از نوجوان و جوان علاقه‌مند و مستعد بوده است.

 

فعالیت بیش از یک هزار کانون فرهنگی هنری در مساجد خوزستان

حسین براتی، مسئول دبیرخانه کانون های مساجد خوزستان، با اشاره به فعالیت یک هزار و 15 کانون فرهنگی هنری در مساجد استان گفت: از این تعداد 376 کانون معادل 40 درصد از این مراکز در روستاها فعالیت دارند و بیش از 65 هزار نفر هم عضو کانون های مساجد استان هستند.  

 

وی افزود: علاوه بر کانون های فرهنگی هنری مساجد در سطح مساجد استان، 27 کانون تخصصی در حوزه های مختلف شعر و ادبیات، نماز، قرآنی، پژوهش، آموزش، مهدویت و... و 14 کانون در مصلاهای استان فعالیت دارند؛ همچنین تعداد کتابخانه های مساجد هم 299 باب بوده که از این تعداد 157 کتابخانه مخزن دار و 142 کتابخانه باز است.

 

وی با بیان اینکه برخی کانون ها صاحب امتیاز خانه های نور هستند و فعالیت های قرآنی دارند و تعدادی هم مراکز دیجیتالی داریم که به فعالیت هایی در حوزه بازی های رایانه ای می پردازند، اضافه کرد: هر کدام از این حوزه ها یک دسته فعالیت ها دارند که برخی از آنها خودجوش و به اقتضای منطقه و موقعیت جغرافیایی بوده و برخی هم از ناحیه ستاد عالی کانون های مساجد ابلاغ شده اند.

 

حوزه نماز، اولویت برنامه های کانون امام علی(ع) شوشتر

علی حمیدی، مدیر کانون امام علی(ع) مسجد امام علی(ع) شهرشتان شوشتر، با بیان اینکه این کانون در سال 1390 تاسیس شده، گفت: اولویت برنامه های ما در کانون امام علی(ع) در حوزه نماز است و نماز هر سه وقت در مسجد اقامه می شود و علاوه بر آن جلسات تفسیر قرآن، مفاهیم، معارف، احکام نماز، ادعیه و زیارات هر شب به همت کانون برگزار می شود.

 

وی از برگزاری دوره های آموزشی اعتقادی، سیاسی، نشست های مختلف برای همه گروه های مختلف راهنمایی، دبیرستان و دانشجو و نمازگزاران خبر داد و افزود: اردوهای جهادی و زیارتی ویژه نوجوانان و جوانان برای تقویت روحیه جهادی اعضای کانون از دیگر برنامه هایی است که برگزار می کنیم.

 

حمیدی، با اشاره به اینکه در حوزه ورزشی هم به صورت هفتگی برنامه های ورزشی همچون مسابقات والیبال، استخر، کوهنوردی و... برگزار می شود، تصریح کرد: همچنین برنامه هایی در حوزه های رزمی و عملیاتی ویژه اعضای کانون اجرا می شود.

 

وی از برگزاری نمایشگاه کتاب، بیت الاحزان، اعیاد و مراسمات مذهبی به مناسب های مختلف خبر داد و ابراز کرد: در کلاس های اعتقادی، سیاسی و مذهبی هر هفته یک مهمان دعوت و به مسائلی با موضوعات فضای مجازی، روابط دوستی، مضرات روابط دختر و پسر، حجاب و عفاف و... پرداخته می شود.

 

برگزاری مسابقات بومی و محلی

ثریا مهدوی، مدیر کانون فرهنگی هنری باب الحوائج مسجد صاحب الزمان روستای واجل باغملک، در خصوص فعالیت های این کانون گفت: این کانون سال 91 افتتاح شد و بالغ بر 450 نفر عضو دارد که حدود 250 نفر آنها را خواهران تشکیل می دهد.

 

وی از جمله برنامه های کانون باب الحوائج را برگزاری مسابقات بومی و محلی و احیای سنت های بومی و محلی دانست و افزود: این مسابقات از طرف کانون در راستای حفظ سنن ئ آیین ایلی در روستای سراسیبا و با شرکت پنج کانون بخش صیدون برگزار شد.

 

وی با اشاره به اینکه این جشنواره با حمایت تربیت بدنی و با حضور بیش از 100 نفر برگزار شد که بیشتر آنها اعضای کانون های مساجد را تشکیل می دادند، تصریح کرد: این مسابقات که با حضور پرشور اهالی روستاها برگزار شد، دارای شور و نشاط خاصی است.

 

وی برگزاری کلاس های قرآنی، طرح ملی حفظ قرآن، مراسمات مذهبی به مناسب های مختلف، برگزاری دوره های احکام، نماز و مهدویت، مسباقات کتابخوانی و سرکشی به کتابخانه های عمومی روستا، غباروبی مزار شهدا، طراحی و انتشار پوستر شهدا، جشنواره بزرگ انقلاب، جشنواره غذاهای سنتی و.... را از جمله برنامه های این کانون عنوان کرد.

 

طرح پلکانی حفظ قرآن در کانون شهید علی هاشمی هویزه

سلیم بوعذار، مدیر کانون شهید علی هاشمی مسجد امام حسین(ع) هویزه، از اجرای مراسم های مختلف در مناسبت های مذهبی، ملی و فرهنگی در این کانون خبر داد و گفت: یکی از طرح هایی که یک ماه است در این کانون آغاز شده، طرح پلکانی حفظ قرآن است که از حفظ جزء 30 قرآن آغاز شده و به مروز به حفظ کل می رسد.

 

وی با بیان اینکه در این طرح هر کس توانست بخشی از قرآن را حفظ کند مورد تقدیر قرار می گیرد، افزود: هدف از برگزاری این طرح ایجاد شور و نشاط میان جوانان و نوجوانان و تشویق آنها جهت روی آوردن این قشر به سمت قرآن است.

 

وی از دیگر برنامه های این کانون را برنامه های ورزشی به ویژه در اوقات فراغت عنوان کرد و ادامه داد: با همکاری هایی که از سوی شورا و دهیاری و تربیت بدنی هویزه صورت گرفته زمینی در اختیار ما قرار گرفته که جهت انجام فعالیت های ورزشی اعضای کانون از ان استفاده می شود.

 

مدیر کانون شهید علی هاشمی مسجد امام حسین(ع) هویزه، برگزاری کلاس های زبان انگلیسی، آموزش کامپیوتر، دروه های آموزشی قرآن، اجرای برنامه های فرهنگی همچون حلقه های صالحین با همکاری بسیج و... را از دیگر فعالیت های این کانون عنوان کرد.

 

تلاش در جهت آگاه سازی جوانان و نوجوانان نسبت به توطئه های فرقه های ضاله

مدیرکانون عدالت مسجد صاحب الزمان(عج) سوسنگرد، اظهار داشت: با توجه به فعالیت های گسترده وهابیت در مناطق حاشیه و محروم، برنامه هایی جهت آگاه سازی جوانان و نوجوانان نسبت به این توطئه ها داشتیم.

 

نعیم جلیزی، مدیرکانون عدالت مسجد صاحب الزمان(عج) سوسنگرد، با بیان اینکه طی 6 سالی که این کانون تاسیس شده، فعالیت های خوبی در حوزه های دینی و مذهبی برگزار کردیم، گفت: این فعالیت ها با حضور پرشور جوانان و نوجوانان روبرو شده است.

 

وی افزود: همچنین یک سری فعالیت ها در جهت تشویق نسل جوانان و نوجوانان به سمت مساجد داشتیم چرا که امروزه فرقه های ظاله وهابیت در صدد انحراف جوانان از دین هستند از این رو برنامه هایی را در راستای آگاه سازی این قشر برگزار کردیم.

 

وی با بیان اینکه اینک فعالیت ها در قالب برنامه های مذهبی در مساجد انجام می شود، تصریح کرد: در صورت تخصیص بودجه و اعتبار بیشتر به مساجد می توانیم فعالیت های بهتر و تاثیرگذارتری در این بخش ها انجام دهیم.

 

برگزاری جشنواره نماز در روستای خیبر دزفول

کانون فرهنگی هنری امام سجاد(ع) مسجد امام زین العابدین(ع) روستای خیبر دزفول، از برگزاری جشنواره نماز توسط این کانون در بیش از 13 روستا و 26 مدرسه خبر داد.

 

نعمت حمدی، مدیر کانون فرهنگی هنری امام سجاد(ع) مسجد امام زین العابدین(ع) روستای خیبر دزفول، با بیان اینکه این کانون در سال 1387 افتتاح شده است، گفت: بیش از 250 نفر در روستا عضو کانون هستند ولی فعالیت های خود را در بیش از 13 روستای اطراف گسترش داده ایم.

 

وی افزود: یکی از برنامه های شاخص این کانون برگزاری جشنواره نماز است که از اول مهر سال جاری آغاز و تا پایان بهمن ادامه داشت و شامل نشست های نماز برای والدین و دانش آموزان، جشن تکلیف دختران و پسران، مسابقه نقاشی و کتابخوانی در رابطه با نماز برای دانش آموزان است.

 

وی تصحیح قرائت نماز برای خواهران، کلاس های آموزشی نماز در سطح روستای خیبر و 26 مدرسه روستایی دزفول توسط این کانون را از دیگر برنامه های جشنواره نماز عنوان کرد و ادامه داد: اختتامیه این جشنواره یکم اسفند سال جاری برگزار شد.

 

حمدی، از برنامه های شاخص کانون امام سجاد(ع) که هر سه ماه یک بار برگزار می شود می توان به برگزاری مسابقه کتابخوانی ساحل آرامش، مسابقات و آموزش اذان و مسابقات قرآنی در رشته های ترتیل، حفظ و قرائت اشاره کرد.

 

برگزاری دوره معرفت و کارگاه بصیرت در کانون سعادت شوش

کریم ستاوی، مدیر کانون فرهنگی هنری سعادت شوش، با اشاره به فعالیت های این کانون، هم گفت: کانون سعادت شوش یکی از فعای ترین کانون های مساجد شهرستان است که سال 1388 فعالیت خود را آغاز کرد.

 

وی از عضویت بالغ بر 400 نفر از جوانان منطقه در این کانون خبر داد و تصریح کرد: بر این اساس برنامه های متنوعی برای جوانان و نوجوانان در دو بخش خواهران برادران برنامه ریزی کردیم تا بتوانیم تعداد بیشتری از جوانان را به سمت مساجد جذب کنیم.

 

وی از جمله این اقدامات را برگزاری دوره معرفت 1 و 2 عنوان کرد و با بیان اینکه طرح معرفت 3 هم تا پایان اسفند برگزار می شود، افزود: تعزیه امام حسین(ع) در ایام محرم و صفر، هروله های حضرت زینب(س)، اجتماع بزرگ عاشورائیان، برنامه های دینی در مناسبت های مذهبی از دیگر برنامه هاست.

 

ستاوی، یکی از فعالیت های شاخص این کانون را تشکیل تیم های ورزشی آپادانا در رشته های فوتبال ساحلی، فوتبال چمنی و فوتسال برای برادران و شطرنج و تیراندازی برای خواهران دانست و اضافه کرد: تاکنون در مسابقات مختلف رتبه های خوبی در این رشته ها کسب کردیم.

 

وی گفتمان مهدویت، سبک زندگی اهل بیت(ع)، کارگاه بصیرت، همایش های تغذیه در اسلام و خانواده در نظام اسلامی، برگزاری چندین جشنواره با موضوع اذان و نماز، برپایی نمایشگاه کتاب و عکس، مسابقات کتابخوانی و فرهنگی در مناسبت های مختلف، کلاس های قرآن و معارف، دوره های هنری، کامپیوتر، سرود، فعالیت در زمینه امورات خیریه، و... را از دیگر برنامه های کانون عنوان کرد.

 

وی با اشاره به اینکه در میان اعضای کانون سعادت چندین شاعر و نویسنده و نخبه وجود دارد، عنوان کرد: یکی از این نخبگان عیسی ستاوی است که تاکنون چند کتاب با موضوع ایثار و شهادت و مهدویت به چاپ رسانده و چند طرح را هم ثبت ملی کرده است.

 

با وجود فعالیت های بسیار خوب کانون های فرهنگی هنری مساجد که از جمله مهمترین آنها جشنواره جوانان مساجد است و در رشته های مختلف برگزار می شود و با توجه به اهتمام ستاد عالی و دبیرخانه های استانی و همکاری اعضای کانون ها در اجرای برنامه های مختلف، ولی این کانون ها نیازمند حمایت های بیشتری از سوی مسئولان هستند که امیدواریم در آینده این مهم مورد توجه بیش از پیش قرار گیرند و همچنان شاهد برنامه ریزی و فعالیت های خوب این مراکز مهم فرهنگی و هنری در مساجد باشیم.

 

پردیس ارادت

 

کد خبر 617223

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha